Finanses

Ķīlnieku lomā - Tapeks piegādātāji

Katrīna Iļjinska kopā ar Inesi Helmani, 20.02.2009

Jaunākais izdevums

Pašlaik viena no lielākajiem būvmateriālu tirgotājiem SIA Tapeks prece tiek pārdota par santīmiem, bet preces piegādātāji palikuši tukšā. Viens no lielākajiem būvmateriālu tirgotājiem SIA Tapeks, kurš faktiski ir bankrotējis, pie bankrota sliecas vainot banku, kura nevēlējās nākt pretī un neatbildēja pat uz piedāvājumu kapitalizēt uzņēmumu.

Taču tagad prece, ko ir apķīlājusi Swedbank un Nordea, visādos veidos tiek pārdota ar ļoti lielām atlaidēm - naudu par preci saņem banka, bet piegādātājiem, kuri devuši preci uz nomaksu, tiek nodarīti lieli zaudējumi - netiek atdota ne nauda, ne prece.

Pērk bijušie darbinieki

Db arī sludinājumu portālā ss.lv novēroja divus sludinājumus ar tekstu - zemākās cenas vairāk nekā 10 000 preču Ganību dambī 25d, Rīgā. Šajā vietā atrodas Tapeks birojs un noliktavas. Lielākie zaudējumi no preču pārdošanas radušies Tapeks preču piegādātājiem, piemēram, Paroc, Tenax, maxit, Knauf un citiem, proti, banka iegūs naudu no lēti pārdotās preces, bet pati prece paliks Tapeks bijušo darbinieku uzņēmumiem, jo viņu jaunizveidotie uzņēmumi ir arī preču pircēji. Uzņēmēji pērk nocenoto preci no savas bijušās darbavietas. V. Priedītis Db pastāstīja, ka veikalu telpas nepieder Tapeks, bet tiek nomātas. Teorētiski pastāv iespēja, ka tagadējo Tapro veikalu telpām pēc Tapeks maksātnespējas var mainīsies nomnieks, bet preces pat netiek pārvietotas.

Jauns darbības veids

Birkoff līdzīpašnieks, kurš ir biznesa partneris V. Priedītim celtniecības firmā Kvadrum, Didzis Pētersons Db pastāstīja, ka preces no Tapeks veikaliem viņš iegādājas tāpēc, ka, pirmkārt, paplašina darbības spektru, otrkārt, zinot, ka Kvadrum līdzīpašnieks ir V. Priedītis, K - Rauta pārtraukusi līgum­attiecības un bijusi iespējama vien priekšapmaksa, bet to viņš nevarējis atļauties, jo par nodotajiem celtniecības objektiem nauda tiek saņemta tikai pēc 1.5 mēneša. Tiesa gan, no Tapeks Kvadrum iepircis 95 % apdares celtniecības materiālu, pārējo - no K - Rauta un Kuršiem.

"Celtniecības nozare ir zemā punktā un ir vērts ieguldīt nākotnei," uzskata D. Pētersons. "Lielākais spēlētājs būvmateriālu tirdzniecībā - Tapeks ir zem ūdens, parādījusies brīva niša, un, lai būvmateriālu pīrāgs lielā mērā nepārietu Kuršu ziņā, arī nolēmu nodarboties ar šo bzinesu."

Birkoff nopirktās preces tiks pārdotas mazumtirdzniecībā līdzšinējos Tapro veikalos Preiļos, Daugavpilī, Rīgā un Ventspilī. Veikalu telpas nomās nevis Tapeks, bet Birkoff. D. Pētersons gan nevēlējās komentēt, cik lielu daļu, ar kādu atlaidi un par kādu summu no Tapeks precēm pērk Birkoff.

Piegādātāji bešā

Pēc V. Priedīša teiktā, piegādātājiem tiek nodarīti zaudējumi, jo banka ir apķīlājusi preci un nevēlas to atdot piegādātājiem. "Ja prece dota uz nomaksu, piegādātāji var par to cīnīties tiesā, taču tā kā Swedbank un Nordea bankām ir reģistrētās ķīlas, tad bankas uzskata, ka arī prece ir viņu īpašums," tā V. Priedītis. Viņš teica, ka kopējie Tapeks parādi kreditoriem ir 8 - 10 milj. Ls.

SIA Paroc pārstāvis Ronalds Liepiņš Db norādīja: "Mēs esam šokā. Turklāt šajā shēmā iesaistītas arī bankas, bet pašlaik, nesniedzot maksātnespējas pieteikumu, tiek vienkārši novilcināts laiks." Viņš retoriski vaicāja: "Vai tiešām Tapeks cilvēki domā, ka tagad piegādātājus uzmetīs un pēc tam varēs turpināt sadarbību?" R. Liepiņš sacīja, ka nekad nesadarbosies ar preču pircējiem, kuros ir bijušie Tapeks darbinieki, kā arī piebilda - ja tuvākajās dienās neviens neiesniegs Tapeks maksātnespējas pieteikumu, tad to darīs Paroc. Tapeks uzņēmumam Paroc palicis parādā daudzus tūkstošus latu.

Tapeks vadītājs V. Priedītis jau 6.februārī solīja, ka tuvākajās dienās kompānija iesniegs maksātnespējas pieteikumu, tomēr līdz šim tas vēl nav izdarīts. Tomēr 19. februārī pieteikta Tapeks meitasuzņēmumu - SIA Aile un SIA Birkoff maksātnespēja. SIA maxit direktors Mārtiņš Misa Db pastāstīja, ka arī viņa pārstāvētajai kompānijai Tapeks ir parādā. "Pērn viss bija kārtībā, bet nemaksāšana sākās aptuveni oktobrī, kad Tapeks paziņojis, ka Swedbank nevēlas pagarināt kredītlīniju." M. Misa arī teica, ka nepatīkamākais ir fakts, ka, lai atgūtu preci vai naudu, ir jācīnās ar banku, bet neviens piegādātājs nevēlas to darīt, jo paši ir Swedbank klienti.

Kompānijas Tenax valdes priekšsēdētājs Nikolajs Kurma Db paskaidroja, ka Tapeks bija ļoti labs partneris daudzus gadus, tāpēc nav skaidrs, kādēļ ir jākrāpj piegādātāji. N. Kurma teica, ka viņam ir divas versijas, kā tika apkrāpti piegādātāji, taču atklāt tās nevēlējās. Viņš piebilda: "Jebkurā gadījumā neviens no shēmas variantiem nav godīgs un ir nepieņemams."

Ar kompānijas Knauf vadītāju Jāni Krauli Db sazināties neizdevās, tomēr Db rīcībā esošā informācija liecina, ka Knauf ir viens no retajiem, kas uz nomaksu doto produkciju bija apdrošinājis.

Db jau ziņoja, ka arī uzņēmums SIA Akva building construction bija devis Tapeks preci uz nomaksu, taču, ierodoties tai pakaļ, uzņēmuma vadītājai Lindai Holcmanei paziņots, ka preci apķīlājusi banka un to nevarot atgūt. L. Holcmane sava uzņēmuma preci nav atguvusi, bet banka turpina pārdot tai nepiederošu preci. Akva building construction vērsies prokuratūrā.

Vaino banku

V. Priedītis Db pastāstīja, ka uzņēmums nonāca līdz šādai situācijai tādēļ, ka banka nevēlējās nākt pretī un nepagarināja kredītlīniju. Viņš stāstīja, ka piedāvājis Swedbank kapitalizēt uzņēmumu, proti, pārņemt daļu no uzņēmuma un turpināt strādāt, tomēr banka atteikusies, bet gribējusi atgūt naudu. Atbildot uz jautājumu, kādēļ vismaz daļa preces netiek atdota piegādātājiem, V. Priedītis paskaidroja: "Banka uzskata, ka prece pieder tai. Atdodot preci piegādātājam, banka neko neiegūst, bet, pārdodot preci citiem, atgūst kaut vai 10 % no preces vērtības." Savukārt Swedbank pārstāvji situāciju nekomentēja, jo notiek tiesvedība un informācijas izpaušana var traucēt.

Meitas bankrotē

Vēl viens interesants fakts, kas, iespējams, ietekmējis Tapeks biznesa gaitas, ir kompānijas meitasuzņēmumu pārdošana. Db jau ziņoja, ka Tapeks jau pērn pārdeva daļu meitasuzņēmumu. Piemēram, SIA Sanitex tika pārdots Aldim Zavickim. Aldis Zavickis ir arī saistīts ar uzņēmumu SIA Abava, kuras klients savulaik bija arī Tapeks. Pēc šī pārdošanas darījuma tika aizvērti visi trīs Sanitex santehnikas preču veikali, bet pērn 24. novembrī ierosināta uzņēmuma maksātnespēja.

Pērn tika pārdots arī Tapeks meitasuzņēmums SIA Krāsu nams. Tā īpašnieki pašlaik ir Leons Klētnieks un Aivars Strautiņš - abi vīri ir bijuši arī Tapeks valdes locekļi. Šī gada 6. janvārī ierosināta arī SIA Krāsu nams maksātnespēja. Iepriekš (19.11.2008) V. Priedītis Db teica, ka uzņēmumam Tapeks visi bijušie meitas uzņēmumi ir potenciāli tādi paši sadarbības partneri kā jebkurš cits visā pasaulē atrodams uzņēmums, tātad uz brīvas konkurences nosacījumiem. Pērn decembrī SIA Tapeks arī mainījās valde un tajā palika tikai V. Priedītis. Pērn SIA Tapeks arī pārdeva savu meitas uzņēmumu SIA Tapeks noma, kuru iegādājās SIA Cramo.

Db rīcībā esošā informācija liecina, ka darījuma summa bija apmēram 7 miljoni eiro, un nauda tika novirzīta pa privātajiem kontiem, nevis nodota SIA Tapeks rīcībā. Līdz ar to pastāv iespēja - ja nauda būtu novirzīta uz SIA Tapeks, tad bankrota kompānijai nebūtu. V. Priedītis gan paskaidroja, ka uz SIA Tapeks kontiem nokļuva apmēram 50 - 55 % no darījuma summas, tomēr pašu summu neatklāja. Db jau ziņoja (23.12.2008), ka SIA Tapeks bija reģistrējis trīs ķīlas Nordea bankā, kuru kopējā vērtība ir 7.84 miljoni latu. Vēlāk gan uzņēmums atzina, ka ar banku neesot izdevies vienoties.

Darbiniekiem - solījumi

Bijušais Tapeks meitasuzņēmuma SIA Shop Service darbinieks Raivis Ernstsons Db pastāstīja, ka pašlaik noliktavā prece ir nocenota un izpārdota. R. Ernstsons pastāstīja, ka ir daļa cilvēku, kas paši aizgāja no darba Tapeks - tiem, protams, nekādas kompensācijas nebūs. "Vēl daļa cilvēku pārgāja uz jaunizveidoto SIA Preču aģentūra - tiem samaksātas kompensācijas, savukārt cilvēkiem, kuri vienkārši tika atlaisti - tādi esot apmēram 50 % no kopumā atlaistajiem - pateikts, ka pusgada laikā kompensācijas būšot no valsts jeb maksātnespējas aģentūras, kā to paredz likums," pastāstīja R. Ernstsons. Tapeks darbiniekiem paskaidrojis, ka visu naudu un mantu apķīlājusi banka, līdz ar to uzņēmums nevarot rīkoties ar līdzekļiem, teica R. Ernstsons. Tapeks vēl pērn gada vidū strādāja aptuveni 530 darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Tapeks mājaslapā norādīts, ka visos 14 uzņēmuma veikalos 22. un 23. decembrī notiek inventarizācija, Db rīcībā esošā informācija liecina, ka uzņēmumam ir neskaidrības sadarbībā ar Swedbank, kas arī novedis pie veikalu slēgšanas uz nenoteiktu laiku.

«Diemžēl šajā ekonomiskajā situācijā atsevišķas bankas netic tam, ka situācija ekonomikā un būvmateriālu nozarē var uzlaboties un pieņem drastiskus lēmumus, kā rezultātā uzņēmums savu darbību ir spiests uz laiku apturēt. Taču priecē, ka šobrīd sarunas ar citām bankām ir veiksmīgas,» Db pavēstīja SIA Tapeks valdes priekšsēdētājs Vilnis Priedītis. Viņš norādīja, ka SIA Tapeks, izmantojot tiesiskās aizsardzības procesu, cer jau tuvākajās dienās atsākt veikalu tīkla Tapro darbību. «Šobrīd notiek sarunas ar vairākām bankām par kredītlīnijas pagarināšanu un jau nākamās nedēļas sākumā būs zināms, ar kuru kredītiestādi SIA Tapeks turpmāk sadarbosies,» tā V. Priedītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Tapeks Rīgā veikala un noliktavu telpas Ganību dambī nomāja no SIA Tarpeks, taču abi uzņēmumi pieder vieniem īpašniekiem.

SIA Tapeks valdes priekšsēdētājs Vilnis Priedītis Db iepriekš stāstīja, ka neviena Tapeks veikala telpas nepieder SIA Tapeks, bet tiek nomātas. Zemesgrāmatas informācija liecina, ka ēkas Rīgā, Ganību dambī 25d un 25f, kur atrodas Tapeks veikals un noliktavas, pieder SIA Tarpeks. Savukārt Lursoft informācija liecina, ka SIA Tarpeks pieder Vilnim Priedītim un Intam Jansonam. Arī SIA Tapeks pieder V. Priedītim un I. Jansonam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

RBSSKALS grupas uzņēmumam SIA RBSSKALS Būvsabiedrība pieteikta maksātnespēja, liecina Maksātnespējas administrācijas dati.

Maksātnespēju pieteicis maksātnespējīgais SIA Tapeks.

Šodien Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesā paredzēts lemt par procesa ierosināšanu un maksātnespējas administratora iecelšanu. Administratora kandidāts ir zvērināts advokāts Ēriks Spurelis.

Paredzēts, ka tiesa notiks šodien 14:00, taču Db rīcībā esošā informācija liecina, ka abas puses mēģina vienoties vēl pirms tiesas.

Tapeks piesaka maksātnespēju emRBSSKALS Būvsabiedrībai/emTapeks piesaka maksātnespēju emRBSSKALS Būvsabiedrībai/emJau ziņots, ka šī gada martā būvmateriālu tirgotājs SIA Tapeks atzīts par maksātnespējīgu un kopš tā laika šī uzņēmuma maksātnespējas administrators piesaka maksātnespēju visiem Tapeks parādniekiem, tādējādi maksātnespējas procesu izmantojot kā parādu piedzīšanas mehānismu. Lielākoties uzņēmumi, kuriem Tapeks piesaka maksātnespēju ir bez maksātnespējas pazīmēm, un lietas netiek uzsāktas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Faktiski bankrotējušā SIA Tapeks bijušais valdes loceklis Imants Kivriņš janvāra sākumā ir nodibinājis jaunu uzņēmumu - SIA Preču aģentūra.

Par to lieicina Lursoft informācija. Jaunā uzņēmuma pamatkapitāls ir 20 tūkstoši latu. I. Kivriņš ir vienīgais uzņēmuma īpašnieks.

Db neizdevās sazvanīt I. Kivriņu, lai noskaidrotu, ar ko nodarbosies jaundibinātais uzņēmums un kādēļ tam ir nepieciešams tik liels pamatkapitāls. Db jau ziņoja, ka viens no SIA Tapeks kreditoriem meklē pircēju, kas varētu atpirkt preci no visiem Tapro veikaliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izbeigta Tapeks pieteiktā maksātnespēja RBSSKALS Būvsabiedrībai

Miks Lūsis, Db, 24.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesa pieņēmusi lēmumu par maksātnespējas procesa izbeigšanu RBSSKALS grupas uzņēmumam SIA RBSSKALS Būvsabiedrība. Maksātnespēju uzņēmumam bija pieteicis maksātnespējīgais SIA Tapeks.

Db.lv jau vēstīja, ka Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa bija paredzējusi lemt par procesa ierosināšanu un maksātnespējas administratora iecelšanu. Kā administratora kandidāts tika minēts zvērināts advokāts Ēriks Spurelis. Db rīcībā esošā informācija arī liecināja, ka abas puses mēģinās vienoties vēl pirms tiesas.

Maksātnespējīgais uzņēmums Tapeks un RBSSKALS Būvsabiedrība ir vienojušies par parāda atmaksas grafiku, kurš saskaņā ar kreditora prasībām tika pildīts no šī gada septembra, iepriekš norādīja SIA RBSSKALS Būvsabiedrība valdes priekšsēdētājs Valdis Dubrovskis. Viņš atzīmēja, ka uz maksātnespējas pieteikšanas brīdi jau bija dzēsta būtiska daļa saistību. Tapeks maksātnespējas pieteikumu viņš nodēvēja par savstarpējas komunikācijas kļūdas rezultātā notikušu pārpratumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa šodien atzina būvmateriālu tirgotāja SIA Tapeks maksātnespēju, Db pastāstīja ieceltā maksātnespējas administratore Inta Sečilo.

Viņa teica, ka kreditori var pie viņas pieteikties ar prasījumiem trīs mēnešu laikā.

Db jau ziņoja, ka SIA Tapeks maksātnespējas pieteikumu tiesā iesniedza SIA Saint-Gobain celtniecības produkti, bet pats SIA Tapeks ar pieteikumu vilcinājās trīs nedēļas, kuru laikā izpārdeva lielu daļu kreditoru preces dažādām firmām, tostarp tādām, kas pieder bijušajiem SIA Tapeks darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sudānas teroristi izpirkuma maksu nav prasījuši

Jānis Lasmanis, 16.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sudānas grupējums, kas bija nolaupījis trīs Latvijas pilsoņus, vairāk nekā mēnesi ilgušajā periodā, kurā ķīlnieki atradās pie viņiem, izpirkuma maksu nav prasījis.

Konkrētas prasības vai izpirkuma maksu par Latvijas pilsoņu atbrīvošanu ķīlnieku krīzē iesaistītais grupējums Latvijas varas iestādēm vai nolaupīto ģimenes locekļiem neizvirzīja. Taču, ņemot vērā, ka Sudānas varas iestādes, ANO Pasaules pārtikas programma un Drošības policijas Pretterorisma centrs joprojām veic šī gadījuma izpēti, izmeklēšanas interesēs detalizētāka informācija par nolaupīšanā iesaistīto grupējumu, kā arī ķīlnieku krīzes atrisinājumu netiks sniegta,» teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Jau vēstīts, ka 4.novembrī Njalas pilsētā Sudānā tika nolaupīti trīs Latvijas pilsoņi, firmas GM Helicopters helikoptera ekipāžas locekļi - 2 piloti un mehāniķis -, kas strādāja ANO Pasaules pārtikas programmas ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tapeks cer atgriezties tuvākajā laikā

Katrīna Iļjinska, Db, 29.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik darbojas tikai pieci no 14 SIA Tapeks uzņēmuma veikaliem Tapro, tomēr veikalu īpašnieki cer tuvākajā laikā turpināt darbu visos veikalos, raksta laikraksts Dienas bizness.

Uzņēmums sākotnēji bija spiests slēgt visus būvmateriālu veikalus, jo nespēja rast kompromisu ar Swedbank, tomēr vēlāk banka atļāvusi atvērt piecus veikalus. «Diemžēl šajā ekonomiskajā situācijā atsevišķas bankas netic tam, ka situācija var uzlaboties, un pieņem drastiskus lēmumus, kā rezultātā uzņēmums savu darbību ir spiests uz laiku apturēt. Taču priecē, ka šobrīd sarunas ar citām bankām ir veiksmīgas,» Db pavēstīja SIA Tapeks valdes priekšsēdētājs Vilnis Priedītis.

Viņš norādīja, ka SIA Tapeks, izmantojot tiesiskās aizsardzības procesu, cer jau tuvākajās dienās atsākt veikalu tīkla Tapro darbību. «Šobrīd notiek sarunas ar vairākām bankām par kredītlīnijas pagarināšanu, un jau nākamās nedēļas sākumā būs zināms, ar kuru kredītiestādi SIA Tapeks turpmāk sadarbosies,» tā V. Priedītis. Tiesiskās aizsardzības process paredz izstrādāt stingru plānu, pēc kura darbojoties uzņēmums tuvākajā laikā var atjaunot darbību. V. Priedītis arī norāda: «Mums šobrīd ir reāls plāns, kā atjaunot uzņēmuma darbību.» Decembra laikā notika pārmaiņas arī SIA Tapeks valdē, kuru rezultātā valdē palicis tikai uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Vilnis Priedītis. Swedbank Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ivars Svilāns Db norādīja, ka banka apstiprina, ka patlaban tiek veiktas tiesiskas darbības, lai nodrošinātu kreditoru aizsardzību, tomēr sīkāku informāciju nesniedz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Swedbank liedz izņemt preci no Tapro veikala

, 05.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Akva buiding construction ierodoties SIA Tapeks veikalā, lai izņemtu savu preci, saskāries ar nepatīkamu pārsteigumu - preci neatdod, jo banka neļauj.

SIA Akva building construction uz realizāciju bija iedevis Tapro veikalam preci, taču ņemot vērā tiesvedības un SIA Tapeks finansiālās problēmas, uzņēmums nolēmis iedoto preci no veikala izņemt. "Kad mūsu uzņēmuma darbinieki ieradās, lai no veikala izņemtu uz realizāciju iedoto preci- mums tika paziņots, ka Swedbank apķīlājis SIA Tapeks piederošās mantas," pastāstīja SIA Akva bilding construction pārstāve Linda Holcmane. "Kad mēs mēģinājām izņemt mūsu uzņēmumam piederošās preces, no kaut kāda privātā apsardzes busiņa divi vīrieši mums preces neļāva ņemt, neskatotie uz to, ka Tapeks darbiniekiem pret to nebija iebildumu," sacīja viņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tapeks nomai pērn 1.76 miljonu latu apgrozījums

Katrīna Iļjinska, Db, 06.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Celtniecības instrumentu iznomātājam SIA Tapeks noma pērn bijis 1.76 miljonu latu apgrozījums, kas ir par 36 % mazāk nekā pirms gada, liecina Lursoft datu bāzē publicētā informācija, taču uzņēmumā norādīts, ka faktiski rezultāti pērn uzlabojušies.

Uzņēmuma pārdošanas vadītājs Jānis Freimanis Db komentēja, ka minētais skaitlis nav īsti objektīvs, jo martā SIA Tapeks noma pārgāja uzņēmuma CRAMO īpašumā, līdz ar to sākot ar maiju tas faktiski vairs nedarbojās. Tāpēc 1.76 miljoni latu ir apgrozījums tikai līdz maijam. Taču patiesībā faktiski apgrozījums esot pieaudzis un bijusi arī peļņa. J. Freimanis gan nenosauca precīzus finanšu rezultātu ciparus, jo arī tagad tos nevar objektīvi izvērtēt – kopš uzņēmums pārgājis CRAMO īpašumā, tad atsevišķi tieši bijušās SIA Tapeks noma apgrozījums netiek atdalīts, bet tiek ieskaitīts pie CRAMO, kura finanšu rezultāti vēl nav aprēķināti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Likvidē SIA Tapeks

Žanete Hāka, 30.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidēts kokmateriālu, būvmateriālu un sanitārtehnikas ierīču vairumtirdzniecības uzņēmums SIA Tapeks, liecina Lursoft dati.

Uzņēmums pieder Vilnim Priedītim un Intam Jansonam.

2008.gadā SIA Tapeks ierosināts tiesiskās aizsardzības process, kas izbeigts 2009.gada februārī, savukārt jau mēnesi pēc tā izbeigšanas ierosināta maksātnespējas procesa lieta. Šo gadu laikā notikusi gan kreditoru sapulce, kurā pieņemts lēmums par uzņēmuma bankrota procedūras uzsākšanu, gan arī vairākas izsoles. 19.septembrī tiesa pieņēmusi lēmumu par SIA Tapeks maksātnespējas procesa izbeigšanu.

Pēdējos gados uzņēmums vairs nav guvis ieņēmumus, tādēļ laika posmā no 2009.gada līdz likvidācijas brīdim SIA Tapeks strādājis ar zaudējumiem, kas 2011.gadā sasnieguši par 4,607 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no SIA Tapeks kreditoriem – a/s Swedbank meklē kompāniju, kura varētu atpirkt visas preces, kas atrodas Tapro veikalos, šodien ziņo Dienas bizness.

«Swedbank meklē pircēju, kas atpirktu preces un acīmredzot Tapro veikalos nekādas gala izpārdošanas nebūs,» Db pastāstīja SIA Tapeks līdzšinējais vadītājs Vilnis Priedītis. Viņš teica, ka nav zināms, kas varētu būt pircējs lielajam preču daudzumam. Daļa būvmateriālu, kas atrodas Tapro veikalos, tiekot pārdota SIA Tirdzniecības nams Kurši.

Viena no SIA Tapeks veikaliem Tapro sagādes menedžeris Oskars Kļavinskis Db pastāstīja, ka nezina, vai uz Tirdzniecības nams Kurši veikaliem plānots vest visu preci, taču norādīja, ka prece uz Kuršiem tiek vesta no veikala Berģos, kā arī no Siguldas veikala. Tiesa, SIA Tirdzniecības nams Kurši valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Artiņš Db gan noliedza preču pārpirkšanu un teica, ka par šo tēmu pat nenotiek nekādas sarunas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija SIA Saint-Gobain Celtniecības produkti ir pieteikusi makātnespēju SIA Tapeks, liecina Maksātnespējas administrācijas dati.

Maksātnespējas pieteikums iesniegts Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā.

Zvērināts advokāts Mārtiņš Bunkus Db norādīja, ka Maksātnespējas likums nosaka par pienākumu parādniekam pašam pieteikt savu maksātnespēju, ja ir iestājusies likumā noteiktā maksātnespējas pazīme. Protams, likums nenosaka konkrētu termiņu, kurā pēc maksātnespējas pazīmes konstatēšanas, pieteikums būtu jāiesniedz.

Tādējādi parādnieks var novilcināt maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu. Tikai ar maksātnespējas pasludināšanas brīdi uzņēmuma valdes pilnvaras tiek izbeigtas un pārvaldīšanas tiesības pār uzņēmumu un tās mantu iegūst administrators. Bez tam administratoram ir arī pienākums izvērtēt un apstrīdēt visus šaubīgos darījumus, kuri ir noslēgti pat piecus gadus pirms maksātnespējas iestāšanās dienas un ar kuriem ir nodarīti zaudējumi kreditoru kopuma interesēm, norādīja M. Bunkus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības centrā Mols vērienīgās pretterorisma mācībās Hermejs 2017 izspēlēta ķīlnieku krīze un tajās piedalījušās valsts dienestu specvienības, šodien žurnālistiem pastāstīja Drošības policijas priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkuss.

Fotoattēlus skatīt raksta galerijā!

Mācībās, kas noslēdzās šorīt piedalījās Drošības policijas (DP), Valsts policijas, Nacionālo bruņoto spēku (NBS), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts robežsardzes, Ģenerālprokuratūras, kā arī Mols pārstāvji. Atbalstu mācību norisei sniedza arī Rīgas Pašvaldības policija. Kopumā mācībās piedalījās vairāk nekā 300 dalībnieki un tās notika aptuveni septiņas stundas.

Tāpat mācībās piedalījās valstī esošās specvienības - Valsts policijas pretterorisma vienība Omega, Speciālo uzdevumu bataljons, Valsts robežsardzi pārstāvēja helikopters specvienība Sigma, savukārt NBS pārstāvēja Speciālo uzdevumu vienība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā būvmateriālu tirgotāja SIA Tapeks kreditori nav vēlējušies vienkārši aizmirst notikumus

Vairāki būvmateriālu tirgotāji pēc gada sākuma notikumiem ar būvmateriālu mazumtirgotāju SIA Tapeks nolēmuši vērsties policijā un rosinājuši uzsākt kriminālprocesu pret Tapeks par to, ka uzņēmums vilcinājās un savlaicīgi neiesniedza maksātnespējas pieteikumu.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Banka Tapeks veikalā apķīlā jau nopirktu preci

Vēsma Lēvalde, Db, 20.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Swedbank prasības būvmateriālu tirgotāja Tapeks veikalos apķīlāta arī jau nopirkta prece. Pircējiem līdz tiesai nav nekādu cerību savu mantu atgūt, Db informēja maksātnespējas administratore Viktorija Portere.

Liepājas uzņēmējs Pēteris Poļaņins 19. decembrī Liepājā, SIA Tapeks būvmateriālu veikalā Tapro iegādājās jumta kārniņus un kondensāta plēvi par 1046 latiem. "Preci pasūtīju, norādot, ka man tā nav vajadzīga tūlīt. Veikals to sagādāja jau decembrī un mani pierunāja samaksāt, jo līdz gada beigām esot jāsakārto finanšu lietas. Vienlaikus pārdevējs piedāvāja atstāt preci uzglabāšanā, " Db situāciju atstāsta P. Poļaņins.

Jaunbūve atrodas Liepājas rajonā, un nopirktie materiāli būtu jāglabā pļavā, tāpēc uzņēmējs piekritis pārdevēju priekšlikumam. 23. decembrī Swedbank panāca, ka Tapeks veikalus slēdz un tajos esošo preci sāka apķīlāt. P. Poļaņins ieradies veikalā ar pavadzīmēm un pirkuma čekiem, lai savāktu sev piederošo mantu, taču Swedbank nolīgtā apsardze nav laidusi viņu teritorijā. P. Poļaņins sazinājies ar maksātnespējas administratori Viktoriju Porteri, taču nav neko panācis. Pašreiz viņš uzrakstījis iesniegumu Swedbank vadībai ar lūgumu atdot viņam piederošo mantu, taču pagaidām atbildes nav. "Banka šādos sīkumos neiedziļinās. Tā ir apķīlājusi visu veikalos esošo preci, ko likums tai neliedz darīt, un līdz tiesai neko mainīt nevar," db situāciju skaidroja Viktorija Portere. Tiesa, kurā izskatīs SIA Tapeks tiesiskās aizsardzības plānu, paredzēta 3. februārī. Līdz tam P. Poļaņinam nāksies iztikt bez nopirktajiem kārniņiem, taču uzņēmējs baidās, ka arī pēc tiesas var neatgūt savu mantu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tapeks meitasuzņēmumu atzīst par maksātnespējīgu

, 13.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes rajona tiesa šodien atzina par maksātnespējīgu būvmateriālu tirgotāja SIA Tapeks meitasuzņēmumu SIA Aile, liecina Maksātnespējas reģistra informācija.

Kreditori savus prasījumus var pieteikt pie maksātnespējas administrators Daces Sārtas līdz 13. jūnijam.

Db jau ziņoja, ka SIA Tapeks un tā meitasuzņēmumiem SIA Aile un SIA Shop Service tika pieteikti maksātnespējas procesi gada sākumā, pēc tam, kad lielākais Tapeks kreditors Swedbank uzsāka pārdot visu uzņēmuma preci citiem būvmateriālu tirgotājiem, tostarp bijušajo Tapeks darbinieku firmām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzsāk Tapeks bankrota procedūru

, 09.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā būvmateriālu tirgotāja SIA Tapeks kreditori nolēmuši uzsākt Tapeks bankrota procedūru, liecina Maksātnespējas reģistra informācija.

Lēmums pieņemts 20. augustā, bet procedūra uzsākta 8. septembrī.

Db jau ziņoja, ka pret bankrotējušo SIA Tapeks vairāki kreditori bija arī vērsušies policijā un rosinājuši uzsākt kriminālprocesu pret Tapeks par to, ka uzņēmums vilcinājās un savlaicīgi neiesniedza maksātnespējas pieteikumu. Kriminālprocess tika uzsākts, un pašlaik notiek izmeklēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izraēla un grupējums "Hamās" vienojušies par četru dienu uguns pārtraukšanu, 50 "Hamās" Izraēlā sagrābto ķīlnieku atbrīvošanu no gūsta Gazas joslā un 150 palestīniešu atbrīvošanu no Izraēlas cietumiem, naktī uz trešdienu pavēstīja Izraēlas un "Hamās", kā arī sarunu vidutājas Kataras pārstāvji.

"Pauzes sākuma laiks tiks izziņots tuvāko 24 stundu laikā, un tā ilgs četras dienas un var tikt pagarināta," teikts Kataras Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Vienošanās paredz 50 šobrīd Gazas joslā turēto ķīlnieku, civilistu - sieviešu un bērnu, atbrīvošanu apmaiņā pret vairāku Izraēlas cietumos ieslodzīto palestīniešu sieviešu un bērnu atbrīvošanu. Atbrīvoto skaits palielināsies nākamajās šīs vienošanās īstenošanas fāzēs," teikts paziņojumā.

Vienošanās arī paredz "liela skaita humāno konvoju un palīdzības kravu iebraukšanu [Gazas joslā], ieskaitot degvielas, kas ir paredzēta humānajām vajadzībām, piegādes", norādīja ministrija.

"Ja palestīnieši piekritīs lielāka [ķīlnieku] skaita atbrīvošanai, tad uguns pārtraukšana var tikt pagarināta," ziņu aģentūrai AFP sacīja Kataras Ārlietu ministrijas preses sekretārs Madžeds al Ansari.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1. PTAC: Swedbank drīkstēja paaugstināt procentu likmes

2009. gada sākumā Swedbank saviem klientiem masveidā palielinājusi procentu likmes īstermiņa kredītlīnijām, skaidrojot to ar latu sadārdzinājumu. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šādu bankas rīcību tolaik atzina par pieļaujamu, pamatojoties, pieaugusi naudas vērtība.

2. 1 500 Ls par dzīvi privātmājā

Šī gada otrajā pusē aktualizējušais jautājums par nekustamā īpašuma nodokli izraisi plašu sabiedrības rezonansi. Sākotnēji tika paredzēts ieviest ar 2010. gadu ar šī nodokļa palīdzību no cilvēku maciņiem mēģinās izvilkt labākajā gadījumā pāris simtus latus, bet sliktākajā gadījumā pat vairākus tūkstošus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan nu jau mirušās Tapeks impērijas līdzīpašnieks un vadītājs Vilnis Priedītis bieži saskaras ar negatīvu attieksmi, viņš šodien kaļ jaunus plānus, trešdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Intervijā laikrakstam uzņēmējs atzīst, ka pārdzīvot būvmateriālu tirdzniecības biznesa bankrotu bijis grūti, bet vienlaikus tas palīdzējis daudz ko iemācīties, novērtēt un saprast.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā par ķīlniekiem sagrābta ģimene; policija aiztur organizētu grupu

Dienas Bizness, 09.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes darbinieki sadarbībā ar pretterorisma vienību OMEGA martā Rīgā aizturējuši četrus Kazahstānas Republikas pilsoņus, kuri organizētā grupā par ķīlniekiem bija sagrābuši kazahu ģimeni. Noziedznieku mērķis bijis iegūt ķīlnieces tēvam Almati pilsētā piederošu nekustamo īpašumu 400 000 ASV dolāru vērtībā, liecina medijiem sniegtā informācija.

Marta sākumā Valsts policija saņēma informāciju, ka vairākas personas ir sagrābušas par ķīlniekiem Kazahstānas Republikas pilsoņu ģimeni, kas jau ilgāku laiku dzīvoja Latvijā, – tēvu, māti, kā arī viņu astoņus un sešus gadus vecās meitas. Ķīlnieki turēti kādā dzīvoklī Rīgā, tomēr precīza viņu atrašanās vieta izmeklētājiem tobrīd vēl nebija zināma.

Par ķīlnieku atbrīvošanu nolaupītāji pieprasīja cietušās tēvam, Kazahstānas pilsonim, pārreģistrēt uz noziedznieku norādītās personas vārda viņam piederošo nekustamo īpašumu Kazahstānā, Almati pilsētā, kura kopējā vērtība ir ap 400 000 ASV dolāru. Paši ķīlnieki ar nolaupītājiem savstarpēji nav bijuši pazīstami.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas klusajā centrā svētdien, 18.septembrī norisinājās Valsts policijas (VP) pretterorisma vienības OMEGA mācības, kuru mērķis bija pilnveidot un paaugstināt taktikas efektivitāti krīzes situācijās, informē VP.

Mācības norisinājās Izraēlas vēstniecības telpās, kur divi noziedznieki iekļuva publiski pieejamās telpās. Esot vēstniecības telpās, noziedznieki sagrāba divus civiliedzīvotājus par ķīlniekiem.

Ierodoties notikuma vietā, VP darbinieki uzsāka teritorijas norobežošanu un pārrunas ar ķīlnieku sagrābējiem, vienlaikus izveidojot rīcības plānu ķīlnieku atbrīvošanai.

Mācības noslēdzās ar veiksmīgu ķīlnieku atbrīvošanu un viņu sagrābēju aizturēšanu.

Fotogrāfijas saktiet raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noraida maksātnespējas pieteikumu pret RER

Māris Ķirsons, Db.lv, 10.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesa noraidījusi maksātnespējīgā SIA Tapeks pieteikumu atzīt par maksātnespējīgu a/s Rīgas mašīnbūves rūpnīca (RER).

Oficiālu dokumentu vēl a/s RER valdes priekšsēdētājs Grigorijs Uspeniskis vēl neesot saņēmis. Viņš uzsver, ka nekāda pamata tiesai RER pieņemt nelabvēlīgu spriedumu nebija, turklāt arī parāds — nedaudz vairāk nekā 1000 Ls — ir samaksāts. Viņaprāt ir dīvaini, ja nedaudz vairāk par 1000 Ls liela parāda dēļ mēģina ierosināt maksānespēju kopmpānijai, kuras ienākumi pērn bija vairāk nekā 22 milj. Ls. «Maksātnespējas pieteikumi Latvijā tiek izmantoti kā mehānisms ātrai parādu piedziņai, kas ir administratoru interesēs,» norāda G. Uspenskis. Viņš atzīst: lai arī maksānespējas pieteikumu tiesa noraidīja, tomēr tas negatīvi ietekmēja RER, turklāt visi šī procesa zemūdes akmeņi vēl nebūt neesot apzināti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Notiks SIA Aile kreditoru sapulce

, 15.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā notiks būvmateriālu tirgotāja SIA Aile pirmā kreditoru sapulce, liecina Lursoft informācija.

SIA Aile bija būvmateriālu tirgotāja SIA Tapeks meitasuzņēmums un tā maksātnespēja ierosināta šī gada februārī. Kompānija savu maksātnespēju pieteica pati.

Jau ziņots, ka SIA Aile un SIA Tapeks apvienojās 2006. gadā. Aile nodarbojās ar apdares materiālu tirdzniecību. 2007. gadā SIA Aile apgrozījums bija 24.71 miljoni latu, taču par pērno gadu datu nav. Uzņēmums tika dibināts 1993. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru