DB Viedoklis

Kad populisms satiekas ar nekompetenci

Rūta Kesnere, DB komentāru nodaļas redaktore, 18.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības ministre Ramona Petraviča ir nākusi klajā ar priekšlikumu diskutēt par iespēju, ka lielajām pensijām nodokļu likmi no 20% varētu paaugstināt uz 50%.

Uzņēmējs Jānis Ošlejs par to tvīto: «Es maksāju visus nodokļus, jo paļaujos, ka tāpēc saņemšu labu pensiju. Petravičas ideja sodīt nodokļu maksātājus, atņemot pensijas, grauj uzticību un veicina nodokļu nemaksāšanu!» Zīmīgi, ka to retvītojuši vairāki sociālās jomas eksperti, tādējādi tam apliecinot savu piekrišanu.

Sociālās jomas eksperte Ruta Zilvere pauž savu pārsteigumu par šādu fikso ideju, saucot to par muļķīgu runāšanu. Jo uz pensiju ir jāraugās kā uz daļu no ienākumiem, kas tiek aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN).

Ja pašlaik IIN augstākā likme ir 23%, tad nav saprotams, kādēļ lielākās pensijas lai apliktu ar dubultaugstu likmi.

Šāda ideja tikai apliecina, ka diemžēl labklājības ministrei nav nekādas saprašanas par to, kas veido ar IIN apliekamos ieņēmumus un kā šis nodoklis vispār ir piemērojams. Piedodiet, bet tas izklausās pēc 1917. gada revolūcijas saukļa – atņemsim tiem, kam ir, un atdosim tiem, kam nav. Domāju, ka R. Petraviča nespētu izskaidrot, kādēļ augstākā IIN likme – 23%, kas tiek piemērota lielākajām algām, lielo pensiju (nepaskaidrojot, no kāda sliekšņa šis lielums sākas) gadījumā būtu jādubulto. Šādi labklājības ministres izteikumi, kuriem pamatā nav nedz Labklājības, nedz Finanšu ministrijas speciālistu redzējums, lieku reizi apliecina, ka katra ķēkša tomēr nevar vadīt nozari. Īpaši kaitīgs šāds ministres vēstījums ir situācijā, kad strādājošo ticība pensiju sistēmai jau tā nav pārāk augsta. Un, ja vēl paziņo, ka manis nopelnīto pensiju taksēs dubultā salīdzinājumā ar algu, tad nav brīnums, ka varētu zust motivācija veikt sociālās iemaksas.

R. Zilvere skaidro, ka Eiropas valstīs pārsvarā ir spēkā princips: no valsts budžeta maksātās pensijas ar nodokļiem neapliek (Latvijā analogs ir sociālā nodrošinājuma pabalsts), bet pensijas, kas tiek maksātas no sociālās apdrošināšanas budžeta, tiek apliktas ar IIN, kas ir vienāds visiem ienākumiem. Proti, pensijas, kas ir daļa no ienākumiem, netiek taksētas atšķirīgi kā alga. Lai gan dažiem rodas jautājums, kādēļ pensijas, kas tiek maksātas no sociālās apdrošināšanas budžeta, ir jāapliek ar IIN, R. Zilvere uzskata, ka tas ir pareizi, jo pašlaik sociālās iemaksas ar IIN netiek apliktas, paredzot, ka tas tiks samaksāts, to piemērojot pensijai. Pensijas varētu neaplikt ar IIN, ja ar to tiktu apliktas sociālās iemaksas. Taču eksperte uzskata, ka strādājošiem un darba devējiem draudzīgāks regulējums ir, ja sociālās iemaksas neapliek ar IIN un to samaksā no pensijas.

Skaidrs, ka Finanšu ministrijai nekad neienāks prātā pensijām piemērot dubultu IIN likmi salīdzinājumā ar algu, līdz ar to varētu R. Petravičas runāšanai nepievērst uzmanību. Taču šoreiz svarīgākais ir tas, ka kārtējo reizi politiķi nedomā par to, ko runā, lieki tracina sabiedrību, un tas nedrīkst palikt neievērots.

Komentāri

Pievienot komentāru