Pakalpojumi

Ekonomikai nevajadzīgie

Monta Šķupele, 17.02.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visi skaistumkopšanas pakalpojumi ir aizliegti, un nav skaidrs, kur skaistumkopšanas nozare atrodas jaunajā luksofora sistēmā un kad tā atkal oficiāli varēs atsākt darbu, taču tas nenozīmē, ka pakalpojumi netiek sniegti.

Plaukst pakalpojumu sniegšana neoficiāli, kas līdzi nes ne tikai neieņemtus nodokļus valstij, bet arī riskus sabiedrības veselībai, Dienas Biznesam pauž Verdant Eco SPA dibinātāja un vadītāja Dace Šrādere.

Fragments no intervijas

Kāda šobrīd ir situācija skaistumkopšanas nozarē un jūsu uzņēmumā?

Šī brīža situācija ir krahs pēc jau ļoti smaga gada. 2020. gads sākās ar haosu nozarē, bailēm, neziņu, tukšiem saloniem. Turpinājās cerīgi, ar pastiprinātiem sanitārajiem noteikumiem, dīkstāves pabalstu piešķiršanu. Vasarā klienti pamazām sāka atgriezties, vēl bija tūristi, pārsvarā somi. Daudziem saloniem, to skaitā arī mums, tas ir ļoti būtisks faktors. No pērnā gada 21. decembra visi skaistumkopšanas pakalpojumi ir aizliegti. To spiežot epidemioloģiskā situācija. Klienti zvana, daži lūdz, citi agresīvi pieprasa pakalpojumus, vēl citi pieklājīgi apvaicājas, kad salons varētu būt vaļā. Pēc piektdienas, 5. februāra, MK konferences diemžēl tā arī nekas nekļuva skaidrs – kur skaistumkopšana atrodas jaunajā luksofora sistēmā, vai nozare tiks atvērta ātrāk nekā pirms noteiktā ārkārtas stāvokļa beigām – 6. aprīļa. Skaidrs ir tas, ka cilvēki tik ilgi nav gatavi gaidīt. Mūsu uzņēmumā darbinieki, speciālisti samaksu vienmēr ir saņēmuši oficiāli, tādēļ tiek saņemti dīkstāves pabalsti. Tā ir nauda izdzīvošanai.

Mēģinājām pieteikties arī grantam apgrozāmajiem līdzekļiem, bet nevaram, jo, neskatoties uz to, ka SIA Verdant nodokļu parāda nebija un apgrozījums 2019. gadā – virs 150 tūkst. eiro, uzņēmumam 2019. gada beigās uzkrātie zaudējumi bija lielāki nekā puse no pamatkapitāla. Uzņēmuma pamatkapitāls 2011. gadā bija 2000 lati jeb 2845 eiro. Citu atbalsta mehānismu apgrozāmo līdzekļu kompensēšanai valsts nepiedāvā. Tātad darbība no valsts puses ir apturēta, darbinieki tiek atbalstīti, bet kas ar uzņēmuma izmaksām? Nomas maksa, komunālie pakalpojumi, ir parādi piegādātājiem vēl no novembra, ir atliktie nodokļu maksājumi. Visu atliekam un pagarinām, jo ienākumu praktiski nav nemaz.

Kādu prognozējat nozarei 2021. gadu?

Tā būs cīņa par izdzīvošanu daudziem skaistumkopšanas saloniem, nevis industrijai. Būs ļoti grūti atgūties. Un, lai arī domājam, ka daļa klientu atgriezīsies, noteikti ne visi – kāds paliks ēnā. Tiem uzņēmumiem, kuru ievērojamu klientu daļu veido tūristi, 2021. gads diez vai būs sekmīgs. Prognozēju, ka tūrisms šogad vēl neatgriezīsies.

Visu rakstu lasiet 16.februāra žurnālā "Dienas Bizness"!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru