Būvniecība un īpašums

Grobiņas SPMK: Visas slimības ir jāizslimo

Ilze Šķietniece speciāli DB, 07.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drošības izjūtu dod gadiem ilgi zināmu sadarbības partneru izvēle

Tikko kā Liepājas pusē ekspluatācijā nodots ilgi lolots projekts – Ālandes upes atpūtas komplekss Grobiņā. Būvdarbus veica SIA Grobiņas SPMK – uzņēmums ar teju 30 gadu ilgu pieredzi.

Simbioze ar ceļiniekiem

Grobiņas SPMK nodarbojas ar inženiertehnisko pakalpojumu nodrošināšanu. Tas darbojas vairākos virzienos – būvniecībā, ražošanā un tirdzniecībā. Uzņēmums izbūvē gāzes vadus, siltumtrases, ūdensvadus un kanalizācijas sistēmas, kā arī iekšējos tīklus. Pārsvarā strādā Kurzemē. Tālākais objekts bijis Pļaviņās, kur Grobiņas SPMK izbūvēja siltumtrasi. «Tas bija piespiedu risinājums. Kad darbu tepat, uz vietas, bija maz, piedalījāmies iepirkumu konkursos citur Latvijā un Pļaviņās vinnējām. Tas ir smagi – tik tālu darbiniekiem, darbu vadītājiem braukāt, visu tehniku aizvest,» secinājis uzņēmuma īpašnieks Ilgonis Jēčis.

Grobiņas SPMK darbojas gan kā apakšuzņēmējs, gan galvenais būvnieks. Šogad kā apakšniekiem gaidāmi darbi lielā objektā Kuldīgā, kur notiks ielu rekonstrukcija, Saldū, Dobelē un Ventspilī. Paši kā ģenerāluzņēmēji strādās Priekulē, kur realizēs ūdenssaimniecības projektu, Liepājā pēc Liepājas enerģijas pasūtījuma veiks divu siltumtrašu posmu nomaiņu – centrā un Dienvidrietumu rajonā –, izbūvēs ūdensvadu un kanalizācijas sistēmu Graudu ielā, kā arī siltumtrasi Skrundā.

Ar šaubīgajiem nesadarbojas

Pirms dažiem gadiem ik pa laikam bija dzirdams par gadījumiem, kad ģenerāluzņēmēji apakšniekiem palikuši parādā par paveikto darbu. Viens no skaļākajiem gadījumiem Liepājas pusē bija Liepājas Valsts tehnikuma renovācija. Ģenerāluzņēmējs RBSSKALS palika parādā daudziem apakšuzņēmējiem, kas atlīdzību par paveikto tā arī nesaņēma, jo uzņēmumam sākās maksātnespējas process.

Apakšniekiem arvien mēdz nesamaksāt dažādu iemeslu dēļ, arī krāpnieciskas darbības nozarē notiek joprojām, pieļauj I. Jēčis, tomēr notiekot retāk nekā iepriekš. «Visas slimības ir jāizslimo. Viss jau lēnām virzās pareizajā virzienā – uz civilizētu sadarbību,» viņš uzskata un pārliecināti teic: «Mēs ar šaubīgiem uzņēmējiem nesadarbojamies.»

Ilgstošā darba pieredze Grobiņas SPMK ļauj izvēlēties jau zināmus sadarbības partnerus, kam uzticas tādā līmenī, ka reizēm pat līgumus nav nepieciešams slēgt. Pietiek ar mutisku vienošanos. Tā kā uzņēmums nodarbojas ar ārējo tīklu būvniecību, visilgstošākā sadarbība izveidojusies ar Kurzemes ceļu būves uzņēmumiem, kā Saldus ceļinieks, CTB un Aizputes ceļinieks. Šie uzņēmumi izturas korekti pret apakšuzņēmējiem projektos, kur bez seguma atjaunošanas nepieciešams izbūvēt arī inženierkomunikāciju tīklus. Savukārt objektos, kur grobiņnieki strādā kā galvenie uzņēmēji, bieži vien nepieciešama arī seguma atjaunošana. Tā kā asfaltu un bruģi paši neklāj, savukārt kā apakšuzņēmējus piesaista ceļu būves uzņēmumus. «Ar CTB pagājušajā gadā mums tā sanāca – visu gadu viens otram nemaksājām, tik viens otram strādājām. Beigās, kad visu sarēķinājām, tā pa nullēm arī bija,» pasmaida I. Jēčis.

Visu rakstu lasiet 7. maija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru