Jaunākais izdevums

Starptautiskā enerģētikas kompānija „Ignitis Group“ šodien publicēja 2023. gada rezultātus, izziņojot apjomīgākās investīcijas uzņēmuma vēsturē, kas paredz vērienīgu atjaunīgās enerģijas projektu attīstīšanu Latvijā un Baltijā kopumā.

Uz atjaunīgajiem energoresursiem orientētā kompānija „Ignitis Group“ Latviju uzskata par vienu no svarīgākajiem atjaunīgās enerģijas attīstīšanas tirgiem Baltijas reģionā, īpaši vēja un saules enerģijas ražošanas jomā.

Saskaņā ar 2023.gada rezultātiem, pērn viss “Ignitis Group” atjaunīgās enerģijas ražošanas portfelis pieauga līdz 7,1 GW, nodrošinot līdz pat 19 TWh elektroenerģijas jaudas ģenerēšanu. Šāds elektroenerģijas apjoms ir pietiekams, lai nodrošinātu Latvijas un Lietuvas kopējo elektroenerģijas vajadzību apmierināšanu. Pašlaik “Ignitis Group” atjaunīgās enerģijas ražošanas portfelis Latvijā sasniedz 1,3 GW un pēc apjoma, tas ir otrs lielākais aiz Lietuvas 4,4 GW.

Pērn “Ignitis Group” apstiprināja investīciju plānu atjaunīgās saules enerģijas parka attīstīšanai Latvijā, kas sākotnēji paredz 239 MW saules enerģijas projekta izbūvi. Plānots, ka saules enerģijas parku būvniecība sāksies šī gada pirmajā ceturksnī, bet to pabeigšana un nodošana ekspluatācijā paredzēta 2025. gadā. Kopējās investīcijas saules enerģijas projekta iegādei, būvniecībai un attīstīšanai Latvijā sasniegs 178 miljonus eiro. Papildus tam “Ignitis Group” Latvijā attīsta arī jau projekta attīstības stadijā esošu saules enerģijas parku Tumē (300 MW), kā arī saules un vēja enerģijas hibrīda tehnoloģiju parkus (200 MW un 70 MW).

“Ignitis Group” galvenais mērķis ir izveidot 100% drošu zaļās enerģijas ekosistēmu Baltijas valstīs esošajām un nākamajām paaudzēm. Baltijas valstu enerģētikas integrācija un strauja atjaunīgo energoresursu attīstība sniedz iespējas mūsu reģionam kļūt par “zaļās” enerģijas eksportētāju uz Centrāleiropu. Tāpēc mēs skatāmies uz Baltijas valstīm kā uz vienotu un nedalāmu ekosistēmu, novirzot būtisku investīciju daļu atjaunīgās enerģijas projektu attīstīšanai Latvijā, ko uzskatām par vienu no saviem mājas tirgiem. Tuvāko gadu laikā plānojam vērienīgas investīcijas atjaunīgās enerģijas attīstības projektos, vienlaikus centīsimies paplašināt arī elektromobiļu uzlādes staciju tīklu un sniegt citus pakalpojumus,” norāda Darijus Maikštenas (Darius Maikštėnas) “Ignitis Group” valdes priekšsēdētājs.

2023. gadā Latvijā tika atklātas pirmās 12 publiski pieejamie “Ignitis ON” elektromobiļu uzlādes punkti. Šogad uzņēmums plāno daudz straujāk attīstīt elektroauto uzlādes tīkla pārklājumu visā Latvijā, kļūstot par vienu no lielākajiem elektromobiļu uzlādes staciju operatoriem Latvijā.

Pērn “Ignitis Group” sasniedza absolūtu veikto investīciju apjoma rekordu, nodrošinot atjaunīgās enerģijas projektus Baltijas valstīs. Salīdzinot ar 2022. gadu, uzņēmuma investīciju apjoms pērn pieauga par 79,6% – sasniedzot vairāk nekā 937,1 miljonus eiro. Lielu daļu no šī investīciju apjoma veicināja tieši ieguldījumi “zaļās” enerģijas attīstības projektos, it īpaši sauszemes vēja parkos.

Kopš 2023. gada sākuma “Ignitis Group” atjaunīgās enerģijas portfelis ir pieaudzis līdz pat 7,1 GW (no 5,1 GW), garantēta jauda – līdz 2,9 GW (no 1,6 GW), bet uzstādītā jauda – līdz 1,3 GW (no 1,2 GW).

Viens no svarīgākajiem aizvadītā gada notikumiem bija “Ignitis Group” un partnera “Ocean Wind” uzvara iepirkuma konkursā par 700 MW jūras vēja parka projekta īstenošanu Lietuvā. Projekta attīstīšana jau ir uzsākta un ir saņemta būvatļauja. Vēja parks top netālu no Palangas piekrastes. Plānots, ka nākotnē tas nodrošinās apmēram 25% no visa Lietuvai vajadzīgā elektroenerģijas apjoma.

Vēl viens svarīgs notikums pērn bija – “Ignitis Group” un sadarbības partnera “Copenhagen Infrastructure Partners” uzvara divos iepirkuma konkursos par jūras vēja parka projektiem Liivi 1 un Liivi 2 attīstīšanu Igaunijā. Plānots, ka šī jūras vēja parka jauda varētu sasniegt 1–1,5 GW.

Tāpat “Ignitis Group” pērn guvusi ievērojamus sasniegumus sauszemes vēja parku jomas attīstīšanā: Mažeiķu vēja parks (63MW) Lietuvā savu komerciālo darbību sāka pērn augustā, bet Silēzijas vēja parks I (50 MW) Polijas tīklā piegādāja pirmo elektroenerģiju. Papildus tam, “Ignitis Group” parakstīja lielāko ārējās tirdzniecības piegādes līgumu uz desmit gadiem ar elektroauto uzlādes akumulatoru materiālu rūpnīcu “Umicore Poland” Nisā, Polijā. Līgums paredz ražotnei piegādāt Silēzijas vēja parka II (137 MW) ražoto atjaunīgo elektroenerģiju.

Pagājušajā gadā “Ignitis Group” pieņēma investīciju lēmumu par Kroņa hidroakumulācijas elektrostacijas projekta modernizāciju Lietuvā, kas palielinās tās jaudas vēl par 110 MW.

Viens no galvenajiem “zaļās” enerģijas projektiem, ko attīsta “Ignitis Group, ir Viļņas koģenerācijas spēkstacijas biomasas bloks, kurš daļēji savu komercdarbību uzsāka 2023. gada decembrī.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, ieguldījumi elektrotīklu segmentā būtiski pieauga par 29,4%, sasniedzot 346,8 miljonus eiro. Tas galvenokārt bija iespējams, palielinoties jaunu klientu pieslēgumu skaitam un lielāks jaudas pieaugumam. Tāpat uzņēmums turpina veiksmīgi īstenot viedo elektrības skaitītāju ieviešanu: 2023. gadā kopējais ierīkoto viedo elektrības skaitītāju skaits pārsniedza 700 tūkstošus no 1,1-1,2 miljoniem skaitītāju, ko Lietuvā plānots uzstādīt līdz 2025. gada beigām.

Klientu risinājumu segmentā “Ignitis Group” ir nolēmis investēt līdz pat 115 miljoniem eiro, lai tuvāko 3-5 gadu laikā būtiski paplašinātu elektroauto uzlādes staciju tīklu visā Baltijā, ieņemot vadošās pozīcijas ātrās uzlādes sektorā visā reģionā.

Rezerves jaudu segmentā pirmo reizi Lietuvā vienlaikus darbojās “Ignitis Group” piederošie 7., 8. un termoelektrostacijas bloki. Kopā ar Kruoņa hidroakumulācijas elektrostaciju un Kauņas hidroelektrostacijām šie bloki piegādāja patērētājiem elektroenerģiju un nodrošināja vairāk kā 65% no Lietuvas elektroenerģijas nepieciešamā apjoma.Finanšu rādītāji2023. gadā “Ignitis Group” finanšu rādītāji saglabā augstus rezultātus. “Ignitis Group” koriģētā EBITDA gada laikā pieaugusi par 3,3%, sasniedzot 484,7 miljonus eiro un pārsniedzot gada prognozētos 430–480 miljonus eiro.

Atjaunīgās enerģijas ražošanas segmenta rezultāti joprojām veido lielāko “Ignitis Group” koriģētās EBITDA daļu (45,9%). Par 2023. gadu uzņēmums plāno dividendēs par akciju izmaksāt 1,286 eiro, kopā – 93 miljonus eiro.

Amerikas Savienotajās valstīs bāzētās finanšu pakalpojumu un kredītreitinga aģentūras “S&P Global Ratings” apstiprinātais “Ignitis Group” kredītreitings ir “BBB+” (stabila perspektīva), kas apliecina spēcīgu uzņēmuma bilanci.

2024.gadā “Ignitis Group” plāno sasniegt 440-470 miljonus eiro koriģētās EBITDA, bet investīciju plāni paredz ieguldījumus 850-1000 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Norne Securities vērtēs Ignitis Group akciju segumu

Db.lv, 08.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā enerģētikas kompānija “Ignitis Group” sākusi sadarbību ar Norvēģijā reģistrētu investīciju banku “Norne Securities”, kas nodarbojas ar pašu kapitāla izpēti, kā arī akciju brokeru un akciju un fondu tirdzniecības pakalpojumiem.

Sadarbība paredz “Ignitis Group” darbības un akciju seguma izvērtējumu. “Norne Securities” jau sagatavojusi sākotnējo uzņēmuma novērtējuma ziņojumu.

“Ignitis Group” darbības izvērtējuma ietvaros tiks apskatīti uzņēmuma grupas darbības rādītāji, veikta potenciāla analīze, kā arī sniegtas prognozes un darbības vērtējums. Papildus sākotnējam ziņojumam “Norne Securities” sniegs arī ceturkšņa novērtējuma atskaites, kas būs pieejamas “Ignitis Group” mājaslapā.

“Kopš sākotnējā publiskā akciju piedāvājuma 2020. gadā mūsu akcionāru skaits ir pieaudzis vairāk nekā trīs reizes. Tas lielā mērā ir skaidrojams ar būtisku privāto investoru piesaisti akciju iegādei. Patlaban investoru skaits jau pārsniedz 20 000 akcionāru. Ņemot vērā, ka “Ignitis Group” ir kļuvusi par lielāko akciju emitentu Baltijas valstīs un bauda arvien lielāku privāto investoru uzticību, esam nolēmuši palīdzēt investoriem, piedāvājot augstas kvalitātes objektīvu vērtējumu par “Ignitis Group” aktuālajiem darbības rādītājiem un to nākotnes perspektīvām. Mēs sagaidām, ka sadarbības ietvaros ar “Norne Securities” tiks veicināta arī Skandināvijas valstu institucionālo investoru interese par “Ignitis Group” akcijām,” norāda “Ignitis Group” finanšu direktors Jonass Rimavičiuss (Jonas Rimavičius).

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Baltijas valstīm un Latvijai ir liels elektroenerģijas eksporta potenciāls

Armanda Vilciņa, 23.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ap 2030. gadu Baltijas valstis, visticamāk, būs spējīgas pilnībā nodrošināt sevi ar visu tām nepieciešamo elektroenerģiju, turklāt tas tiks panākts, ražošanā izmantojot tikai atjaunojamos energoresursus (AER).

Šādas prognozes intervijā DB izsaka Darjus Maikštens (Darius Maikstenas), Ignitis Group valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors. Viņš norāda, ka jau šobrīd uzstādītās vēja un saules jaudas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ik gadu būtiski palielinās, kā rezultātā septiņu, astoņu gadu laikā Baltija varētu kļūt pilnībā energoneatkarīga, bet vēlāk - eksportēt zaļo enerģiju arī uz citām Eiropas valstīm, galvenokārt - Vāciju.

D.Maikštens atzīmē, ka AER projektu attīstīšanā aktīvi iesaistās arī Ignitis Group. Tuvāko gadu laikā uzņēmums iecerējis Latvijā investēt vairākus simtus miljonus eiro, ieguldot gan saules un vēja enerģijas ražošanā, gan citos zaļajos projektos, stāsta Ignitis Group valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais zaļās enerģijas uzņēmums Ignitis Renewables bioloģiskās daudzveidības aizsardzībai tā pārvaldīto atjaunojamās enerģijas objektu tuvumā īstenos neparastu pētījumu par atjaunojamās enerģijas staciju ietekmi uz vidi.

Pētījums ilgs trīs gadus, izzinot izmaiņas florā un faunā teritorijā ap topošo solāro paneļu parku Tauraģes novadā Lietuvā.

Pētījumā gūtie dati ļaus uzņēmumam Ignitis Group turpmāk īstenot labāku praksi saules paneļu un vēja parku būvniecībā, pēc iespējas mazāk kaitējot apkārtējai videi. Tā tiks pielietota arī pārējos uzņēmuma projektos Lietuvā un citās valstīs, tostarp arī Latvijā.

Ignitis Renewables Vides un atļauju izsniegšanas nodaļas vadītāja Lina Žibiene (Lina Žibienė) uzsver, ka bioloģiskās daudzveidības saglabāšana ir viens no uzņēmuma ilgtspējas stratēģijas galvenajiem mērķiem. Zaļā enerģija ir būtiski saistīta ar dabiskās vides saglabāšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās risku pārvaldības kompānijas "Coface" publiskotajā Baltijas valstu lielāko uzņēmumu "Top50" reitingā šogad iekļuvuši 27 Lietuvas uzņēmumi, 17 Igaunijas un seši Latvijas uzņēmumi, aģentūru LETA informēja "Coface" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka Latvijas pozīcijas šajā reitingā ir vispieticīgākās un turklāt tās šogad pasliktinājušas - ja iepriekšējos divus gadus Baltijas "Top50" klasificējās astoņi uzņēmumi no Latvijas, tad šajā gadā - par diviem mazāk.

Kopumā Baltijas valstu 50 lielāko uzņēmumu apgrozījums pērn veidoja 74 miljardus eiro, bet peļņa - 2,78 miljardus eiro. Latvijas uzņēmumu pienesums starp Baltijas "Top50" lielākajām kompānijām ir 9,4% apgrozījuma un 10,6% peļņas ziņā.

Igaunija savas pozīcijas šī gada Baltijas "Top50" uzņēmumu reitingā nostiprinājusi un tajā pārstāvēto uzņēmumu skaits ik gadu būtiski pieaug - šogad reitingā iekļuvuši 17 Igaunijas uzņēmumi, pērn - 14, bet 2021.gadā tādu bija tikai 10. Lietuvas uzņēmumu pozīcijas uzņēmumu reitingā ir samērā stabilas - šogad reitingā pārstāvēti 27 uzņēmumi no Lietuvas, pērn - 28, savukārt 2021.gadā - 32.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Gaidām labas ziņas investoriem – lielāku aktivitāti Baltijas biržās

Astra Šepa, Swedbank Individuālās apkalpošanas daļas vadītāja, 26.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā gada pieaugums akciju tirgos un ziņu virsraksti par jaunu uzņēmumu iespējamo iešanu biržā liek pamatoti gaidīt uz IPO (uzņēmumu akciju kotēšanas uzsākšana) popularitātes atgriešanos Baltijā tuvākā gada laikā.

Līdzšinējā pieredze liecina, ka IPO būtiski iekustina biržas aktivitāti, kā arī var sniegt investoriem pieklājīgu atdevi.

Vai ir vērts ieguldīt Baltijas biržas uzņēmumos?

Pēdējie gadi ir bijuši visai pozitīvi Baltijas biržas indeksam. Tirgotāko Baltijas uzņēmumu indekss Baltic Benchmark pēdējo 5 gadu laikā uzrāda pieklājīgu kopējās vērtības pieaugumu + 52%, apsteidzot, piemēram, STOXX Europe 600 indeksu jeb 600 Rietumeiropas uzņēmumu akciju sasniegtos rezultātus (rādītājs 40%)Protams, runājot par Baltijā kotēto uzņēmumu akcijām, jārēķinās ar tirgus specifiku. Tirgus ir mazāks un seklāks, kas var ietekmēt likviditāti, taču šis aspekts ir lielā mērā atkarīgs no konkrētā emitenta. Vienlaikus Baltijas tirgi nav tik svārstīgi vai atkarīgi no dažādiem kairinājumiem, kā, piemēram, ASV. Turklāt, paši šajā reģionā dzīvojot, labāk “redzam”, pazīstam šos uzņēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biotehnoloģiju kompānija "Thermo Fisher Scientific Baltics" ir vērtīgākais uzņēmums Lietuvā, liecina portāla "15min.lt" apkopotais simt Lietuvas vērtīgāko uzņēmumu saraksts.

Sarakstā 12 kompāniju vērtība pārsniedz vienu miljardu eiro.

"Thermo Fisher Scientific Baltics" vērtība pašlaik sasniedz 3,8 miljardus eiro salīdzinājumā ar 4,3 miljardiem eiro pērn.

Mazumtirdzniecības grupa "Maxima grupe" ieņem otro vietu, un tās vērtība pieaugusi līdz 2,2 miljardiem eiro no 2,168 miljardiem eiro pagājušajā gadā.

Trešajā vietā Lietuvas vērtīgāko uzņēmumu sarakstā ar 2,1 miljarda eiro vērtību ir transporta, kravu un loģistikas grupa "Girteka Group". Formāli "Girteka" šogad ir topa jaunpienācēja, jo pērn ceturtajā vietā ar 1,28 miljardu eiro vērtību bija grupas vairākuma īpašnieks "ME Investicija", kas šogad nomainīja nosaukumu un kļuva par "Willgrow".

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Paziņoti gada M&A darījumi Baltijā

Db.lv, 17.04.2024

Gada Baltijas M&A darījums – Maag Grupp iegādājās HKScan Baltijas uzņēmumus par 90 miljoniem EUR.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viļņā notiekošajā Baltijas uzņēmumu iegādes un apvienošanās (M&A) un privātā kapitāla forumā 16.aprīlī tika paziņoti Baltijas gada darījumi. Titula ieguvēji ir Maag Grupp un Skeleton Technologies no Igaunijas un PVcase no Lietuvas.

Gada Baltijas M&A darījums – Maag Grupp iegādājās HKScan Baltijas uzņēmumus par 90 miljoniem EUR. Igaunijas pārtikas uzņēmums iegādājās Somijas uzņēmuma HKScan Igaunijas, Latvijas un Lietuvas meitasuzņēmumus. Meitas uzņēmumi ražo un pārdod gaļas un putnu gaļas produktus ar tādiem patēriņa zīmoliem kā Rakvere, Tallegg, Rigas Miesnieks, Jelgava un Klaipėdos maistas.

Kategorijā Gada M&A darījums Baltijas valstīs tika nominēts arī INVL un Šiauļu bankas mazumtirdzniecības uzņēmumu apvienošanās par 41,8 miljoniem eiro; Ignitis Renewables iegādājās Lietuvas vēja enerģijas attīstības projektu no E Energija un Aktiva Finance Group iegādājās Intrum Baltijas uzņēmumus par 30 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #17

DB, 23.04.2024

Dalies ar šo rakstu

Ap 2030. gadu Baltijas valstis, visticamāk, būs spējīgas pilnībā nodrošināt sevi ar visu tām nepieciešamo elektroenerģiju, turklāt tas tiks panākts, ražošanā izmantojot tikai atjaunojamos energoresursus (AER).

Šādas prognozes intervijā DB izsaka Darjus Maikštens (Darius Maikstenas), Ignitis Group valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 23.aprīļa numurā lasi:

Statistika

Vai jūnijā ECB procentu likmes kritīs?

Tēma

Vai Latvijas mazākumtautību informatīvā blokāde sāksies 2026. gadā?

Aktuāli

Investēt, lai dzīvotu labāk

Uzņēmējdarbība

Baltijas lielāko darba devēju līderos ir tirgotāji un slimnīcas

Nodokļi

Virtuālā ekonomika — pagaidām nodokļu ofšors? EY Latvija nodokļu prakses vadītāja Ilona Butāne

Paēdusi sabiedrība – stabila valsts

Drīz būsim trūcīgākie Eiropā

Enerģētika

Ūdeņraža izmantošana Baltijā - pagaidām vēl bērnu autiņos

Komentāri

Pievienot komentāru