Foto & Video

Kā top?: Populāru zīmolu apģērbi uzņēmumā SIA Guntē

Žanete Hāka, 13.05.2016

Uzņēmums ražo apģērbus pēc ārzemju uzņēmumu un Latvijas dizaineru pasūtījuma. SIA Guntē klienti ir kāds Dānijas uzņēmums, kā arī Latvijas kompānijas Amoralle, Velo Sock, Latvijas lins un dizaineres, piemēram, Indra Salceviča un Keita Gūtmane.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv viesojas apģērbu ražošanas uzņēmumā SIA Guntē, kur top dažādu Latvijā populāru zīmolu apģērbi.

Uzņēmums atrodas bijušajās Rīgas šūšanas fabrikas telpās, Braslas ielā. «Šajā ēkā strādāju jau kopš 1978.gada. 2009.gada rudenī fabriku likvidēja un visus darbiniekus atlaida, nesamaksājot ne algas, ne kompensācijas,» atminas kompānijas īpašniece Gunta Kravale. Tolaik rūpnīcā strādāja gan G. Kravales meita, gan vīrs, un viņa citu profesiju nebija apguvusi, tādēļ bija jādomā, ko darīt turpmāk. «Sākotnēji iestājos bezdarbniekos un pēc tam aptuveni pusgadu pastrādāju citos uzņēmumos, taču secināju, ka jāveido uzņēmums pašai. No draugiem aizņēmos naudu un aptuveni astoņus mēnešus vēlāk izveidoju ražotni. Tajā laikā apmeklēju dažādus kursus – apguvu grāmatvedību, biznesa zinības un citus».

Vienbrīd ziedu laikos Rīgas šūšanas fabrikā strādāja vairāk nekā 1000 darbinieku, bet, kad to likvidēja, skaits bija sarucis līdz 200 darbiniekiem. «Kamēr atvēru jauno ražotni, daudzas no šuvējām bija jau atradušas citu darbu, taču pamatā uzņēmumā šuj bijušie fabrikas darbinieki,» viņa uzsver.

Pasūtījumu netrūkst un varētu darīt vairāk, jo patlaban daļa šujmašīnu stāv nenodarbinātas, un nav kas šuj, piebilst SIA Guntē īpašniece.

«Tagad ražotnē strādā 17 cilvēki, un darba roku trūkst,» atzīst G. Kravale. Ja ir jāatrod jauni darbinieki, situācija ir katastrofāla, jo neviena skola šādu profesiju nemāca. «Ja esošie darbinieki aizies pensijā, vispār vairs nebūs, kas strādā,» viņa saka. Ir bijuši vairāki gadījumi, kad darbiniece atnāk, pastrādā un kad saņem algu, uz laiku pazūd. Tad atkal atrodas līdz algas izmaksas dienai un atkal nozūd. «Ilgi šādi nevar turpināt, jo pasūtījums ir jāizpilda un klienti ar mums rēķinās,» saka G. Kravale.

Galerijā augstāk iespējams aplūkot, kā top apģērbi SIA Guntē!

Komentāri

Pievienot komentāru