Pakalpojumi

KP: Rīgas dome nepamatoti uzspiež Rīdzinieka kartes īpašniekiem izmantot pašvaldības norēķinu sistēmu

Zane Atlāce - Bistere, 08.08.2018

Jaunākais izdevums

Pastāvošā kārtība, kad Rīdzinieka kartes īpašnieki atlaides par autostāvvietu pakalpojumiem atsevišķās galvaspilsētas zonās var iegūt tikai tad, ja norēķinās, izmantojot pašvaldības pakalpojumu sniedzēju, rada nepamatotus ierobežojumus gan patērētājiem izvēlēties tiem ērtāko norēķinu sistēmu, gan privātajiem uzņēmējiem piedāvāt savus pakalpojumus, norāda Konkurences padome (KP).

Lai novērstu konstatētos tirgus kropļojumus, KP aicina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) izvērtēt Rīgas domes rīcību.

SIA Rīgas satiksme, kas galvaspilsētā ir pašvaldības maksas autostāvvietu pilnvarotā apsaimniekotāja, savam meitas uzņēmumam SIA Rīgas karte ir nodevusi ekskluzīvas tiesības uzturēt Rīdzinieka kartes. Rīgas domes saistošie noteikumi paredz, ka Rīdzinieka kartes īpašniekiem, norēķinoties par maksas autostāvvietu lietošanu B, C un D zonās, tiek piemērota 20 % atlaide, taču tikai tādā gadījumā, ja tie izmanto elektroniskās naudas kontu, ko uztur SIA Rīgas karte. Līdz ar to pašvaldība nepamatoti liedz Rīdzinieka kartes īpašniekiem, kas par maksas autostāvvietu lietošanu vēlas norēķināties, izmantojot SIA Mobilly vai citu privātu uzņēmumu pakalpojumus, saņemt konkrēto atlaidi.

KP secināja, ka tādējādi Rīgas dome nodrošina nepamatotas priekšrocības sev tieši un pastarpināti piederošām kapitālsabiedrībām, vienlaikus radot būtiskus konkurences kropļojumus un ierobežojot patērētāju iespējas izvēlēties tiem ērtāko norēķinu veidu.

KP, vērtējot pašvaldības uzņēmumu rīcību Konkurences likuma tvērumā, nekonstatēja SIA Rīgas satiksme dominējošo stāvokli autostāvvietu pakalpojuma sniegšanas tirgū, jo klientiem Rīgā ir iespējas izvēlēties starp dažādiem stāvvietu pakalpojumu sniedzējiem, kā arī SIA Rīgas karte dominējošo stāvokli norēķinu tirgū. Tomēr iestāde saskatīja nepamatotus pašvaldības radītus konkurences ierobežojumus, ko izraisījusi konkurences neitralitātes principa ignorēšana, piemērojot pašvaldības saistošos noteikumus.

KP norāda, ka atbilstoši konkurences neitralitātes jeb nediskriminēšanas principam atlaides būtu jāsaņem visiem Rīdzinieka kartes īpašniekiem neatkarīgi no norēķinu pakalpojuma sniedzēja veida – vai tas ir pašvaldības, vai privāts uzņēmums. Tas nodrošinātu vienlīdzīgas un godīgas konkurences iespējas arī citiem norēķinu pakalpojuma sniedzējiem.

«Kārtējo reizi Rīgas pašvaldība rupji demonstrē savu izpratni par uzņēmējdarbības «veicināšanu», sev piederošiem uzņēmumiem piešķirot konkurences priekšrocības, kamēr privātajiem uzņēmumiem liedzot uz līdzvērtīgiem nosacījumiem piedāvāt līdzīgus pakalpojumus. Diemžēl Konkurences padome šādos gadījumos ir bezspēcīga. Latvijas konkurences regulējumā joprojām vēl nav nostiprinātas tiesības vērsties pret valsts un pašvaldību radītiem konkurences kropļojumiem, » KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Lai novērstu Rīgas domes saistošo noteikumu radīto konkurences ierobežošanu, aizsargājot savu kapitālsabiedrību ekonomiskās intereses un pārkāpjot konkurences neitralitāti, KP ar konkrētā tirgus izpētē iegūtajiem secinājumiem vērsusies VARAM, kas uzrauga pašvaldību darbību, t.sk. izdoto saistošo noteikumu likumību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

E-talona sistēmas vidējās izmaksas Rīgā kopš 2009.gada, kad tā sāka darboties, ir bijušas 11,49 miljoni eiro gadā, bet kopējās izmaksas šo desmit gadu laikā veidoja 113,346 miljonus eiro, informēja SIA «Rīgas karte» pārstāvji.

Uzņēmuma pārstāvji uzsver, ka e-talona sistēma Rīgā izmaksājusi gandrīz par 600 000 eiro lētāk nekā to sākotnēji paredzēja noslēgtais līgums.

Tostarp Rīgas sabiedriskā transporta elektronisko norēķinu sistēmas izmaksas veidojot aptuveni 6% no «Rīgas satiksmes» izdevumiem, kas ir nozarē atzīts standarts un atbilst vidējiem rādītājiem arī citās pasaules pilsētās. Pārējie 94% «Rīgas satiksmes» izmaksu ir cita rakstura izdevumi, kas nav saistīti ar e-talonu. E-talona sistēmas izmaksas ir tikai deviņi centi no kopējās brauciena pašizmaksas, kas šobrīd ir noteikta - 1,426 eiro.

«Pēdējā laikā vairākkārt ir bijuši mēģinājumi diskreditēt Rīgā ieviesto e-talona sistēmu, publiskajā telpā neprofesionāli un maldinoši interpretējot dažādus grāmatvedības datus. Tostarp, piemēram, žurnāla «Ir» publikācijā «Naudas pumpis» kopā ir sajauktas summas latos (2009.-2013.gads) un eiro (2014.-2017.gads), tādejādi mākslīgi palielinot ar e-talona sistēmu saistītas izmaksas. Tāpat, lai vizuāli palielinātu izmaksas, aprēķinos tiek iekļauts pievienotās vērtības nodoklis (PVN), kas nekur pasaulē finanšu aprēķinos netiek izdalīts kā uzņēmumu izdevumu pozīcija,» pauda «Rīgas kartes» valdes priekšsēdētājs un ASV akcionāru pārstāvis uzņēmumā Ēriks Morizūrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Ar Riga Card varēs norēķināties arī EuroPark Latvia autostāvvietās

Lelde Petrāne, 09.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Rīgas karte» uzsākusi sadarbību ar SIA «EuroPark Latvia», kas kompānijas autostāvvietu lietotājiem par pakalpojumu ļaus norēķināties arī ar mobilo lietotni «Riga Card».

Iespēja norēķināties ar mobilo aplikāciju «Riga Card» visās «EuroPark Latvia» stāvvietās pakāpeniski tiks ieviesta līdz gada beigām. Pirmajās divās autostāvvietās – Skolas ielā 7 un Lāčplēša ielā 44/46 – jaunais pakalpojums ir pieejams no 28. augusta.

SIA «Rīgas karte» valdes priekšsēdētājs un ASV/Fancijas akcionāru pārstāvis uzņēmumā Ēriks Morizūrs (Eric Morizur) komentē: «Ar «Riga Card» lietotni autobraucēji jau šobrīd var norēķināties visās Rīgas pašvaldības autostāvvietās, savukārt jaunais sadarbības projekts ar «EuroPark Latvia» sniegs iespēju visiem autobraucējiem ar «Riga Card» mobilo lietotni apmaksāt stāvēšanu vēl daudzās citās Rīgas autostāvvietās.»

Komentāri

Pievienot komentāru