Finanses

FRS pārstāvis: Neliela aktīvu programmas bremzēšana decembrī nāktu par labu darba tirgum

Žanete Hāka, 10.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labākais solis, ko varētu spert ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS), lai uzlabotu darba tirgus situāciju un samazinātu inflāciju, būtu neliela aktīvu iepirkumu programmas bremzēšana jau decembra sanāksmē, uzskata Sentluisas Federālo Rezervju bankas vadītājs un FRS pārstāvis Džeims Bulards.

Viņš norāda, ka neliela bremzēšana situāciju tirgū uzlabotu, turklāt ļautu FRS sekot līdzi inflācijas rādītājiem nākamā gada pirmajā pusē, citējot Dž. Bulardu, raksta MarketWatch. Ja inflācija netuvojas FRS noteiktajam mērķim, centrālā banka var nākamajās sanāksmēs apstādināt bremzēšanu.

Dž. Bulards uzsvēris, ka monetārās stimulēšanas programmas bremzēšanas iespējamība ir augusi, jo pēdējo mēnešu laikā audzis jaunu darba vietu skaits.

Cits FRS pārstāvis – Ričmondas Federālās bankas vadītājs Džefrijs Lakers uzsvēris, ka FRS dalībnieki diskutēs par aktīvu iepirkumu programmas bremzēšanu, taču viņš nedeva nekādus mājienus par iespējamo diskusijas rezultātu.

Db.lv jau rakstīja, ka novembrī ASV bezdarba līmenis sarucis līdz 7%, kas ir zemākais līmenis pēdējo piecu gadu laikā. Savukārt inflācija pēdējo 12 mēnešu laikā augusi par 0,7%.

Dž. Bulards norādījis, ka sagaida darba tirgus situācijas uzlabošanos arī nākamajos mēnešos, tomēr FRS patlaban satraucot zemā inflācija. Ņemot vērā FRS monetāro stimulēšanas programmu, nav skaidrs, kādēļ inflācija ir tik zema.

FRS jau iepriekš paziņoja, ka sāks mazināt savu ikmēneša 85 miljardu dolāru lielo aktīvu iepirkumu programmu tad, kad darba tirgū būs vērojams ilgtspējīgs uzlabojums. Nākamā FRS sanāksme notiks pēc nedēļas – 17-18. decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru