Enerģētika

Kabeļos ieguldīs vismaz 230 milj. latu; izmaksas segs no tarifiem

Līva Melbārzde, Māris Ķirsons, 15.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

35 gadu laikā a/s Sadales tīkls 6000 kilometrus gaisvada elektrolīniju ieguldīs kabeļos, izmaksas gulsies uz tarifiem.

Stiprā vēja dēļ bez elektrības atkal palikušas ap 14 tūkst. Latvijas mājsaimniecību, šādas ziņas pēdējā laikā izskan regulāri. A/s Sadales tīkls valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis DB skaidro, ka laika apstākļi pēdējos gados tiešām būtiski mainījušies, tāpēc šādi postījumi rodas biežāk nekā līdz šim.

«Ilgtermiņā vienīgais risinājums pret dabas stihiju izraisītiem bojājumiem elektrolīnijās ir to guldīšana kabeļos. Ilgtermiņā tāpēc, lai mēs ar tarifu varētu šo pro-grammu nofinansēt. 35 gadu periods ņemts tāpēc, ka tas ir laiks, cik ilgi šāda līnija parasti kalpo. Iespaids uz tarifu šai programmai neizbēgami būs, taču tas nav mūsu pašmērķis, tomēr citu ieņēmumu kā tarifu mums nav,» tā A. Pinkulis, noliedzot, ka šādiem mērķiem varētu piesaistīt ES fondu līdzekļus.

Viens kilometrs kabeļu līnijas izmaksā aptuveni 35 tūkst. Ls -, atkarībā no tehniskā risinājuma. Tieši augsto izmaksu dēļ a/s Sadales tīkls ar darbiem uz priekšu virzās pamazām. Šogad par 1,7 milj. Ls plānots izbūvēt 48 km kabeļu līniju, nākamgad 104 km par 4,4 milj. Ls, 2013. gadā 150 km, kamēr 2014. gadā tiks sasniegts vēlamais darbu apjoms gadā - 200 km, kas gadā varētu izmaksāt 8 milj. Ls.

DB jau rakstīja, ka ap gadu miju lielā sniega dēļ Latvijā bez elektrības palika aptuveni 65 tūkst. mājsaimniecību, galvenokārt Latgalē un Vidzemē. Sniega postījumu novēršana prasīja vairākas nedēļas, un saviem spēkiem vien Sadales tīkls galā tikt nevarēja, jo trūka atbilstoša aprīkojuma. Šī gada sākumā uzņēmums iegādājies četrus sniega motociklus un 16 kvadraciklus, kā arī koku ciršanas darbiem nomā helikopteru. «Sava helikoptera mums vēl nav. Esam apņēmušies četru gadu laikā elektrolīniju trasēs iztīrīt ap 3000 hektāru, izzāģējot bīstamos kokus. Šogad turpināsim patīrīt Ziemeļaustrumu un Austrumu reģionus,» darāmos darbus ieskicē a/s Sadales tīkls valdes loceklis Raimonds Skrebs. Uz jautājumu, vai grāvju rakšanā kabeļu guldīšanai izmaksu taupīšanas nolūkos nevar izmantot cilvēkus no tā sauktās «simtlatnieku» pro-grammas, Sadales tīkls vadītāji atbild noliedzoši.

Komentāri

Pievienot komentāru