Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas valdība ir pieņēmusi ārkārtas dekrētu par pasaulē vecākās bankas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) un citu grūtībās nonākušu banku glābšanas paketi 20 miljardu eiro apmērā, piektdienas naktī pēc valdības ārkārtas sēdes paziņoja premjerministrs Paolo Džentiloni.

Šī lēmuma mērķis ir nodrošināt «visplašāko iespējamo» aizsardzību pilsoņu ietaupījumiem un padarīt Itālijas banku sektoru «spēcīgāku un stingrāku», sacīja Džentiloni.

Dažas stundas pirms tam BMPS ceturtdienas vakarā atzina, ka nav spējusi iegūt 5,2 miljardu eiro investīcijas sava kapitāla palielināšanai.

BMPS nepieciešams noslēgt piecu miljardu eiro piesaistīšanas centienus līdz decembra beigām pēc tam, kad Eiropas Centrālā banka (ECB) noraidīja bankas lūgumu tai piešķirt vairāk laika līdzekļu iegūšanai.

BMPS, kas darbojas kopš 1472.gada un tiek uzskatīta par pasaulē vecāko banku, valsts intervences rezultātā faktiski tiks nacionalizēta.

BMPS, kas ir trešā lielākā kredītiestāde Itālijā, šonedēļ uzsāka pūliņus pārdot jaunas akcijas saistībā ar plānu jaunā kapitālā iegūt 5,2 miljardus eiro.

Banka, ceturtdienas vakarā publiskojot šī akciju piedāvājuma rezultātus, paziņoja, ka nav spējusi piesaistīt pamata investoru.

Piedāvājums apmainīt obligācijas pret akcijām, kas arī ir daļa no plāna BMPS finanšu stāvokļa stabilizēšanai, nodrošinājis tikai 2,45 miljardus eiro.

BMPS kopš gada sākuma zaudējusi vairāk nekā 80% no tirgus kapitalizācijas, bet jūlijā tā Eiropas Savienības tā dēvētajā stresa testā tika atzīta par vājāko banku.

Itālijas parlamenta abas palātas trešdien apstiprināja valdības lūgumu palielināt valsts parādsaistības par līdz pat 20 miljardiem eiro, lai finansētu grūtībās nonākušās bankas, sākot ar BMPS.

Itālijas banku sistēmai smagu slogu ir radījuši tā sauktie sliktie kredīti, kuru kopējais apjoms ir ap 360 miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru