Finanses

FKTK izsniedz licences Mintos Marketplace un Mintos Payments

Db.lv, 19.08.2021

A/s Mintos Marketplace valdes priekšsēdētājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 17. augustā pieņēma lēmumu izsniegt AS "Mintos Marketplace" licenci ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojuma sniegšanai un izsniegt SIA "Mintos Payments" licenci elektroniskās naudas iestādes darbībai.

AS "Mintos Marketplace" izsniegtajā licencē norādītie atļautie ieguldījumu pakalpojumi ir: rīkojumu izpilde klientu vārdā, darījumu veikšana savā vārdā, portfeļa pārvaldība, ieguldījumu konsultācijas un finanšu instrumentu izvietošana, neuzņemoties saistības izpirkt finanšu instrumentus.

AS "Mintos Marketplace" izsniegtajā licencē norādītie atļautie ieguldījumu blakuspakalpojumi ir: finanšu instrumentu turēšana, ar finanšu instrumentu sākotnējo izvietošanu saistīto pakalpojumu sniegšana, ieguldījumu pētījuma, finanšu analīzes vai citas vispārīgas rekomendācijas sniegšana attiecībā uz darījumiem ar finanšu instrumentiem, kā arī valūtas maiņas pakalpojumi, ja tie saistīti ar ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu.

Pēc licences saņemšanas pārejas perioda laikā AS "Mintos Marketplace" pārvaldītajā platformā tiks pakāpeniski pārtraukta ieguldījumu piedāvāšana kredītu izsniedzēju izsniegtajos aizdevumos cesiju līgumu veidā un tiks sākta finanšu instrumentu piedāvāšana.

AS "Mintos Marketplace" informēs klientus par izmaiņām, kas saistītas ar statusa maiņu, ieguldītājiem piemērojamajiem aizsardzības mehānismiem attiecībā uz darījumiem ar finanšu instrumentiem atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likuma un atbilstošās direktīvas (MiFID II), komplektētu privāto ieguldījumu un apdrošināšanas ieguldījumu produktu (PRIIPs) un Prospektu regulas prasībām, kā arī informēs klientus par ieguldītāju aizsardzības sistēmas darbību atbilstoši Ieguldītāju aizsardzības likuma prasībām.

AS "Mintos Marketplace" arī informēs klientus par riskiem, kas saistīti ar ieguldījumiem AS "Mintos Marketplace" izplatītajos produktos.

Savukārt SIA "Mintos Payments" izsniegtā licence elektroniskās naudas iestādes darbībai dod SIA "Mintos Payments" tiesības emitēt elektronisko naudu un sniegt licencē norādītos maksājumu pakalpojumus.

Līdz šim, Mintos investori finansējuši gandrīz 7 miljardus eiro aizdevumus, ko vairāk nekā 90 alternatīvo aizdevumu sabiedrības izsniegušas aizņēmējiem no visas pasaules, norāda uzņēmumā. Turpmāk, pateicoties abām licencēm, ieguldītāji varēs ieguldīt aizņēmumos vēl ērtākā un pārredzamākā veidā pilnībā regulētā vidē. Ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakus pakalpojumu sabiedrības licence sniegs iespēju Mintos piedāvāt arī jaunas ieguldījumu iespējas, piemēram, akciju biržā tirgoto fondu apliecības (no angļu valodas - ETF) un citus aktīvus.

"Mūsu darbības pielāgošana un visu normatīvo un licencēšanas prasību saskaņošana ar regulatoru bija vienreizēja pieredze. Mums bija vajadzīgi gandrīz divi gadi, lai nokļūtu šajā attīstības punktā, un man ir ļoti liels prieks redzēt, ka tas ir noticis," saka Mintos izpilddirektors un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte. "Darbs ar regulatoru bija ļoti konstruktīvs, gādājot par to, lai mēs un ikviens cits, kas nākotnē arī izvēlēsies šo licenču ceļu, īstenotu labāko regulējumu uzstādījumu izpildes un investoru aizsardzības praksi."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju bankas "Signet Bank" vadības komandai pievienojas Arnis Praudiņš, kas turpmāk uzņēmumā pildīs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) atbildīgā valdes locekļa un galvenā attīstības speciālista pienākumus.

Pēdējos 20 gadus Arnis Praudiņš ieņēmis vadošos amatus arī citās Latvijas bankās.

A. Praudiņš ieguvis maģistra grādu Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē un viņam ir 20 gadu profesionālā pieredze banku sektorā. No 2008. līdz 2013. gadam strādājis par Atbilstības funkcijas vadītāju "Nordea Bank AB" Latvijas filiālē, vēlāk turpinājis darbu kā Finanšu noziegumu ievērošanas vadītājs. No 2017. līdz 2022. gadam strādāja "Swedbank AS" Latvijas filiālē, vadot Darījumu uzraudzības komandu, vēlāk Finanšu noziegumu riska pārvaldīšanas departamenta komandu. 2022. gadā pievienojās "Swedbank AS" Baltijas filiālei un koordinēja finanšu noziegumu riska pārvaldīšanu "Swedbank" Baltijas holdinga kompānijā. 2023. gadā veica NILLTPFN un sankciju jomas vadītāja pienākumus "Mintos Marketpalce AS" un "Mintos Payments AS".

Komentāri

Pievienot komentāru