Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā un Lietuvā jau domā par cita veida ātruma pārkāpumu fiksēšanu; Latvijā kontrolēšana varētu sākties janvāra beigās, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Kamēr Latvijā divus gadus pēc neveiksmīgās Vitronic (vēlāk V-Traffic) fotoradaru ieviešanas vēl tikai tiek testēts pirmais stacionārais fotoradars, kaimiņvalstīs jau izskata iespēju, kā sodīt pārkāpējus nevis par ātruma pārkāpšanu konkrētā momentā, bet gan garākā ceļa posmā.

«Šobrīd Gatso tipa radaru uzstādīšana (autoceļa Rīga–Ventspils 22,5. kilometrā pie Varkaļu kanāla) notiek saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar CSDD. Pirmais radars ir uzstādīts pagājušajā gadā un šobrīd darbojas testa režīmā. Vēl seši radari tiks uzstādīti 21. janvārī,» DB norāda fotoradaru uzstādītājas SIA Reck valdes priekšsēdētājs Viesturs Kaģis. Pēc viņa teiktā, visi uzstādītie radari būs verificēti atbilstoši Latvijas likumdošanai. Savukārt pārējie radari tiks uzstādīti tiklīdz Reck saņems radaru uzstādīšanai atbilstoši sagatavotas vietas, kā tas paredzēts līgumā. Par radaru uzstādīšanas vietu nodrošināšanu un sagatavošanu atbilstoši tehniskajām prasībām Reck neatbild. Pirmais fotoradars varētu sākt fiksēt pārkāpumus jau janvāra beigās, pieļauj CSDD pārstāve Agnese Korbe.

Radaru iepirkums tika sākts pērnā gada jūlijā un noslēdzās oktobrī. Reck par 896,8 tūkst. eiro jāpiegādā un jāuzstāda 16 Nīderlandes ražotāja Doplera principa stacionārie fotoradari.

Šobrīd uz Lietuvas valsts ceļiem ir 139 stacionārie fotoradari, kuru izvietojams ir zināms, un vēl 11 uzstādīti policijas automašīnās.

Ziemeļu kaimiņvalstī stacionārie fotoradari tiek izmantoti kopš 2010. gada maija. Sākotnēji tie tika izvietoti uz Tallinas–Tartu šosejas, bet vēlāk arī uz ceļiem Tallina–Narva un Tallina–Pērnava. Pērn īpaša uzmanība pievērsta prevencijas kampaņām, uzsverot ātras braukšanas bīstamību, norāda Igaunijas Policijas un Robežsardzes pārvaldes pārstāve Tūli Hersone. Šobrīd tiek izmantoti 35 radari, kas tiek rotēti starp 53 publiski zināmām vietām.

Visu rakstu Kaimiņi soli priekšā fotoradaru izmantošanā lasiet piektdienas, 9. janvāra, laikrakstā Dienas Bizness (6. lpp.)!

Komentāri

Pievienot komentāru