Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēkabpils novada Salas pagasta kokapstrādes uzņēmums “Kontekss”, turpinot sadarbību ar enerģētikas uzņēmumu grupu “AJ Power”, šovasar noslēdzis energoefektivitātes uzlabošanas projekta otro kārtu. Esošais 223 kW saules paneļu parks ir papildināts ar 170 kW, sasniedzot kopējo jaudu 393 kW.

3000m2 platībā uzstādītie saules paneļi gada laikā saražos ap 340 000 kWh elektroenerģijas, tādējādi nosedzot vairāk nekā 15% no uzņēmuma kopējā gada elektroenerģijas patēriņa.

Latvijas kokapstrādes uzņēmums SIA “Kontekss” nodarbojas ar līmētu koka logu un durvju sagatavju, kā arī plātņu materiālu izstrādi. Ražošanas procesā tiek veikts pilns kokmateriālu pārstrādes cikls – sākot ar baļķu sazāģēšanu, beidzot ar ražošanas procesa atlikumu pārstrādi apkures granulās.

“Saules elektrostacijas pirmo kārtu realizējām 2022. gadā tieši pirms energokrīzes iestāšanās, tā palīdzot uzņēmumam pārdzīvot 2022. gada rudens/ziemas izaicinošo periodu. Novērtējot pirmajā kārtā uzstādīto saules paneļu ieguvumu, pieņēmām lēmumu jaudu palielināt. Ikmēneša elektrības rēķini ir viens no galvenajiem apliecinājumiem tam, ka investīcijas saules parka izveidē bija pareizs lēmums,” komentē SIA “Kontekss” līdzīpašnieks Mārtiņš Gailis.

“AJ Power” realizētais projekts uzņēmumam SIA “Kontekss” ir viens no apjomīgākajiem saules paneļu parkiem reģionā. Plānots, ka uzņēmuma investīcijas saules paneļu uzstādīšanā atmaksāsies četru gadu laikā.

“Investējot saules parka izveidē, uzņēmuma mērķis bija kļūt energoneatkarīgākiem un samazināt uzņēmuma radīto ietekmi uz vidi. SIA “Kontekss” ir spēris nu jau divus soļus saules enerģijas virzienā un uzņēmums neplāno apstāties, esam apņēmības pilni turpināt investēt atjaunīgajā enerģijā un energoefektivitātē,” papildina SIA “Kontekss” līdzīpašnieks Andris Eglītis.

Pateicoties uzstādīto saules paneļu saražotajai zaļajai elektroenerģijai, atmosfērā ik gadu nonāks par 102,88 tonnu mazāk CO2 emisiju ‒ tas ir līdzvērtīgi 4676 iestādītiem kokiem. Energoefektivitātes uzlabošanas ietvaros, papildus saules parka izveidei, SIA “Kontekss” investējis siltumskaitītāju nomaiņā, ražošanas procesu automatizācijā, izveidojis zāģētavu, veicis siltumtrašu un kolektoru siltināšanu, kopējām investīcijām sasniedzot 685 tūkstošus eiro. Saules parka izveidē, piesaistīti līdzekļi no Altum energoefektivitātes programmas.

Līga Mellēna, ALTUM Uzņēmumu energoefektivitātes daļas vadītāja: “SIA “Kontekss” ir lielisks piemērs uzņēmuma mērķtiecīgai virzībai uz paša ražotu zaļu elektroenerģiju, samazinot enerģijas izmaksas un uzņēmuma CO2 pēdu. “Kontekss” turpinājis nostiprināt savu energoneatkarību, tam izmantojot pieejamos valsts atbalsta instrumentus – saules parka izveidei pašpatēriņam piemērotais kapitāla atlaides apjoms no ES Atveseļošanas fonda resursiem ir 40,9 tūkstoši eiro, kas būtiski uzlabo projekta atmaksāšanās periodu. Lai atbalstītu ilgtspējas projektu ieviešanu, ir pieejamas dažādas ALTUM programmas, tāpēc aicinu komersantus aktīvi tās izmantot, jo nedarīt neko ilgtspējas jomā šodien, nozīmē zaudēt konkurētspēju rītdien.”

Komentāri

Pievienot komentāru