Pārtika

EK: McDonald's un Luksemburgas nodokļu vienošanās nav pārkāpušas ES noteikumus

LETA, 19.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienošanās nodokļu jautājumos starp ASV ātrās ēdināšana restorānu tīklu «McDonald's» un Luksemburgu nav pārkāpušas Eiropas Savienības (ES) noteikumus par valsts palīdzību, trešdien paziņoja Eiropas Komisija (EK) pēc nepilnus trīs gadus ilgas izmeklēšanas.

«Luksemburga nav pārkāpusi ES noteikumus par valsts palīdzību,» brīfingā Briselē teica EK konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Izmeklēšanu par «McDonald's» un Luksemburgas norunām nodokļu lietās EK sāka 2015.gada decembrī pēc arodbiedrību un pretnabadzības labdarības organizācijas «War on Want» sūdzības, kurā tās vainoja «McDonald's» par izvairīšanos no nodokļiem miljarda eiro apmērā no 2009. līdz 2013.gadam.

Tomēr Vestagere uzsvēra, ka «fakts ir tāds, ka »McDonald's« Luksemburgā nemaksāja nekādus nodokļus par peļņu, un tā nevajadzētu būt no nodokļu [maksāšanas] godīguma viedokļa».

EK sāka izmeklēšanas pret vairākām lielām starptautiskajām kompānijām pēc tam, kad 2014.gadā noplūdināti dokumenti liecināja, ka šīs kompānijas noslēgušas ar Luksemburgu slepenas vienošanās, kas ļauj tām samazināt nodokļu slogu, kas dažos gadījumos sarucis līdz tikai 1%.

Lai gan valsts un kompānijas vienošanās par īpašu nodokļu režīmu nav nelikumīga un iesaistītās kompānijas uzstāj, ka pilnībā ievēro tos likumus, kuru paspārnē darbojas, ES ir pārliecināta, ka daži nodokļu atvieglojumi, kurus valstis piedāvājušas lielajām kompānijām, pārkāpj bloka noteikumus par valsts palīdzību un ir uzskatāmi par negodīgu subsīdiju, kas kaitē citu kompāniju konkurētspējai.

Starptautiskajām kompānijām ES nodokļi ir jāmaksā valstī, kurā atrodas to galvenais birojs blokā, tādēļ valstis sacenšas savā starpā, lai piesaistītu lielās kompānijas. Tā rezultātā daudzas lielās kompānijas maksā ļoti mazus nodokļus.

Vairākās citās izmeklēšanās EK atzinusi šādas nodokļu vienošanās par nelikumīgām un likusi kompānijām samaksāt iepriekš nenomaksātos nodokļus. Tā, piemēram, ASV mobilo tālruņu un datoru ražotājam «Apple» tika uzdots Īrijā samaksāt 14 miljardus eiro. Citām kompānijām uzdots samaksāt vairākus desmitus miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru