Pasaulē

Īrijas lidsabiedrība Aer Lingus pieņem IAG izteikto pārņemšanas piedāvājumu

BNS/AFP, 27.01.2015

Jaunākais izdevums

Īrijas nacionālās lidsabiedrības Aer Lingus padome otrdien atbalstīja 1,35 miljardus eiro vērto pārņemšanas piedāvājumu no Lielbritānijas nacionālās aviokompānijas British Airways un Spānijas nacionālās lidsabiedrības Iberia māteskompānijas International Airlines Group (IAG).

Aer Lingus paziņoja, ka tās padome «vēlas rekomendēt» uz IAG pārskatīto piedāvājumu, kas bija trešais kopš decembra, attiecināt dažus nosacījumus.

Dublinā bāzētā lidsabiedrība pirmdien paziņojumā biržai atklāja, ka IAG ir izteikusi piedāvājumu pārņemt Aer Lingus, maksājot 2,55 eiro par akciju, ko veido 2,50 eiro naudā un 0,05 eiro dividendēs.

Kompānija piebilda, ka pārņemšana tagad ir atkarīga no apstiprinājuma, kas jāsniedz abiem lielākajiem lidsabiedrības akcionāriem - Īrijas zemo cenu lidsabiedrībai Ryanair, kas ar 30% akciju ir lielākais atsevišķais "Aer Lingus" akcionārs un kopš 2007.gada trīs reizes neveiksmīgi ir mēģinājusi to pārņemt, un Īrijas valstij, kam pieder 25% kompānijas akciju.

Aer Lingus paziņojumā uzsvērts, ka gadījumā, ja pārņemšana noritēs veiksmīgi, IAG plāno, ka Īrijas nacionālā lidsabiedrība strādās kā atsevišķs uzņēmums ar savu zīmolu, vadību un darbību.

«Lai pieņemtu piedāvājumu, pārskatītais piedāvājums cita starpā ir atkarīgs no padziļinātās izpētes apstiprinājuma, Aer Lingus padomes rekomendācijas un negrozāmo saistību apliecinājuma no Ryanair Limited un Īrijas Finanšu ministrijas,» norādīja kompānija.

«IAG ir norādījusi, ka šo trešo piedāvājumu turpinās virzīt vien tad, ja saņems norādes no Aer Lingus padomes, ka tā vēlētos rekomendēt pārskatītā piedāvājuma finanšu nosacījumus,» piebilda Īrijas nacionālā lidsabiedrība.

«Izskatot šo prasību, padome norādīja IAG, ka finanšu nosacījumi ir tādā līmenī, kādā tā vēlētos rekomendēt, ja tā būs apmierināta ar veidu, kādā IAG ierosina izpildīt iesaistīto pušu intereses,» paziņoja Aer Lingus padome.

Aer Lingus jau ir noraidījusi divus iepriekšējos IAG pārņemšanas piedāvājumus, kas izteikti kopš decembra, kad IAG piedāvāja gan 2,30 eiro, gan 2,40 eiro par akciju.

IAG ģenerāldirektors Vilijs Volšs bija Aer Lingus vadītājs 2001.-2005.gadā, pirms viņš pārņēma British Airways vadību.

British Airways un Iberia tika apvienotas 2011.gadā ar mērķi samazināt izmaksas laikā, kad ekonomikas lejupslīde palielināja pieprasījumu pēc zemo cenu lidsabiedrību pakalpojumiem un izraisīja lielus zaudējumus tradicionālajām lidsabiedrībām.

Aer Lingus aviācijas sektorā ir pievilcīga ar to, ka tai pieder 24 sloti noslogotajā Hītrovas lidostā Londonas pievārtē, kā arī palielinās tās gaisa satiksmes tīkls uz ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Aer Lingus noraida uzlabotu International Airlines Group izteikto pārņemšanas piedāvājumu

LETA--BBC, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas aviosabiedrība Aer Lingus noraidījusi uzlabotu holdingkompānijas International Airlines Group (IAG) izteikto pārņemšanas piedāvājumu.

IAG decembra beigās izteica jaunu Aer Lingus pārņemšanas piedāvājumu, tā vērtībai sasniedzot 2,4 eiro par vienu akciju.

Aer Lingus jau decembra sākumā noraidīja iepriekšējo IAG piedāvājumu, kura vērtība bija 2,3 eiro par vienu lidsabiedrības akciju, norādot, ka šis piedāvājums aviokompāniju novērtē pārāk zemu.

Iegādājoties Aer Lingus, IAG iegūtu vērtīgu piekļuvi pacelšanās un nolaišanās laika nišām Hītrovas lidostā, kurā Aer Lingus ir trešā lielākā aviokompānija.

Tikmēr darījuma realizācijai būtu nepieciešams saņemt apstiprinājumu no lidsabiedrības Ryanair un Īrijas valdības, jo tām pieder aviokompānijas akciju daļas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Holdingkompānija International Airlines Group (IAG) ceturtdien paziņoja, ka Īrijas aviosabiedrība Aer Lingus noraidījusi tās izteikto pārņemšanas piedāvājumu.

IAG apstiprina, ka kompānija izteikusi piedāvājumu un Aer Lingus to noraidījusi.

Aer Lingus akciju vērtība jau iepriekš bija palielinājusies par 14%, kad laikraksts Financial Times ziņoja, ka IAG apsver iespēju lidsabiedrībai izteikt pārņemšanas piedāvājumu.

Šis darījums būtu nodrošinājis vērtīgu piekļuvi nolaišanās laika nišām Hītrovas lidostā, kurā Aer Lingus ir trešā lielākā aviokompānija.

Tikmēr darījuma realizācijai būtu nepieciešams saņemt apstiprinājumu no lidsabiedrības Ryanair un Īrijas valdības, jo tām pieder aviokompānijas akciju daļas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviosabiedrība Ryanair apsver iespēju mainīt savu darbības stratēģiju un kļūt par «pasažieru piegādātāju» citām aviosabiedrībām, kas piedāvā tālākus reisus.

Ryanair Holdings Plc patlaban veic pārrunas ar International Airlines Group, Virgin Atlantic Airways Ltd., Norwegian Air Shuttle ASA un Portugāles TAP.

Kompānija iecerējusi savus tuvos reisus savienot ar tālākiem reisiem, kurus veic citas aviosabiedrības, piegādājot pasažierus uz savienojošajām lidostām, no kurām operē šie partneri, otrdien apstiprināja Ryanair preses sekretārs Robins Kielijs. Pirmdien par to aģentūrai Reuters bija izteicies Rynair ģenerāldirektors Maikls O'Līrijs.

Iepriekš viņš šādu sadarbību ar citām aviosabiedrībām noraidīja, skaidrojot, ka tas nesaskanētu ar Ryanair centieniem pēc iespējas mazāk pavadīt laiku lidostās starp reisiem, kas ir svarīgi zemo ceno aviosabiedrībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

BITES tīklu izmantos interneta pakalpojumu nodrošināšanai lidojumos virs Baltijas valstīm

Lelde Petrāne, 18.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operators BITE ir kļuvis par Eiropas Aviācijas tīkls (EAT) virszemes tīkla partneri Baltijas valstīs – izmantojot BITES un citu partneru tīkla infrastruktūru, EAT nodrošinās Starptautiskās aviācijas grupas – «British Airways», «Iberia», «Aer Lingus» un «Vueling» – aviosabiedrību pasažieriem lidojumos virs Eiropas, tostarp Baltijas valstīm, ātrgaitas bezvadu internetu, pastāstīja BITES vadītājs Kaspars Buls.

Vienošanās paredz, ka šī pakalpojuma nodrošināšanai Latvijā un Lietuvā tiks izmantota BITES tīkla infrastruktūra, bet Igaunijā – tās partnera, telekomunikāciju uzņēmuma «Elisa Eeesti», tīkla infrastruktūra.

EAT projektu īsteno globālo mobilo satelīta komunikāciju pakalpojumu sniedzējs «Inmarsat» un telekomunikāciju sabiedrība «Deutsche Telekom», ar kuru BITE ir parakstījusi ilgtermiņa sadarbības līgumu par datu pārraides pakalpojumu sniegšanu Baltijas valstīs. Šim mērķim tiks izmantots integrēts satelīta un virszemes tīkls, ko veido aptuveni 300 LTE bāzes stacijas Eiropā, tostarp Lietuvā, Latvijā un Igaunijā. Tādējādi BITES datu pārraides tīklam kā EAT tīkla sastāvdaļai būs būtiska loma interneta nodrošināšanā pasažieriem, kuri lido pāri Baltijas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

BITE plāno ieguldīt tīkla infrastruktūrā aptuveni 10 miljonus eiro

Laura Mazbērziņa, 27.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu tīkla kapacitāti atbilstoši patērētāju interneta lietošanas paradumiem, kā arī sagatavotu pārliecinošu bāzi nākamās paaudzes datu pārraides standarta 5G ieviešanai, mobilo sakaru operators BITE šogad plāno ieguldīt tīkla infrastruktūras attīstībā aptuveni 10 miljonus eiro, informēja uzņēmuma vadītājs Kaspars Buls pasākumā, kurā BITE iepazīstināja ar 2018.gada attīstības plāniem.

Pasākumā piedalījās arī Google Baltijas reģiona vadītājs Vitauts Kubiliuss, uzsverot, ka Latvijā patērētāju uzvedība lielā mērā seko globālajām tendencēm. Viņš norādīja, ka interneta lietojums turpina pieaugt teju visās vecuma grupās un to sekmē mobilā interneta un viedierīču pieejamība. Pēc viņa prognozēm, piekļuve internetam un tiešsaistes pakalpojumu lietošana aizvien vairāk notiks, tieši izmantojot viedierīces, nevis datorus.

K. Buls norādīja, ka pērnā gada nogalē BITE kļuva par Eiropas Aviācijas tīkla virszemes tīkla partneri Baltijas valstīs. Šī sadarbība paredz, ka BITES un citu partneru tīkla infrastruktūra tiks izmantota, lai nodrošinātu ātrgaitas bezvadu internetu Starptautiskās aviācijas grupas aviosabiedrību - «British Airways», «Iberia», «Aer Lingus» un «Vueling» - pasažieriem lidojumos virs Baltijas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Eiropas akciju tirgus nomāc Covid-19

LETA--AFP, 23.03.2021

Turcijas liras vērtība kritās par aptuveni 15% pēc tam, kad Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piektdien nomainīja centrālās bankas vadītāju pēc tam, kad centrālā banka ievērojami paaugstināja galveno procentlikmi. Turcijas akciju tirgū cenas kritās par apmēram 10%.

Foto: AFP/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju cenas pirmdien pieauga, krītoties obligāciju ienesīgumam, savukārt samazinājušās izredzes par atgriešanos pie pirmspandēmijas normālās situācijas nomāca Eiropas akciju tirgus.

Turcijas liras vērtība kritās par aptuveni 15% pēc tam, kad Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piektdien nomainīja centrālās bankas vadītāju pēc tam, kad centrālā banka ievērojami paaugstināja galveno procentlikmi.

Turcijas akciju tirgū cenas kritās par apmēram 10%.

"Vakcinācijas programma, jauni fiskālie stimuli un centrālo banku monetāro stimulu turpināšanās uzkurina cerības uz spēcīgu ekonomikas izlaides un uzņēmumu peļņas atjaunošanos," sacīja "AJ Bell" investīciju direktors Rass Moulds.

"Bet tas nozīmē, ka investori tagad ir potenciāli vairāk eksponēti uz negaidītiem šokiem - un Turcija var būt viens no tādiem."

ASV valdības obligāciju ienesīgums pirmdien kritās, izraisot akciju cenu kāpumu Volstrītā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

airBaltic vēlas atgriezties Dublinas lidostā

Dienas Bizness, 30.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesenās vizītes laikā Dublinā aviokompānijas airBaltic izpilddirektors Martins Gauss sacījis: «Mēs visu laiku cenšamies atgriezties Dublinas lidostā un arī Korkas lidosta mūs interesē.» Tā, atsaucoties uz Irish Travel Trade News, vēsta Īrijas latviešu portāls Baltic Ireland.

Aviokompānijas vadītājs norādīja, ka Dublinā bijis labs sākums, jo Īrijā ir liels Latvijas iedzīvotāju skaits, bet Ryanair izkonkurējuši airBaltic ar point-to-point modeļa servisu. Tādējādi šis nav bijis tik ienesīgs kā citi maršruti.

M.Gauss uzsvēra, ka jebkurā gadījumā Īrija ir svarīgs tirgus un vidējā un ilgtermiņā tam vajadzētu izdoties, piebilstot arī, ka maršruts Rīga – Dublina – ASV ir vislabākā transatlantiskās satiksmes iespēja. Saistībā ar to būtu jēga uzsākt sarunas ar Aer Lingus par codeshare līgumu – vienošanos par viena maršruta kopīgu apkalpošanu, sacīja Gauss.

Viņš pauda, ka airBaltic interesanta būtu arī Korkas lidosta, bet vispirms tomēr vajadzētu apgūt citus, ienesīgākus maršrutus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Terminators» paziņo, ka aviokompānija Malaysia Airlines ir bankrotējusi

Lelde Petrāne, 01.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Malaysia Airlines «tehniski ir bankrotējusi», paziņojis aviokompānijas vadītājs. Viņš arī informējis par pārstrukturēšanas programmu un plāniem likvidēt 6000 darba vietu, ziņo BBC.

Šāds paziņojums seko divām gaisa katastrofām, kas pērn piespieda veikt nacionalizāciju.

Aviokompānija piedāvājusi darbu 14 tūkstošiem no 20 tūkstošiem tās darbinieku.

Šāds notikumu pavērsiens tika prognozēts un seko jaunā aviokompānijas vadītāja Kristofa Millera iecelšanai amatā, kas notika maijā.

«Kritums aviokompānijas sniegumā sākās jau ilgi pirms traģiskajiem notikumiem 2014. gadā,» atzinis Millers. Aviokompānija gan šobrīd darbojas normālā rezīmā un lidojumi tiek veikti.

Komentāri

Pievienot komentāru