Jaunākais izdevums

Ik palaikam aktualizējas jautājums par telefonsarunu noklausīšanos, arī daudzi politiķi ir pārliecināti, ka viņus noklausās.

Arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeijers intervijā Neatkarīgajai norāda, ka tautā ir ļoti izplatīts mīts, ka klausās visus un visur. Tomēr tā tas neesot.

«Tas tomēr ir plaši izplatīts mīts, ja telefonā kaut kas noklikšķ, tad noteikti klausās. Noklausīšanos nav iespējams fiksēt šādā veidā, ka kaut kas noklikšķ vai nošņāc. Šņākoņa klausulē par to nekādi neliecina,» atzīmē E.Kalnmeijers.

Viņš stāsta, ka vienā variantā noklausīšanās notiek operatīvās darbības likuma kārtībā, un šo pasākumu sankcionē īpaši pilnvarots tiesnesis Augstākajā tiesā. Šajā likumā esot noteikta izņēmuma kārtība, kad neatliekamības gadījumā līdz trim diennaktīm, kad ir nopietns apdraudējums, operatīvās darbības subjekts varot noklausīšanos veikt, pamatojoties uz īpaši pilnvarota prokurora akceptu. Tomēr šī norma patlaban esot apstrīdēta Satversmes tiesā.

«Mēs esam devuši skaidrojumu Satversmes tiesai un uzskatām, ka šī norma ir precizējama. Patlaban esošajā redakcijā tā nedod pietiekami skaidru priekšstatu par normas izmantošanu,» atzīmē ģenerālprokurors.

Viņš piebilst, ka arī kriminālprocesā noklausīšanos sankcionē tiesnesis, un kontrole esot. Esot gana daudz gadījumu, kad noklausīšanās tiekot atteikta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzsākts kriminālprocess pret Satversmes tiesas tiesnesi Muižnieci

Elīna Pankovska, 02.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeijers uzsācis kriminālprocesu pret Satversmes tiesas tiesnesi – bijušo 9.Saeimas locekli, Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Vinetu Muižnieci.

Izmeklējamās darbības ir kvalificētas pēc Krimināllikuma 327.panta «Dienesta viltojums» pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, DB informēja sevišķi svarīgo lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers.

Viņš arī norāda, ka Ģenerālprokuratūrā ir pabeigta resoriskā pārbaude par 9.Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokola iespējamo viltojumu daļā par likumprojekta Grozījumi Krimināllikumā izskatīšanas rezultātiem un likumprojekta turpmāko virzību.

Pirmstiesas izmeklēšanu šajā kriminālprocesā veiks Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors. Resoriskā pārbaude tika uzsākat pēc Saeimas deputāta Alekseja Loskutova 24.februāra iesnieguma pamata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satversmes tiesa aptur Muižnieces pilnvaras

Elīna Pankovska, 03.06.2011

Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (no kreisās) un Satvesmes tiesas tiesnese Vineta Muižniece

Foto: Dienas mediju arhīvs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa apturējusi tiesneses Vinetas Muižnieces pilnvaras līdz nākamajam kriminālprocesa virzītāja lēmumam. Ierosinājumu par atstādināšanu ierosinājusi pati V.Muižniece, DB pastāstīja tiesas pārstāve Līga Pauliņa.

Viņa arī atzīmēja, ka jautājums par atstādināšanu skatīts slēgtā sēdē, kā arī V.Muižnice nepiedalīsies šodien, 3.jūnijā, paredzētajās Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietnieka vēlēšanās, jo pilnvaras tiek apturētas līdz ar lēmuma pieņemšanu.

DB jau rakstīja, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeijers uzsācis kriminālprocesu pret Satversmes tiesas tiesnesi – bijušo 9.Saeimas locekli, Juridiskās komisijas priekšsēdētāju V.Muižnieci.

Izmeklējamās darbības ir kvalificētas pēc Krimināllikuma 327.panta «Dienesta viltojums» pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, DB informēja sevišķi svarīgo lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kolonnas dibinātāja Ieva Plaude-Rēlingere martā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai iesniegusi pieteikumu saistībā ar mantas pārdošanas un kreditoru prasījumu apmierināšanas plāna grozījumiem.

«Esmu atguvusi kontroli pār kompāniju Kolonna Ltd., kas ļaus realizēt man netieši piederošās 49% Douglas Baltic akcijas 1,7 milj. Ls apmērā,» norāda I.Plaude-Rēlingere. Viņa gan neatklāj, kādā tieši veidā izdevies atgūt kontroli pār kompāniju.

Pārdodot kompānijām, kas ir tiešie kreditori, piederošos īpašumus plānots samazināt galvojumu summu par vismaz 5 milj. eiro jeb apmēram 3,5 milj. Ls. Plānots realizēt divus uzņēmumu īpašumā esošos zemes gabalus Rīgā: Strēlnieku ielā 7 un Pulkveža Brieža ielā 5.

Pēc kreditoru apmierināšanas plāna, kas iesniegts tiesai redzams, ka visas kreditoru saistības veido 7,19 milj. Ls, bet galvojumu saistības – 25 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ģenerālprokurors: nelikumīgi noklausītas sarunas nav konstatētas

Elīna Pankovska, 08.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prokuratūra ir pabeigusi pārbaudi saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša lūgumu izvērtēt, vai Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja Jura Juraša apgalvojumi par it kā nelikumīgi noklausītajām telefonsarunām nesatur noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

Pārbaudes gaitā nekādi pierādījumi tam, ka N.Vilnītis devis rīkojumus prettiesiski noklausīties telefonsarunas, vai ka tādas ir notikušas, neesot iegūti, intervijā 900 sekundēs norādīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeijers.

Viņš skaidroja, ka iegūtais un iesniegtais informācijas apjoms ir nepietiekams, lai varētu izvirzīt N.Vilnītim kādas pretenzijas, saistībā ar iespējami nelikumīgu rīkojumu došanu KNAB darbiniekiem.

Pēc paziņojumiem, kas izskanēja Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē, prokuratūra uzaicinājusi Jutu Strīķi, J.Jurašu un N.Vilnīti sniegt paskaidrojumu, minēto apgalvojumu sakarā. Šāda veida informācija netiešā veidā bija ietverta arī darbinieku kolektīvajā sūdzībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vilnīša atbilstību amatam vērtēs ilgāk; atklājušies jauni pārkāpumi

Dienas Bizness, 17.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komisija, kas izvērtē KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša atbilstību amatam, turpinās darbu līdz šā gada 16. jūnijam. Šāds lēmums pieņemts, jo atklājušies jauni pārkāpumi, norāda ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeijers

Premjers Valdis Dombrovskis, kura pakļautībā ir KNAB, neprecizē vai runa ir par Valsts kontroles atklātajiem pārkāpumiem.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks atbrīvots no amata. N. Vilnītis viņu atbrīvojis no amata pēc disciplinārlietas izskatīšanas.

KNAB priekšnieks šā gada aprīļa beigās pieņēma lēmumu disciplinārlietā, kas tika ierosināta par Vilka rīcības atbilstību Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darba kārtības noteikumiem un Nacionālās drošības padomes lēmumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas veiktajām vērienīgajām kratīšanām ir uzsākts kriminālprocess un tā ietvaros ir nepieciešams veikt kratīšanu pie deputāta Aināra Šlesera, DB norādīja kriminālprocesa uzraugošais prokurors Māris Leja.

Viņš atzīmēja, ka arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeijers ir devis savu piekrišanu minētās kratīšanas veikšanai, kā arī tiesnesis arī jau ir pieņēmis lēmumu. Tagad viss esot atkarīgs no Saeimas komisijas lēmuma.

DB jau rakstīja, ka Saeimas Mandādu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti vēl nav pieņēmuši lēmumu par piekrišanu kratīšanai. Izskanēja informācija, ka komisija saņēmusi divas vēstules no ģenerālprokuratūras. Viena no tām vēsta, ka Ģenerālprokuratūrai nav pamata iesniegt iesniegumu par piekrišanu kratīšanas veikšanai, savukārt otra lūdz atļaut kratīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru