Karjera

Kā no smadzeņu bioķīmijas salūta nonākt pie ilglaicīgām pozitīvām izmaiņām

Dienas Bizness, <a href="mailto:[email protected]" rel="spam-me">[email protected]</a>, 29.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa cilvēku lielāko savu nomoda stundu daudzumu pavada darbā. Diemžžēl viscaur pasaulē cilvēki no sava darba negūst daudz apmierinājuma. Tam tā nevajadzētu būt, uzskata Hārvarda universitātes pozitīvās psiholoģijas un vadības psiholoģijas kursu autors Tals Benšahars (Tal Ben-Shahar).

Ekskluzīvā intervijā Dienas Biznesam stāsta "Tals Benšahars-«Mēs varam gūt daudz lielāku apmierinājumu un daudz lielāku jēgu no tā, ko darām. Jautājums ir – kā to panākt, un ir iespējamas divas atbildes. Ja es savam darbam neredzu jēgu, pirmā iespēja ir meklēt citu darbu. Otrā ir – palūkoties uz to, ko es daru, citādāk.»"

T. Benšahara vadītie kursi ir bijuši starp populārākajiem Hārvarda universitātes vēsturē. Visur pasaulē ir pieprasījums pēc pozitīvās psiholoģijas, viņš atzīst. «Tā ir mūsu dabas daļa, ka mēs gribam būt laimīgāki. Otrs iemesls tam ir objektīvs, jo pirmo reizi vēsturē mums tiešām ir izveidojusies laimes zinātne. Līdz pavisam nesenam laikam bija tikai pašpalīdzības grāmatas, kas runāja par laimi, un bija arī filozofi, kas runāja par laimes ideju, bet zinātnes nebija. Un nebija pētījumu šai jomā, kas dod ieteikumus un instrumentus, kā tiešām kļūt laimīgākam.»

Panākt īslaicīgas pārmaiņas ir ļoti viegli, skaidro bestsellera Happier autors. «Izsakiet cilvēkam uz ielas komplimentu, un viņa smadzeņu bioķīmija šaus salūtu. Pasakiet kaut ko sliktu, un viņi momentā kļūst nikni un satraukti.» Savukārt ilgtspējīgu pašsajūtas izmaiņu pamatā ir dzīves rituālu ieviešana. Tā ir kāda noteikta uzvedība, kas atkārtojas, un tam jānotiek vismaz mēnesi no vietas, kamēr tas kļūst par paradumu.

«Piemēram, ir zināms, ka pateicības izteikšana – kolēģiem un līdzcilvēkiem ikdienā vai par pusdienu maltīti – veicina labsajūtu. Bet, ja es gribu reālas pārmaiņas savā prātā, smadzenēs, tad tas ir jādara regulāri. Piemēram, nelīdz, ja tu uzteic savu padoto vienreiz – to ir jādara regulāri, padarot to par rituālu, un tikai tad organizācijā tiešām notiks pārmaiņa,» stāsta T. Benšahars.

Viņš uzsver, ka tad, kas kompānijā tiek uzlabota cilvēku labsajūta, bizness kļūst ienesīgāks, jo darbinieki kļūst motivētāki. Tajā pašā laikā organizāciju psihologs norāda, ka nav saistības starp laimi un naudu. «Kad pamata vajadzības – mājoklis, uzturs un elementāra drošība – ir nodrošinātas, tad papildus nauda mūsu laimes pakāpi neiespaido nekādi. Turpretī nauda var nodarīt pāri laimīgumam, ja cilvēks no tās sagaida nepamatoti daudz. Ja es domāju, ka algas pielikums vai prēmija mani padarīs laimīgāku, un tad šī nauda man tiešām tiek, tas novedīs pie vilšanās. Tas ir iemesls, kāpēc tik ļoti daudzi veiksmīgi cilvēki ir nospiesti.»

Tals Benšahars viesosies Rīgā 7. martā, uzstājoties Rīgas Ekonomikas augstskolas (Stockholm School of Economics in Riga) konferencē vadītājiem Laimes motivēti: Kā vadīt uzvarošu komandu. Viņa uzstāšanās tēma ir pozitīvā līderība un panākumu stratēģija.

Plašāk lasiet jaunākajā laikraksta Dienas Bizness numurā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo gadu laikā jūtu, ka mana ikdiena kļūst arvien straujāka, saspringtāka, saplānotāka un ka es neesmu vienīgā, kas jogas nodarbības laikā domās pārkārto savu elektronisko kalendāru, pievienojot tur jaunus atgādinājumus vai cenšoties kaut ko izdarīt uz priekšu. Saprotu, ka esmu sasniegusi stāvokli, kad laiks ir kļuvis par vienu no visdārgākajiem resursiem, par ko jau sen runā mans labs paziņa ķirurgs Jānis Zaržeckis: «Vari Dievam lūgt visu ko, izņemot vairāk laika...» Lai arī dzīvē viss šķiet ļoti sakārtots un ļoti veiksmīgs, aizvien mazāk laika paliek patiesi būtiskām lietām – draudzībai, mīlestībai, cieņai, pateicībai.

Komentāri

Pievienot komentāru