Tehnoloģijas

ES piešķirs 50 miljonus 5G izstrādei

Jānis Rancāns, 27.02.2013

Jaunākais izdevums

Eiropas Savienība (ES) piešķīrusi 50 miljonus eiro jauna jaunākās paaudzes telekomunikāciju tīklu 5G izstrādei, lai līdz 2020. gadam savienība mobilajās tehnoloģijās ieņemtu līderpozīcijas, pavēstījusi digitālās programmas komisāre Nēlī Krusa.

«Es vēlos, lai 5G attīstību virza Eiropas telekomunikāciju nozare, kurai pamatā ir Eiropā veikti pētījumi un, kas Eiropai radīs darbavietas,» Barselonas Mobilo Tehnoloģiju kongresa laikā sacīja Nēlī Krusa.

Saskaņā ar aplēsēm, līdz 2020. gadam pasaules mobilā interneta apjomi būs pieauguši 33 reizes, salīdzinot ar 2010. gadu. Pēc septiņiem gadiem internets visvairāk tiks lietots izmantojot tādas ierīces kā viedtālruņi un planšetdatori.

EK digitālās programmas komisāre Nēlī Krusa arī kritizējusi 4G tīklu ieviešanas procesu Eiropā, kas vēl nav izdarīts 17 no 27 ES valstīm. Lielākie apgrūtinājumi saistīti ar dažādu nesavienojamu standartu eksistēšanu. 5G izstrādei piešķirtā finansējuma galvenais mērķis ir vienotu standartu izveide.

Aizvadītajā gadā no minētajiem 50 miljoniem eiro 16 miljoni tika jau piešķirti tehnoloģiju kompāniju apvienībai METIS, kuru nodibinājuši tādas Eiropas kompānijas kā Ericsson, Alcatel, BMW, Nokia, telekomunikāciju operatoriem, pētījumu centriem un universitātēm.

Tāpat N. Krusa atzinusi, ka ES dalībvalstīm nepieciešams izstrādāt vienotu pieeju mobilajām tehnoloģijām un platjoslas internetam, pretējā gadījumā Eiropas telekomunikāciju operatoriem būs samazinātas investīciju iespējas, kas savukārt sarežģīs konkurētspēju ar ASV un Āziju.

Eiropas telekomunikāciju tirgum ir jābūt daudz ciešāk integrētam, saskaņotākam un efektīvākam – ar zemākiem riskiem investoriem,» sacīja N. Krusa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) gatavojas investēt miljardus tā sauktajā mākoņskaitļošanas tehnoloģijā (cloud computing), kas tādējādi astoņu gadu laikā varētu Eiropas Savienības (ES) iekšzemes kopproduktam (IKP) pievienot papildus aptuveni vienu triljonu eiro un radīt vairāk nekā divus miljonus jaunu darba vietu.

EK jaunās stratēģijas Mākoņdatošanas potenciāla atraisīšana paredzēta, lai paātrinātu un veicinātu mākoņskaitļošanas izmantošanu visā tautsaimniecībā. Stratēģijā ieskicētajām darbībām līdz 2020. gadam Eiropā vajadzētu dot tīro ieguvumu 2,5 miljonu jaunu darba vietu izteiksmē, bet ES IKP ikgadējo ietaupījumu 160 miljardu eiro (aptuveni 1%) apmērā, liecina EK paziņojums.

Stratēģijas galvenie mērķi – līdz 2013. gadam identificēt nepieciešamos standartus, atbalstīt ES mēroga sertifikācijas shēmas attiecībā uz mākoņpakalpojumu sniedzējiem, veidot Eiropas mākoņpakalpojumu tirgu, uzlabot Eiropas mākoņpakalpojumu sniedzēju konkurētspēju u. c., skaidro EK.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

EK liek informēt par mobilo aplikāciju slēptajām izmaksām

LETA, 21.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad Eiropas Savienības (ES) valstis bija saņēmušas daudz sūdzību par tiešsaistes spēļu lietotnēs veiktiem pirkumiem jeb tā sauktajiem in-app purchases, jo īpaši par pirkumiem, kurus nejauši veikuši bērni, valstu iestādes un Eiropas Komisija (EK) izlēmusi aicināt lielākos programmatūras izplatītājus labāk informēt lietotājus par iespējamām aplikāciju izmaksām, teikts EK mājaslapā.

Attiecīgās dalībvalstu iestādes un EK ir aicinājušas tiešsaistes spēļu izstrādes apvienības un platformas konkretizēt pasākumus, kurus tās varētu veikt, lai risinātu kopējā nostājā aplūkotos jautājumus, tostarp arī iespējamās vadlīnijas vai standartus, kuros būs iekļauta nostāja par sadarbību patērētāju tiesību aizsardzības jomā.

Patērētāju tiesību aizsardzības sadarbības (CPC) tīklā ietilpstošās valstu iestādes 2013.gada decembrī pieņemtajā kopējā nostājā aicināja Apple, Google un Eiropas Interaktīvo programmatūru federāciju rīkoties, lai patērētāji netiktu maldināti par spēļu, ko reklamē kā "bezmaksas spēles", faktiskajām izmaksām. Tāpat arī spēlēs nedrīkstēs būt tieša pamudinājuma bērniem iegādāties papildu saturu vai pārliecināt pieaugušos viņiem to nopirkt. Patērētājiem jābūt atbilstoši informētiem par maksāšanas kārtību, veicot pirkumus, un nauda par pirkumu nedrīkst tikt atskaitīta automātiski pēc noklusējuma, bez skaidri paustas maksātāja piekrišanas.

Komentāri

Pievienot komentāru