Eksperti

Energoefektivitātes ragavas jākaļ vasarā

Aivars Flemings, SIA VALPRO valdes priekšsēdētājs, 09.06.2022

Jaunākais izdevums

Vai kāds uzņēmums Latvijā pašreizējos apstākļos var atļauties nedomāt par energoefektivitāti? Nē, atbilde ir – nevar!

Kad pirms 11 gadiem mēs sākām dažādu energoefektivitātes paaugstināšanas projektu īstenošanu, aplēses rādīja, ka ieguldījumi atmaksāsies 6-18 gadu laikā, atkarībā no tā vai ieguldījumi ir tehnoloģisko iekārtu nomaiņā vai ēku renovācijā.

Tagad ir pagājusi puse no šī laika, un varu droši teikt, ka lielākā daļa projektu ir jau atmaksājusies un arī otrās daļas atdeves termiņš pienāks daudz ātrāk. Visa veida enerģijas cenām arvien pieaugot, katra uzņēmuma pirmais uzdevums šodien ir izmantot visas iespējas, lai kļūtu energoefektīvāki. Kalt šīs ragavas jau vasarā, lai būtu gatavi ziemai.

Uzlabot var visu

VALPRO no 2011. gada ir realizēti 7 energoefektivitātes paaugstināšanas projekti par kopējo summu, kas pārsniedz 2,7 miljonus eiro. Mēs uzskatām, ka uzlabot var visu, un to arī esam darījuši – ir veikta visa veida iekšējo un ārējo tīklu rekonstrukcija, ēku renovācija, apakšstaciju rekonstrukcija, tehnoloģiju un iekārtu attīstība un enerģijas atgūšanas iekārtu uzstādīšana. Pēdējais veikums ir saules paneļu uzstādīšana, apgaismojuma nomaiņa, saspiestā gaisa sistēmas rekonstrukcija. Vairāki projekti ir procesā, viens no tiem – jauna saules paneļu parka izveide.

Kopumā renovēto ēku platības VALPRO veido 78%. Tieši ražošanas ēkas – 98%, infrastruktūras nodrošinājuma ēkas – 46%, un tikai noliktavas mēs neesam siltinājuši. Kādēļ? Jo saražotais produkts noliktavā ir ar apriti 1-3 dienas, un to specifika neprasa apsildāmas noliktavu telpas.

Lielākā daļa attīstības projektu ir finansēti ar Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta vai ES Kohēzijas fonda atbalstu. Šāda sadarbība dod dubultu labumu – protams, tā atvieglo projekta finansēšanu, bet tā arī ieliek mūs kā uzņēmumu stingros laika un kvalitātes rāmjos.Realizēto projektu novērtējumu no malas esam saņēmuši arī konkursā “Energoefektīvākā ēka Latvijā”, iegūstot pirmo vietu kategorijā “Energoefektīvākā industriālā ēka Latvijā”.

Reāls ietaupījums

Mūsu energoresursu patēriņa struktūrā 34% veido elektroenerģija un 64% – dabasgāze, 2% degviela un gāze transportam. Pilnībā atteikties no dabasgāzes mēs kā metālapstrādes uzņēmums nevaram tehnoloģisko procesu dēļ. Taču veiktie energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi pie 33% ražošanas apjoma pieauguma ir vienlaikus ļāvuši samazināt elektrības patēriņu uz vienu saražoto vienību par 26% un dabasgāzes patēriņu – pat par 52%.

Gada laikā kopumā, ņemot vērā jaunās būtiski augstākās energoresursu cenas, prognozējam ~500 tūkstošu eiro ietaupījumu pret 2011. gada situāciju, kad aktīvi uzsākām energoefektivitātes projektu realizāciju.

VALPRO ir uzņēmums ar vairāk nekā 400 strādājošo un apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro gadā. Un tomēr es nebaidos apgalvot, ka tad, ja laika gaitā nebūtu veikti visi energoefektivitātes projekti, izmaksu pieaugums gultos uz VALPRO ražoto produktu kā smaga nasta. Produktu realizācijas eksporta tirgi prasa uzturēt konkurētspējīgas pārdošanas cenas.

Domāšanas maiņa

Pārmaiņām energoefektivitātes nodrošināšanai uzņēmumā ir vēl otra pozitīva ietekme – tā ir mūsu darbinieku domāšanas un kultūras maiņa. Mēs ticam, ka darbinieki, redzot darbā sakārtotu vidi un atbildīgu enerģijas izmantošanu, šo kultūru aiznes uz mājām, uz savām ģimenēm, un tur realizē dabai un makam draudzīgu resursu lietojumu. Resursu izmaksas pieaug visiem – gan uzņēmumiem, gan mājsaimniecībām, tādēļ ir svarīgi mainīt savus paradumus un kļūt maksimāli efektīviem visur – netērēt to, ko var netērēt.

Daudzi no mums, vidējā un vecākā paaudze, nāk no laika, kad bija zemas un fiksētas elektrības un siltuma cenas. Mums ir jāapzinās, ka tā vairs nav un nebūs, ka par savu “namu” rūpējas katrs pats. Tādēļ es aicinu visus, sabiedrību kopumā un uzņēmējus, saprast: pati no sevis situācija saspringtajā energoresursu tirgū neatrisināsies, un izmaksas jūsu “namā” nesaruks. Bet energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi dos reālu atdevi un ietaupījumu. Ir pēdējais laiks ķerties pie tiem pavisam nopietni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Valpro būtisks pieaugums metāla kannu ražošanā

LETA, 29.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metālapstrādes uzņēmuma SIA "Valpro" apgrozījums šajā finanšu gadā, kas noslēgsies 1.oktobrī, varētu būt pieaudzis par 30% salīdzinājumā ar iepriekšējo finanšu gadu sakarā ar būtisku izmaksu kāpumu un gala produkcijas cenu pieaugumu, sacīja "Valpro" valdes priekšsēdētājs Aivars Flemings.

Viņš norādīja, ka atsevišķos uzņēmuma ražošanas virzienos bija kritums, bet būtisks pieaugums novērots metāla kannu ražošanā, jo Covid-19 laiks un tagad notiekošais karš Ukrainā arvien vairāk cilvēkiem liek veidot krājumus. Arī noliktavās priekšroku sāk dot nevis plastmasas, bet metāla kannām.

Finanšu gadā noteikti būs gūta arī peļņa, bet pagaidām nevar pateikt, cik liela tā būs, sacīja Flemings.

Uzņēmuma vadītājs skaidroja, ka, pēc lielā šoka pavasarī, kad metālu piegāžu sākotnējās ķēdes no "Severstaļ" pārtrūka, uzņēmums divos mēnešos spēja situāciju stabilizēt, atrodot jaunus piegādātājus no Eiropas. Tāpat piegādēs "Valpro" lūkojas arī uz Turciju un Indiju. Šobrīd arī uzņēmuma materiālu krājumi ir nodrošināti, lai ražotu ar pilnu jaudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

VALPRO: Sankciju normatīvi nav jāpārkāpj, taču būtu jāpieļauj izņēmumi

Māris Ķirsons, 07.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Sankciju normatīvi nav jāpārkāpj, taču, ja tie pieļauj izņēmumu, ja līgumi slēgti pirms sankciju stāšanās spēkā, bet piegādājamie materiāli ir specifiski un tie nepieciešami konkrētam klientam, tad būtu jāpieļauj izņēmumu piemērošana, vienlaikus nodrošinot, ka līgumu izpildes gadījumā pārskaitītā nauda sankcionētajam uzņēmumam tiek iesaldēta".

Tā uzskata metālapstrādes SIA VALPRO valdes priekšsēdētājs Aivars Flemings. “Latvija diemžēl nebūt ne pirmo reizi nonākusi specifiskā situācijā. Šoreiz konkrēti ar metālu. Proti, Igaunijā, Polijā ir Eiropas kapitāla metālapstrādes centrs ar griešanas iekārtām un tērauda izejvielas krājumiem. Latvijā ļoti labi strādāja Krievijas kompānijas Serverstaļ Servisa centrs, kura darbības nosacījumi un metāla noliktava bija izdevīga vietējiem metālapstrādātājiem, taču Krievijas kapitālam noteikto sankciju dēļ pēc šīs valsts invāzijas Ukrainā metāla izejvielu saņemšana no šīs kompānijas noliktavām Rīgā vairs nav iespējama,” skaidro A.Flemings.

Viņš atzīst, ka arī VALPRO saskārās ar metāla izejvielu nepieejamību, kaut arī uzņēmumam nepieciešamais tērauds jau atradās Severstaļ noliktavā Rīgā. “Būtībā Severstaļ noliktavā iesaldēts ir uzņēmumam piederošais metāls,” uzsver A. Flemings. Viņš atgādina, ka sankciju normatīvi nav jāpārkāpj, taču, ja tie pieļauj izņēmumu, ja līgumi slēgti pirms sankciju stāšanās spēkā, bet piegādājamie materiāli ir specifiski un tie nepieciešami konkrētam klientam, tad būtu jāpieļauj izņēmumu piemērošana, vienlaikus nodrošinot, ka līgumu izpildes gadījumā pārskaitītā nauda sankcionētajam uzņēmumam tiek iesaldēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Valpro apgrozījums palielinājies par 32,1%

Db.lv, 08.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metālapstrādes uzņēmums "Valpro" pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2021.gada 1.oktobra līdz 2022.gada 30.septembrim, strādāja ar 26,588 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 32,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 2,1% un bija 1,705 miljoni eiro, liecina informācija Lursoft.

Kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā sacīts, ka pagājušajā finanšu gadā "Valpro" aktīvi strādāja pie uzņēmējdarbības ārējo un iekšējo risku pārvaldības. Krievijas iebrukums Ukrainā lika uzņēmumam pārskatīt izejmateriālu piegādes ķēdes. Būtiski palielinājās Eiropas piegādātāju izejmateriālu cenas, energoresursu cenas, piegāžu izmaksas.

Uzņēmums pagājušajā finanšu gadā īstenoja Kohēzijas fonda projekta par energoefektivitāti paaugstinošu pasākumu realizāciju "Valpro" ražotnē otro kārtu.

Vienlaikus starp turpmākajām svarīgākajām prioritātēm kompānijas vadība min saglabāt pozīciju un būt vienam no vadošajiem uzņēmumiem metāla kannu, kannu aksesuāru, ugunsdzēsības aparātu korpusu un to aksesuāru ražošanā. Tāpat uzņēmums plāno palielināt apgrozījumu citu metāla produktu ražošanā, turpināt optimizēt darbu uzņēmuma ražotnēs un kāpināt darba ražīgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru