Lauksaimniecība

Kartupeļu laukus jau skārusi lakstu puve

Sandra Dieziņa, 25.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieturoties mitram, siltam un saulainam laikam, atsevišķos laukos jau parādījusies kartupeļu lakstu puve.

Šogad pirmās kartupeļu lakstu puves pazīmes konstatētas Latgales reģionā, Rēzeknes novadā, informē Valsts Augu aizsardzības dienests (VAAD). Tieši siltums un mitrums slimības attīstībai ir vislabvēlīgākie apstākļi, kas var rosināt šīs slimības pirmo pazīmju parādīšanos mazdārziņos un lielajos kartupeļu stādījumos.

VAAD atgādina, ka šo slimību rosina sēne Phytophthora infestans, kas inficē kartupeļu lapas, stublājus, bumbuļus, dīgstus. Pirmie slimības simptomi parādās uz lapām vasaras otrajā pusē, parasti kartupeļu ziedēšanas sākumā. Vispirms uz kartupeļu cera apakšējo lapu malām parādās izplūduši pelēcīgi brūni plankumi un mitrā laikā ap plankumiem lapu apakšpusē redzama pelēki balta apsarme. Sausā laikā lapu augšpusē ap plankumiem vērojama gaiša olīvzaļa apmale. Plankumiem palielinoties, sarmainā apmale virzās uz lapas veselo audu pusi. Uz stublājiem un lapu kātiem slimība parādās garu, brūnu joslu veidā. Sausā laikā slimības attīstība apstājas, plankumi kļūst drūpoši, bet mitrā laikā tie atkal turpina paplašināties, un augi pūst.

Slimībai pārņemot aizvien jaunas lapas un stublājus augs parasti aiziet bojā. No slimajiem kartupeļu ceriem inficējas veselie augi un uz lauka var izveidoties bojātu lakstu perēkļi. Sēnes attīstībai labvēlīgos apstākļos 7-10 dienās varot iznīkt laksti visā kartupeļu laukā. VAAD brīdina, ka pirmais fungicīdu smidzinājums lauku apstrādei jāizdara profilaktiski - īsi pirms kartupeļu lakstu sakļaušanās vagās vai parādoties slimības pirmajām pazīmēm. Pirmajam smidzinājumam ieteicams izmantot fungicīdu ar sistēmas vai lokālu sistēmas iedarbību. Smidzinājums jāatkārto pēc 10-14 dienām. Trešajam un turpmākiem smidzinājumiem izmantojami pieskares iedarbības fungicīdi, atkārtojot pēc 7-10 dienām.

Latvijā 2012. gada Augu aizsardzības līdzekļu reģistrā ir iekļauts plašs fungicīdu klāsts kartupeļu lakstu puves ierobežošanai un izdarot pareizu fungicīda izvēli un veicot kvalitatīvu, savlaicīgu smidzinājumu, to varot veiksmīgi ierobežot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laukos sākusies kartupeļu novākšana, un jau tagad ir skaidrs, ka par kartupeļu ražu šoruden sūdzēties nevar — atzīst zemnieku saimniecības Grotēni saimnieks Juris Driķis no Seces pagasta, vēsta reģionālais laikraksts Staburags.

«Laika apstākļi šovasar bijuši labvēlīgi visiem laukaugiem, arī kartupeļi auguši labi,» saka Juris Driķis. «Cīnījāmies ar kolorado vabolēm, slimības neapdraudēja, vienīgi augusta sausums mazliet pabojājis kartupeļu kvalitāti, tie sākuši plaisāt. Toties bumbuļi ir līdzeni, bez kraupes, skaistāki nekā pērn, kad kartupeļu ražu un kvalitāti apdraudēja lakstu puve.»

Zemnieku saimniecībā Grotēni jau trešo gadu kartupeļus audzē vairāk nekā divu hektāru platībā — lielākoties pārdošanai, bet mazos un bojātos izbaro lopiem. Saimniecības pamats ir piena lopkopība — Grotēnos ir 26 slaucamas govis un 20 jaunlopi. No 60 apsaimniekotajiem hektāriem lielāko daļu zemes platības aizņem ganības, bet 13 hektāros audzē graudus lopbarībai. «Rēķinot ienākumus no viena hektāra, kartupeļus ir visizdevīgāk audzēt. Govis dod arī mēslojumu laukiem, minerālmēsli nav jāpērk, taču kartupeļu audzēšanā jāiegulda daudz roku darba,» spriež saimnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru