Citas ziņas

J3B: Merks lēmums netiesāties par LNB būvniecību ir saprātīgs

, 24.04.2008

Jaunākais izdevums

Igaunijas būvkompānija Merko Ehitus un tā meitasuzņēmums SIA Merks, pieņemot lēmumu neapstrīdēt tiesā sarunu procesu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību, izrādījis atbildīgu attieksmi pret Latvijas valsti un tai nozīmīgā kultūras infrastruktūras projekta īstenošanu, informē aģentūra Jaunie Trīs brāļi (J3B).

Sarunu process ar juridisko personu apvienību Merko Ehitus un SIA Merks par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbu veikšanu tika uzsākts, taču netika turpināts, jo atklājās, ka Igaunijā uzņēmums tiek turēts aizdomās par vairākkārtēju kukuļošanu un tas nav savienojams ar pretkorupcijas principiem, kurus nosaka valsts aģentūras J3B, Kultūras ministrijas un sabiedrības par atklātību Delna parakstītais līdzdarbības līgums.

Publiskajā telpā pieejamā informācija liecina, ka Merko Ehitus uzņēmumu grupā patlaban tiek veikta pārstrukturēšanās, lai tās saimnieciskā darbība neciestu no potenciālās tiesvedības, kas vērsta pret kompāniju. Gadījumā, ja Merko Ehitus uzsāktu tiesvedību pret Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības projektu, process, visticamāk, ilgtu vairākus gadus un būtu papildu apgrūtinājums uzņēmumam.

Valsts aģentūra J3B vienlaikus uzskata, ka juridisko personu apvienības Merko Ehitus un SIA Merks minētie riski, ko Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektam varētu radīt potenciāla tiesvedība, ir novērtēti par augstu – proti, maz ticams, ka tiesu darbi aizkavētu Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības procesu, vienīgi – kā jebkura tiesvedība – apgrūtinātu un radītu nelabvēlīgu fonu projekta virzībai.

Lai gan Igaunijas būvuzņēmuma minētās Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības izmaksas – pēc ekspertu viedokļa – ir neadekvāti zemas un spekulatīvas, to publiskošana ir palīdzējusi valsts aģentūrai J3B kaulēties par būvdarbu cenu ar pārējiem sarunu procesa dalībniekiem un sasniegt gan valstij izdevīgu, gan no profesionālā viedokļa pamatotu izmaksu līmeni, ko nosaka Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta inženiertehnisko risinājumu augstais līmenis.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības izmaksas pusgada laikā ir nokaulētas par 25 miljoniem latu – cenas samazinājumu diktējušas gan izmaiņas būvniecības nozarē un kopējās konjunktūras veicināta konkurence, gan detalizētāk izstrādāts bibliotēkas ēkas tehniskais projekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Delna vēršas pret AS Merko Ehitus un SIA Merks

, 19.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Ministru kabineta lēmums aicināt AS Merko Ehitus un SIA Merks atkārtoti pretendēt uz Nacionālās bibliotēkas būvniecību arī pēc apsūdzību celšanas Igaunijā saistībā ar augstākā līmeņa politisko korupciju un pēc minēto uzņēmumu iepriekšējas brīvprātīgas izstāšanās no slēgtā konkursa augsto pretkorupcijas standartu dēļ ir vērtējams kā neizskaidrojams, nesaprotams un nesavienojams ar valdības deklarācijā noteiktajiem pretkorupcijas, tiesiskuma un biznesa ētikas veicināšanas standartiem".

Uz to šodien Ministru prezidentam, Kultūras ministrei un v/a J3b direktoram nosūtītajā vēstulē norāda Delna.

Delna vērš amatpersonu uzmanību uz to, ka šāda prakse pakļauj korupcijas aizdomām emocionāli noslogoto Gaismas pils projektu, kā arī valsts starptautisko reputāciju. Jebkādas aizdomas par iespējamu korupciju saistībā ar Nacionālās bibliotēkas būvniecību grautu jau tā trauslo sabiedrības uzticību Latvijas valsts varas institūciju godaprātam.

Delna aicina Ministru prezidentu, Kultūras ministri un v/a J3b pieprasīt no AS Merko Ehitus un SIA Merks, kā arī Igaunijas tiesībaizsardzības institūcijām visu pieejamo informāciju par krimināllietas gaitu. Delna norāda, ka iestāžu bezdarbība šajā gadījumā būtu klajš 2005.gada 2.septembrī ar Delnu noslēgtā līdzdarbības līguma pārkāpums un sabiedrībai doto pretkorupcijas solījumu ignorēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts kontrole: miljoni šķērdēti arī kultūras objektu būvniecībā

, 01.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija (KM) un valsts aģentūra Jaunie Trīs brāļi, īstenojot valsts kultūras objektu projektēšanu, būvniecību un finansēšanu, nav nodrošinājusi valsts interešu ievērošanu un budžeta līdzekļu efektīvu izlietošanu. KM atzīst, ka revīzijas secinājumi ļaus labāk izvērtēt, kādas ir iespējas pilnveidot LNB projekta īstenošanu.

Tā revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK). Nepilnības atklātas visās revīzijas apjomā iekļautajās jomās.

VK konstatēja, ka valstī politikas plānošanas dokumentos nav skaidri definēti lielo investīciju projektu mērķi. Nacionālas nozīmes kultūras objektu būvniecības prioritārie uzdevumi un rīcības virzieni noteikti tikai 2006.gadā, kad jau bija uzsākti Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB), Akustiskās koncertzāles un Laikmetīgās mākslas muzeja projekti. Rezultātā sabiedrības ieguvums nav atbilstošs izlietotajam līdzekļu apjomam.

Tā, piemēram, Akustiskās koncertzāles projekta īstenošanai izlietoti gandrīz miljons latu, taču rezultātā ir tikai apstiprināta skice, savukārt Laikmetīgās mākslas muzeja projekta realizācijai piešķirtā valsts budžeta finansējuma 74.3 tūkst. Ls izlietoti ar projekta īstenošanu nesaistītiem mērķiem. Noslēdzot vienošanos ar SIA Jaunrīgas attīstības uzņēmums, Jaunie Trīs brāļi pārkāpa tās pārstāvības tiesības un radīja juridiskus un finanšu riskus vismaz 526.9 tūkst. Ls apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Karš par Gaismas pili

Katrīna Iļjinska, 670884437, 15.04.2008

118,5 milj. Ls par tik Gaismas pili piedāvā celt Piegādātāju apvienība SIA PBLC, SIA Moduls Rīga un SIA PB Fasādes, vadītājs Jānis Lancers. (pa kreisi) 114,6 milj. Ls par tik Gaismas pili piedāvā celt Nacionālā būvkompāniju apvienība, vadītājs Māris Saukāns.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc aģentūras Jaunie Trīs brāļi ziņojuma noklausīšanās par konkursa rezultātiem, Gaismaspils būvnieki būs jāizvēlas valdībai.

15. aprīlī ziņojumu par sarunu procesa rezultātiem iesniegs valdībā, kurai jālemj par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvnieka izvēli, Db pastāstīja J3b Komunikācijas nodaļas vadītāja Elīna Bīviņa. J3b sarunu procedūrā par LNB būvnieku lētākais piedāvājums bija Nacionālajai būvkompāniju apvienībai (a/s RBSSKALS, SIA Re & Re, SIA Skonto būve), kura piedāvā būvēt bibliotēku par 114,6 milj. Ls, kas ir par aptuveni 18% mazāk nekā 139 milj. Ls, kas piedāvāti sākumā. Otrs pretendents - Piegādātāju apvienība SIA PBLC, SIA Moduls Rīga, SIA PB Fasādes samazinājuši piedāvāto cenu par 36 %, no sākotnējiem 189,45 milj. Ls, un piedāvā bibliotēkas ēkas būvniecību par 118,5 milj. Ls. Sarunu procedūra potenciālajiem būvniekiem bija diezgan sarežģīta, jo sākotnējie piedāvājumi bija jākoriģē un jāpārrunā svētdienā, 13. aprīlī. Pēc E. Bīviņas vēstītā, ar sarunu procesa gaitu un tajā panākto rezultātu iepazīstinātās Latvijas būvniecības nozares profesionālās organizācijas piedāvāto būvdarbu izmaksu cenu atzinušas par pamatotu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jaunās LNB ēkas pakalpojumi būs pieejami 2013.gada nogalē; nepieciešami papildu līdzekļi

Lelde Petrāne, 19.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien, 19.jūnijā, izskatīja un atbalstīja grozījumus Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas likumā, kas paredz, ka LNB projekts īstenojams līdz 2013. gada 31.decembrim.

Komisija nolēma virzīt likumprojektu steidzamības kartībā, lai 21.jūnijā Saeima to pieņemtu 1. un 2. (galīgajā) lasījumā.

Atbilstoši aktualizētajam projekta īstenošanas grafikam, LNB ēkas būvdarbi pamatā tiks pabeigti līdz 2012. gada beigām, savukārt projekta pilna realizācija un LNB darbības uzsākšana jaunajā ēkā plānota 2013.gada nogalē.

LNB projekta īstenošanas likums pašreiz noteic, ka LNB projekts jāpabeidz līdz 2012.gada 18.novembrim. Ēkas būvdarbus uzsāka 2008. gadā, taču, ņemot vērā kraso ekonomiskās situācijas pasliktināšanos 2008.gada beigās, valsts budžetā samazināja LNB projekta īstenošanai sākotnēji paredzēto finansējumu 2009.un 2011.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gaismas pils būvnieka Nacionālās būvkompāniju apvienības apgrozījums pērn - Ls 22,72 miljoni

NOZARE.LV, 16.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils būvnieka Nacionālās būvkompāniju apvienības apgrozījums pērn sasniedzis 22,72 miljonus latu, liecina Firmas.lv informācija.

Tas ir par 36,8% vairāk nekā 2010.gadā, kad pilnsabiedrības apgrozījums bija 16,6 miljoni latu.

Nacionālās būvkompāniju apvienības peļņa pieaugusi par 27% - no 32 109 latiem 2010.gadā līdz 40 791 latam 2011.gadā.

Pilnsabiedrības vadības ziņojumā teikts, ka kopā 2008.-2011.gadā paveiktais veido 56,98% no akceptētās līguma summas par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecību.

Pērn pabeigti jumta hidroizolācijas pirmā slāņa izbūves darbi un uzsākta jumta sendvičtipa paneļu montāža. Veikti 95% no fasādes norobežojošo konstrukciju montāžas darbiem, un ēka tika pieslēgta Rīgas siltuma siltumapgādes sistēmai. Šādā veidā tika nodrošināta Gaismas pils aizsardzība pret nokrišņiem, kā arī nodrošināti apstākļi iekšdarbu izpildei - uzsākta starpsienu un pacelto grīdu izbūve, piekārto griestu montāža utt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvfirma "Merks" apsver iespēju būvēt īres namus, intervijā sacīja "Merks" valdes priekšsēdētājs Andris Bišmeistars.

"Merks" vadītājs informēja, ka patlaban ir liela interese par šo segmentu, īpaši gada sākumā ir parādījušies jauni interesenti no Lietuvas un Igaunijas. Latvijā gadā būtu nepieciešams uzbūvēt apmēram 500 īres dzīvokļu, kā tas tagad notiek Lietuvā un Igaunijā.

"Šajā segmentā mēs varētu sevi realizēt, mums ir pietiekami daudz savas zemes, un vērtējam šādas iespējas. Tas nebūs mūsu pamatvirziens, bet, ja būs labas iespējas, mēs apsvērsim arī īres namu būvniecību," teica Bišmeistars.

Viņš piebilda, ka "Merks" kopš 2020.gada, kad sākās Covid-19 pandēmija, mainīja darbības fokusu, vairāk koncentrējoties uz saviem projektiem, tostarp ir izveidots zīmols "Merks mājas", kas nodarbojas ar dzīvokļu tirdzniecību un attīstību. Ja iepriekš gada laikā "Merks" pārdeva 100-120 dzīvokļu, tad pagājušajā gadā tika pārdoti 300 dzīvokļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Gaismas pils iekšdarbus apgrūtina laikus nenodrošinātie inženierkomunikāciju pieslēgumi

NOZARE.LV, 06.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) iekšdarbu veikšanu apgrūtina LNB pasūtītāja - Kultūras ministrijas (KM) - laikus nenodrošinātā inženierkomunikāciju (apkures, kanalizācijas, elektrības) pieslēgšana ēkai, šodien žurnālistiem sacīja LNB būvdarbu vadītājs Valdis Koks.

«Līgumā, kas noslēgts ar Nacionālo būvkompāniju apvienību (NBA), nav paredzēts, ka NBA nodrošina ārējās infrastruktūras pieslēgšanu, tāpat kā iekšējo informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju pieslēgšanu. Objekta pasūtītājam KM ir jānodrošina šie pieslēgumi, lai būvnieki varētu turpināt darbu,» sacīja Koks.

Viņš skaidroja, ka siltumapgāde LNB ēkai pieslēgta tikai 2011.gada 6.decembrī, divus mēnešus vēlāk, nekā bija paredzēts. «Patlaban temperatūra LNB pirmajā stāvā jau sasniegusi plus 13 grādus, augšējos stāvos tā jau ir sasniegusi plus 16 grādus, bet mitrums telpās vēl ir augsts. Tur, kur mitrums atļauj, apdares darbi jau ir sākti,» skaidroja Koks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija (KM) aprēķinājusi, ka jaunās LNB ēkas jeb Gaismas pils uzturēšana gadā nodokļu maksātājiem izmaksās aptuveni trīs miljonus eiro, kas ir būtiski vairāk, nekā mēs pašlaik maksājam par pašreizējo LNB sešu ēku ekspluatāciju (420 000 eiro gadā). Visu LNB šobrīd izmantoto telpu kopējā platība ir apmēram 17 000 kvadrātmetru, jaunās ēkas platība ir 2,5 reizes lielāka - 45 250 kvadrātmetru. Rodas pamatots jautājums: ja jaunuzceltās ēkas platība ir tikai divarpus reižu lielāka, kādēļ ekspluatācijas izmaksas ir septiņas reizes dārgākas, šodien raksta laikraksts Diena.

KM pārstāvis Uldis Zariņš laikrakstam skaidrojis, ka veco ēku un jaunās LNB ekspluatācijas izmaksas tiešā veidā salīdzināt nebūtu korekti, jo ir gana daudz būtisku atšķirību. Turklāt LNB jaunajā ēkā piedāvās daudz plašāku un atraktīvāku pakalpojumu klāstu - tai skaitā izstādes, koncertus, konferences, seminārus un apmācības. Apmeklētājiem būs pieejami arī diennakts pakalpojumi, līdz ar to būtiski palielināsies LNB klientu skaits. Visi jaunās LNB ēkas ekspluatācijas izdevumi gan ir provizoriski, balstīti uz būvinženieru aprēķiniem, līdz ar to realitātē var būt korekcijas, uzsver Diena.

Viena no pozīcijām, kur izmaksas jaunajā LNB ir būtiski augstākas, ir izdevumi par elektroenerģiju. Pašreizējo sešu LNB ēku elektrības rēķins ir 86 000 eiro, jaunajā ēkā tas sasniegs 770 000 eiro. Galvenais iemesls izdevumu kāpumam - jaunās ēkas infrastruktūra un inženiertehniskais aprīkojums ievērojami atšķiras no vecajām ēkām. Tā, piemēram, šobrīd LNB izmantotajā ēkā kopā ir trīs lifti, bet jaunajā LNB ēkā to būs 11, kā arī elevators. Jaunā ēka būs aprīkota ar ventilācijas un klimata iekārtām, kādu pašreizējās ēkās nav. Arī IT un audiovizuālais aprīkojums jaunajā ēkā būs ievērojami daudzskaitlīgāks nekā šobrīd. Ietekmi uz resursu patēriņu atstāj pat tādi faktori kā ievērojami lielāks labierīcību skaits jaunajā ēkā, kā arī ēdināšanas iestāžu darbošanās, kas arī patērēs kā ūdeni, tā elektrību, skaidro laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināts - LNB būvnieki noliedz, ka vēlētos atteikties no izmaksu indeksācijas

LETA, 23.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) iecerējusi ar Kultūras ministriju un Hill International N.V slēgt papildu vienošanos par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas Gaismas pils būvniecību, piedāvājot līgumu sadalīt kārtās un atsakoties no būvizmaksu indeksācijas. Savukārt NBA noliedz izskanējušās ziņas un sauc to par dokumenta interpretāciju.

Nodomu protokolā par darbu pabeigšanas optimizāciju, ko 21.februārī iesniedzis NBA valdes loceklis Māris Vidauskis, tiek rosināts līguma vērtību turpmāk fiksēt kā «nepārsniedzamu cenu», kas ir nosakāma ar pārmērīšanu un izmaiņu pieprasījumu. Vienošanās projekts paredz, ka ir jāatlīdzina galvenajam būvuzņēmējam papildus vadības izmaksas, ieskaitot pagarināto līguma garantiju par vērtību. Tiek rosināts līguma vērtību turpmāk fiksēt kā «nepārsniedzamo cenu», kas ir nosakāma ar pārmērīšanu un izmaiņu pieprasījumiem.

«Nepārsniedzamās cenas» vērtība ietvertu prognozētās pārmērīšanas rezultātus - 81 711 703,29 latus, izmaiņu pieprasījumus - 23 503 846,99 latus, un prasījumus par noraidītajiem pieprasījumiem - 180 000 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Nacionālās Būvkompāniju apvienības (NBA) izteiktā aicinājuma 16.septembrī ir sasaukta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas Uzraudzības padome, informē NBA pārstāvji.

Ņemot vērā to, ka valsts Kultūras ministrijas (KM) personā nepilda saistības pret NBA un neveic līgumā noteikto maksājumu par LNB būvniecību, kā arī netiek pildīti agrākie lēmumi saistībā ar būvniecības izmaksu indeksāciju, NBA sagaida, ka Uzraudzības padome efektīvi un konstruktīvi īstenos savus pienākumus un pieņems konkrētus lēmumus situācijas atrisināšanai.

NBA iepriekš informēja, ka KM, pretēji līguma noteikumiem, neizmaksā NBA par paveiktajiem un valstij nodotajiem būvdarbiem ieturētās naudas pirmo daļu 4,812 miljonu eiro apmērā, lai gan būve tika nodota valstij jau pirms pusotra gada, 2013.gada decembrī.

Otrā ieturētās naudas daļa tādā pašā apjomā saskaņā ar līgumu jāizmaksā pēc garantijas termiņa, kas būs šī gada beigās. Tāpat nav veikta samaksa 569,8 tūkstošu eiro apmērā par būvdarbu papildus apjomu, ko KM ir rakstiski atzinusi. KM arī kavē jautājuma risināšanu attiecībā uz būvdarbu izmaksu indeksāciju un cenas korekciju sakarā ar deflāciju būvniecības laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka Ivara Godmaņa valdības deklarācijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības uzsākšana 2008. gadā ir viena no kultūras nozares prioritātēm, Kultūras ministrija ir iesniegusi Ministru kabinetā rīkojuma projektu Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanu. Jaunās ēkas aprises pilsētas ainavā, iespējams, būs redzamas jau pēc diviem gadiem.

Rīkojuma projekts, kas izstrādāts, konsultējoties ar Iepirkumu uzraudzības biroju, ir saskaņots Finanšu un Tieslietu ministrijās, informēja Valsts aģentūras Jaunie Trīs brāļi pārstāve Elīna Bīviņa.

Rīkojuma projekta paskaidrojumā ir norādīts, ka LNB projekts ir saistīts ar būtisku valsts interešu aizsardzību, taču projekta īstenošana ir tikusi vairākkārt aizkavēta. Kultūras ministrija uzsver, ka LNB projekta īstenošanu nedrīkst pārtraukt.

Ministru kabineta rīkojuma projekts paredz, ka LNB būvniecība tiks īstenota divās kārtās, vispirms izbūvējot ēkas nulles ciklu, tad pārējo ēkas daļu jeb virszemes ciklu. Paredzams, ka, pieņemot šo lēmumu, LNB ēkas celtniecību varētu sākt šogad un projektu kopumā īstenot līdz 2011. – 2012. gadam. Jaunās ēkas aprises pilsētas ainavā būtu redzamas jau pēc diviem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav izslēgts, ka šodien aģentūra Jaunie trīs brāļi (J3B) izšķirsies par to, kuram no diviem pretendentiem uzticēt neatkarīgās Latvijas vēsturē visilgāk apmuļļātā projekta Gaismas pils realizāciju. Taču tas vēl nebūt nenozīmē, ka ar iespējamo J3B lēmumu šis jautājums tiks atrisināts.

Jāatgādina, ka pieteikumus ir iesniegušas ne tikai tās divas uzņēmumu savienības starp kurām var notikt izšķiršanās (RBS Skals + Skonto Būve + Re&Re, kā arī PBLC + Moduls Rīga + PB fasādes), bet arī apvienība, ko veido būvkompānija Merks ar savu igauņu mātes firmu Merko Ehitus. Ņemot vērā aizdomu ēnu par nesmukumiem saistībā ar minētās Igaunijas kompānijas darbību, šo divu firmu veidotās savienības priekšlikumu J3B pat nedomājot vērtēt, lai gan tās piedāvājums ir 50 līdz 100 miljonu latu lētāks, nekā spējuši piedāvāt pārējie divi pretendenti.

Ņemot vērā šo aspektu, kā arī atceroties to, ka tieši Merks baudīja lēmēju labvēlību Arēnas Rīga sakarā, nav izslēgts, ka būvnieka meklēšanas epopeja nebeigsies un valdība atsviedīs atpakaļ J3B verdiktu. Domājams, ka ne jau velti Merks ir tērējis laiku un naudu, lai izstrādātu savu pieteikumu un, jau iepriekš par šo soli informējot teju visus centrālos Latvijas plašsaziņas līdzekļus, devās gājienā uz J3B. Jāņem arī vērā, ka ikviens būvnieks ļoti labi apzinās - dabūt tiesības realizēt šo projektu, nozīmē garantēt sev darbu un ienākumus pat laikā, kad būvniecības tirgū valda zināma krīze. Un tas dod papildu stimulu centībai panākt savu taisnību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Delna: Gaismas pils būvniecības aizkavēšana var palielināt izmaksas

, 19.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbu plāns jāsaskaņo četriem gadiem, jo, samazinot darbu apjomu, pagarināsies nodošanas termiņš un palielināsies izmaksas, teikts Sabiedrības par atklātību Delna ziņojumā.

Paredzot situāciju tikai 2009. un 2010.gadā, pastāv nopietns risks pieņemt valstij neizdevīgus lēmumus, teikts Delnas publiskotajā ziņojumā par līdzdarbības līguma izpildi ar Kultūras ministriju un aģentūru Jaunie Trīs brāļi (J3b) par 2009.gada maiju – jūliju. Delna jau jūlijā nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam V.Dombrovskim, aicinot savlaicīgi plānot to, cik liels finansējums un no kādiem avotiem būs pieejams visa LNB projekta virzībai nākamajos gados.

Savā iepriekšējā ziņojumā Delna aicināja Kultūras ministriju un J3b apsvērt visus veidus, ka samazināt LNB būvniecības izmaksas. 2009.gada 1.ceturksnī, piemērojot būvniecības cenu indeksu, būvniecības izmaksas ir izdevies samazināt par 282 tūkstošiem latu, savukārt ministrijas sniegtā provizoriskā informācija liecina, ka 2.ceturksnī būvniecības izmaksas varētu samazināties par aptuveni 450 tūkstošiem latu. Savulaik J3b aprēķināja, ka, būvniecībai un deflācijai turpinoties tādos pašos tempos kā šobrīd, piemērojot būvdarbu cenai līgumā iekļauto būvniecības izmaksu indeksu, kopumā varētu izdoties ietaupīt ap 28.2 miljoniem latu līdz paredzētajai LNB celtniecības pabeigšanai 2012.gadā. Savukārt Nacionālās Būvkompāniju apvienības (NBA) valdes loceklis Māris Vidauskis norādījis, ka būvniecības cenu indeksa piemērošanas rezultātā radītais finansējuma samazinājums būvniekiem varētu būt problemātisks, jo 80% bibliotēkas ēkas būvniecībai nepieciešamo materiālu ir jāiepērk ārzemēs, t.i. būvniecības materiāli ir jāiepērk valstīs, kurās deflācijas nav vai tā ir daudz mazāka nekā Latvijā. NBA ir aprēķinājusi, ka, piemērojot deflācijas indeksu, būvniekiem tiktu izmaksāta summa, kas ir par aptuveni 4.2 miljonu latu mazāka nekā būtu nepieciešams saistību izpildei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta: Gaismas pils būvnieki no valsts vēlas piedzīt 11,45 miljonus eiro

Zane Atlāce - Bistere, 08.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Kultūras ministrija uzskata, ka būvnieki šobrīd nodokļu maksātājiem izvirza juridiski un finansiāli nepamatotas prasības.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvnieki - pilnsabiedrība Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) – Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā š.g.15. janvārī iesniegusi prasības pieteikumu par 11 449 483,09 eiro piedziņu no valsts.

Šo summu būvnieka ieskatā, veido: parāds 9 242 595,33 eiro, līgumsods 924 259,53 eiro un nokavējuma procenti 1 223 497,80, kā arī procenti par termiņā nesamaksātajiem procentiem 59 130,43 eiro apmērā.

NBA padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns norāda, ka «prasība nepārsniedz Latvijas Nacionālās bibliotēkas kompleksa celtniecībai paredzēto finansējumu. Tā arī nav papildu samaksa jau nolīgtajai summai. NBA vēlas saņemt pienākošos, nolīgto atlīdzību par reāli paveikto darbu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija SIA "Merks" pagājušajā gadā strādāja ar 108,963 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 76,1% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt kompānijas peļņa auga par 39,4% un bija 2,191 miljons eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Vienlaikus "Merks" koncerna apgrozījums pērn bija 113,162 miljoni eiro, kas ir 2,1 reizi vairāk nekā 2020.gadā, bet koncerna peļņa auga 11,7 reizes un bija 5,538 miljoni eiro.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn no "Merks" koncerna būvniecības apgrozījuma privāto pasūtītāju projekti veidoja 79%. Svarīgākie gada objekti bija biznesa centri "Gustavs" un "Elemental Skanste", "Orkla Biscuit Production" cepumu un vafeļu ražotne Ādažos un armijas bāze Ādažos.

Pērn koncerna vadība nolēma neslēgt jaunu projektu būvniecības līgumus ar fiksētu būvniecības cenu, apzinoties izaicinošos tirgus apstākļus ar strauji augošām cenām un savlaicīgu materiālu piegādes problēmām. "Merks" bija gatavs izskatīt būvniecības līgumus ar atvērtās cenas principiem, tomēr tirgū šāda veida līgumi nebija bieži sastopami.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairākiem neveiksmīgiem būvkompānijas “Merks” mēģinājumiem atrisināt domstarpības ar Salaspils novada domi saistībā ar bērnudārza būvniecības līgumu būvkompānija iesniegusi prasību tiesā, informē uzņēmumā.

Salaspils bērnudārza būvniecību bija plānots pabeigt jau šī gada janvārī, tomēr būvdarbi ievilkušies pašvaldības pasūtītā būvprojekta nepilnību dēļ.

Tajā konstatēta virkne būtisku trūkumu, tajā skaitā atsevišķu būvprojekta sadaļu neatbilstība ugunsdrošības prasībām, ko ir apstiprinājušas atbildīgās valsts institūcijas. Šie trūkumi radījuši nobīdes būvniecības procesa izpildes laikā, neļaujot arī “Merks” iekļauties sākotnējā grafikā. Šīs laika nobīdes Salaspils dome izmantojusi kā argumentu, lai nenorēķinātos par jau paveiktajiem darbiem, kā arī patvaļīgi atkāptos no noslēgto saistību pildīšanas.

“Šobrīd atrodamies strupceļā, jo projektu spējām pabeigt jau 2022. gada pavasarī, tomēr atdūrāmies pret nekvalitatīvu būvprojektu, kurā neatbilstības joprojām netiek novērstas. Turklāt Salaspils dome ne vien nevēlas sadarboties, lai panāktu projekta realizāciju, bet arī neveic norēķinus par padarītajiem darbiem vairāk nekā 1,5 miljonu eiro apmērā un pieprasa līguma laušanu. Šajā laikā Salaspils domei esam nosūtījuši jau vairākus desmitus vēstuļu, aicinot rast risinājumu, esam iniciējuši vairākas tikšanās, bet joprojām neredzam nekādu pozitīvu reakciju un virzību. Gluži pretēji – esam spiesti strādāt pašvaldības neizlēmības un pretdarbības apstākļos. Ņemot vērā, ka viena no mūsu prioritātēm ir nākamās paaudzes, šim projektam piegājām ar īpašu rūpību. Skumji apzināties, ka arī šajā septembrī gandrīz 300 bērniem izpaliks iespēja apgūt pasauli jaunās, modernās un īpaši bērniem pielāgotās telpās,” atklāj “Merks” valdes loceklis Andris Bišmeistars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gaismas pils būvniecībā jau izlietots 21 miljons latu

, 07.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb Gaismas pils būvdarbu sākšanas 2008. gada jūnijā tās būvniecībai jau izlietoti 21.3 miljoni latu, taču pagaidām neviens nespēj atbildēt, kad konkrēti sāksies jaunās LNB ēkas izmaksu samazināšana, raksta Neatkarīgā.

J3B komunikācijas nodaļas vadītāja Elīna Bīviņa norādījusi, ka būvdarbu veikšanas koptāmes un būvdarbu veikšanas kopsavilkuma aprēķini, kas publicēti J3B mājaslapā, ir visu kopējo ēkas būvniecības izmaksu galvenais atskaites punkts. Tas nozīmē, ka neskatoties uz to, ka izmaksas būvniecības nozarē ir ievērojami samazinājušās, LNB celtniekiem joprojām tiek maksāts pēc 2008. gada pirmajā pusē tapušiem aprēķiniem. Tam gan Gaismas pils pasūtītāji nepiekrīt, skaidrojot, ka tāmes tiek ņemtas par pamatu, reizi ceturksnī veicot izmaksu indeksāciju atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Capitalica Asset Management" pārvaldītā fonda uzņēmums Latvijā nolēmis lauzt 48 miljonus eiro vērto līgumu ar būvkompāniju "Merks" par biroju kompleksa "Verde" būvniecību Rīgā, pamatojot, ka "Merks" ir pārkāpis noslēgtajā līgumā paredzētās saistības, Db.lv informēja uzņēmumā.

Pasūtītājs izskata iespēju vērsties šķīrējtiesā par līgumā paredzēto soda naudu un zaudējumu atlīdzināšanu, kas var pārsniegt 3 miljonus eiro.

SIA "Merks" valdes loceklis Andris Bišmeistars norāda, ka uzņēmums nepiekrīt "Capitalica Asset Management" viedoklim un situācijas skaidrojumam, uzskatot to par maldinošu. "SIA "Merks" uzskata "Capitalica" paziņojumā minētos faktus un apgalvojumus par nepamatotiem. Viņaprāt, iespējamai prasībai pret SIA "Merks" nav jebkāda juridiska pamata.

"Līgums, ko 2020. gada 16. jūnijā parakstīja SIA "Merks" un SIA "Hanza 14" par biznesa kompleksa "Verde" būvniecību Rīgā, nestājās spēkā, jo neiestājās līguma spēkā stāšanās nosacījums. Sarunas par jauna līguma parakstīšanu par "Verde" būvniecību ir beigušās, nepanākot vienošanos," skaidro A.Bišmeistars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gaismas pils arhitekts saules paneļa izmaksas jaunajai LNB ēkai uzskata par pamatotām

LETA, 15.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas arhitekts Gunārs Birkerts uzskata, ka Gaismas pils projektā saules paneļiem ir jābūt un to izmaksas ir pamatotas, apgalvoja būvfirmas RBSSKALS komunikācijas konsultants Jānis Andžāns.

Pēc arhitekta domām, ir būtiski apzināties to, ka saules paneļa uzstādīšanas izmaksas sevi neattaisnos pirmajos būvniecības gados un šīs investīcijas atmaksāsies pēc vairākām paaudzēm.

Tāpat Birkerts norādot, ka mūsdienu pasaulei ir nepieciešams, lai jebkura jaunā celtne dotu ieguldījumu sevis patērētās enerģijas ražošanā. Tādēļ, lai ēka sevi uzturētu, ir nepieciešams, lai enerģijas ražošanas mehānismi būtu ietverti pašā ēkā.

LNB gadījumā izstrādātais tehniskais risinājums faktiski paredz nevis vienkāršu saules paneļu uzstādīšanu uz bibliotēkas jumta, bet gan komplicētas sistēmas integrēšanu pašā ēkā. Proti, atšķirībā no citiem projektiem, LNB jaunās ēkas projektā saules paneļi pildītu arī īpašas arhitektoniskas un jumta funkcijas, jo pēc būtības ir paredzēts uzstādīt stikla paneļu jumtu ar iebūvētām fotovoltiskām šūnām, kas ražos elektrību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrība par atklātību Delna ir apmierināta ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta virzību un uzskata projektu par sabiedrībai atklātu un pieejamu, turklāt sola atbalstīt atklātības nodrošināšanu arī būvdarbu laikā, Db uzzināja Delnas rīkotajā diskusijā par LNB projektu.

Uz jautājumu, par to, vai Delna uzskata LNB projektu par tīru, sabiedrības direktora pienākumu izpildītājs Mārcis Gobiņš atbildēja, ka "projekts ir vistīrākais no līdz šim īstenotajiem šāda mēroga projektiem Latvijā".

Ņemot vērā to, ka pašlaik visas projektā iesaistītās puses ir apmierinātas ar slēdzamā būvniecības līguma saturu, tad tajā nekādas izmaiņas vairs ieviest nav plānots un līgumu par būvniecību slēgs rīt. Pēc tam LNB būvnieki saņems 5 miljonu latu avansu, bet pirms Jāņiem iecerēts sākt būvdarbus. Savukārt vēl šodien, 14.maijā, iecerēts slēgt būvdarbu uzraudzības līgumu ar iepriekš izvēlētu būvuzraugu Hill International.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Zaķusalas un Lucavsalas attīstībā Merks plāno ieguldīt vairāk nekā 260 miljonus eiro

LETA, Db.lv, 15.01.2020

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēdē pērn maija vidū tika prezentēti Zaķusalas vērienīgie apbūves plāni.

Avots: Projekta vizualizācija

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības un nekustamo īpašumu attīstīšanas uzņēmums SIA "Merks" plāno Zaķusalas un Lucavsalas attīstībā ieguldīt vairāk nekā 260 miljonus eiro, norādīja "Merks" Nekustamo īpašumu attīstības direktors Mikus Freimanis.

Lucavsalas kvartālā celtniecību plānots sākt nākamā gada pavasarī, informēja Freimanis. Plānots, ka piecu gadu laikā tiks pabeigts viss kvartāls, bet projekts dalīsies būvniecības fāzēs un pirmie iedzīvotāji mājokļos varētu ievākties aptuveni 2022.gada vidū. Kopumā projektā būs trīs kārtas.

"Savukārt Zaķusala ir apjomīgs projekts un tas tiks realizēts vismaz 10 kārtās. Infrastruktūru plānojam attīstīt jau šī gada otrajā pusē," informēja Freimanis.

Viņš informēja, ka Lucavsalā "Merks" esošajā zemes īpašumā būs tikai dzīvojamās mājas, ar atbalstošām funkcijām - komercplatībām. Biroju ēkas "Merks" zemes īpašumā Lucavsalā nav plānotas. Savukārt Zaķusalā "Merks" izskata iespēju, ka varētu uzbūvēt arī biroju ēku pie Salu tilta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kultūras ministrijai LNB projekta īstenošanai papildus nepieciešami vairāk nekā 4 miljoni latu

LETA, 28.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien valdība iepazinās ar Kultūras ministrijas ziņojumu par turpmākajām darbībām Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta pabeigšanai, apstiprinot 4 795 650 latu papildu apropriāciju LNB projekta īstenošanai.

Paredzēts Kultūras ministrijai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iesniegt pieprasījumu Finanšu ministrijā apropriācijas palielināšanai budžeta apakšprogrammā «Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošana» 4 795 650 latu apmērā.

Tāpat atļauts Kultūras ministrijai sarunu procedūru rezultātā pagarināt LNB ēkas būvdarbu uzraudzības līguma termiņu, ievērojot saistības būvdarbu garantijas periodā, līdz 2015.gada 31.decembrim un autoruzraudzības līguma izpildes termiņu - līdz 2014.gada 30.jūnijam.

Pamatojoties uz Kultūras ministrijas rīkotās sarunu procedūras "LNB infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbi" rezultātiem ministrija šā gada 28.februārī noslēdza līgumu par LNB infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem par summu 10 768 992 lati, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas par 2 635 553 latiem pārsniedz LNB infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem paredzēto finansējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kultūras ministre:Gaismas pils projekts tapa laikā, kad vārds «energoefektivitāte» nebija darba kārtībā

Andrejs Vaivars, BNS, speciāli DB, 16.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils uzturēšanas izmaksas var svārstīties no 2,5 līdz 4 miljoniem eiro gadā.

Aktuāli kļuvuši vairāki jautājumi, kas jau faktiski tūlīt būs jārisina – vai Kultūras ministrijai jānodarbojas ar būvniecību, cik īsti būs jāmaksā par jaunās bibliotēkas uzturēšanu, vai, ceļot kultūras infrastruktūru, netiek aizmirsts par tajā strādājošajiem, kur tiks celts laikmetīgās mākslas muzejs un tamlīdzīgi. Par to visu intervijā stāsta kultūras ministre Dace Melbārde.

Plānots, ka šovasar durvis apmeklētājiem beidzot vērs jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb Gaismas pils. Nenoliedzami tās būvniecība uzsākta vēl ilgi pirms tam, kad jūs kļuvāt par ministri. Un tomēr – cik optimāls jūsu skatījumā ir šis projekts?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andris Šķēle un citi Tautas partijas dibinātāji pastarpināti ziedojuši Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, raksta laikraksts Dienas bizness.

Likvidējot sabiedriskās izglītības fondu Jaunā akadēmija, kuru veidojuši Tautas partijas biedri, uzņēmēji un dažādu radošo profesiju pārstāvji, prasījuma tiesības pret stipendiātiem, kas vēl nav atdevuši no fonda mācībām saņemtos kredītus, nodotas Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atbalsta biedrībai.

Lai gan jau šā gada pavasarī tika runāts par Jaunās akadēmijas likvidēšanu, oficiāli tas noticis tikai šā gada 20. novembrī, liecina Lursoft datu bāzē rodamā informācija. Savukārt LNB atbalsta biedrība par Jaunās akadēmijas tiesību un saistību pārņēmēju kļuvusi, pamatojoties uz 22. oktobrī parakstītu vienošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomika ir jāsilda, valstij jāno-drošina uzņēmēji ar zināmu pasūtījumu apjomu utt. Tas viss ir dzirdēts neskaitāmas reizes, turklāt izmantojot to kā vienu no lozungiem, uzsākot stikla kalna jeb Gaismas pils būvniecību Rīgā.

Protams, neaizmirstot nolamāt par sarkanajiem tumsoņām visus, kas tā arī nav sapratuši, cik nozīmīgs kultūras objekts nu top Pārdaugavā.

Taču nupat Helēnas Demakovas vadītās Kultūras ministrijas paspārnē esošā aģentūra Jaunie 3 brāļi (J3B) ir parūpējusies par tādu ekonomikas sildīšanu, ka, dod Dievs, lai kurināmā pietiktu. Runa ir par J3B noslēgto līgumu ar Andra Sīļa vadīto arhitektu biroju par jaunās Rīgas koncertzāles projekta izstrādi, tam atvēlot 6 miljonus latu. Interesanti šajā jomā ir kaut vai tas, ka līguma slēdzēji, kā redzams, ir pamatīgi dažādu konspirācijas teoriju piekritēji.

Komentāri

Pievienot komentāru