Finanses

Eksperts: Burbulis finanšu sektorā ir visur un Jellenas ievēlēšana to tikai palielinās

Žanete Hāka, 20.11.2013

Jaunākais izdevums

Es patlaban redzu burbuli visā finanšu sektorā, CNBC sacījis Šveices investors, Gloom Boom & Doom Report izdevējs un vairākās finanšu institūcijās darbojošais Marks Fabers.

Viņš saraksta augšpusē ierindo akcijas, parādzīmes un zemas kvalitātes parādzīmes. «Ja jūs skatāties uz finanšu sektoru kā uz globālās ekonomikas sastāvdaļu, tā īpatsvars ir ļoti liels. Turklāt patlaban ir liels parāda burbulis, un tas kļūst aizvien lielāks,» viņš sacījis.

M. Fabers uzsver, ka burbuli palīdz audzēt centrālās bankas, turklāt situāciju vēl vairāk pasliktinās Dženetas Jellenas ievēlēšana ASV Federālo Rezervju sistēmas (FRS) vadītāja amatā. Viņa piepulcējas tiem FRS profesoriem, kuri labāk iepērk vēl vairāk parādzīmes, nekā sāk programmas bremzēšanu.

M. Fabers saskata burbuli arī luksusa investīciju segmentā, piemēram, dimantiem, mākslai un citām luksusa precēm, kur cenas un konkurence ir augusi.

Investors arī nesaskata tik augstu vērtību akcijām, brīdinot, ka augošie tirgi neliecina par lielu vērtību. Izņēmums ir Eiropa, kurš visdrīzāk pārspēs ASV un jaunattīstības akciju tirgus. Tomēr arī šajā gadījumā viņš brīdina, ka nedrīkst investēt visur pēc kārtas, jo viss ir tik strauji audzis un arī noskaņojums liecina par turpmāku tirgus pieaugumu. Eiropas kompānijas viņš vērtē pozitīvi, jo liela daļa to biznesu ir starptautiski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognoze: Akciju tirgū gaidāms kritums par 50%

Žanete Hāka, 07.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir tikai laika jautājums, kad akciju tirgus piedzīvos kritumu par 50% vai vairāk, uzskata vairāki Moneynews.com aptaujātie eksperti.

«Nebūs pārsteigums, ja notiks smags akciju tirgus kritums,» saka hedžfondu pārvaldnieks Marks Spicnagels. «Faktiski, mums tas jāgaida,» viņš piebildis.

Turklāt viņš nav vienīgais, kas pauž šādus uzskatus. Šveices fondu pārvaldnieks un konsultants Marks Fabers norāda, ka tirgū patlaban ir milzīgs finanšu aktīvu burbulis, kurš var plīst kuru katru dienu.

Tirgus dalībnieku vidū arī valda runas, ka investīciju guru Vorens Bafets gatavojas akciju tirgus kritumam. Vorena Bafeta rādītājs, kas zināms arī kā kopējā tirgus kapitalizācija pret IKP rādītāju ir sasniegusi statusu, kas liecina par pārdošanu, tādēļ kritums var notikt pavisam drīz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ķīnas dati nespēj ilgstoši palīdzēt Eiropas akciju tirgiem

Mārtiņš Apinis, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labāki, nekā prognozēts iepriekš, piektdien publicēti Ķīnas rūpniecības rādītāji, šīs nedēļas sākumu Eiropas biržas ievadīja uz pozitīvas nots, tomēr, tuvojoties pusdienlaikam, investoros sāka atgriezties iepriekšējo nedēļu pesimisms un patlaban indeksi noslīdējuši vairāku procentu desmitdaļu vērtos mīnusos.

Jūlijā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi Ķīnas rūpniecības produkcijas izlaide ir palielinājusies par 9,7% salīdzinājumā ar analītiķu prognozēto 8,9% pieaugumu.

Tas ekspertus vedinot domāt, ka pasaules otrās lielākās ekonomikas bremzēšanās varētu būt mazāk izteikta par to, kāda paredzēta iepriekš.

Šī faktora ietekmē Šanhajas un Honkongas biržas indeksi šodienu noslēguši ar vairāk nekā divu procentu vērtu kāpumu.

Tomēr Ķīna nav vienīgā, kas patlaban ietekmē akciju tirgus. Bez tēmas nr.1 - ASV Federālo rezervju sistēmas īstenotās ekonomikas kvantitatīvās stimulēšanas pasākumiem, par kuru tālāko esamību nav īstas skaidrības, tirgus šobrīd ietekmē sliktāki nekā iepriekš paredzēts Japānas ekonomikas izaugsmes dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Barclys brīdina investorus par iespējamo kritumu

Mārtiņš Apinis, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules finanšu tirgū ietekmīgās Barclys bankas finanšu tirgus eksperti izteikuši atgādinājumu, ka laika periods no augusta vidus līdz oktobra vidum Volstrītai tradicionāli ir «sliktākais gada laiks», bet tradicionāli aktīvākā cenu samazināšanās ir vērojama septembrī, raksta forexpf.ru.

Barclys brīdina, ka investoriem, kuri patlaban ir atvēruši vidēja termiņa pozīcijas, kas orientētas uz tirgus kāpumu, tuvākās sešās septiņas nedēļas būtu jārēķinās ar tirgus jūtīguma jeb volatilitātes palielināšanos.

Pēdējos gados šajā laika periodā caurmērā ir novērota akciju cenu samazināšanās 9 – 13% apmērā. Šogad, pēc Barclys domām, spēcīga lejupslīde nebūs vērojama, cenām atrodoties tuvu esošajiem līmeņiem, tomēr ar atsevišķām «lāču tirgus» (cenas lejupslīde) izpausmēm.

To, ka šis nav labākais laiks akciju pirkšanai likuši noprast arī citi investīciju speciālisti. Jau ziņots, ka Šveices investors, Gloom Boom & Doom Report izdevējs un vairākās finanšu institūcijās darbojošais Marks Fabers piektdien intervijā CNBC prognozēja akciju tirgus krahu un saredz iespējamību, ka līdz šā gada beigām pasaules akciju tirgus indeksi var zaudēt 20% vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru