Ekonomika

Izveidota kritiski svarīgu izejmateriālu ražotāju asociācija

Db.lv, 07.06.2023

Kritiski svarīgu izejmateriālu ražotāju asociācijas izpilddirektors Mārtiņš Berķis – Bergs.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienojoties vairākiem uzņēmumiem, izveidota Kritiski svarīgu izejmateriālu ražotāju asociācija (KSIRA), kuras mērķis ir veicināt zemes dzīļu resursu efektīvāku otrreizēju izmantošanu citas produkcijas ražošanā ar augstu pievienoto vērtību. Starp asociācijas dibinātājiem ir metalurģijas ražošanas un izejvielu pārstrādes uzņēmumi, bet nākotnē plānots iesaistīt arī citas nozares.

Asociācija norāda uz lielu šīs nozares potenciālu - šobrīd asociācijas dalībnieku ieguldītās un ieplānoto jauno projektu investīcijas Latvijas ekonomikā veido ap 50 miljoniem eiro, kas tuvāko desmit gadu laikā varētu izaugt līdz pat 100 miljoniem eiro un pat vairāk.

Asociācija atzīst, ka Latvijai ir visas iespējas kļūt par vienu no šīs nišas līderiem Baltijā un plašākā reģionā, ņemot vērā, ka pasaulē arvien aktuālāks kļūst jautājums, kā efektīvi izmantot izsīkstošos zemes dzīļu resursus un pieaug pieprasījums pēc izejvielu otrreizējas pārstrādes, tos no jauna izmantojot citos augstas pievienotās vērtības produktos.

Kritiski svarīgu izejmateriālu ražotāju asociācijas izpilddirektors Mārtiņš Berķis – Bergs: “Šī niša ir jauna un piedzīvo strauju attīstību pasaulē, ko veicinājusi zaļā politika un atbildīgas attieksmes veidošanās pret izsīkstošajiem zemes dzīļu resursiem. Latvija var izmantot sekmīgi šo tendenci savā labā un tautsaimniecības attīstībā, kļūstot par vienu no pionieriem. Viens no asociācijas mērķiem ir veicināt šīs nišas potenciāla sekmīgu izmantošanu un attīstību Latvijā, kā arī ārvalstu un vietējo investīciju piesaisti, kas veicinās Latvijas tautsaimniecības izaugsmi un būtu daļa no ekonomikas transformācijas.”

Šīs nišas uzņēmumiem ir raksturīgi pārstrādē radīt jaunus produktus ar augstu pievienoto vērtību, kas visbiežāk ir komponente kādam citam gala produktam, piemēram, tālruņiem, mikroshēmām, datoriem, satelītiem u.tml. Savukārt Latvijai tā ir iespēja būt daļai no globāla ražošanas procesa.

Kā sākotnējie asociācijas dibinātāji ir uzņēmumi SIA “I.T.Soil”, SIA “Sanekss Metāls”, SIA “eVAN GROUP”, SIA “Metalekspo” un SIA “LLR-ECOTECH”.

Komentāri

Pievienot komentāru