Citas ziņas

Eksperts: Ja iepriekšējās valdības būtu darījušas savu darbu, sāpīgu lēmumu nebūtu

Lelde Petrāne, 14.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim pieņemtie lēmumi ir bijuši sabiedrībai sāpīgi, taču arī pareizi, tostarp lēmums nedevalvēt latu, uz ko aicināja daudzi pašmāju un ārvalstu eksperti. «Es tās drīzāk nosauktu par ārkārtas operācijām, un es vēlreiz atgādināšu - ja iepriekšējās valdības būtu darījušas savu darbu, šis sāpīgais process nebūtu nepieciešams,» intervijā Latvijas Radio šorīt norādīja ietekmīgā izdevuma The Economist galvenā redaktora vietnieks Edvards Lūkass.

Viņš uzskata, ka Latvijas ekonomikai grūtākais posms ir aiz muguras, palielinās eksports, pieaug rūpnieciskā ražošana, nedaudz samazinājies oficiālais bezdarbs, bet par situācijas strauju uzlabošanos vēl nav pamata runāt.

«Ir lietderīgi salīdzināt Latvijas sabiedriskos dienestus ar šīm pašām sfērām Igaunijā, Zviedrijā vai citās valstīs un noskaidrot, kuras ir tās jomas, kurās mūsu izmaksas ir pārāk lielas, neefektīvas vai sliktas. Manuprāt, līdz šim veiktajās reformās par maz uzmanības ir pievērsts klientiem, pilsoņiem, bet pārāk daudz ražotājiem. Medicīnas aprūpe patiesībā nav domāta ārstiem, izglītība - skolotājiem. Galvenais uzdevums ir nodrošināt labu izglītību bērniem un medicīnisko aprūpi pacientiem. Tādai būtu jābūt nākamajai sabiedriskā sektora reformas fāzei,» stāstīja E. Lūkass.

Eksperts arī norādīja, ka Latvijas atveseļošanās atkarīga no eksporta, investoriem nav svarīgi, kāda ir pie varas esošās partijas krāsa.

Komentāri

Pievienot komentāru