Citas ziņas

EY: Latvijā Covid-19 ietekmē tikai par 13% krities ar dzīves kvalitāti apmierināto cilvēku skaits

Db.lv, 16.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

EY (iepriekš Ernst & Young) jaunākais sabiedrības daudzpusējas attīstības un digitalizācijas mijiedarbības pētījums Connected Citizens, kas veikts 22 pasaules valstīs, ieskaitot Latviju, Lietuvu un Igauniju, atklāj, ka COVID-19 krīzes ietekmē cilvēku dzīves kvalitāte ir kritusies.

Pirms pandēmijas Latvijā ļoti vai diezgan apmierināti ar savu dzīves kvalitāti bija 73% iedzīvotāju, kamēr šobrīd tie ir 60%. Igaunijā vērojams nedaudz mazāks kritums attiecīgi no 73% uz 65%, bet Lietuvā no 71% uz 61%.

Latvijas rādītāji šajā ziņā ir salīdzināmi ar Rietumvalstu dzīves kvalitātes pašnovērtējumu, piemēram, Vācijā dzīves kvalitātes vērtējums pandēmijas iespaidā krities no 71% līdz 58% (mīnus 13%), Francijā – no 65% uz 53% (mīnus 12%). Apvienotajā Karalistē un ASV dzīves kvalitātes vērtējums pirms un pēc pandēmijas ir krities vairāk – par attiecīgi 17% un 16%. Japānā tas ir īpaši slikts – pirms pandēmijas ļoti vai diezgan apmierināti ar dzīves kvalitāti bija tikai 41% iedzīvotāju, bet pēc pandēmijas iestāšanās – vairs tikai 22%.

“13% dzīves kvalitātes vērtējuma kritums Latvijā visdrīzāk ir jāskata kā pozitīvs rezultāts, ņemot vērā pandēmijas vērienu, ilgumu un dziļumu. Tas parāda, ka valdības, uzņēmēju un pašu cilvēku krīzes vadības centienu kopums ilgākā termiņā ir strādājis pietiekami labi, neskatoties uz to, ka īstermiņā mēs publiskajā telpā esam novērojuši daudz diskusiju un arī pārmetumu dažādiem valsts pārvaldes un ekonomikas dalībniekiem. Turklāt redzam, ka situācija Latvijā nav unikāla un dzīves kvalitātes vērtējums pandēmijas iespaidā pie mums ir salīdzināms ar citām Eiropas valstīm. Tāpat arī redzam, ka divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju (67%) ir optimistiski par savas un ģimenes nākotni, lai arī par pasaules nākotni kopumā optimistiski ir tikai 30% Latvijas iedzīvotāju. Tas norāda, ka sadzīves un ekonomiskā situācija, kā arī noskaņojums Latvijā vismaz vairākumam cilvēku joprojām ir pozitīvi, kas rada labu augsni mājsaimniecību patēriņa, kreditēšanas un ieguldījumu izaugsmei,” komentē Nauris Kļava, EY partneris.

EY Connected Citizens pētījumā ir apskatīti dažādi tēmu bloki – dzīves kvalitāte, cilvēku vērtības, COVID-19 ietekme, valsts un pašvaldību pakalpojumu izmantošana, tiešsaistes, tehnoloģiju un datu izmantošana un ietekme, uzticēšanās valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī darba attiecības. Tuvāko mēnešu laikā, apkopojot katras pētījuma sadaļas datus, EY turpinās informēt par dažādo tēmu bloku galvenajiem novērojumiem un secinājumiem.

Latvijā un citās Baltijas valstīs pētījums veikts sadarbībā ar pētījumu uzņēmumu Norstat pēc starptautiskā izpētes centra Ipsos MORI metodoloģijas. Pētījumā pārstāvētas 22 valstis, valstu dati ir socioloģiski reprezentatīvi un salīdzināmi, katrā valstī aptaujājot vismaz tūkstoti cilvēku. Latvijā aptaujāti 1060 respondenti.

Komentāri

Pievienot komentāru