Jaunākais izdevums

Kamēr viesuļvētra «Dorians», kas sasniegusi piektās kategorijas orkāna spēku, turpina plosīties Bahamu salās, Dienvidkarolīnas gubernators svētdien devis rīkojumu sākt obligātu piekrastes evakuāciju.

Rīkojums par visas Dienvidkarolīnas piekrastes obligāto evakuāciju stāsies spēkā pirmdien plkst.12 (plkst.20 pēc Latvijas laika).

Tā ir ļoti nopietna viesuļvētra, kuras vēju ātrums sasniedz 295 kilometrus stundā (82 metus sekundē), bet brāzmās - pat 354 kilometrus stundā (98 metrus sekundē), norādījis Dievidkarolīnas gubernators Henrijs Makmāsters, piebilstot, ka tā ir spēcīgākā vētra, kāda pieredzēta, ja ne vēsturē, tad «noteikti spēcīgākā, kādu ikviens no mums šodien ir pieredzējis».

«Mēs apzināmies, ka ar šo paziņojumu nepadarīsim visus laimīgus, taču varam saglabāt visus dzīvus,» uzsvēris gubernators.

«Dorians» svētdien plkst.12.40 (plkst.19.40 pēc Latvijas laika) sasniedza Abako un Lielo Bahamu, kur turpinās plosīties visu svētdienas nakti un pirmdienu, ziņo ASV nacionālais viesuļvētru centrs (NHC).

NHC brīdina, ka viesuļvētra, kas lēni virzās uz rietumiem, pirmdienas vakarā nonāks bīstami tuvu Floridas piekrastei, kur tā atradīsies visu nakti uz otrdienu.

NHC brīdina par dzīvībai bīstamām piekrastes bangām un ļoti spēcīgām lietusgāzēm.

Piektā kategorija ir augstākā viesuļvētru novērtējuma skalā, un tikai četri no 35 vēsturē reģistrētajiem piektās kategorijas orkāniem ir sasnieguši ASV kontinentālo piekrasti, norāda Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde (NOAA).

Meteorologi atzīst, ka joprojām grūti prognozēt «Doriana» turpmāko virzību, taču vairums attīstības modeļu liecina, ka tuvāko dienu laikā viesuļvētras spēks nedaudz mazināsies un tā pagriezīsies uz ziemeļiem, turpinot virzīties gar ASV austrumu piekrasti un apdraudot Džordžijas, Dienvidkarolīnas un Ziemeļkarolīnas pavalstis.

Kā ziņots, «Doriana» radītā apdraudējuma dēļ ASV prezidents Donalds Tramps atcēla svētdien paredzēto vizīti Polijā, kas šobrīd piemin 80.gadskārtu kopš Otrā pasaules kara sākuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viesuļvētra Dorians Bahamu salu ziemeļos smagi sapostījusi vai sagrāvusi vairāk nekā 45% jeb 13 000 māju, otrdien paziņoja Sarkanais Krusts. Aptuveni 60 200 cilvēku Lielās Bahamas salā un Abako salās varētu būt nepieciešama palīdzība ar pārtiku. Viesuļvētrā Dorians Bahamu salās gājuši bojā pieci un ievainots 21 cilvēks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kubu otrdien skārusi viesuļvētra "Īens", sagraujot elektroapgādes tīklu un izpostot tabakas laukus valsts rietumos.

Sākotnēji bez elektrības palika aptuveni miljons cilvēku Kubas rietumu provincēs, bet vēlāk sabruka viss elektroapgādes tīkls.

Viesuļvētra vislielākos postījumus nodarījusi Pinaras del Rio provincē, Kubas rietumos.

Pirms vētras sākuma no reģiona tika evakuēti tūkstošiem cilvēku un citi paši pameta mājas, dodoties uz drošākām vietām.

Viesuļvētra izraisījusi plūdus, izgāzusi ar saknēm kokus un nopostījusi mājas. Varasiestādes vēl novērtē postījumus. Pagaidām zināms par vienu vētras upuri.

"Īens" arī izpostījis vienu no Kubas nozīmīgākajām tabakas audzētavām La Robainā.

ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC) ziņoja, ka, sasniedzot Kubas rietumus, viesuļvētras brāzmas sasniedza ātrumu 57 metrus sekundē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Tīrīga» šobrīd turpina savu operatīvo darbību, vienlaikus to nodrošinot maksimāli efektīvi, lai tad, ja tiesa Konkurences padomes (KP) lēmumu par pagaidu noregulējumu atzīst par prettiesisku, uzņēmums spētu nodrošināt pakalpojuma sniegšanu, norāda AS «Tīrīga» valdes priekšsēdētājs Guntars Levics.

«Publiskajā telpā par atkritumu izvešanu Rīgā ir plosījusies viesuļvētra, aizmirstot par tiesisko ietvaru uzņēmumu darbībai Latvijā, kā arī to, ko pēc būtības nozīmē atkritumu izvešana Latvijas lielākajā pilsētā. Tas nav palaist 80 mašīnas ielās, bet gan precīzi zināt – kur, kam un kad ir jāizved atkritumi, līdz ar to šobrīd nodrošinām uzņēmuma operatīvo darbību, lai Rīgā spētu izvest atkritumus, ja tiesa KP lēmumu atzīst par prettiesisku,» skaidro G.Levics.

AS «Tīrīga» joprojām ir gatava sadarboties ar KP, lai sniegtu visu nepieciešamo informāciju, kā arī veiktu uzlabojumus uzņēmuma darbībā, kas noņemtu iestādes bažas par konkurences ierobežošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ pasaulē nafta kļuvusi nedaudz dārgāka, ko daļēji noteikuši vairāk faktori. Viens no tiem ir, piemēram, tas, ka ASV krastiem pietuvojusies visai pamatīga viesuļvētra Delta, kas Meksikas līcī likusi pieslēgties gandrīz visai melnā zelta ieguvei.

Naftas tirgum arī palīdzēja spekulācijas, ka ASV tomēr izdosies vienoties vēl par papildu ekonomikas stimuliem, ko sākotnēji gan lika apšaubīt šīs valsts prezidenta Donalda Trampa tūlītējie izteikumi pēc viņa saslimšanas ar Covid-19.

Kopumā skaidrība par nedaudz tālāk nākotni naftas tirgū ir visai nosacīta. Tradicionāli liela uzmanība tiek pievērsta tam, ko saka un dara vadošie jēlnaftas ieguvēji. Šajā frontē notiekošais var pat liecināt, ka būtiski dārgākai naftai kļūt nevajadzētu.

OPEC galvas lauzīšana

Proti, Jēlnaftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) varētu pat turpināt palielināt savu melnā zelta ieguvi. Sākoties pandēmijas ekonomikas kraham, OPEC līderi lēma krasi ierobežot savu naftas ieguvei par 10 miljoniem bareliem dienā. Pasaules ekonomikai rāpjoties ārā no asās Covid-19 bedres, nu OPEC aiztur astoņus miljonus barelus (dienā) savas naftas ieguves. Savukārt paredzēts, ka jau no nākamā gada sākuma tie būs vairs vien seši miljoni bareli dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru