Citas ziņas

Izsoļu aisberga neredzamā daļa

Ingrīda Drazdovska, Db, 25.11.2008

Jaunākais izdevums

Arvien biežāk tiesu izpildītāju rīkotajās izsolēs parādās tautā par spekulantiem saukto cilvēku tirgus eiforijā pirktie īpašumi. Tā intervijā Db atzīst Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Ginters Hmeļevskis.

Mūsu saruna notiek dienā, kad bija paredzēta viena no īpašumu izsolēm, taču tā tika atcelta. Kāpēc izsoles nenotiek?

Cilvēkiem nav naudas. Visi procesi Latvijas tautsaimniecībā atbalsojas arī tiesu izpildes procesos. Tad, kad visi visu pirka, pie mums notika tieši tas pats — bija interesenti, cenas solīja augstākas, nekā vērtējumos norādīts utt. Šobrīd viss iet atpakaļgaitā. Turklāt vērtētāji atzīst, ka ir ļoti sarežģīti strādāt, pielietot salīdzināmo metodi, jo tirgus faktiski neesot.

Vai tas nozīmē, ka izsolāmo objektu skaits palielinās? Vai skaits ir bijis līdzīgs arī iepriekš, tikai atšķirība tā, ka objekti daudz ātrāk tika realizēti?

Iepriekš, ja bija parāds, tas visbiežāk tika samaksāts, un īpašumi izsolēs nemaz neparādījās. Šobrīd izsoļu skaits ir lielāks. Daudzos gadījumos būs otrā un, iespējams, arī trešā izsole. Protams, ir palielinājies gan lietu skaits, gan arī pārdodamo objektu skaits, tikai mēs neveicam šāda veida uzskaites. Mūsu mājas lapā (www.lzti.lv) ikviens var redzēt, cik katrā konkrētajā brīdī ir objektu. Statistika mums ir mazāk svarīga, vairāk esam ieinteresēti realizēt objektu.

Mums ir krietni pieaudzis darba apjoms, kad fiziski nav naudas, aprite ir samazinājusies. Rezultāts varbūt ir palicis tādā pašā līmenī kā iepriekš bijis. Mūsu darbs ir ļoti saistīts ar ekonomisko situāciju. Vienmēr Rīgā ir bijuši labāki piedziņas rezultāti nekā, pieņemsim, Latgalē.

Ja lietu, objektu skaits ir palielinājies, bet rezultāts ir aptuveni tāds pats, kāds ir bijis iepriekš, kas notiek ar «starpību» — lietas krājas lielās čupās?

Patiešām krājas, jo parādi jau nekur nepazūd. Viens variants — hipotekārais kreditors atsavina īpašumu.

Bankas devušas naudu, lai nopelnītu. Šobrīd daudzos gadījumos labi, ja tās atgūst pamatparāda summu, un tad peļņa izpaliek. Paliek starpība, kas tāpat ir jāatmaksā. Daudzi parādnieki nesaprot, ka ir jābūt ieinteresētam nākt, piedalīties, savu īpašumu rādīt vērtētājam (kustamas mantas gadījumā kaut vai nomazgāt mašīnu), lai pircēji gribētu pirkt un izsolē varētu atgūt pēc iespējas lielāku summu, jo tad iespējamā starpība būs mazāka. Ja, piemēram, parāds ir 50 tūkstoši, un izdodas īpašumu pārdot par 30 tūkstošiem, būtu jābūt ieinteresētam pārdot vismaz par 40 tūkstošiem, jo tad starpība, kas paliek atmaksai, būs tikai 10 tūkstoši, nevis 20 tūkstoši.

Tātad starpība/parāds nekur nepazūd?

Tieši tā. Cilvēki par to nezina. Daudzi uzskata, ka labāk izlikties par beigtu un neko nedarīt. Cer, ka banka atsavinās īpašumu un ar to viss beigsies, taču tā nenotiek. Viss turpinās. Ienākumi, kustamā manta — uz to visu tiks vērsta parāda piedziņa. Pat, ja tiek konstatēts, ka cilvēkam nekā nav, parāds paliek. Ar to ir jārēķinās.

Uzskatu, ka parāda piedziņas procesa uzbūve ir ļoti pareizi uzbūvēta — visi iesaistītie ir ieinteresēti atgūt pēc iespējas vairāk naudas — piedzinējs, parādnieks, tiesu izpildītājs. Problēma ir tā, ka piedzinējs, izpildītājs to saprot, bet parādnieks — ne vienmēr.

Tomēr ar katru gadu situācija uzlabojas. Cilvēki ir sapratuši saistību neizbēgamību. Daudzos gadījumos viņi ir gatavi sadarboties.

Mēs esam ieinteresēti palīdzēt situāciju atrisināt, jo arī mēs nopelnīsim savu atlīdzību. Mūsu mērķis nav par lētu cenu, par jebkādu naudu īpašumu pārdot, jo ne piedzinējs būs priecīgs, ne mēs kaut ko iegūsim.

Vai piedzinēji lielākoties ir bankas?

Ļoti dažādi. Proporcija varētu būt puse uz pusi — kredītiestādes un citi piedzinēji. Latvijā nav nekādu ierobežojumu fiziskām un citām juridiskām personām izsniegt kredītus, aizdevumus un tos prasīt atpakaļ. Mūsu mājas lapā sludinājumu daļā var redzēt, kas ir piedzinējs.

Ja lietu skaits pieaug, nerealizēto objektu skaits palielinās, vai tas nozīmē, ka bankas varētu kļūt par šo objektu īpašniekiem?

Jā. Nav jau cita veida, kā atgūt kaut daļu no saistībām, kā tikai pārņemot nekustamos īpašumus. Un paliek starpība, ko prasīs no parādnieka.

Pēc sarunām ar kredītiestādēm varu teikt, ka tās nav priecīgas to darīt, jo banku pamatdarba specifika ir pilnīgi cita. Taču apstākļi šobrīd spiež to darīt. Vairāku kredītiestāžu skandināvu mātes bankām ir pieredze. Piemēram, Dānijā, Norvēģijā savā laikā bija šāda situācija, arī Somijā puse no Helsinkiem faktiski piederēja kredītiestādēm. Vietām īpašumi tika tirgoti desmit gadus. Neviens nezina, kāda situācija būs Latvijā, var tikai ņemt vērā šo pieredzi.

No vienas puses, visi ir ieinteresēti atgūt pēc iespējas vairāk naudas, no otras puses — uz izsolēm, kur īpašums tiek piedāvāts pirmo reizi, īpaši daudz gribētāju nenāk. Un arī uz tām izsolēm, kur īpašums tiek piedāvāts otro vai pat trešo reizi un lētāk — ne. Kāpēc?

Šobrīd ir milzīgs piedāvājums, bet pieprasījums ir minimāls. Mums cenas ir zemākas nekā brīvā tirgū, bet arī pie šīm cenām darījumu nav ļoti daudz. Pēc katras izsoles, kura nav bijusi veiksmīga, zvanām vērtētājiem un informējam par rezultātiem, un no tā ir jāizdara kaut kādi secinājumi. Mēs neesam ieinteresēti taisīt divas un trīs izsoles. Ir ierosinājumi, ka visas izsoles varētu sākt ar vienu latu un tad izsolē parādītos patiesā situācija. Taču ir daudz juridiska rakstura problēmu. Tāpēc mēs sakām, ka ir labi, ja ir vērtējums — kāds piesaistes punkts.

Un tomēr — kāpēc nenāk? Nav naudas? Sarežģīti? Attur juridiskās nianses?

Brīvā tirgū tas ir labprātīgs akts. Noteikti var apskatīt īpašumu, var noskaidrot visu par deklarētajām personām, visu citu. Tiesu izpildītāju rīkotajās īpašumu izsolēs varētu būt problēmas, tāpēc arī cenas ir zemākas. Taču ne vienmēr īpašumos varēs iekļūt. Protams, ja ir runa par zemi, apskatīt to būs vienkāršāk, bet dzīvokļa īpašuma gadījumos nereti nevar pateikt, kādā stāvoklī tas ir. Pat, ja vērtētājs ir ticis dzīvoklī, vērtējumā parādās fotogrāfijas, kā tur izskatās, neviens nevar garantēt, ka līdz izsoles dienai situācija paliks nemainīga. Nav iespējams šo īpašumu apdrošināt, to var darīt tikai īpašnieks. Nav atrisināta arī būtiska juridiska problēma — valdījuma jautājums. Nepilnīgs regulējums.

Ir dzirdēts viedoklis, ka traucējošais faktors ir arī iemaksa, lai varētu piedalīties izsolē. Vai varat tam piekrist?

Tas varētu būt traucējoši, bet šī prasība ir svarīga un nepieciešama. Jāiemaksā ir 10 % no summas. Tā ir garantija tam, ka cilvēks patiešām vēlas piedalīties izsolē. Neviens nespēlēsies, neviens nenāks no ielas tāpat vien pasolīt. Ja cilvēks īpašumu nenosola, šo naudu viņš dabū atpakaļ, savukārt, ja nosola, tad viņam ir pienākums mēneša laikā samaksāt par nosolīto īpašumu.

Tā ir jautājuma otra puse — nauda mēneša laikā ir jāieskaita tiesu izpildītāja kontā. Problēma, kas nav parasta pirkuma gadījumā — šo īpašumu nevar uzreiz ieķīlāt. Tas ir iespējams tikai pēc izsoles akta apstiprināšanas. Bankas parasti prasa nodrošināt kredītu ar citu īpašumu. Personai faktiski būtu jābūt brīviem līdzekļiem. Tas ir cenu samazinošs faktors.

Pagaidām neesam atraduši risinājumu, jo procesa dalībniekiem ir svarīgi saprast, ka nauda patiešām būs.

Mēs par to domājam, pētām citu valstu pieredzi. Lietuvā, Igaunijā ir ļoti līdzīgi kā pie mums. Bija parādījusies informācija, ka Igaunijā dibināts fonds, lai atvieglotu izsoļu norisi, taču igauņi to nav apstiprinājuši.

Ja kādam ir ierosinājumi, esam gatavi uzklausīt. Esam ieinteresēti, lai īpašumus pie mums pirktu. Labprāt paplašinātu pircēju loku.

Vai gadījumā uz šīm izsolēm nenāk tikai spēlmaņi?

Ļoti dažādi. Nāk arī cilvēki, kam patiešām vajadzīgs mājoklis dzīvošanai. Tas ir atkarīgs no objekta, cenas un citām lietām. Protams, ja kaut kas maksās nosacīti piecus latus, daudzi gribēs šo objektu tikai tāpēc, ka tas maksā piecus latus.

Latvija ir maza. Vai nepastāv iespēja izsoles dalībniekiem vienoties un tādējādi ietekmēt cenu?

Nav baumu bez pamata. Ir zināmi gadījumi, kad personas, kas atnāk uz izsoli, gribēja vienoties. Mēs praktiskā veidā mēģinām cīnīties. Ja atnākušie sarunājas izsoles vietā, tiek norādīts, ka tiks lūgts tiesā izsoli atzīt par spēkā neesošu. Ir gadījumi, kad izpildītāji ir lūguši policiju būt klāt sabiedriskās kārtības nodrošināšanai.

Vai šiem cilvēkiem nav informācijas, kas būs izsoles dalībnieki, un to patiešām nevar uzzināt?

Nē, cilvēki to nezina. Ir bijuši gadījumi, kad pie mājas satiekas un mēģina runāt, bet tad es eju un aicinu nākt iekšā. Daudzreiz nāk šie spēlmaņi, kam pat nav mērķis pirkt, bet kaut kādā veidā ietekmēt izsoli. Tad es saku, lai padomā, kas notiks ar naudu, kas ir maksāta, ja izsole tiks atzīta par spēkā neesošu.

Likums paredz iespējamo pircēju ļaunprātību. Tad izsoles rezultāti netiek apstiprināti. Taču nekad nebūs iespējams visus gadījumus izķert.

Mani priecē, ka procesa uzbūve ir tāda, kas ieinteresē izpildītāju neļaut vienoties, jo, ja maz nosolīs, viņš maz saņems.

Kā atšķiras cenas 1. un 3. izsolē?

Likums paredz pazemināt sākuma cenu, ja izsole nav bijusi veiksmīga. Otrā izsole — mīnus 25 %, trešā — mīnus 40 % no pirmās izsoles sākuma cenas.

Un kā ir biežāk? Vai parasti īpašumu nopērk 3. izsolē? No kā tas atkarīgs?

Dažādi. Tas ir atkarīgs no objekta, no vērtējuma. Līdzīgi objekti, līdzīgi nosacījumi, bet vērtējumi var atšķirties, jo vērtētāji ņem vērā tirgū notiekošo.

Vai cenas noteikšanā tiek ņemta vērā tā summa, par kādu ir iedots kredīts?

Nē. Ir kredīti, kas nodrošināti ar vairākiem īpašumiem, ar biznesu utt. Vērtētājam interesē tikai objekta vērtība.

Mājas lapā ne vienmēr jūs redzēsiet sākuma cenu, bet redzēsiet novērtējumu. Sākuma cenu mēs nosakām izsoles dienā. Kredīta summai pircējam nav nozīmes. Hipotēku dzēsīs, kad tiesa apstiprinās izsoles rezultātus, reģistrētas īpašuma tiesības.

Savukārt otrajā un trešajā izsolē vienmēr parādīsies sākuma cena.

Lielākajā gadījumu skaitā šobrīd sākuma cena būs tāda pati, kāds ir īpašuma novērtējums. Taču dažkārt tas tā nebūs.

Ar ko būtu jārēķinās, ja cilvēks nolemj piedalīties izsolē?

Jānāk pie konkrētā tiesu izpildītāja un jāinteresējas par objekta vērtējumu, ar ko pie šī tiesu izpildītāja var iepazīties. Ja objekts interesē, tad jārēķinās, ka nauda par pirkumu būs jāsamaksā mēneša laikā un ka ir jābūt iemaksai 10 % apmērā.

Nevajadzētu atnākt uz izsoli, nosolīt un tad domāt, vai es zaudēšu 10 %, vai banka man kredītu dos utt. Tā kā arī kredītiestāžu objekti ir pārdošanā, tās ir ieinteresētas, lai izsoles notiktu. Katrs gadījums gan atsevišķi ar banku jāatrunā. Sludinājumos var redzēt, kam par labu šis īpašums tiek ieķīlāts. Var aiziet uz šo banku un aprunāties. Bankai varētu būt pat sīkāka informācija par īpašumu, varbūt parādniekam vēl ir kāds cits vērtējums utt. Tas ir jautājums pašam pircējam — cik tālu viņš ir gatavs pētīt. Jo smalkāk izpētīs, jo precīzāk varēs noteikt, līdz kādai cenai būtu jēga solīt.

Tāpat ir jārēķinās, ka ne vienmēr uzreiz pēc izsoles pircējs varēs tikt īpašumā dzīvot. Jāgaida tiesas sēde, kurā tiek apstiprināti izsoles rezultāti. 95 % gadījumos viss ir kārtībā. Lēmums parasti ir 15 dienu, mēneša laikā. Tad jārisina jautājums par telpu atbrīvošanu, apsaimniekošanu, valdīšanu u.tml. Var slēgt īres līgumu ar personām, kas īpašumā mitinājušās. Nav gan izslēgts sliktākais gadījums, kad ir juridiska rakstura problēmas, un jaunajam īpašniekam nākas tiesāties par šo personu izlikšanu. Procentuālais gadījumu skaits ir neliels, tomēr šāds risks pastāv. Mēs atklāti par to stāstam. Nav mūsu mērķis slēpt, jo tad uz izsolēm neviens nenāks.

Uz izsolēm nāk visai daudz mākleru, juristu, kas ir gatavi risināt tamlīdzīgus jautājumus. Varbūt pat būtu ieteicams izmantot profesionāļu (juristu, arī mākleru) palīdzību, kuri situāciju pārzina. Ir speciālisti, kas par atlīdzību ir gatavi šo darbu uzņemties un veikt. Zobus taču mēs paši nelabojam.

Ir dzirdētas bažas, ka tāds dzīvoklis varētu būt izpostīts. Vai tā notiek?

Jā, ar to jārēķinās. Neviens nevar garantēt, ka viss notiks gludi. Jāprasa konkrētajam tiesu izpildītājam, vai parādnieks ar viņu sadarbojas utt. Tiesu izpildītāji šādu informāciju neslēpj. Viņa mērķis ir iedot maksimāli precīzu informāciju.

Protams, pastāv iespēja runāt par zaudējumu piedziņu. Taču tā ir problēma.

Kas (kādi īpašumi) īsti nonāk līdz izsolēm?

Ļoti dažādi. Ne tikai optimisma uzplūdā, tirgus pieaugumā pirktie īpašumi. Dzīvē gadās dažādi.

Šobrīd ļoti daudz un arvien vairāk parādās to personu īpašumi, kuri bija iesaistīti nekustamā īpašuma biznesā, kuri pirkuši ar mērķi un pārliecību, ka cenas tikai kāps, un, īpašumu pārdodot, varēs nopelnīt. Ir gadījumi, kad personai tā ir bijusi vienīgā nodarbošanās. Tagad, kad īpašumu cenas krīt, viņiem nav nekāda seguma, naudas līdzekļu, neko nevar samaksāt.

Agrāk, kad cenas gāja augšup, šādu gadījumu nebija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pateicoties 2015. gada 1. jūlijā uzsāktajai izsoļu norisei elektroniskā vidē, pērn no parādniekiem piedzītā summa ir 581 miljons eiro, kas gandrīz četras reizes pārsniedz 2014. gada rādītājus - 149 miljoni eiro, informē tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

E-izsoļu koncepciju, kā arī Civilprocesa likuma grozījumus, vadoties pēc ārvalstu kolēģu pieredzes, izstrādāja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome un Tieslietu ministrija. Tika izveidots elektronisko izsoļu portāls, nostiprināts tā darbības tiesiskais pamats, kā arī noteikta elektroniskā vidē organizētu izsoļu norises kārtība.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs uzsver: «Izsoļu norises reformas īstenošana bija smags darbs, jo ilgstoši nebija pietiekama finansējuma izsoļu nodrošināšanai elektroniskā vidē. Taču tagad, pateicoties jaunajai izsoļu kārtībai, darba rezultāti ir iespaidīgi un ieguvēji ir gan kreditori un parādnieki, gan valsts kopumā. Zaudētāji šajā procesā ir tikai negodprātīgie izsoļu dalībnieki.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsoļu lapas negūst cerētos panākumus

Oskars Prikulis, Guna Gleizde, 08.01.2009

«Sūdzību bija daudz, un to skaits noteikti vēl augs,» norāda Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Sanita Biksiniece, piebilstot, ka jau iepriekš cilvēki tikuši brīdināti būt uzmanīgiem ar šādas formas un satura izsoļu lapām, kurās ir ļoti liela iespēja palikt bez kārotās preces.

Foto: Eva Šavdine

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bidnet.lv nav vienīgā interneta izsoļu mājaslapa, kas pārtraukusi eksistēt. Līdzīgs liktenis skāris arī lapas webizsole.lv, vairaksolisana.lv un knock.lv, ceturtdien ziņo Dienas bizness.

Starp šīm mājas lapām vienīgi knock.lv kā domēna īpašnieks ir norādīts uzņēmums – SIA IT Investments. Kompānijas valdes loceklis Roberts Misāns laikrakstam skaidro, ka izsoļu lapa sāka darboties pērnā gada septembrī. Līdzīgi kā citos līdzīgos projektos, arī šajā lapā, lai varētu piedalīties izsolē, klientam ar bankas pārskaitījuma vai īsziņas starpniecību bija jāiegādājas kredīti, kas tika izmantoti preču iegādei. Aptuveni trīs mēnešus pēc projekta uzsākšanas lapa tika slēgta uzņēmuma finanšu problēmu dēļ, kas neļauj investēt mājas lapas reklamēšanā, tā R.Misāns. Viņš pauž pārliecību, ka pēc dažām nedēļām lapa atsāks darbu, spēkā paliks arī klientu jau iegādātie kredīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elektroniskā formā rīkota izsole varētu ilgt 30 dienas

Dienas Bizness, 24.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Civilprocesa likumā, kas nostiprinās elektronisko izsoļu portāla izveidošanas un darbības tiesisko pamatu, kā arī noteiks elektroniskā vidē organizētu izsoļu norisi.

Elektronisko izsoļu ieviešana spriedumu izpildē un maksātnespējas procesā veicinās godīgas konkurences veidošanos izsoles dalībnieku vidū, kā arī ļaus izsoles procesu vienkāršot, padarīt to pieejamāku un ekonomiskāku. Tāpat tas palīdzēs izskaust tā saucamo izsoļu reiderismu.

Šobrīd gan zvērinātu tiesu izpildītāju, gan maksātnespējas procesa administratoru rīkotajās izsolēs visā Latvijā nereti piedalās tādi izsoles dalībnieki, kuri ar dažādiem līdzekļiem ietekmē citus izsoles dalībniekus ar mērķi samazināt izsoles cenu, tādējādi kavējot konkurenci izsoles dalībnieku vidū un izsoli kā mantas pārdošanas veidu padarot neefektīvu. Līdz ar ko samazinās godprātīgo izsoles dalībnieku skaits, izsolāmie objekti tiek nosolīti par mazāku summu, nekā tas objektīvi būtu bijis iespējams vai tieši pretēji – tiek nosolīta neadekvāti augsta summa bez nolūka to maksāt, kā rezultātā izsoles jāatzīst par nenotikušām ar no tā izrietošajām tiesiskajām sekām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Otrdien notiks valstij piederošo Grindeks un Valmieras stikla šķiedra akciju atklātās izsoles

Žanete Hāka, 07.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

8. novembrī notiks valstij piederošo un VAS Privatizācijas aģentūra turējumā esošo AS Grindeks un AS Valmieras stikla šķiedra akciju atklātās izsoles, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Izsolāmais akciju skaits ir attiecīgi 219 780 un 425 609 akcijas.

Izsolēs var piedalīties licencēta banka vai ieguldījumu brokeru sabiedrība, kas ir ieguvusi Nasdaq Riga biržas biedra statusu. Biržas biedrs var piedalīties izsolēs, iesniedzot izsoļu uzdevumus savā vai savu klientu vārdā. Biržas biedru saraksts ir pieejams šeit.

Abas izsoles ir atklātas, un uzdevumi izsoļu dienā 2016.gada 8. novembrī tiks pieņemti no plkst.09:00 līdz 13:00 (pēc Latvijas laika). Līdz izsoļu dienas plkst. 15:30 (pēc Latvijas laika) tiek veikta izsoļu rezultātu apstiprināšana un izsoļu uzdevumu savietošana.

Vērtspapīri tiek izsolīti eiro. Mazākais cenu solis, kas ir ievadāms izsoļu uzdevumos, ir 0,01 eiro par vienu akciju. Minimālā cena AS Grindeks akcijām, kas ir ievadāma izsoles uzdevumos, ir 3,78 eiro, bet AS Valmieras stikla šķiedra akcijām - 2,73 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) aizvien vairāk sāk izmantot dažādus digitālos risinājumus, tostarp Tiesu administrācijas elektronisko izsoļu vietni «e-izsoles», kuru vēlas ieviest kā ierastu praksi, informē VNĪ valdes locekle Sigita Janvāre.

«Atbilstoši VNĪ stratēģijai, mēs vienlaikus attīstām īpašumus, kuri ir nepieciešami valsts pārvaldes vajadzībām, savukārt pārējie objekti pakāpeniski tiek pārdoti un iegūtā nauda ieguldīta attīstībā. Protams, mēs esam ieinteresēti ātrā un efektīvā pārdošanas procesā, kas ar minimāliem resursiem ļauj sasniegt iespējami labāku rezultātu,» stāsta Janvāre.

Izmantojot Tiesu administrācijas elektronisko izsoļu portālu, VNĪ jau pirmajā pašu organizētajā e-izsolē veiksmīgi izdevies pārdot iepriekš nelikvīdu 10 000 kvadrātmetru lielu zemes gabalu Jēkabpilī, Ārijas Elksnes ielā 8A. Lēmumu par minētā zemes gabala pārdošanu VNĪ pieņēma 2017. gada beigās. Tika organizētas divas izsoles ierastā ceļā, taču intereses par piedāvājumu nebija. Savukārt, ievietojot elektronisko piedāvājumu, darījums par 11 600 eiro tika noslēgts jau pēc pirmās izsoles, kas noslēdzās 28.janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizvien vairāk iepērkas izsoļu lapās internetā

, 01.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar 2007. gadu, pērn ir ievērojami palielinājies to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri izvēlas iepirkties internetā, turklāt piektā daļa no šiem pircējiem izmanto arī tiešsaistes izsoļu mājas lapu pakalpojumus.

2009. gadā kopumā 71% respondentu norādījuši, ka ir iepirkušies internetā, un vairums no tiem iepērkas internetā vismaz pāris reizes gadā un biežāk, secināts Gemius veiktajā pētījumā.

Kopš 2007. gada ir pieaudzis arī to interneta lietotāju skaits, kas, iepērkoties internetā, izmanto izsoļu interneta vietnes. Patlaban izsolēs internetā piedalās aptuveni 20% no visiem interneta pircējiem Latvijā. Kā iemeslu izvēlei iepirkties izsoļu lapās respondenti galvenokārt min zemākas cenas salīdzinājumā ar citām tirdzniecības vietām. Taču, kā vēl viens aspekts, tiek norādīta iespēja iegādāties preces, kuras nav atrodamas standarta interneta veikalos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Izsolēs valda labs nacionālās mākslas vidusslānis

Uldis Andersons, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mākslas darbu izsoles nav tikai uz peļņu orientēts pasākums, tās veido tirgu, veicina apriti, kā arī nosaka un uztur mākslas darbu cenas.

Toni vietējā mākslas darbu izsoļu tirgū nosaka apmēram 6-7 dalībnieki, un, kā lēš eksperti, izsoļu namos apgrozībā ir apmēram 80% no tirgū esošā piedāvājuma. Vērtīgāko mākslas darbu pārdošanas darījumi gan nereti notiekot ārpus izsolēm.

Pazīstamākās galerijas, kas Latvijā nodarbojas ar mākslas darbu izsoļu rīkošanu, ir Antonija, Ivonnas Veihertes mākslas galerija, Jēkabs, Birkenfelds, Mākslas vēstniecība (SIA Baltantik), izsoļu nams Baltic Auction House u.c. Izsoles katra galerija rīko vidēji 4-5 reizes gadā, sadarbībā ar izsoļu namiem regulāras ikgadējas mākslas darbu un antikvāru priekšmetu izsoles rīko arī bankas, piemēram, Rietumu banka, arī Swedbank struktūra Private Banking u.c. Par tradīciju kļuvusi arī mākslas darbu labdarības izsole Likteņdārza projekta atbalstam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolīs valstij piederošās AS Grindeks un AS Valmieras stikla šķiedra akcijas

Žanete Hāka, 03.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

8. novembrī notiks valstij piederošo un VAS Privatizācijas aģentūra turējumā esošo AS Grindeks un AS Valmieras stikla šķiedra akciju atklātās izsoles, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Izsolāmais akciju skaits ir attiecīgi 219 780 un 425 609 akcijas.

Izsolēs var piedalīties licencēta banka vai ieguldījumu brokeru sabiedrība, kas ir ieguvusiNasdaq Riga biržas biedra statusu. Biržas biedrs var piedalīties izsolēs, iesniedzot izsoļu uzdevumus savā vai savu klientu vārdā.

Abas izsoles ir atklātas, un uzdevumi izsoļu dienā tiks pieņemti no plkst.9 līdz 13 (pēc Latvijas laika). Līdz izsoļu dienas plkst.15:30 (pēc Latvijas laika) tiek veikta izsoļu rezultātu apstiprināšana un izsoļu uzdevumu savietošana.

Vērtspapīri tiek izsolīti eiro. Mazākais cenu solis, kas ir ievadāms izsoļu uzdevumos, ir 0,01 eiro par vienu akciju. Minimālā cena

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeima atbalsta pāreju uz parādnieku nekustamo īpašumu izsolīšanu elektroniskā vidē

Dienas Bizness, 28.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien, 28.maijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā, ar kuriem tiks ieviesta elektroniska nekustamā īpašuma izsolīšana spriedumu izpildes un maksātnespējas procesos, informē Saeimas Preses dienests.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma grozījumiem plānots izveidot elektronisku izsoļu vietni, kā arī noteikt izsoles izziņošanas, dalībnieku autorizācijas un izsoles norises kārtību.

Tāpat grozījumi noteic, ka elektronisko izsoļu portāla ietvarā tiek uzturēts Izsoļu dalībnieku reģistrs, kas satur ziņas par fiziskām un juridiskām personām, kas reģistrētas kā izsoļu dalībnieki.

To, kā tiks veiktas darbības elektronisko izsoļu vietnē un kā ziņas par attiecīgajam personām tiks iekļautas Izsoļu dalībnieku reģistrā, iekļaujamo ziņu apjomu, kā arī šo ziņu aktualizēšanas un dzēšanas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Ievērojot zvērinātiem tiesu izpildītājiem un administratoriem deleģēto funkciju raksturu, elektronisko izsoļu portālu plānots veidot kā valsts informācijas sistēmas daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elektroniskās izsoles sevi attaisnojušas

Māris Ķirsons
, 17.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroniskās izsoles sevi ir attaisnojušas, jo to aizklātums nodrošinājis augstākas pārdošanas cenas; ieguvēji ir gan kreditori, gan parādnieki , otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Tiesa, atsevišķas tehniskas nianses vēl tiks precizētas. Lai arī tikai šī gada 1. jūlijā startēja elektroniskās izsoles, kas būtiski mainīja izsoļu norises līdzšinējo kārtību, tomēr jau pašlaik gan zvērināti tiesu izpildītāji, gan kreditori ir apmierināti ar tām. «Tās ir sevi attaisnojušas,» vienisprātis ir Latvijas Komercbanku asociācijas padomnieks Kazimirs Šļakota un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja vietniece Iveta Kruka. Pašlaik elektroniskās izsoles rīko tikai tiesu izpildītāji, pārdodot nekustamos īpašumus. Nākamgad šādā formā pārdošanu veiks arī maksātnespējas procesa administratori. Viņiem gan ir viena nianse, proti, var būt izsole ar lejupejošu soli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā jaunieši aktīvāk iegādājušies mākslas darbus tiešsaistes izsolēs, tādējādi mazinot pandēmijas negatīvo ietekmi uz šo tirgu, liecina izsoļu nama "Sotheby’s" dati.

Šā gada pirmajā pusgadā "Sotheby’s" mākslas darbu klātienes un tiešsaistes izsoļu kopējā vērtība sasniedza 1,9 miljardus ASV dolāru, kas gan ir par 30% mazāk nekā pirms gada, taču labāk, nekā izsoļu nama eksperti prognozēja, raksta "The Wall Street Journal".

Kā novērojuši izsoļu nama pārstāvji, aizvien vairāk jauniešu virtuālajās izsolēs iegādājas laikmetīgo mākslu, dārgus pulksteņus un vīnu. Kopējais tiešsaistes izsoļu apjoms šā gada septiņos mēnešos sasniedzis 285 miljonus dolāru, kas ir trīsreiz vairāk nekā visā pagājušajā gadā. Kopumā šogad mileniāļu īpatsvars "Sotheby’s" kopējā klientu skaitā veido aptuveni 30%.

Šādu tendenci veicinājusi pandēmija, kas daudziem cilvēkiem pasaulē gada sākumā lika palikt mājās, tādēļ viņi atrada veidu, kā citādi izklaidēties un iegādāties ko vērtīgu, norāda eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ notikušajās izsolēs ir pārdoti maksātnespējīgās a/s Latvijas Krājbanka nekustamie un kustamie īpašumi par summu, kas pārsniedz 620 tūkst. latu, biznesa informēja bankas administratora SIA KPMG Baltics pārstāvis Oskars Fīrmanis.

«Summa noteikti būs lielāka, jo pārdoto īpašumu izsoļu sākumcena bija aptuveni 620 tūkst. latu, bet visi īpašumi pārdoti par augstāku cenu nekā izsoles sākumcenu. Precīzu atgūto summu varēs nosaukt tad, kad notiks norēķini par nosolītajiem īpašumiem, un tiem ir jānotiek 30 dienu laikā no izsoles brīža,» sacīja O. Fīrmanis.

Kopumā šonedēļ izsolēs ir pārdoti pieci Krājbankai piederējuši nekustamie īpašumi un desmit transportlīdzekļi.

Šodien notikušajās izsolēs ir pārdoti visas sešas izsolītās automašīnas Volkswagen Transporter. Divu šo automašīnu sākumcena bija 4332,04 lati, divu - 4608,55 lati, bet vēl divu - 4838,98 lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Administratori: TM jārisina «reiderisms» un jāapkaro negodīgas vienošanās pirms īpašumu izsolēm

Gunta Kursiša, 27.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrijai (TM) būtu steidzami jānovērš situācija, kad maksātnespējas procesu ietvaros rīkotajās nekustamo īpašumu izsolēs ļaunprātīgi tiek izmantoti trūkumi Maksātnespējas un Civilprocesa likumos – piemēram, pirms izsoles jau iepriekš vienojoties par to, kas iegādāsies nekustamos īpašumus vai uzpērkot citus potenciālos izsoles dalībniekus, lai tie nepiedalās izsolē, norāda Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija TM nosūtītā vēstulē.

Šāda situācija apdraud kreditoru kopuma interešu aizstāvības iespējas, pauž asociācijas pārstāvji.

Viņi skaidro, ka arvien biežāk rodas situācijas, kad nekustamo īpašumu izsolēs piedalās noteiktu personu grupa – ļaunprātīgi izsoļu dalībnieki jeb «reideri», kas pirms izsoles ne tikai atklāti vienojas, kurš būs tas, kurš šoreiz pirks nekustamo īpašumu, bet arī cenšas uzpirkt citus izsoļu dalībniekus, lai viņi nepiedalītos pirmajā izsolē, pauž asociācijas pārstāvji.

Izsoļu «reideri» iemaksā nepieciešamo drošības naudu, tā nodrošinot sev tiesības piedalīties izsolē, pirms izsoles neinteresējas par nekustamā īpašuma sastāvu un izsoles noteikumiem, un, savstarpēji vienojoties, pirmajā izsolē nesola, līdz ar to panākot, ka tiek rīkota otrā izsole ar lejupejošu soli, un beigu beigās nekustamo īpašumu nopērk par 10 % no izsoles sākuma cenas, kas bieži sastāda aptuveni 7% no īpašuma tirgus vērtības, pauž asociācijas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Izsoļu reiderismu mēģinās ārstēt ar elektroniskajām izsolēm

Māris Ķirsons, 13.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsoļu reiderismu mēģinās ārstēt ar elektroniskajām izsolēm, kurās dalībnieku identifikācija nebūs zināma, jauna ēra paredzēta no 1. jūlija, bet pilnā apmērā no 2016. gada, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

To paredz izskatīšanai Saeimā sagatavotie grozījumi Civilprocesa likumā. Elektronisko izsoļu portāls atradīsies Tiesu administrācijas pārziņā. Vairāki aptaujātie juridisko profesiju pārstāvji atgādina, ka par elektroniskajām izsolēm runāts ir jau vairākus gadus, un tikai tagad beidzot ir likumprojekts, kurš paredz to obligātu iedzīvināšanu. Savukārt aptaujātie uzņēmēji atteicās vērtēt iespējamos e-izsoļu ieguvumus un trūkumus. Jo to varēšot izdarīt, tad būšot kaut kas «taustāms» un šis jaunievedums būs strādājis kādu pusgadu. Elektroniskas izsoles spriedumu izpildes procesā plānots ieviest no 2015. gada 1. jūlija, bet maksātnespējas procesā – no 2016.gada 1. janvāra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 2. novembrī, Saeima 1. lasījumā pieņēma Tieslietu ministrijas izstrādāto likumprojektu «Grozījumi Civilprocesa likumā», kas paredz būtiskas izmaiņas kārtībā, kādā īstenojams piespiedu izpildes līdzeklis – piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, piedziņas vēršana uz apbūves tiesību, kā arī grozījumus saistībā ar zvērinātu tiesu izpildītāju veikto dokumentu piegādi.

Likumprojekta grozījumi veikti ar mērķi attīstīt izpildu procesu, veidojot to mūsdienīgu, efektīvu un atbilstošu esošajai sociālekonomiskajai situācijai.

Izmaiņas paredzētas attiecībā uz parādniekam piederošas kustamas mantas izsoļu organizēšanu elektroniskajā vidē.Elektroniskas formas izsoļu plašāka ieviešana spriedumu izpildē, tās attiecinot arī uz kustamas mantas izsolēm, veicinās godīgas konkurences veidošanos izsoles dalībnieku vidū, kā arī ļaus izsoles procesu vienkāršot, padarīt to pieejamāku un ekonomiskāku. Kustamas mantas izsoles notiks elektronisko izsoļu vietnē:https://izsoles.ta.gov.lv.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, atzīmējot vienu no būtiskākajiem ieguvumiem elektroniskās formas izsoļu attiecināšanā uz kustamas mantas izsolēm, uzsver, ka, pateicoties jaunajai izsoļu kārtībai, samazināsies arī krāpšanas risks, līdz ar to ieguvēji būs gan kreditori, gan parādnieki, gan valsts kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajā ceturksnī koksnes cena Latvijā atgriezusies 2021.gada vasaras līmenī, kad priedes un egles cenas jau bija sasniegušas vēsturiski augstāko punktu, liecina meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" apkopotā informācija.

Pirmajā ceturksnī skujukoku zāģbaļķu cena palielinājusies par 21 eiro kubikmetrā, salīdzinot ar 2021.gada ceturto ceturksni. Cenu kāpums novērojams arī bērza koksnei, lai arī gada pirmais ceturksnis nav tās sezona. Straujais kāpums cieši saistīts ar karu Ukrainā un sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju.

Izsoļu platformas pārstāvji informē, ka, neskatoties uz to, ka apaļkoku iepirkumu cenas pirmā ceturkšņa otrajā pusē bija zemākas nekā faktiskā cirsmas vērtība, koksne tika pārdota par prognozēto cenu, kas ir izsoles priekšrocība, un tādēļ mežu īpašnieki Latvijā bija ieguvēji. "E-silva" eksperti secina, ka koksnes izstrādātāju un pārstrādātāju rīcība norāda uz to, ka cenas kritums šobrīd netiek gaidīts, tomēr jebkādas prognozes izteikt ir pāragri, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un tās neprognozējamību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi Latvijā un Baltijā tiks atvērts liellopu izsoles nams, ziņo Dienas Bizness.

Izsoļu nama atklāšana paredzēta 2. oktobrī Neretas novada Mazzalves pagasta Baltos, kur SIA Adam farm organizēs dzīvnieku demonstrējumus – izsoli.

«Mūsuprāt, izsoles mainīs esošo situāciju, kurā atsevišķi tirgus dalībnieki kontrolē vai ierobežo cenas, tādējādi liedzot iespēju liellopu audzētājiem saņemt dzīvnieku kvalitātei un Eiropas tirgus cenām atbilstošu samaksu,» skaidro Adam farm īpašnieks un jaundibinātā SIA Baltijas liellopu izsoles līdzīpašnieks Kaspars Ādams.

Lai gan galvenais dzinulis izsoļu nama organizēšanai bija lielā atšķirība starp Latvijas un Eiropas valstu cenām – pat līdz 50 %, otrs iemesls ir šī procesa atklātums. K. Ādams klāsta, ka patlaban uzpircēju sniegtā informācija ir ļoti dažāda un pretrunīga, kas ražotājiem neļauj objektīvi izvērtēt situāciju tirgū. «Mūsu mērķis ir ieviest atklātu un godīgu dzīvnieku pārdošanas sistēmu, padarot taisnīgāku pirkšanas un pārdošanas procesu. Tādēļ mēs esam izveidojuši liellopu izsoļu namu, un tā uzdevums ir nodrošināt, lai saimnieka ienākumi, ko viņš saņem par savu dzīvnieku pārdošanu, būtu augstāki, nekā pārdodot saimniecībā uz vietas,» komentē uzņēmējs, kurš pieredzi izsoļu rīkošanā apguvis Vācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajā Baltijas liellopu izsoļu nama rīkotajā izsolē pārdoti visi 60 atvestie gaļas liellopi un provizoriskais apgrozījums ir 32 tūkstoši Ls plus PVN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Saeima konceptuāli atbalsta priekšlikumu no jūlija pāriet uz e-izsolēm

Dienas Bizness, 26.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 26.martā, Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja Civilprocesa likuma grozījumus, kas paredz ieviest elektronisku nekustamā īpašuma izsolīšanu spriedumu izpildes un maksātnespējas procesos.

«Līdzšinējā praksē, izsolēm norisinoties klātienē, identificētas vairākas būtiskas problēmas, kas ļauj mākslīgi samazināt izsolāmā īpašuma vērtību un negatīvi ietekmē spriedumu izpildes un maksātnespējas procesa intereses. Pārejot uz elektroniskām izsolēm, plānots izskaust shēmas, kas ļāvušas iedzīvoties uz parādnieku, kreditoru un valsts rēķina,» iepriekš norādīja par likumprojekta virzību atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Viena no praksē konstatētajām problēmām ir negodprātīgu personu saskaņotas darbības izsolē ar mērķi ietekmēt citus solītājus, skaidro likumprojekta autori. Tāpat izsolē var piedalīties neieinteresētas personas, solīšanā mākslīgi paaugstinot cenu bez nolūka iegādāties izsolāmo objektu, tādējādi liekot šķēršļus godprātīgiem izsoles dalībniekiem. Ieviešot elektroniskas izsoles, tiktu liegta iespēja ietekmēt citus izsoles dalībniekus ar mērķi atturēt tos no solīšanas vai iegūt kādu materiālu labumu apmaiņā pret atteikšanos no vairāksolīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijas liellopus iekāro Turcijā

Sandra Dieziņa, 01.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas liellopus izsolēs aizvien aktīvāk iepērk turki, par ko liecina pirmā Baltijas liellopu izsoļu nama darbības rezultāti. Pirms gada aktīvu darbību sākušais SIA Baltic Beef cattle auction (Baltijas liellopu izsoļu nams) šogad paplašinājis savu darbību, izvēršoties kaimiņvalstī Lietuvā, kur septembra vidū plānotas pirmās liellopu izsoles.

Kompānijas dibinātājs un līdzīpašnieks Kaspars Ādams Db pastāstīja, ka solis Lietuvas virzienā sperts, lai nodrošinātu lielāku klientu piesaisti un nodrošinātu vajadzīgos apjomus. Latvija pagaidām esot pārāk maza lielajā liellopu tirgū, tāpēc bijis jādomā par paplašināšanos.

Taujāts par līdzšinējo pieredzi izsoļu rīkošanā, K. Ādams stāsta, ka gājis labi un nevarot sūdzēties. Ja izsoļu nama darbības sākumā izdevies vienā reizē realizēt līdz 100 liellopiem, tad vēlāk apjoms pieaudzis līdz 150, savukārt paplašināto telpu kapacitāte būs ap 350 liellopu. Gada laikā mainījusies arī iepircēju ģeogrāfija – sākumā pašmāju liellopus pirkuši partneri no Vācijas, Holandes, Nīderlandes, tad šobrīd vērojama liela Turcijas pārstāvju aktivitāte. To varot skaidrot ar Turcijas valdības aktivitāti, kas vēlas veicināt vietējās lauksaimniecības attīstību, nodrošinot attiecīgu finansējumu. Tieši Turcijas pārstāvju aktīvās darbības dēļ cenas ir pieaugušas, bet problēma esot tā, ka «viņi tirgu apgriezuši ar kājām gaisā un daudz neskatās uz liellopu kvalitāti». K. Ādams cer, ka tas nebūs ilglaicīgi un to saprotot arī vietējie saimnieki, kas iegulda kvalitatīvu ganāmpulku attīstībā. Kā liecina izsoļu nama rezultāti, ja pērn rudenī bullīšu līdz viena gada vecumam svarā no 250 – 300 kg cena svārstījās ap 1.20 – 1.33 Ls/kg, tad šogad februārī un martā tā jau būtiski pārsniegusi 2 Ls/kg. Tiesa, pēdējos divos mēnešos tā atkal nedaudz sarukusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Atbalsta elektronisku nekustamā īpašuma izsolīšanu

Žanete Hāka, 26.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja Civilprocesa likuma grozījumus, kas paredz ieviest elektronisku nekustamā īpašuma izsolīšanu spriedumu izpildes un maksātnespējas procesos, informē Saeimas Preses dienests.

«Līdzšinējā praksē, izsolēm norisinoties klātienē, identificētas vairākas būtiskas problēmas, kas ļauj mākslīgi samazināt izsolāmā īpašuma vērtību un negatīvi ietekmē spriedumu izpildes un maksātnespējas procesa intereses. Pārejot uz elektroniskām izsolēm, plānots izskaust shēmas, kas ļāvušas iedzīvoties uz parādnieku, kreditoru un valsts rēķina,» iepriekš norādīja par likumprojekta virzību atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Viena no praksē konstatētajām problēmām ir negodprātīgu personu saskaņotas darbības izsolē ar mērķi ietekmēt citus solītājus, skaidro likumprojekta autori. Tāpat izsolē var piedalīties neieinteresētas personas, solīšanā mākslīgi paaugstinot cenu bez nolūka iegādāties izsolāmo objektu, tādējādi liekot šķēršļus godprātīgiem izsoles dalībniekiem. Ieviešot elektroniskas izsoles, tiktu liegta iespēja ietekmēt citus izsoles dalībniekus ar mērķi atturēt tos no solīšanas vai iegūt kādu materiālu labumu apmaiņā pret atteikšanos no vairāksolīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas mākslas darbus izsolē pārdod divreiz dārgāk par sākumcenu

Žanete Hāka, 05.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē izsoļu nama Mākslas Vēstniecība rīkotajā glezniecības un dekoratīvi lietišķās mākslas priekšmetu izsolē kopumā ietirgoti 295 tūkstoši latu, kas ir par 20% vairāk nekā pērn, informēja izsoļu rīkotāji.

No piedāvātajiem 300 priekšmetiem tika pārdoti 48% priekšmetu. Izsolē piedalījās aptuveni 100 dalībnieku.

Pircēju vislielāko interesi izpelnījās 20. gadsimta 30. un 40. gadu, kā arī 70. un 80. gadu Latvijas glezniecība. Džoņa Liepiņa darbs Zvejnieki, kura sākumcena bija 6000 latu, tika pārdots par vairāk nekā 15 tūkstošiem latu. Viņa gleznotās nelielās ainavas Kaugurciems cena izsoles laikā pieauga 2,5 reizes un tika nosolīta par 2600 latiem.

Ludolfa Liberta Ainava ar bērziem tika nosolīta par 5300 latiem, kas divas reizes pārsniedza sākumcenu. Cita šā autora glezna Ziemas diena Torņakalnā, kuras sākumcena bija 4500 latu, tika pārdota par 6900 latiem. Praktiski 1,5-2 reižu palielinājās vēl vairāku mākslinieku darbu cenas. Induļa Zariņa darbs Zirgu sacīkstes, kura sākumcena bija 2800 lati, tika pārdots par 3500 latiem, bet monumentālais Kazino tika nosolīts par 5800 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jūlijā tiesu izpildītāji pāries uz elektroniskajām izsolēm

BNS, 12.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1.jūlija zvērinātu tiesu izpildītāji pilnībā pāries uz elektronisko izsoļu procesu, ceturtdien preses konferencē pēc valdības pirmajām 100 dienām un turpmākajām prioritātēm norādīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

«Izsoļu dalībnieki būs anonīmi. Ja kāda grupa savā starpā mēģinās atrast kādas iespējas apiet un turpināt veco praksi, šī jaunā procesa shēma to padarīs neiespējamu. Līdz ar to izsoles būs daudz rezultatīvākas un ieguvēji būs kreditori, parādnieki, un lielākie zaudētāji būs šie, kuriem tas bija bizness līdz tam, acīmredzot, viņiem vajadzēs mainīs savu nodarbošanos,» sacīja ministrs.

Viņš sacīja, ka līdzšinējā izsoļu kārtība bija tāda, ka neviens nespēja cīnīties pret negodprātīgiem izsoļu procesa dalībniekiem.

«Pārējie izsoļu dalībnieki tiek bieži vien šantažēti, iebiedēti, izsoles bieži vien tiek norautas, izsoles cena tiek virzīta uz leju,» minēja tieslietu ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Eiropas Parlamenta (EP) palīgā saucieniem radīt kompetentu pretsvaru masīvajam finanšu institūciju lobijam Briselē 2011. gada jūnijā tika nodibināts sabiedrisks «pretbanku lobijs» Finance Watch. Tās vadītājs Tjerī Filiponā pats ilgus gadus ir bijis baņķieris, bet, aizvien vairāk pārliecinājies par banku sociālo bezatbildību, pārgājis nosacīti pretējā nometnē. Nosacīti pretējā kaut vai tāpēc, ka tīra savtīguma motivētās bankas līdz ar to zāģē arī zaru, uz kura pašas sēž.

Der Spiegel jūs nodēvējis par «labo baņķieri». Vai tā ir?

Tas ir interesants nosaukums. Labs uzmanības piesaistei. Es tiešām esmu bijis baņķieris, bet vairs ne. Vai tādēļ esmu labais baņķieris? Banku darbība un finanses mani interesē aizvien, tomēr tagad es uz to skatos no cita leņķa – no sabiedriskajām nevis privātajām interesēm.

Vai situācija ir tik traka un šie divi skatu leņķi ir tik lielā pretstatā, ka «slikto baņķieru» līdzsvarošanai jāmeklē kādu labo?

Viņi nav slikti, bet nepietiekami. Privātas intereses ir leģitīmas un normālas, tā ir daļa no dzīves, un tās mums dzīvīgai ekonomikai ir pat nepieciešamas. Bet tās nav pietiekamas. Tāpēc politikas veidotājiem – vēlētām amatpersonām, regulatoriem – ir jādzird arī šā stāsta otru pusi – sabiedrisko interešu pusi un kādu iespaidu privātās intereses uz to atstāj, lai tad jau pieņemtu savus lēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Zaķusalas televīzijas tornis gatavojas vērienīgai rekonstrukcijai

Laura Mazbērziņa, 24.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaķusalas televīzijas tornis ir ne vien augstākā celtne Baltijā, bet arī augstākais televīzijas tornis visā Eiropas Savienībā un nozīmīgs objekts ar lielu vēsturisko nozīmi. Tuvāko gadu laikā var gaidīt tā atdzimšanu.

2017. gada 13.aprīlī starp Latvijas Valsts radio un televīzijas centru un SIA «Nams» tika parakstīts līgums par Zaķusalas televīzijas torņa būvprojekta izstrādi. Rekonstrukcijai ir redzamā un neredzamā aina. «Neredzamā aina ir tāda, ka Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs šim projektam gatavojās jau piecus gadus. Parakstītais līgums paredz, ka turpmāko divu līdz trīs gadu laikā tiks izstrādāts pārbūves būvprojekts, kas ietver gan tehniskās un administratīvās telpas, gan publiski pieejamo televīzijas torņa daļu, ko plānots paplašināt gandrīz sešas reizes,» stāsta Jānis Bokta, VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru