Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistra (UR) konkurss par jaunas informācijas sistēmas izveidi noteikti piesaistīs Latvijas IT nozares uzņēmumu lielu interesi, jo šobrīd lielai daļai uzņēmumu vietējie pasūtījumi ir kritiski izdzīvošanai.

«Cits jautājums, cik pārdomātas un konkurencei atvērtas būs šī konkursa prasības – bieži valsts iestāžu konkursa nolikumi tiek rakstīti tā, lai kvalificētos un priekšrocības vērtēšanā būtu tikai vienam – vēlamajam un iepriekš piesaistītajam pretendentam un konkurence tiek apzināti ierobežota,» DB pārdomās dalījās Tieto Latvija tirdzniecības direktors Mārtiņš Liberts.

Tiesa, neredzot konkursa prasības sistēmai nav iespējams atbildēt vai šādu pasūtījumu ir iespējams realizēt pusgada laikā, tomēr konstruktīvi sadarbojoties un strādājot produktīvi, pusgada laikā var izdarīt ļoti daudz, ir pārliecināts M. Liberts.

Izstrādājot jaunu UR informācijas sistēmu, svarīgi ir apzināties un izvērtēt iespējamos riskus, kas var rasties, DB uzsvēra RIX Technologies valdes locekle Eva Butāne.

Arī vairāki eksperti UR konsultatīvā padomes sēdē aicināja valsts pusi lielāku uzmanību pievērst tieši iespējamiem riskiem, kas varētu rasties ar savietojamību, datu migrāciju un sistēmas darbību un nākotnes perspektīvām.

Tiesa, ja, sistēmu izstrādājot, kaut kas noiet greizi, rezerves plāns patiesībā pastāv, atzīmē DPA direktors Juris Vilders – jo ir izstrādātā Lursoft sistēma – tikai jautājums, kā un uz kādiem nosacījumiem sadarbība starp valsti un Lursoft var turpināties.

Savukārt attiecībā uz UR sistēmas izmitināšanu un darbināšanu, pēc M. Liberta domām ir jāveic aprēķini un lēmums jāpieņem balstoties uz tiem. Vienā svaru kausā ir jāliek prasības sistēmas pieejamībai un izmaksas, slēdzot servisa vienošanās līgumu, kurā paredz finansiālas sankcijas, ja paredzētais servisa līmenis netiek nodrošināts ar ārpakalpojumu sniedzēju vismaz 2–3 gadu periodam un otrā svaru kausā – tiešās un netiešās izmaksas, kas būtu nepieciešamas, lai šādu pat servisa līmeni nodrošinātu paša UR spēkiem.

Tipiska kļūda pieņemot šāda veida lēmumus ir iekšējo izmaksu apzināta vai nepazināta «neievērošana» un servisa līmeņa pazemināšana, ja pakalpojumu nodrošina pašas organizācijas darbinieki, piebilda M.Liberts.

UR sistēmas iepirkuma konkurss par atbilstošas sistēmas izstrādi un ieviešanu tiks izsludināts augusta otrajā pusē. Šāds konkurss ir nepieciešams, jo aprīlī premjers Valdis Dombrovskis paziņoja, ka TM esošo līgumu ar UR informatīvās sistēmas īpašnieku Lursoft, kas ir spēkā līdz 2011.gada 7.augustam – nepagarinās, tāpēc, lai nodrošinātu UR funkcionēšanu, ir jāveido jauna sistēma vai jāiegādājas esošā.

Komentāri

Pievienot komentāru