Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada beigās, tuvojoties svētku laikam, novērojams straujš uzņēmumu rīkoto banketu skaita pieaugums. Pēc uzņēmuma Lage Ko datiem decembrī, salīdzinot, piemēram, ar citiem mēnešiem banketu skaita pieaugums sasniedz pat 300%. Savukārt no visiem rīkotajiem banketiem lielākā daļā jeb 60-70% ir nelielas svinības - mājas svinības nelielam viesu skaitam , vai korporatīvās kafijas pauzes kādiem svētkiem par godu, informē uzņēmumā.

«Ja runājam par banketiem kopumā, tad tikai 30 - 40% varam pieskaitīt pie lielajiem banketiem. Tas nav atkarīgs no cilvēku skaita, bet gan no tā, cik liels ir pasūtījums, proti, vai ir nepieciešams arī karstais galds, vai ir nepieciešami trauki, galdi, galdauti, viesmīļu pakalpojumi pasākuma laikā utt. Pārējie pasākumi lielākoties ir furšeti - kopā ar pasūtītāju sastādam ēdienkarti un piegādājam attiecīgos ēdienus. Parasti tās ir dažāda veida uzkodas. Savukārt, ja runājam par uzkodām, tad Latvijā arī ir sava specifika. Eiropa nelielās uzkodas, kuras pasniedz pasākumos, tik tiešām ir nelielas, ļoti simboliskas. Latvijā, savukārt, pasūtītājs pieprasa, lai šīs uzkodas būtu pietiekami lielas, lai viesis varētu no šīm uzkodām arī paēst,» stāsta Lage Ko mārketinga direktore Antra Ozoliņa.

Plānojot banketus visbiežāk uzņēmumi rēķinās ar 8-12 eur uz vienu personu, taču tas ir atkarīgs no cilvēku skaita pasākumā - vai tie ir 10-15 cilvēki, vai - 100-150.

«Ja atskatāmies un tā sauktajiem pirmskrīzes laikiem un tos salīdzinām ar pašreizējo situāciju, var teikt, ka uzņēmumi atgriezušies pie pasākumu rīkošanas, bet tie ir daudz pārdomātāki. Uzņēmumu pārstāvji lūdz padomu, cik daudz ēdienu nepieciešams uz konkrētu skaitu cilvēku, iepriekš vienkārši pasūtīja bez īpašiem aprēķiniem, tā rezultātā ēdiens parasti pietiekami lielā daudzumā palika pāri. Šobrīd cilvēki naudas tērēšanā kļuvuši racionālāki. Bieži ir tā, ka klients nosauc konkrētu budžetu, kurš ir atvēlēts viesībām, un cilvēku skaitu, kas jāapkalpo , bet mēs tad izstrādājam piedāvājumu, ko par attiecīgo summu varam īstenot. Varu teikt, ka arvien biežāk, pat salīdzinot gadu gaitā, pasūtot ēdienu, tiek domāts gan par veģetāriešiem, gan vegāniem, gan kolēģiem, kas, piemēram, neēd zivis. Iepriekš cilvēkiem tas nav bijis tik būtiski,» tā A.Ozoliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru