Būvniecība un īpašums

KP soda Broveks un Abama Holding par aizliegtu vienošanos

Žanete Hāka, 12.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu piemērot naudas sodu SIA Broveks un SIA Abama Holding par aizliegtu vienošanos, piedaloties Ārlietu ministrija ĀM rīkotajā iepirkumā Remontdarbi Latvijas Republikas vēstniecībā Itālijas Republikā, liecina KP paziņojums.

KP konkstatējusi, ka Broveks un Abama Holding piedāvājumi tika iesniegti vienlaicīgi un tos iesniedza viena persona, tajos ir vienādas gramatiskās kļūdas, kā arī vienāds vizuāls noformējums.

Skaidrojot savu saistību ar SIA Abama Holding, SIA Broveks vadītājs KP norādījis, ka 2010. gadā vienu mēnesi strādājis šajā uzņēmumā, un, uzzinot par konkursu, piedāvājis startēt arī šim uzņēmumam, lai uzvaras gadījumā viņš varētu iesaistīties projektā kā darbinieks. Tāpat SIA Broveks vadītājs vienojies bez atlīdzības palīdzēt sagatavot dokumentus konkursam.

Savukārt SIA Abama Holding vadītāja norādījusi, ka lēmumu piedalīties konkursā pieņēmis pats. Tāpat viņa apgalvojusi, ka iepazinusies ar SIA Broveks vadītāju kvalifikācijas paaugstināšanas kursos un viņš nav strādājis Abama Holding. Viņa neatceras, ka SIA Broveks būtu zvanījis par konkursu vai devis zibatmiņu ar dokumentiem konkursam. Tāpat uzņēmuma vadītājai nav zināms, kas konkursam gatavojis tāmi un kāpēc Abama Holding tāmi parakstījis SIA Broveks vadītājs.

Tāpat Abama Holding pārstāve KP uzsvērusi, ka tas, ka abu uzņēmumu piedāvātā līgumcena atšķiras tikai par 1,6% un bija krietni augstāka nekā citiem pretendentiem, bija nejaušība.

Izvērtējot lietā iegūtos faktus, KP konstatēja, ka Abama Holding nodeva komerciāli sensitīvu informāciju trešajai personai, kā rezultātā konkursam tika iesniegti divi piedāvājumi, kurus sagatavojusi viena persona, līdz ar ko pasūtītājs no šiem tirgus dalībniekiem nav saņēmis patiesi konkurējošus, bet gan tikai konkurenci imitējošus piedāvājumus.

Izvērtējot materiālus un kompāniju skaidrojumus, KP konstatējusi, ka Broveks un Abama Holding piedāvājumi konkursam nav veidoti neatkarīgi, kā tam būtu jābūt normālas konkurences apstākļos, tādēļ to darbībās ir Konkurences likuma pārkāpumi.

Izvērtējot katra pārkāpumā iesaistītā tirgus dalībnieka lomu, KP ņem vērā, vai pastāv vismaz viens no nosacījumiem: tirgus dalībnieks bijis pārkāpuma iniciators un vai pārkāpumā tirgus dalībniekiem bijusi aktīva vai pasīva loma. Lietā iegūtā informācija liecina par to, ka pārkāpumā iesaistītais dalībnieks Broveks, ir bijis pārkāpuma iniciators. Tādēļ, novērtējot izdarītā pārkāpuma smagumu, kā arī Broveks iniciatora lomu pārkāpumā, Broveks naudas sods nosakāms 2,5% un Abama Holding naudas sods 1,5% apmērā no pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma. Rezultātā SIA Broveks piemērots naudas sods 500 latu apmērā, bet Abama Holding - 5680,93 lati.

Saskaņā ar Konkurences likumu KP lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Abama Holding uzsākts maksātnespējas process

Žanete Hāka, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa 3. oktobrī celtniecības jomā specializējošajam uzņēmumam ABAMA HOLDING ir pasludinājusi maksātnespējas procesa sākšanos.

Lursoft pieejamā informācija ziņo, ka ieinteresētajiem kreditoriem dots viens mēnesis laika, lai pieteiktu savus prasījumus.

Lursoft dati rāda, ka no 3. oktobra par uzņēmuma maksātnespējas administratori iecelta Judīte Jakovina. Būtu arī jāatzīmē, ka šā gada jūlijā Abama Holding tika piemērots nodrošinājums, kas uzņēmumam aizliedza visa veida pārreģistrāciju.

Pieejamajā gada pārskatā ir novērojams, ka uzņēmums pagājušo gadu noslēdza ar zaudējumiem, kas mērojami ap 14 tūkstošiem eiro, bet 2012. gads uzņēmumam bija aizvadīts ar pozitīvu peļņu. Jāatzīmē arī, ka Abama Holding neto apgrozījums, salīdzinot ar 2012. gadu, ir sarucis par 4,84%, sasniedzot 605,5 tūkstošus eiro. Anatolijs Stepanovs jau kopš 2011. gada ir uzņēmuma Abama Holding īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru