Pakalpojumi

Eksperta viedoklis: Pēdējais laiks beigt dempingu ēdināšanas nozarē

Aigars Kaugars, Fazer Amica direktors, 18.10.2010

Jaunākais izdevums

Dempinga jautājums ir kā tāds bubulis, par ko runā vairākās biznesa nozarēs, bet reāli cīnīties ar tā izraisītām sekām valstiskā līmenī faktiski neviens nevēlas.

Ir grūti pierādīt dempingu, ir grūti analizēt tā izraisītās sekas. Galu galā arī valsts un pašvaldību iepirkumi likuma aspektā šobrīd ir orientēti uz zemākās cenas principa ievērošanu, kas arī nenoliedzami stimulē dempingošanu. Arī Latvijas Republikas likumdošana kategoriski neaizliedz cenu dempingu, neregulē godīgu konkurenci.

Ar publiski neanalizētās nenoteiktas izcelsmes dempingošanu saskaras arī ēdināšanas nozare skolās un bērnu dārzos. Valsts ir aprēķinājusi, ka viena pirmklasnieka pilnvērtīga ēdināšana izmaksā 80 santīmu dienā (ieskaitot PVN), par to arī valsts maksā. Bet ir uzņēmēji, kas apsola 12. klases puišus vidusskolniekus ēdināt par 50 līdz 65 santīmiem. Kā tas ir iespējams? Minējumi par tik zemas cenas ēdiena sagatavošanas izejvielām un tehnoloģijām ir dažādi, sākot ar tādas gaļas izmantošanu, kam beidzies derīguma termiņš, ar garām kasei aizslīdējušiem maksājumiem (neizsistiem čekiem) un algu maksāšanu aploksnēs darbiniekiem, beidzot ar neslēptu krāpšanos pēc līguma noslēgšanas, kad porciju apjoms neatbilst solītajam. Vēl viens situācijas risinājums ir, protams, cenas celšanas burtiski dažus mēnešus pēc līguma noslēgšanas. Un diemžēl ir skolas un bērnu dārzi, kas akceptē šādu uzņēmuma politiku.

Cietēji gan šādā situācijā ir ne tikai bērni, kas saņem nekvalitatīvu uzturu un ko lielākajā daļā skolu subsidē pašvaldība (tātad no mūsu nomaksātajiem nodokļiem). Cietēji ir arī uzņēmēji, kas ievēro biznesa un darba tikumu, maksā nodokļus un uzrāda VID visus savus ienākumus. Tā kā izglītības iestādes ir pašvaldības iestādes, tad ēdināšanas pakalpojumus skolās un bērnu dārzos parasti izkonkursē. Princips ir pareizs – pašvaldības interesēs ir veicināt veselīgu uzturu par saprātīgu cenu nākamajām paaudzēm. Paskatīsimies uz šo jautājumu racionāli – jo labāk mūsu bērni ēdīs, jo mazāk slimos. Jo mazāk slimos, jo mazāk vecākiem būs vajadzīgas slimības lapas bērnu kopšanai slimības laikā. Kvalitatīvai un veselīgai ēdināšanai ir vistiešākā ekonomiskā sasaiste ar sabiedrības veselību. Jau šobrīd apmēram piektdaļai skolas vecuma bērnu Eiropas Savienībā ir palielināta ķermeņa masa ar tendenci ik gadu pieaugt par 0,55-1,65%. Mūsu kaimiņvalsts Igaunija ir

sapratusi, kas nākotnē draud ar lieliem veselības aprūpes izdevumiem. Lai risinātu un uzlabotu situāciju, Igaunijā valsts kompensē vienu eiro dienā visiem bērniem līdz 16 gadu vecumam, kas apmeklē kādu izglītības iestādi. Valsts dotācija iet līdz ar ļoti nopietnu kontroles sistēmu – kurā katrā brīdī var pārbaudīt ne tikai izejvielas, bet arī to, vai porcijas kaloritāte ir atbilstoša prasībām. Bet Latvijā … Te nu sākas brīnumi! Ēdināšanas kvalitāti nosaka (diemžēl tikai ieteikuma formā) vairāki MK noteikumi, dažkārt skolas, b/d un pašvaldības, kam rūp konkursa iznākums, izmanto diētas ārstu, medmāsu ieteikumus, dažādās grāmatās ietiktās prasības, bet kopumā diemžēl joprojām cena daudzos iepirkumos tiek noteikta kā galvenais kritērijs. Ne kāds ir dzirdējis, ne gribējis dzirdēt par kaloritāti, ēdiena kvalitāti utml. smalkumiem.

Redzot, kas notiek un nespējot cīnīties tiešā veidā ar likumdošanas trūkumu izmantošanu valsts iepirkumos, bērnu un jauniešu ēdinātāji ir nolēmuši «pieteikt karu» šai situācijai pavisam vienkārši –šobrīd tiek dibināta profesionāla asociācija, kas klauvēs pie visām iespējamām durvīm, lai izbeigtu šo «zemās cenas» principa pielietošanu. Jau tiek aktīvi strādāts Veselības ministrijas izveidotajā Uztura padomē, līdz ar Veselības ministriju tiks strādāts pie MK ieteicamo kaloritātes normu pārvēršanas obligātās normās, iesaistot PVD kā aktīvu un profesionālu kvalitātes kontrolieri. Darāmā ir ļoti daudz, mēs zinām, ka arī gūsim atbalstu valdībā, jo mūsu valdība ir vienmēr teikusi, ka atbalsta godīgu uzņēmējdarbību. Tagad mums būs iespēja pārliecināties par šo vārdu patiesumu.

Ir pienācis laiks visās skolas un bērnu dārzu ēdnīcās gatavot tā, lai tas ir garšīgi un veselīgi. Tā, lai ir stilīgi ēst skolas ēdnīcā, Es domāju, ka risinājums būtu skolas ēdnīcu vadību nodot profesionālu uzņēmumu rokās, kas prot reaģēt uz tirgus (t.i., skolēnu) pieprasījumu atrast pozitīvu kompromisu starp vēl neizkopto skolēnu ēšanas gaumi un veselīgu uzturu, uzlabojot skolēnu uztura kvalitāti. Jāseko līdzi tam, kas notiek bērnu ēdnīcās. Nevar pieļaut situāciju, kad maza negaršīga ēdiena porcija tiek pārdota par augstu cenu. Šodien bērnus un jauniešus var ēdināt garšīgi, kvalitatīvi un lēti. Ir tikai jāgrib!

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

LEC: krīze daļēji sakārtojusi būvniecības nozari

Ingrīda Drazdovska, 28.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas lejupslīde ir daļēji sakārtojusi būvniecības tirgu, bet vēl nav izskaudusi nodokļu nemaksātājus, uzskata SIA Latvijas Energoceltnieks (būvkompānija LEC) valdes priekšsēdētājs Andris Asars – Asarovskis.

Tā saukto trekno gadu laikā strauji savairojās dažādas būvfirmas, kas, izmantojot tā laika būvniecības bumu, īsā laikā tika pie pasūtījumiem un guva vieglu peļņu. Sākoties ekonomikas lejupslīdei un krītoties privāto pasūtījumu apjomiem, tās lielākoties bija spiestas bankrotēt, viņš skaidro. Tādējādi, viņaprāt, šobrīd tirgū palikuši spēcīgākie un stabilākie uzņēmumi. Krīze ir daļēji sakārtojusi būvniecības nozari un samazinājusi starpniekfirmu īpatsvaru.

Tomēr lejupslīdes laikā ar maksātspējas problēmām saskārās ne tikai mazās būvfirmas, bet arī lielie uzņēmumi. Krītoties būvniecības apjomiem un apgrozījumam, atsevišķi uzņēmumi bija spiesti pat pārtraukt savu darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Cūkkopības nozares pastāvēšana ir apdraudēta

Jānis Goldbergs, 22.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas cūkaudzētāji jau pusotru gadu ražo cūkgaļu, ko pārdod zem pašizmaksas. Ir nepieciešams ilgtspējīgs nozares pastāvēšanas modelis, kas spētu sadzīvot gan ar inflāciju, gan Zaļā kursa prasībām. Par realitāti nozarē, risinājumiem un vajadzībām izjautājām LOSP valdes locekli un Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktori Dzintru Lejnieci.

Vai cūkgaļas ražošana 2021. gadā Latvijā samazinājās? Kas ietekmē nozari šobrīd?

Ražošana vēl nav samazinājusies. Aptuveni pusotru gadu nozare dzīvo zem pašizmaksas. Patiesībā labāk jau nekļūst, jo izejvielām ceļas cenas. 70% ietekme uz cūkgaļas pašizmaksu ir barības cenas pieaugums. Graudu cena pagājušajā nedēļā sasniedza 400 eiro par tonnu, bet vēl pērn kviešu cena bija 230 eiro par tonnu. Cenas pieaugums ir gandrīz divas reizes. Cenu stāsts ir arī par soju, rapsi, eļļu un citiem produktiem, kas veido cūku barības bāzi. Visām barības vielām ir cena pieaugusi, bet cūkgaļas cena pagājušajā gadā pat ir samazinājusies.

Kāda bija starpība pagājušajā gadā starp iepirkuma cenu un pašizmaksu, piemēram, vienam kilogramam dzīvsvarā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kāpēc iepirkumos tiecas uz viduvējību?

Inga Galkina, sabiedrisko attiecību aģentūras “Repute” partnere, stratēģiskā konsultante, 27.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairākus gadus valsts un pašvaldību iestādes publiskajos iepirkumos sadarbības partneri komunikācijas projektiem izvēlas pēc saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma, kas citiem vārdiem nozīmē to, ka piedāvājums satura kvalitātes vērtējumā ir vislabākais. Visu cieņu, tas ir labi!

Tomēr ir arī izņēmumi un patiešām pārsteidz, ka tirgū joprojām parādās iepirkumi, kuru galvenais kritērijs, atlasot izpildītāju, ir viszemākā piedāvātā līgumcena. Taisnības labad jāsaka, ka “Repute” šādos iepirkumos mērķtiecīgi izvairās startēt, tomēr nereti “kāja paslīd”, jo pārāk ātri iedegamies par tēmu, rodas laba ideja, parādās konkurences gars, kas tajā brīdī zemākās cenas izvēli it kā nostumj otrajā plānā.

Tomēr - kāpēc, organizēt zemākās cenas iepirkumus ir kļūda?

Pirmais un svarīgākais iemesls – šādos iepirkumos pašos pamatos ir iekodēta viduvējības stīga, jo piegādātājs nav motivēts iedot vairāk risinājumu, nekā prasa, turklāt arī to, ko prasa, izpildīs ar mazāko resursu, kāds iespējams. Pat ja budžeta definētais slieksnis, izpildot visas minimiālās nolikuma prasības, teorētiski vēl atļautu uz “kūkas uzlikt ķirsīti” jeb pasūtītājam piegādāt vēl vienu aktivitāti, kāpēc to darīt, ja tiek zaudēta konkurētspēja? Realitātē zemākās cenas iepirkumos visbiežāk viss iespējamais pasūtītāja budžets tā arī netiek izpildīts, lai gan tā pilnīga izmantošana varētu garantēt labāku rezultātu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

EBS: būvniecības nozarē valda cenu dempings

Elīna Pankovska, 08.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 80% būvniecības nozares tirgus dalībnieki esot negodprātīgi nodokļu maksātāji un tieši saistīti ar ēnu ekonomiku, norāda būvmateriālu vairumtirgotājs SIA EBS.

Turklāt arvien biežāk nozarē tiekot izmantots cenu dempings, līdz ar to tiekot apdraudēts nodokļu maksātāju bizness un pat pastāvēšana.

«Šobrīd nozarē valda nenormāls cenu dempings. Man kā godīgam uzņēmējam, kas maksā visus nodokļus, faktiski nav nekādu iespēju uzvarēt konkursā vai iepirkumā, jo visbiežāk viens no faktoriem, kas tiek ņemts vērā ir cena. Taču uzņēmumam, kas maksā nodokļus nav iespējams konkurēt ar uzņēmumu, kas algu maksā aploksnē,» uzsver EBS valdes priekšsēdētājs Dzidris Augustinovičs.

Viņš arī piebilst, ja kādreiz par nodokļu nemaksātājiem varēju runāt attiecībā uz t.s. «melnajām brigādēm», tad tagad diemžēl tā esot uzņēmēju ikdienas prakse.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Komerctransporta servisa pakalpojumi šogad varētu sadārdzināties

Uldis Andersons, 18.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komerctransporta servisa pakalpojumi šogad varētu sadārdzināties, apkope kļūs sarežģītāka. Iespējamo cenu pieaugumu nosaka ekonomika un augošās energoresursu izmaksas, pauž uzņēmēji. Daudziem tirgus dalībniekiem bažas raisa pelēkās zonas uzņēmumu aktivitātes un apzināts cenu dempings.

Viens no globālā tirgus diktētiem faktoriem ir EURO 6 emisijas standarta dzinēju ieviešana lieljaudas komerctransportam no 2014. gada (transportlīdzekļu reģistrācija ar EURO 5 dzinējiem atļauta līdz 2013. gada beigām). Dzinējiem kļūstot komplicētākiem, sarežģītākas kļūst arī servisa tehnoloģijas, kas no uzņēmējiem prasa investīcijas, pauž SIA Scania Latvia tehniskais direktors Igors Romanovskis. Daudziem mazākiem servisiem, īpaši reģionos, tas nav viegli izpildāms uzdevums. Vispārēja profila t.s. neatkarīgajiem servisiem ir grūtāk sekot līdzi katra ražotāja tehniskajiem jauninājumiem, viņš norāda.

Atmosfēra tirgū starp nopietnajiem un legāli strādājošajiem remontuzņēmumiem ir normāla, vērsta uz savstarpēju izdevīgumu un koleģiālu sadarbību, tā tirgu novērtē SIA Auto Kada AJ direktors Jānis Pols. Viņš gan norāda, ka viens no traucējošajiem faktoriem tirgū ir cenu dempings. «Netrūkst servisu, kas, kā paši reklamē, var visu un par ļoti labu cenu. Kā šādu «labu» cenu var atļauties – vai nu netiek ievērota remonta tehnoloģija, vai tiek taupīts uz materiāla, piemēram, krāsas rēķina, un, pats galvenais – kā tiek veikti maksājumi. Arī par kvalitāti un garantijām daudzos gadījumos vispār nav ko runāt,» saka uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Nozīmīgākais 2010. gadā: Stabilizāciju būvniecībā vēl nesaskata

Ingrīda Drazdovska, 02.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010. gads viens no biežāk locītajiem vārdiem būvniecībā bija dempings.

Latvijā dominēja valsts un pašvaldību pasūtījumi, projekti, ko līdzfinansē no ES fondiem - ūdenssaimniecības un kanalizācijas saimniecības objekti, tranzītielu projekti, visdažādāko sabiedrisko ēku energoefektivitātes paaugstināšanas projekti. Turpretī privātie pasūtījumi pēdējos gadus ir gājuši tikai mazumā. Neraugoties uz augsto bezdarba līmeni, būvniekiem sāk trūkt kvalificēta darbaspēka.

Daļa atbirs

Sūri konkurējot par pasūtītājiem, zēla un plauka dempings, un tas veicināja arī pelēkās zonas paplašināšanos. Atsevišķi projekti palikuši nesākti vai darbi aizkavējušies, jo būvnieki nav spējuši pildīt solīto. SIA Skonto būve vadītājs Guntis Rāvis DB iepriekš pieļāva, ka pelēkā zona būvniecībā šobrīd varētu būt ap 50%. Kompānijas, kas savu darbību balstot uz dempingu, ir lemtas iznīcībai. Tā kā būvmateriālu, degvielas cenām u. c. ir tendence pieaugt, līgumi, kas slēgti iepriekš un kuru darbus paredzēts pildīt 2011. gadā, būs ar mīnusiem, viņš izteicās. Pavasari kopumā varētu nesagaidīt trešdaļa uzņēmumu, turklāt arī tādi, kas pilda saistības pret valsti. Tāpat nevietā esot prieks par lētajiem darbiem. Piemēram, nereti kāds ceļu posms tiek nosolīts par puscenu, jārēķinās, ka tur tad būs arī puskvalitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektrības tarifu kāpums aprīlī daudziem uzņēmumiem var būt graujošs - līdz pat 40%, kas spiedīs celt preču un pakalpojumu cenu, kā arī pārskatīt savus plānus. «Pirmā reakcija, izdzirdot par elektrības cenu lielo kāpumu, ir tāda - viss, čau, slēdzam uzņēmumu ciet... Mums ir divi veikali ar ledusskapjiem, blenderiem, lampām - tās ir ierīces, kas elektrību patērē pietiekami daudz. Būtībā elektrības tarifu kāpums nozīmē, ka mums veikalos būtu jāceļ cenas, bet mēs to saviem klientiem nevaram atļauties nodarīt. Es pat baidos runāt par iespējamām sekām,» Dienas biznesam saka SIA Dārzaugu idille līdzīpašnieks Mārtiņš Reinis.

Auto līzingā atgriežas pirmskrīzes agresija

Latvijas auto līzinga tirgū vērojami pirmskrīzes paņēmieni klientu piesaistē.

Sabiedriskā ēdināšana

Skolēnu ēdināšanā grib kārtību

Cenu dempings, neatbilstošas kaloritātes porcijas - tās ir tikai dažas no izglītības iestāžu ēdināšanas problēmām.

Investors

Izvēlas zaļos uzņēmumus

Izveidoti akciju tirgus indeksi, kas seko līdzi videi draudzīgiem uzņēmumiem un kompānijām, kuras savu biznesu saista ar zaļāku saimniekošanu.

Ārzemēs

Ķīna slāpē ekonomiku

Par savu ietekmi pasaules ekonomiskajā politikā atgādinājusi Ķīna, kuras centrālā banka, lai slāpētu inflāciju un mazinātu ekonomikas pārkaršanas draudus, palielina refinansēšanas likmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms gaidāmajām pārrunām, lai censtos mazināt aizvien pieaugošās tirdzniecības nesaskaņas ar Ķīnu, ASV Tirdzniecības ministrija noteikusi valstij 132% muitas tarifus metāla cauruļu importam.

Ministrija norāda, ka Ķīna liela diametra metinātās caurules, kas tiek izmantotas naftas un gāzes ieguves nozarē, pārdod krietni zem godīgās tirgus cenas, un šis cenu dempings negatīvi ietekmē ASV nozari.

ASV pērn no Ķīnas importēja šīs caurules 180 miljonu dolāru apmērā (156,4 miljonu eiro).

Lai arī šis gadījums atšķiras no vairākiem represīviem tarifiem, ko ASV prezidents Donalds Tramps noteicis tūkstošiem Ķīnā ražotu preču, tas ir vēl viens agresīvas taktikas piemērs pret Pekinu, lai censtos aizsargāt ASV nozares un samazinātu valsts ārējās tirdzniecības deficītu.

Vienlaikus ASV konstatējusi, ka arī Kanāda veic šo cauruļu cenu dempingu un valstij tiks piemēroti muitas tarifi 24% apmērā, bet Indijai noteikto muitas tarifu apjoms pārsniegs 50%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Radīs noteikumus blogeriem

Monta Glumane, 09.11.2018

Līdz šim neviens šajā nozarē nav skaidrojis juridiskos jautājumus, bet tikai to, kā iegūt vairāk sekotājus, uzskata komunikācijas projektu vadītāja Marija Vorkule (no labās), asociācijas dibinātāja Maija Armaņeva un nodokļu eksperte Viktorija Kristholde-Lūse.

Foto: Ritvars Skuja,Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu sadarbība ar blogeriem, kas internetā reklamē produktus vai veido konkrētu viedokli par tiem, strauji vēršas plašumā, iezīmējot robus likumdošanā un nodokļu apmaksas kārtībā; problēmu risināšanai nolemts izveidot Latvijas blogeru un influenceru asociāciju.

Blogeru skaits ir liels, taču profesionāļu viņu vidū ir ļoti maz, norāda asociācijas dibinātāja Maija Armaņeva. Tēma par nozares sakārtošanu aktualizējusies pirms aptuveni trīs gadiem, kad uzņēmumi sāka aktīvi sadarboties ar blogeriem. Jaundibinātās asociācijas galvenais mērķis ir sakārtot nozari, sagatavot profesionālus blogerus, lai šo jomu paceltu augstākā līmenī. Kā norāda M. Armaņeva, šobrīd asociācijā uzņemti jau aptuveni desmit cilvēki un tajā tiks pārstāvētas tādas jomas kā mārketings, jurisprudence, kā arī blogu sfēra. Par blogeriem dēvē cilvēkus, kuri veido viedokļa blogu, un viņiem sociālajos tīklos, piemēram, Instagram, seko vismaz 1000 cilvēku. Lai gan katru piefiksēt ir sarežģīti, tomēr Latvijā tādu ir vairāk nekā 300. M. Armaņeva šobrīd apkopojusi aptuveni 50, viņasprāt, topa augšgalā esošus, ar kuriem strādā daudzi zīmoli un aģentūras. Visbiežāk šie blogeri ir vecumā no 18 līdz 35 gadiem un pārstāv tādas nozares kā mode un skaistumkopšana, ēdiens, bērnu kopšana, kā arī dzīvesstils.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rāvis cer, ka šogad būvniecība noturēsies pagājušā gada līmenī

Ingrīda Drazdovska, 05.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušais gads arī lielās būvniecības kompānijas pietuvinājis skarbajai realitātei, ko mazāki uzņēmumi uz savas ādas izjuta jau iepriekš.

Tā kā būvniecības nozarei ir raksturīga inerce, un projekti tiek īstenoti vairākus gadus, 2009. gadā, kad Latvijā «plosījās» krīze, TOP 3 būvkompānijas – Skonto būve, BMGS un RBSSKALS – vēl pamanījās ievērojami palielināt apgrozījumu pretēji notikumiem valsts ekonomikā. 2010. gadā ar apjomu palielināšanu lielās kompānijas vairs neziņo, bet paudušas gandarījumu, ja ir spējušas to noturēt, strādāt ar peļņu.

Latvijas lielākās būvkompānija SIA Skonto būve pērn strādāja ar 73,77 milj. latu apgrozījumu, kas ir par 5,7% mazāk nekā 2009. gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 40,2% un bija 2,6 milj. latu, liecina informācija Lursoft. Šādi darbības rezultāti ir ļāvuši kompānijai pārliecinoši saglabāt Latvijas lielākā būvnieka godu. Zināma cīņa izvērtusies par sudraba un bronzas godalgām un atlikušajām vietu uz goda pjedestāla. Būvkomersantu reģistrs liecina, ka līdzīgi apjomi pērn bijuši trim kompānijām: a/s BMGS – 32,9 milj. latu komercdarbībā būvniecībā, SIA Merks – 29 milj. latu un RE&RE – 26,7 milj. latu. Tā kā šis rādītājs tradicionāli nedaudz atšķiras no būvnieku apgrozījumiem (turklāt dažādi katrai kompānijai), gala sadalījums par piekritīgajām vietām nav 100% skaidrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Degoles pienotava TAP ietvaros cenšas piesaistīt jaunus klientus un meklē investoru

Žanete Hāka, 25.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Edaks, kam pieder piena pārstrādes uzņēmums Degoles pienotava, patlaban īsteno tiesiskās aizsardzības procesa plānu, kas apstiprināts uz 4 gadiem, liecina Lursoft pieejamā informācija.

2017.gada septembrī Tukuma rajona tiesa apstiprināja uzņēmuma TAP plānu. Aizvadītajā gadā kompānijas apgrozījums sarucis par 62%, ko veicināja klientu skaita kritums. Tajā pašā laikā uzņēmums slēdzis nerentablās tirdzniecības vietas. Kopumā gads noslēgts ar zaudējumiem 92 tūkstošu eiro apmērā.

Kompānijas kopējie aktīvi 2018. gada beigās, salīdzinot ar gada sākumu, samazinājās par 243279 eiro jeb aptuveni par 10%, ko radīja Krievijas embargo un lielāks piena pārstrādes uzņēmumu cenas dempings Latvijā.

Runājot par uzņēmuma nākotni, valde izstrādājusi priekšlikumus uzņēmuma attīstībai, kas paredz jaunu klientu piesaisti un plāna izstrādi par investora piesaisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Mazāko degvielas tirgus dalībnieku cenas ietekmē lielie spēlētāji, taču patlaban darbību netraucē

Nozare.lv, 04.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielo degvielas tirgotāju cenas ietekmē tirgus cenu kopumā un līdz ar to arī cenas pie mazākajiem degvielas tirgotājiem, atzīst degvielas tirgotājā Virši-A.

Vienlaikus, kā norāda kompānijā, «teikt, ka trīs lielāko degvielas tirgotāju pašreizējā cenu veidošanas politika tieši traucētu mūsu darbību, nevaram».

Kā ziņots, maija vidū Konkurences padome (KP) ierosinājusi lietu par iespējamiem Konkurences likuma pārkāpumiem SIA Latvija Statoil, SIA Neste Latvija un SIA Lukoil Baltija R darbībās, biznesa portālam Nozare.lv apstiprināja KP pārstāve Inita Kabanova.

Virši-A skaidro, ka jebkurā darbības jomā konkurentu darbība savā ziņā traucē un ierobežo citus tirgus dalībniekus, jo īpaši, ja runā par lielākajiem konkurentiem, bet tas nenozīmējot, ka «viņi dara ko aizliegtu vai negodīgu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV naftas cenas pirmdien pirmoreiz noslīdēja zem nulles apstākļos, kad jēlnaftas pārprodukcijas dēļ tirgotāji ir spiesti maksāt pircējiem par preces pieņemšanu.

Sarūkot naftas glabāšanas vietu ietilpībai, WTI markas jēlnaftas cena maija piegādēm tirdzniecības sesijas beigās noslīdēja līdz -37,63 ASV dolāriem par barelu.

Nākotnes kontrakts jēlnaftas maija piegādēm noslēdzas otrdien, un tirgotājiem, kas pērk un pārdod šo preci, ir jāatrod kāds, kas fiziski pieņemtu šo naftu. Tā kā tirgū ir pārprodukcija un glabātuves ir pilnas, pircēju ir maz.

"Tas ir kontrakts kaut kam, ko neviens negrib pirkt," sacīja "ClipperData" analītiķis Mets Smits.

Naftas cenu bezprecedenta kritums pamudināja investorus vairāk pārdot akcijas Volstrītā, kas lēni atgūstas pēc tam, kad koronavīrusa pandēmijas dēļ galvenie indeksi ir sarukuši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Zālītis: apsardzes biznesā daudzi uzņēmumi darbiniekus nodarbina nelegāli

NOZARE.LV, 15.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apsardzes biznesā, tāpat kā jebkurā nozarē, kas sniedz pakalpojumu, kura cenā lielāko īpatsvaru veido darbaspēka izmaksas, daudzi uzņēmumi darbiniekus nodarbina nelegāli, norāda drošības risinājumu kompānijas AS G4S Latvia valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis.

Precīzi pateikt, cik uzņēmumu strādā «pelēkajā» sektorā, nav iespējams, bet tādu ir daudz, uzskata Zālītis. «Tas ir ne tikai apsardzes biznesā, tas notiek arī namu apsaimniekošanā, pārvadājumos un daudzās citās nozarēs. Šajās nozarēs ir liela vēlme kaut ko optimizēt uz nodokļu rēķina,» sacīja Zālītis.

Viņš skaidroja, ka «pelēkajā ekonomikā» strādājošo apsardzes firmu pakalpojumi ir lētāki. «Uz nenomaksāto nodokļu rēķina var ļoti būtiski samazināt cenu. Piemērs, ja valstī ir noteikta minimālā alga un tai pat laikā tās rīkotajos konkursos uzvar pretendents ar cenu, kas ir zemāka par minimālo algu, tad kaut kas nav kārtībā. Tādēļ piedāvātā cena šādos konkursos nevar būt noteicošais,» piebilda Zālītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Spēles noteikumi komercbankām kļuvuši skaidrāki

Māris Ķirsons, 21.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kreditēšana pēdējo 20 gadu laikā ir piedzīvojusi būtiskas pārmaiņas, kuras turpināsies nākotnē atbilstoši Eiropas Savienības Zaļā kursa izvirzītajām prasībām, taču vēl nav skaidrs, cik ātri un organiski spēsim šīs papildu iespējas implementēt mūsu uzņēmējdarbības vidē.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Reģionālās investīciju bankas valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Jakovļevs. Viņš atzīst, ka kreditēšana ir bijusi un būs svarīga sfēra, jo papildu līdzekļi gan kapitālieguldījumiem, gan apgrozāmajiem līdzekļiem ir nepieciešami gan mazajiem, gan vidējiem uzņēmumiem, un pašlaik par naudas pieejamību potenciālie aizņēmēji nevar sūdzēties; vienlaikus ir salīdzinoši zemas aizdevumu procentu likmes un sīva konkurence par labiem klientiem potenciālo aizdevēju – banku – vidū.

Fragments no intervijas

Kas un kā mainījies kreditēšanā?

Nekas nestāv uz vietas, viss plūst un mainās, arī kreditēšanā izmaiņas notika gan pirms 20 gadiem, kad Latvijā darbu sāka Reģionālā investīciju banka, gan ekonomiskās recesijas laikā 2008.–2010. gadā, gan arī 2017. gadā, kad tika uzsākts finanšu sektora kapitālais remonts, un savā ziņā var teikt, ka turpinājums sekos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Defektīvā asfalta licējs noliedz iespēju projektā «uzvārīties» un sola plaisas salabot

Gunta Kursiša, 09.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ceļu būvniecības sabiedrība Igate plāno labot defektīvo, par vairāk nekā diviem miljoniem rekonstruēto Dobeles šoseju, kurā radās plaisas nepilnu gadu pēc tam, kad brauktuve tika nodota ekspluatācijā. Igate noliedz iespēju šajā projektā «uzvārīties» un atzīst, ka iespējams, vainojama pašu tehnoloģija, bet tāpat pieļauj iespēju, ka plaisas radušās zemes slāņu ietekmē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neziņa par pieejamajiem līdzekļiem ceļu būvei un rekonstrukcijai 2014. gadam draud ar dempingu un tiesvedībām nozares uzņēmumu starpā.

Nākamgad, kad tiks izsolīti pēdējie šī plānošanas perioda objekti, izdoma ar sūdzību iesniegšanu var izpausties tāpat kā 2009. gadā, prognozē valsts a/s Latvijas valsts ceļi (LVC) valdes priekšsēdētājs Ivars Pāže. Tā kā par līdzekļiem pēc 2013. gada joprojām nav nekādas skaidrības, nākamgad var sākties dempings, atzīst biedrības Latvijas ceļu būvētājs valdes priekšsēdētājs Zigmārs Brunavs. Konkurcence nopietni saasināsies, piekrīt DB aptaujāto būvfirmu pārstāvji, tostarp ceļu būves firmas Binders sabiedrisko attiecību speciāliste Vita Noriņa.

Nākamgad ceļu būvniecībai tiks novirzīti pēdējie zināmie ES fondu līdzekļi dažādos maršrutos, kas nozarei kopumā būs stipri par maz, tādēļ varētu pieaugt sūdzību skaits ar domu - varbūt izdodas uzvarēt, norāda I. Pāže. Tiesvedības šobrīd gan ir nedaudz samazinājušās, jo gan pagājušajā gadā, gan šogad ceļu būves tirgū ir pietiekams apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dārzeņu ražotāju biznesu bremzē pieaugošais pelēkais sektors, par Latvijas preci uzdodot dārzeņus no citām valstīm

Daļa ražotāju uzskata, ka pelēkā sektorā apjomi pārsnieguši jau vairāk nekā pusi no tirgus.

«Kāpēc mums ir jāuztur cilvēki, jātērē resursi, jātaisa izsekojamība, jāmarķē, jātaisa analīzes utt. Process ir ļoti garš – tas prasa laiku, naudu, bet galu galā viss nonāk lielā kaudzē ar uzrakstu Latvija,» neizpratnē Ezerkauliņu dibinātājs, SIA Daugavkrasts un citu dārzeņu ražotāju valdes priekšsēdētājs Kaspars Brunovskis.

Intervija 8,9

Aizkraukles banka gatavojas atkal pelnīt

Aizkraukles banka palielinājusi pamatkapitālu, piesaistot jaunus akcionārus, kuru vidū ir bankas vadība, darbinieki un klienti, tā bankas līdzīpašnieks Ernests Bernis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

LTRK: problēmas atrisinās nevis mikrouzņēmumu nodokļu likmes paaugstināšana, bet gan darbaspēka nodokļu samazināšana

Lelde Petrāne, 06.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Efektīvākā recepte problēmu, kuras Saeimā iecerēts risināt, paaugstinot mikrouzņēmuma nodokļa likmi, izskaušanai būtu darbaspēka nodokļu samazināšana. Tāpat skaidrs, ka līdz 2015.gadam inventarizējama visa Latvijas nodokļu sistēma, nevis atsevišķu nodokļu likmes, secināts 5.septembrī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedriem, uzņēmējiem, tiekoties ar deputāti Elīnu Siliņu.

«Salīdzinoši neliels jaunradītu darbavietu īpatsvars, darbalgas un attiecīgi sociālā, iedzīvotāju ienākuma nodokļa optimizēšana, daļu atalgojuma darbiniekam izmaksājot kā mikrouzņēmuma pārstāvim, atalgojuma dempings, ko mikrouzņēmumi rada mazkvalificētā darbaspēka tirgū – šo problēmu patiesais cēlonis ir nesamērīgi augsto darbaspēka nodokļu slogs Latvijā,» uzsver LTRK viceprezidente, nodokļu un nodevu eksperte Lienīte Caune, paužot pārliecību, ka mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstināšana minētās problēmas nerisinās, toties radīs jaunas.

«Mikrouzņēmuma darbinieku zemā sociālā aizsargātība ir spēcīgākais no argumentiem, kādēļ būtu vērts apsvērt fiksētās 9% likmes paaugstināšanu, tomēr arī tas neiztur kritiku,» norāda L.Caune, skaidrojot, ka mikrouzņēmumu darbinieku vidējā alga ir ievērojami augstāka nekā standarta sabiedrībā ar ierobežotu atbildību, turklāt, slēdzot līgumu par darba tiesisko attiecību uzsākšanu, mikrouzņēmumu darbinieki tiek informēti par mazākām sociālajām garantijām un iespējām iesaistīties brīvprātīgajā sociālās apdrošināšanas sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sūdzas par dempingu ēdināšanā

, 19.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) pieci uzņēmumi iesnieguši sūdzību, apstrīdot ēdināšanas iepirkumu Siguldā un paužot aizdomas par cenu dempingu, ziņo Dienas Bizness.

Uzņēmēji apšauba Siguldas novada domes izvēlēto iepirkuma uzvarētāja – SIA Aniva iesniegto piedāvājumu nodrošināt kompleksās pusdienas 1. – 12. klašu skolēniem par vidējo cenu 0,65 Ls (ieskaitot PVN). Ēdināšanas kompānijas uzskata, ka Aniva iesniegusi nepamatoti lētu piedāvājumu, kas ir par vairāk nekā 25 % lētāks nekā citu pretendentu vidējais piedāvājums. Sūdzības iesniedzēji uzskata, ka nav iespējams sagatavot kvalitatīvas kompleksās pusdienas par Anivas piedāvāto cenu pat gadījumā, ja kompānija savam personālam maksā tikai minimālās algas un iepērk vislētākās kvalitatīvas izejvielas.

Fazer Amica Latvija rīkotājdirektors Aigars Kaugars norāda, ka tas ir klajš dempings, lai vinnētu iepirkumu. Jau šobrīd sastopami gadījumi, kad netiek pildīts konkursā solītais un porcijas un uzturvērtība laika gaitā samazinās. Turklāt jāņem vērā fakts, ka konkursā uzņēmējiem tiek prasīti ieguldījumi iekārtās un tie kopā var veidot ap 100 tūkstošiem Ls, līdz ar to nav izprotama Anivas piedāvātā cena. Fazer Amica Latvija pārstāvji pauž neizpratni, atzīstot, ka par šādu cenu nav iespējams nodrošināt skolēnu ēdināšanu atbilstoši tam, lai uzturvērtība atbilstu noteiktajām normām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Endziņš: mikrouzņēmumu nodokļa celšana novedīs līdz miljoniem latu ieplūšanas ēnu ekonomikā

LETA, 08.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Vai vēlamies, lai ēnu ekonomikai atkarotie 240 miljoni latu gadā tajā atgriežas?» komentējot deputātes Elīnas Siliņas priekšlikumu samazināt mikrouzņēmumu maksimāli pieļaujamā apgrozījuma slieksni no pašreizējiem 70 tūkst. latu līdz 40 tūkst. latu gadā un mikrouzņēmuma nodokļa likmi paaugstināt no pašreizējiem 9% līdz 15 % no apgrozījuma, atzina Latvijas Tirdzniecība un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš uzsvēra, ka LTRK kategoriski iebilst pret E. Siliņas priekšlikumiem.

«LTRK iespējamo mikrouzņēmumu nodokļa likmes paaugstināšanu uzskata par esošu klajā pretrunā Finanšu ministrijas un uzņēmējus pārstāvošo organizāciju noslēgtajai vienošanās par Nodokļu politikas stratēģiju 2011. - 2014. gadam. Šāds solis būtu izteikti negatīvs signāls Latvijas mazajai uzņēmējdarbībai un potenciālajiem uzņēmējdarbības uzsācējiem, turklāt sekmētu ēnu ekonomikas sektoru pametušos uzņēmējus tajā atgriezties,» teica J. Endziņš.

Viņš norādīja, ka uzņēmēji pilnībā atbalsta Nacionālās apvienības deputāta Romāna Naudiņa priekšlikumus mikrobiznesa sekmēšanai - mikrouzņēmuma apgrozījuma slieksni paaugstināt līdz 100 tūkst. latu gadā un palielināt mikrouzņēmumos nodarbināto skaitu, likumā nosakot, ka mikrouzņēmumi drīkst nodarbināt desmit, nevis vien piecus cilvēkus, kā tas ir patlaban. J. Endziņš norādīja, ka šāds darbinieku skaits atbilst Eiropas Savienības nostājai par mikrouzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Eksperts: dempings būvniecībā sasniedzis kritisko līmeni

Ingrīda Drazdovska, 30.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cenu dempings būvniecībā sasniedzis vienu no kritiskākajiem sliekšņiem pēdējos divdesmit gados, uzskata SIA Latvijas Energoceltnieks (Būvkompānija LEC) valdes priekšsēdētājs Andris Asars-Asarovskis, norādot, ka zemākā cena iepirkumu konkursos mēdz būt līdz pat 40% zem vidējās.

Dempingošana nes zaudējumus tautsaimniecībai nenomaksāto nodokļu dēļ, turklāt degradē būvniecības nozari un paver ceļu ārvalstu būvuzņēmumu invāzijai Latvijā, pauž LEC vadītājs.

Viņaprāt, dempinga cenas, visticamāk, ir iespējamas uz nodokļu nenomaksāšanas rēķina un t.s. treknajos gados uzkrātajām rezervēm.

«Dempingošana zināmā mērā var raksturot kā izdzīvošanas spēli latviešu gaumē ar cerību, ka «es izdzīvošu, bet pārējie nomirs». Taču reālā situācija rāda, ka reti kurš vērā ņemams konkurents dempinga dēļ izstājas no tirgus. Nolaižot cenas zem objektīvā tirgus līmeņa, uzņēmums faktiski kaitē savai darbībai, jo uzņemas attiecīgā projekta «subsidēšanu». Nereti grūti izprast, kā par šādu piedāvāto cenu iespējams iegādāties kaut vai tikai nepieciešamos būvmateriālus. Tikpat absurdi pieņemt, ka dempinga zaudējumus varēs atgūt no jaunajiem projektiem,» spriež Andris Asars-Asarovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liek sprunguļus riteņos autoremonta nozarē

Guna Gleizde, Elīna Pankovska, 25.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nespējot konkurēt ar pašvaldības uzņēmuma dempinga cenām, privātais vēršas pie konkurences sargiem.

Rīgas ūdens ar plāniem sākt darbību pudelēs pildītā dzeramā ūdens tirgū ne tuvu nav vienīgais pašvaldību uzņēmums, par kura darbību vai plāniem ar pamatdarbību nesaistītā tirgū privātie uzņēmumi pauž bažas. Auto remonta nozarē strādājošais SIA Unitruck izjūt arvien lielāku konkurences spiedienu no pašvaldībām piederošās a/s CATA, kas papildus savai pamatdarbībai pasažieru pārvadājumu jomā sniedz arī apkopes un remonta pakalpojumus.

Šī gan nav pirmā reize, kad uzņēmums meklējis palīdzību KP – uz iepriekšējo sūdzību par aizdomām par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu šī iestāde atbildējusi, ka šādu pārkāpumu nesaredz. Tomēr KP atgādina Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteikto, ka publiska persona komercdarbību var veikt tikai atsevišķos gadījumos – ja tirgus nav spējīgs nodrošināt sabiedrības interešu īstenošanu konkrētajā jomā vai ja nozarē pastāv monopols, tādēļ publisks uzņēmums var tikt veidots ar mērķi padarīt pakalpojumu pieejamu. Tāpat valsts un pašvaldību uzņēmumiem ļauts komercdarbību veikt stratēģiski svarīgā nozarē, jaunā nozarē, jomā, kur infrastruktūras attīstībai nepieciešami lieli kapitālieguldījumi, vai nozarē, kurā nepieciešams nodrošināt augstākas kvalitātes standartu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī būvfirma Merks uzvarējusi Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) trīs ēku renovācijas darbu konkursā, darbi nav veikti, jo uzņēmums nav spējis tos izpildīt par pašas nosolīto cenu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Energoefektivitātes paaugstināšana slimnīcas ēkās ir ERAF finansēts projekts. Naudas apgūšanai vispirms notika konkurss pērn rudenī, kad uzvarēja Merks, spējot piedāvāt pareizo kombināciju starp cenu un darbu izpildes termiņu. Dārgā piedāvājuma pieņemšanu slimnīca attaisnoja ar paredzēto darbu tempu. Tomēr jau drīz pēc tam, izskanot bažām par konkursa norises atbilstību valsts interesēm, iepirkuma procesu pārtrauca.

Veselības ministrijas Veselības norēķinu centrs sāka jaunu būvnieka meklēšanu. Atkal uzvarēja Merks, kas šoreiz izpildīja kritēriju - zemākā cena. Iepirkuma komisijas vadītāja Ina Meluškāne sacījusi, ka neesot bijis pamats apšaubīt pretendenta piedāvājumu, jo kompānija pati atbild par to, vai par nosolīto cenu būvdarbus spēs izpildīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BTA atver filiāli Polijā

Žanete Hāka, 27.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība BTA Insurance Company SE janvārī reģistrējusi filiāli Polijā, informē kompānijas pārstāvji.

Šī ir jau sestā uzņēmuma filiāle Eiropā. Līdz šim BTA Polijā darbojās pēc brīvas pārrobežu pakalpojumu sniegšanas principa, sniedzot apdrošināšanas pakalpojumus visā Polijas teritorijā ar apdrošināšanas aģentu starpniecību.

Apdrošināšanas pakalpojumus Polijā BTA sāka piedāvāt 2009. gadā. Reģistrējot filiāli, BTA plāno nostiprināties Polijas tirgū, kā arī paplašināt piedāvāto apdrošināšanas pakalpojumu klāstu. Šobrīd BTA Polijas tirgū piedāvā OCTA, transportlīdzekļu stiklojuma apdrošināšanu, autovadītāju un pasažieru nelaimes gadījumu apdrošināšanu, ceļojumu apdrošināšanu Krievijā un Baltkrievijā, apdrošināšanas aģentu civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu un pārvadātāju finanšu saistību apdrošināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru