Jaunākais izdevums

Philip Morris International rūpnīcā Klaipēdā vēl aizvien ražo cigaretes, jo cilvēki tās smēķē, bet tas mainīsies un mainīsies līdz ar valstu uztveres maiņu par alternatīviem bezdūmu produktiem vispār. Brīdī, kad tabakas karsēšana tiks atzīta par atšķirīgu no smēķēšanas, kaitinošo dūmu uz ielām kļūs krietni mazāk, līdz tie izsīks pavisam.

Tā rūpnīcas 30 gadu jubilejas laikā intervijā Dienas Biznesam atzina kompānijas prezidents Eiropā Massimo Andolina.

Kas patlaban notiek ar tabakas biznesu globālā mērogā? Mainās regulējumi dažādās valstīs, ekonomiskā un sociālā vide, cilvēku attieksme? Kādi ir galvenie kompānijas izaicinājumi?

Pirmā un nedaudz skumjā ziņa ir tā, ka, lai arī daudzi smēķētāji visā pasaulē atzīst, ka parasto cigarešu smēķēšana kaitē viņu veselībai, tomēr dažādu iemeslu dēļ viņi turpina smēķēt. Tomēr ir arī divas labas ziņas. Pirmkārt, pasaulē varam novērot smēķēšanas izplatības mazināšanos. Otrkārt, daļa pieaugušo smēķētāju pēdējo gadu laikā ir mainījuši savus ieradumus, pārejot uz produktiem, kas ir labāki gan viņiem, gan sabiedrībai. Jāteic, ka, globāli raugoties, tabakas industrija pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi episkas pārmaiņas, ja salīdzina ar citām industrijām. 2016. gadā kompānija pēc ilgstošiem pētījumiem paziņoja, ka plāno cigaretes pilnībā aizstāt ar zinātniski pamatotiem bezdūmu produktiem.

Pirms šī lēmuma pieņemšanas uzņēmums daudzus gadus veica nopietnas investīcijas pētniecībā un zinātnē ar mērķi izstrādāt alternatīvus bezdūmu nikotīna produktus, kas radītu mazāku risku to lietotājiem salīdzinājumā ar cigarešu smēķēšanas turpināšanu. Mūsu mērķis bija mazināt smēķēšanas ietekmi uz to cilvēku veselību, kuri turpina uzskatīt smēķēšanu par tīkamu nikotīna uzņemšanas veidu, kaut tā ietekmē rodas dūmi, kas ir smēķēšanas blakusefekts un nodara lielāko kaitējumu veselībai. Tabakas karsēšanas sistēmas ir izgudrojums, kas noņem šo blakusefektu, jo paredz nikotīna uzņemšanu bez dūmiem, tikai karsējot tabaku. It kā viss ir vienkārši, un tomēr viens no lielākajiem biznesa izaicinājumiem kompānijai ir tieši šī nomaiņa.

Esmu strādājis dažādās kompānijās iepriekš un daudz pieredzējis, tomēr man ir grūti nosaukt kādu piemēru, kad pārmaiņu gaitā tiek pieņemts lēmums likvidēt lielu un pelnošu biznesu par labu neprognozējamām pārmaiņām. Tā bija liela izšķiršanās, bet tā ir izdarīta, un atpakaļceļa vairs nav! Septiņus gadus pēc šī lēmuma pieņemšanas varam teikt, ka esam pasaules līderis bezdūmu jomā un karsējamo tabaku ir izvēlējies liels skaits smēķētāju, kuri citādi nebija gatavi atteikties no dūmiem savā ikdienā. Šo alternatīvu cilvēki ir pamanījuši, un septiņu gadu laikā ir sākusi mainīties visa tabakas industrija. Jūs taču redzat, cik plašs ir kļuvis cigarešu alternatīvu piedāvājums! Protams, mēs uzskatām, ka mūsu piedāvājums ir labākā alternatīva smēķēšanai, un visai drīz tirgū būs jauns piedāvājums, kas sniegs vēl labāku pieredzi smēķētājiem un vēl vairāk veicinās pāreju uz mazāk kaitīgām alternatīvām.

Cik liela šobrīd ir IQOS un karsējamās tabakas daļa jūsu biznesā?

Vairāk nekā vienu trešdaļu jeb 35 % mūsu neto ieņēmumu veido bezdūmu produkti. Tas ir daudz septiņu gadu periodam, kopš pieņēmām lēmumu par pārmaiņām. Šo gadu laikā esam uzbūvējuši 10 miljardu dolāru vērtu biznesu, kas pakāpeniski aizstāj veco produktu ražošanu. Bet nozīmīgākais šajā stāstā ir tas, ka mēs devām iespēju vairāk nekā 27 miljoniem smēķētāju izmantot labākas cigarešu alternatīvas, tostarp 19 miljoni pilnībā ir atteikušies no cigarešu smēķēšanas. Mēs šīs pārmaiņu sekas redzam gan šeit Baltijā, gan Eiropā, gan Japānā, gan Korejā un daudzās citās pasaules valstīs. Ja paraugāmies vēsturē, šī ir straujākā aiziešana no cigaretēm, kāda jebkad pasaules vēsturē ir notikusi, lai gan arī iepriekš visdažādākajos veidos ir mēģināts pārliecināt cilvēkus atteikties no smēķēšanas. Smēķēt ir kaitīgi, un tagad tiek piedāvātas alternatīvas.

Aplūkojot dažādus pasākumus, kas līdz šim ir īstenoti Latvijā un citur pasaulē, sākot ar grafiskajiem brīdinājumiem, zīmolu lietošanas un cigarešu smēķēšanas vietu ierobežojumiem, nodokļu paaugstināšanu, varam salīdzināt, kāda ir bijusi visu šo pasākumu ietekme un kāda ietekme ir karsējamai tabakai. Karsējamai tabakai ir bijusi desmit reizes lielāka ietekme uz cilvēku atteikšanos no cigarešu smēķēšanas.

Jūsuprāt, kādēļ šajos septiņos gados nav izdevies sasniegt 100% uzvaru pār cigaretēm? Kādēļ, piemēram, Zviedrijā ir ļoti neliels konvencionālo cigarešu lietotāju īpatsvars, bet Latvijā vēl aizvien tas ir salīdzinoši liels? IQOS taču parādījās gandrīz vienā laikā! Vai zviedri savu izvēli ir izdarījuši krietni ātrāk, vai arī statistika melo?

Zviedrijas gadījums ir īpašs un pamācošs, bet nav tieši attiecināms uz IQOS. Proti, Zviedrijā jau pirms vairāk nekā 30 gadiem notika mēģinājums atteikties no cigaretēm, iesakot cilvēkiem cigarešu vietā izvēlēties nikotīna spilventiņus vai tabakas maisiņus (snuss), ko liek zem lūpas. Pāreja uz šo nikotīna lietošanas veidu nenotika tik ātri, kā varētu iedomāties, un tai ir 30 gadu vēsture. Jā, Zviedrijā šī alternatīva ir pieejama, bet, lai arī Zviedrija ir iestājusies Eiropas Savienībā, pārējā ES snuss netiek tirgots. Proti, īpaši Zviedrijas gadījumā tika izdarīts izņēmums un snusa lietošana tika atļauta tās teritorijā, jo tas iedzīvotājiem bija ārkārtīgi būtiski, ietekme uz veselību jau bija pierādīta. Proti, šī lēmuma efekts ir redzams – smēķēšanas izraisīto saslimšanu skaits ir pamatīgi sarucis. Šobrīd Zviedrijā ir ap 5 % smēķētāju, kuri pērk cigaretes. Pārējā Eiropā smēķētāju procents svārstās ap 30 %. Jāteic, ka nikotīna lietotāju skaits ir līdzīgs arī Zviedrijā, kas tieši pierāda faktu, ka, ja cilvēkiem tiek piedāvāta alternatīva, kas daudz mazāk kaitē viņu veselībai, viņi to ar laiku izvēlas.

Kādēļ karsējamai tabakai neizdevās septiņos gados iekarot 100 % smēķētāju uzticību, un kādēļ visi nav pārgājuši uz karsējamo tabaku?

Zviedrijā alternatīvai bija 100 % valsts Veselības ministrijas un politiķu atbalsts, tomēr process tik un tā ilga 30 gadus, un vēl joprojām nav absolūtas uzvaras! Jā, esam izgudrojuši labu alternatīvu, kas var piedāvāt arī atbilstošas izjūtas. Nav noslēpums, ka cilvēki mēdz doties kopā uzsmēķēt, sarunāties, un tas ir zināms rituāls. Karsējamā tabaka var piedāvāt ļoti pietuvinātas alternatīvas sajūtas, kas var aizstāt šo smēķēšanas rituālu. Otra lieta, kas ir ārkārtīgi nozīmīga, - cilvēkiem ir jābūt informētiem par visām pieejamajām alternatīvām tirgū, lai viņi varētu izdarīt izvēli un izbeigt smēķēšanu. Ir jābūt informācijai par zinātniski pamatotiem bezdūmu produktiem, par nikotīna spilventiņiem un citām alternatīvām, ja tādas valstī ir pieejamas. Mēs redzam būtiskas atšķirības dažādās valstīs, un tas lielā mērā ir informācijas pieejamības dēļ. Piemēram, Francijā šāda iespēja ir liegta. Dažviet regulējums nosaka to, par kādiem produktiem smēķētājus var informēt, bet citur šādu ierobežojumu nav – tā ir katras valsts regulējuma īpatnība. Tādējādi šī 100% pāriešana uz alternatīvām nikotīna patērēšanas metodēm nav gluži tikai vienas kompānijas spēkos. Mēs no savas puses darām visu iespējamo, lai iedvesmotu smēķētājus pāriet uz mazāk kaitīgu nikotīna uzņemšanas veidu, tomēr mēs to nevaram paveikt vieni. Pat visa tabakas industrija viena to nevar paveikt.

Kā Philip Moriss jūtas Baltijā, kādas ir attīstības perspektīvas un kādi izaicinājumi, runājot tieši par mūsu reģionu?

Baltijas reģions kompānijai ir pazīstams ilgu laiku, mēs šeit esam jau 30 gadus. Klaipēdā atrodas kompānijas ražotne, kas nupat svinēja 30 gadu jubileju. Lietuvā bizness veicas labi, liela daļa produkcijas tiek eksportēta, un domāju, ka valsts par to tikai priecājas. Lietuvā ir augsts cigarešu smēķēšanas atmetēju skaits, proti, to cilvēku skaits, kas izvēlējušies cigaretes aizvietot ar karsējamo tabaku. Karsējamās tabakas tirgus daļa Lietuvā salīdzinoši ir viena no lielākajām pasaulē, jo vairāk nekā 35 % smēķētāju dūmu vietā ir izvēlējušies tieši karsējamo tabaku. Latvijā dažus gadus pēc ienākšanas tirgū tie ir ap 11 - 12 % smēķētāju, kas reāli nozīmē, ka ap 60 tūkstošiem cilvēku Latvijā ir izvēlējušies tabakas karsēšanas sistēmu IQOS un vairs nesmēķē cigaretes.

Pateicoties cilvēku augstajam izglītotības līmenim un lielajai interesei par inovācijām, kā arī atvērtībai pret zinātni, Baltijā mums kopumā veicas visai labi. Mēs esam vieni no lielākajiem nodokļu maksātājiem kā Latvijā, tā Lietuvā, turklāt Lietuvā esam arī lielāko eksportētāju sarakstā. Proti, Baltija ir laba kompānijas bāzes vieta. Bet ir būtiski mainīt regulējuma vidi, kas šobrīd īpaši nenodala alternatīvos bezdūmu produktus un cigaretes. Būtu skaidri jāpasaka, ka šie produkti būtiski atšķiras un viens no tiem ir mazāk kaitīgs nekā otrs. (DB: Latvijā IQOS iekārtas var atrasties ārpus slēgtajiem tabakas tirdzniecības skapjiem, bet pats tabakas produkts ir jātur līdzās cigaretēm tā, lai tas pircējiem nebūtu redzams.) Baltijas valstis ir daļa no ES un līdz ar to saņem norādes, kā izturēties pret jaunajiem produktiem. Pasaules Veselības organizācija un dažreiz arī Eiropas Komisija apgalvo, ka visi tabakas produkti veikalu plauktos ir vienādi. Es uzskatu, ka tas ir nepareizi un maldinoši, jo, piemēram, IQOS gadījumā nerodas dūmi. Jā, ir nikotīns, ir tvaiks no karsēšanas, bet nav dūmu kā cigaretēs. Tas no veselības viedokļa ir principiāli labāks risinājums un nav liekams vienā plauktā ar cigaretēm. Tomēr tas notiek, un visi nikotīnu saturošie produkti ir vienā skapī.

Ir skaidri pierādīts, ka tabakas karsēšana mazāk kaitē veselībai nekā tās dedzināšana, smēķējot cigaretes?

Tas ir zinātnisks fakts, ka dedzināšana ir galvenais cēlonis lielākajai daļai kaitīgo savienojumu, kas rodas smēķēšanas laikā. Noņemot degšanu, samazinās arī produkta toksiskums. Jā, tas ir pierādīts. Piemēram, FDA (DB: ASV pārtikas un zāļu administrācija) pirms produkta tirdzniecības uzsākšanas atļāva mums paziņot par tā samazināto negatīvo ietekmi, ņemot vērā, ka produkts ir piemērots sabiedrības veselības veicināšanai (informācijai: aģentūra konstatēja ka “IQOS sistēma uzkarsē tabaku, bet to nededzina” un “tas ievērojami samazina kaitīgo un potenciāli kaitīgo ķīmisko vielu rašanos”; “zinātniskie pētījumi ir parādījuši, ka pilnīga pāreja no parastajām cigaretēm uz IQOS sistēmu ievērojami samazina kaitīgo vai potenciāli kaitīgo ķīmisko vielu iedarbību uz lietotāja organismu”).

Varam diskutēt par detaļām, bet nav nekāda pamata teikt, ka tabakas karsēšana un cigarešu smēķēšana ir viens un tas pats. Ja sakām, ka tas ir viens un tas pats un ja izturamies pret to kā pret cigaretēm, mēs maldinām patērētājus. Tādējādi patērētāji tiek maldināti, un samazinās iespēja, ka viņi pāries uz labāku produktu. Sabiedrība kopumā noteikti būtu ieguvēja no šādām pārmaiņām.

Gan valsts nostāja, gan produkta atzīšana par labāku alternatīvu var veicināt pāriešanu no cigarešu smēķēšanas uz alternatīvām. Jā, arī alternatīvas nav bez riska, bet tās ir daudz labāka izvēle tiem, kuri citādi turpinātu smēķēt cigaretes.

Nupat Philip Morris International atzīmēja 30.gadadienu kopš uzņēmuma darbības sākšanas Lietuvā. Uzņēmums bija pirmais ārvalstu investors atjaunotajā neatkarīgajā Lietuvā. Kā jūs vērtējat šos trīsdesmit gadus? Vai šīs investīcijas ir atmaksājušās?

Jāteic, pirms 30 gadiem nebiju tās komandas sastāvā, kas dibināja rūpnīcu Klaipēdā. Cik zinu, tad lēmums par investīcijām Klaipēdā bijā drosmīgs gājiens, lielā mērā saistīts ar cilvēkresursu iespējām. Tur jau bija tabakas fabrika un cilvēki, kas pārzināja nozares specifiku, turklāt jāteic par darbiniekiem atzinīgi vārdi – tie vienmēr ir bijuši atbildīgi un disciplinēti. 30 gadu garumā šī rūpnīca ir nepārtraukti augusi un attīstījusies. Šeit ir radīta rūpnīca, kas strādā perfekti, spēj ražot ļoti dažādus produktus dažādiem tirgiem. Te ir automātiskā pakošana. Kādu laiku es pats vadīju rūpnīcu, jo manā pārziņā bija visu operāciju vadīšana šajā reģionā. Tāpēc tās izaugsmē esmu personīgi ieguldījis daudz laika un darba.

Gribu uzsvērt, ka Klaipēdas rūpnīca jau 2015. gadā bija gandrīz oglekļa neitrāla rūpnīca. Visa enerģija, ko tā patērē, ir no atjaunojamajiem resursiem. Klaipēdā bija mūsu pirmā rūpnīca, kas tika atzīta par pirmo oglekļa neitrālo rūpnīcu, šķiet, 2019. gadā, bet tā tāda jau bija vairākus gadus. Ceru, ka pienāks laiks, kad Klaipēdā tiks ražota tikai karsējamā tabaka. Šādam lēmumam ir nepieciešama arī atbilstoša tiesiskā vide.

Vai jums ir kādas prognozes par to, kad varētu pilnībā pāriet uz karsējamās tabakas ražošanu?

Plānojam, ka 2030. gadā vismaz divas trešdaļas mūsu neto ieņēmumu veidos bezdūmu produkti. Šis alternatīvas uzvaras gājiens var notikt daudz ātrāk par 30 gadiem kā Zviedrijas piemērā ar tabakas spilventiņiem, jo pasaulei ir tāds nozares lielspēlētājs kā Philip Morris. Tas, ko esam paveikuši produkta izveides jomā un tā ieviešanā tirgū, parāda, ka varam rīkoties ļoti ātri. Tomēr atklāšu jums, ka ir tirgi, kur mums nav izredžu uz ātru risinājumu. Salīdzinājumam - šobrīd Viļņā ap 40% smēķētāju jau ir kļuvuši par IQOS lietotājiem, savukārt Francijā, Parīzē, kur IQOS tiek piedāvāts līdzīgu laiku, tikai 2% cigarešu smēķētāju ir pārgājuši uz karsējamo tabaku, Latvijā ap 12%, turklāt tikai dažos gados. Kādēļ šāda atšķirība? Francijā viss ir aizliegts! Mēs nevaram stāstīt par bezdūmu produktiem, mums ir aizliegts teikt taisnību, un tas ir iemesls. Līdz ar to Francijas sabiedrībai tā arī nav ļauts uzzināt par iespēju kaut ko mainīt savā ikdienā. Viņi turpina smēķēt cigaretes un bojāt savu veselību, pat neuzzinot, ka ir cita iespēja.

Kādēļ tā, un kā to mainīt?

Pasaules Veselības organizācija uzskata, ka smēķēšanu kā problēmu ir radījusi industrija un arī tādas alternatīvas kā elektriskās cigaretes un karsējamā tabaka ir jāpielīdzina smēķēšanai. Tādēļ alternatīvas nevarot būt risinājums. Nostāja ir stingra, kaut tā nav taisnība. Cilvēki smēķēja jau ilgi pirms rūpnīcu uzbūvēšanas. Smēķēšanas paraduma cēlonis nav meklējams industrijā, jo ražotnes piedāvā tikai to, ko cilvēki vēlas pirkt. Mēs piedāvājam karsējamo tabaku un citus bezdūmu produktus, kas ir mazāk kaitīgas alternatīvas un ir daļa no risinājuma! Tās nepalīdz atbrīvoties no nikotīna atkarības, tomēr mazina ietekmi uz cilvēka veselību. Salīdzinoši, piemēram, varētu teikt par Volkswagen, ka nav nekādas atšķirības starp viņu ražotajiem dīzeļautomobiļiem un elektroautomašīnām, jo visas taču vienādi brauc pa ceļu. Un vienkārši ignorētu faktu, ka elektroauto, braucot pa ceļu, neizdala izplūdes gāzes.

Tāpēc pieejai ir jāmainās un ir atklāti jāpasaka, ka jaunajos produktos nav dūmu un tie atšķiras no cigaretēm. Cigaretes un bezdūmu alternatīvas nevar likt vienā plauktā, un tad arī sekos pārmaiņas. Labas pārmaiņas!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Philip Morris International atzīts par 2024. gada labāko globālo darba devēju

Db.lv, 23.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Phillip Morris Latvia mātes kompānija Philip Morris International (PMI) jau astoto gadu pēc kārtas ir atzīta par labāko globālo TOP darba devēju.

Šogad PMI, kas globāli nodarbina vairāk nekā 79 tūkstošus darbinieku, bija viens no tikai 17 darba devējiem visā pasaulē, kas par izcilu personāla politiku un praksi saņēma šādu novērtējumu.

Starptautiskā līmenī darba devējus katru gadu izvērtē un sertificē neatkarīgi auditori no Nīderlandē bāzētā TOP darba devēju institūta (Top Employers Institute). Sertifikācijas procesā tiek vērtēta uzņēmumu cilvēkresursu stratēģija un ikdienas prakse, kā arī organizācijas ieguldījums labākas darba vides veidošanā. TOP darba devēju institūts ik gadus vērtē un sertificē darba devējus, pamatojoties uz labākajām un jaunākajām cilvēkresursu pārvaldības praksēm. Institūta pētījumi un izvērtējums padziļināti aptver tādus aspektus kā pārvaldības un cilvēkresursu stratēģija, darba vide, talantu un spēju attīstības iespējas, karjeras un izaugsmes iespējas, dažādība, vienlīdzība un iekļaujoša pieeja, darbinieku labbūtība un citus. Kopumā pētījums aptver aptuveni 350 dažāda apjoma procesus un procedūras. Katru gadu īpaša uzmanība tiek pievērsta arī tam, kā darba devēji ņem vērā un ievieš jaunākās cilvēkresursu pārvaldības prakses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sievietes aktīvi izglītojas un arvien biežāk ieņem vadošus amatus

Db.lv, 15.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Eiropas Savienības, gan Latvijas darba tirgus normatīvais regulējums sievietēm un vīriešiem paredz vienādas tiesības.

Tomēr reālajā dzīvē joprojām varam novērot, ka dzimums Latvijas darba tirgū spēlē visai nozīmīgu lomu, jo ir novērojamas būtiskas atšķirības gan izvēlētās profesijas un iegūtās izglītības jomā, gan arī atalgojuma ziņā.

Latvijā augsts sieviešu nodarbinātības līmenis

2023. gadā Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksā Latvija ar 61,5 punktiem ieņem 19. vietu starp 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tostarp Latvija ir ieguvusi labus rezultātus darba jomā, kur Latvija ir ieguvusi 76,4 punktus. Visaugstākais rezultāts ir iegūts darba jomā, jo Latvijā sievietēm kopumā ir salīdzinoši augsta iesaiste darba tirgū.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2022. gadā Latvijā ekonomiski aktīvi bija 951,3 tūkstoši jeb 68,6 % iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Vīriešu ekonomiskās aktivitātes līmenis (72,7 %) bija par 7,7 procentpunktiem augstāks nekā sievietēm (65 %). Šajā ziņā Latvija gan iet kopsolī ar pārējo Eiropu, jo arī citās ES dalībvalstīs vīriešu ekonomiskās aktivitātes līmenis salīdzinoši ir augstāks nekā sievietēm. Tomēr Latvijā sieviešu nodarbinātības līmenis bija par 5,7 procentpunktiem augstāks nekā vidēji sievietēm ES, savukārt vīriešu nodarbinātības līmenis – par 0,7 procentpunktiem augstāks nekā ES. Vislielākās atšķirības vīriešu un sieviešu nodarbinātībā bija novērojamas 35–44 gadu vecuma grupā (7,8 procentpunkti). Latvija ieņem arī līderpozīcijas pēc sieviešu īpatsvara vadītāju amatos. 2022. gadā starp darba ņēmējiem Latvijā 56,1 % vadītāju bija sievietes. Jaunākie bezdarbnieku dati rāda, ka faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,3 %, sasniedzot 60,4 tūkstošus bezdarbnieku – 21,4 tūkstoši sieviešu un 39 tūkstoši vīriešu (2023. gada septembris). Tostarp sieviešu bezdarba līmenis septembrī samazinājās par 0,2 procentpunktiem līdz 4,5 %, vīriešu – par 0,1 procentpunktu līdz 8,1 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc 5 gadiem tirgū karsējamā tabaka veido 14% no tabakas produktu tirgus

Db.lv, 18.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pēdējo 5 gadu laikā cigarešu smēķēšana Latvijā ir nedaudz samazinājusies, tomēr bezdūmu karsējamās tabakas produktu tirgus daļa šobrīd ir tikai 14%, un no cigarešu lietošanas ir atteicies katrs desmitais pieaugušais smēķētājs Latvijā, liecina Philip Morris Latvia aplēses.

Philip Morris Latvia pārstāvji norāda, ka visā pasaulē tabakas industrija piedzīvo būtiskas pārmaiņas, un pieaugušie smēķētāji pakāpeniski atsakās no tradicionālo cigarešu lietošanas, izvēloties mazāk kaitīgas alternatīvas. Atteikšanās no cigaretēm ir jāpadara pēc iespējas pieejamāka visām sabiedrības grupām, arī mazāk nodrošinātiem pieaugušajiem cigarešu smēķētājiem, kuri citādi turpinātu lietot kaitīgākos tabakas produktus – cigaretes.

Philip Morris Latvia vadītāja Lelde Kļaviņa: “Philip Morris International veicina bezdūmu nākotnes veidošanu visā pasaulē, iesaistot inovācijas un zinātni, lai mazinātu cigarešu smēķēšanas radīto kaitējumu. Tāpēc mēs aktīvi strādājam pie salīdzinoši mazāk kaitīgiem produktiem.”

Komentāri

Pievienot komentāru