Dzīvesstils

FOTO: Sēne, kas maksā dārgāk par zeltu

Žanete Hāka, 16.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kordiceps (Cordyceps sinensis) ir reta, ļoti dārga sēne, kas aug Ķīnas, Tibetas un Nepālas kalnienēs sūros klimatiskajos apstākļos. Tās ieguve nodrošina iztiku vietējiem iedzīvotājiem, taču klimata pārmaiņas ir jūtamas arī viņu maciņos.

Tā, piemēram, fermeris Ma Junksiao no Rietumķīnas katru pavasari dodas uz vairāk nekā 600 kilometru tālo kalnu Cjinhai provincē, kur pievienojas aptuveni 80 citiem cilvēkiem, ko nolīgusi vietējā kompānija, un meklē Ķīnas kordicepu – sēni, kam it kā piemīt dziedinošs spēks. 2010.gadā kordicepu iepirkuma cena sasniedza augstāko līmeni – vairāk nekā 100 tūkstošus dolāru par kilogramu, liekot neskaitāmiem Ķīnas iedzīvotājiem doties kalnos un lasīt šīs sēnes. Neskatoties uz ekonomikas izaugsmes palēnināšanos, augstākās kvalitātes kordicepi aizvien maksā dārgi – aptuveni 72 dolārus par gramu jeb 2016 dolārus par unci, pārspējot zelta cenu, kas patlaban ir aptuveni 1340 dolāri par unci.

Pēdējo gadu laikā kompānijas Cjinhai vietējiem iedzīvotājiem ir samaksājušas miljoniem juaņu par šo sēņu savākšanu. Tiesa gan, pēdējo pāris gadu laikā uz pusi arī sarukusi kordicepu raža Cjinhai reģionā, kur līdz šim savākts lielākais apjoms šo sēņu, un, piemēram, Ma Junksiao ienākumi sarukuši vairāk nekā uz pusi līdz 1018-1164 dolāriem sezonā.

Kā galvenie iemesli sēņu ražas sarukumam tiek minēti: augstāka gaisa temperatūra, mazāk sniega un kūstošie ledāji. «Ledāji ir zuduši, un līdz ar tiem zūd arī kordicepi,» saka Ma Junksiao, kurš šīs sēnes lasa jau 14 gadus. Tajā pašā laikā pieprasījums pēc kordicepiem pēdējo desmit gadu laikā ir strauji pieaudzis, Ķīnas iedzīvotājiem meklējot veidus, kā ārstēt slimības, sākot ar aknu nespēju līdz pat impotencei, kaut arī sēnes medicīniskā iedarbība nav zinātniski pamatota.

Šajā gadā, lai atrastu kordicepus, Ma Junksiao jākāpj 4500 metru augstumā.

Galerijā augstāk - ieskats kordicepu meklētāju ikdienā!

Komentāri

Pievienot komentāru