Ražošana

Kā top? SIA O-yachts katamarāni

Monta Glumane, 01.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas SIA «O- Yachts», vērojot, kā tiek ražoti katamarāni.

Engurē bāzētais luksusa katamarānu ražotājs «O - Yachts» šobrīd strādā pie saviem lielākajiem projektiem - diviem 19,5 metrus gariem katamarāniem, kuru katra izmaksas veido 1,5 miljonus eiro, biznesa portālam Db.lv stāsta uzņēmuma finanšu direktore Aiva Vīksna. Viens no tiem nonāks Francijā, bet otrs - Maurīciju salās.

«O - Yachts» katamarānu būvēšanā A.Vīksna sadarbojas ar Francijas investoriem. Visi uzņēmumā saražotie katamarāni tiek eksportēti uz tādām valstīm kā Francija, Itālija, Maurīcija, kā arī ir interese no ASV.

«To iespaido ne tik daudz cena. Pirmkārt, mums Latvijā nav īsti, kur burāt, vasaras sezona ilgst tikai dažus mēnešus. Protams, arī Latvijas uzņēmumiem un cilvēkiem pieder gan jahtas, gan katamarāni. Taču Vidusjūrā sezona ir ilgāka. Otrs – tās ir paražas. Ja mēs ņemam kredītus un ceļam vasaras mājas, tad dienvidu valstīs līzingu ņem jahtām un katamarāniem. Viņiem tas ir tipiski, un tas ir arī loģiski, jo, dzīvojot pie Vidusjūras, vari visu laiku burāt, ir ierasti, ka vasaras māja ir uz ūdens. Tur burā jau no deviņu gadu vecuma,» viņa stāsta.

Uzņēmuma pārstāve atzīst, ka ražošana nav viegla, bet gala produkts ir skaists: «Mēs būvējam un piepildām cilvēkiem sapņus. Cilvēki sapņo, bet mēs tos realizējam.»

Klienti visbiežāk ir ap 50 gadiem vai vairāk, tādi, kuri ir pensionējušies vai pārdevuši biznesu un vēlas baudīt dzīvi.

«Ar prieku var skatīties, kā citās valstīs bauda dzīvi. Es domāju, ka arī latvieši var atļauties, tikai ir jautājums par tradīcijām. Tās ģimenes, kuras izvēlas pirkt katamarānu, ir vienkārši, inteliģenti cilvēki. Viņi burā kopā ar draugiem, ģimenēm un pavada laiku,» pieredzē dalās uzņēmēja.

Tāpat kā jebkurā nozarē, arī šajā pastāv konkurence. «Pārdot katamarānu nav tāpat, kā tirgot maizi. Cilvēki lēmumu pieņem ilgākā laikā, jo tiek ieguldīta lielāka nauda. Tas nav tik ātrs process.»

Uzņēmuma finanšu direktore atzīst, ka attiecības ar klientiem izveidojas gluži kā ar ģimenes draugiem. «Mēs neražojam bezpersoniski, nevaram saražot simtiem katamarānu.»

Fotogrāfijas skatiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru