Citas ziņas

Kratīšanas laikā marihuānas audzētavā atrod arī halucinogēnās sēnes

Žanete Hāka, 25.08.2014

Jaunākais izdevums

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki šogad Latvijas teritorijā atklājuši četras marihuānas audzētavas, informē Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļā.

Kratīšanu laikā kopumā atsavināti aptuveni 7,5 kilogrami marihuānas. Vienā no kratīšanām atrastas un izņemtas arī halucinogēnās sēnes lielos apjomos. Aktīvu darbu narkotiku apkarošanas jomā veikušas arī citas Valsts policijas struktūrvienības.

Kopumā šogad ONAP Narkotisko un psihotropo vielu izplatības apkarošanas nodaļas darbinieki 15 veiktajās kratīšanās izņēmuši 6,5 kilogramus jeb 92 stādus nežāvētas marihuānas, kā arī kilogramu izžāvētas marihuānas. Uzsākto kriminālprocesu ietvaros par marihuānas audzēšanu, glabāšanu realizēšanas nolūkos vai realizēšanu aizturētas 11 personas. Piecām personām tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Jūlija vidū, veicot kratīšanu kādā marihuānas audzētavā Rīgas reģionā, ONAP darbinieki turpat telpās konstatēja arī ierīkotu halucinogēno sēņu audzētava. Kopumā izņemti 173 grami halucinogēno sēņu. Kā norāda ONAP priekšnieks Andrejs Siņavins, līdzīgu atradumu pēdējos gados līdz šim nav bijis, jo halucinogēno sēņu audzēšana Latvijā pašlaik salīdzinoši nav izplatīta:

«Pēdējo gadu laikā šis ir pirmais gadījums, kad Latvijā konstatēta halucinogēno sēņu audzēšana šādos apjomos. Ir noskaidrots, ka sēnes bija paredzētas realizācijai tepat Latvijas teritorijā. ONAP pievērsīs uzmanību šī narkotikas veida iespējamai audzēšanai un plašākai izplatībai Latvijas teritorijā,» saka A. Siņavins.

Apkopotie Valsts policijas kopējie darba rezultāti narkotiku apkarošanas jomā liecina, ka pirmā pusgada laikā veiktajās kratīšanās atsavināts ap 20 kilogramiem dažādu narkotisko vielu. Šī gada sešos mēnešos policijas darbinieki veikuši 1020 narkotisko vielu izņemšanas, kas ir nedaudz vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn, kad veiktas 1004 izņemšanas.

Pēc izņemtajiem apjomiem dominē marihuāna un amfetamīnu grupas vielas. Pirmajā pusgadā ONAP un citas policijas struktūrvienības bija atsavinājušas ap desmit kilogramiem marihuānas, kā arī kopumā ap astoņiem kilogramiem amfetamīna un metamfetamīna.

Tāpat pirmajā pusgadā Valsts policijas darbinieki izņēmuši ap kilogramu opiātu, 1916 tabletes, kas satur narkotiskās vielas un vairāk nekā trīs litrus prekursoru. Izņemtas arī citas narkotiskās vielas, tajā skaitā kokaīns un hašišs.

Kopumā par noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgu apriti, šī gada pirmajā pusgadā uzsākti 1350 kriminālprocesi. Salīdzinot ar pērno gadu, uzsākto kriminālprocesu skaits ir palielinājies par 32%. Šo tendenci lielā mērā ietekmēja arī veiktie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā.

Līdz ar minētajiem grozījumiem no 2013. gada 1. aprīļa ieviesta sistēma, kas paredz pirmajā reizē personai piemērot administratīvo sodu, ja tā neatļauti iegādājas, glabā vai lieto narkotiskās un psihotropās vielas nelielā apmērā. Persona rakstveidā tiek arī brīdināta par kriminālatbildību, ja tā gada laikā atkārtoti neatļauti iegādāsies, glabās vai lietos narkotiskās un psihotropās vielas.

Kā norāda A. Siņavins, tik strauju uzsākto kriminālprocesu pieaugumu galvenokārt veidojuši tie kriminālprocesi, kas ierosināti pret personām, kurām pēdējā gada laikā bijis piemērots administratīvais sods:

Salīdzinājumam, 2012. gada pirmajā pusgadā Valsts policijā par noziegumiem saistībā ar nelikumīgu narkotisko vielu apriti uzsākti 1604 kriminālprocesi, bet 2011. gadā – 888 kriminālprocesi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki, sadarbojoties ar citām policijas struktūrvienībām, aizturējuši astoņu personu grupu, kas ražojuši marihuānu, informē Valsts policija.

Noziedznieku grupā bija stingri sadalītas lomas - bija organizatori, investors, personas, kas atbildēja par audzētavu uzraudzīšanu un klientu piesaisti, kā arī dīleri un viens vīrietis, kurš pētīja marihuānas stādu uzvedību dažādās vidēs, lai optimizētu ražošanas procesu.

Divas audzētavas tika konstatētas Latgales reģionā, netālu no Latvijas robežas ar Baltkrieviju. Viena no šīm audzētavām bija ierīkota kādā privātmājā, kura nebija cilvēku apdzīvota, bet otra kādā saimniecības ēkā netālu no privātmājas.

Savukārt trešā audzētava bija ierīkota kādā garāžā Rīgā. Šajā audzētavā izņemtie stādi un aprīkojums liecina, ka šī audzētava kalpojusi kā laboratorija, kurā pētītas marihuānas stādu augšanas īpašības. Šajā audzētavā atrastas web-kameras, ar kurām tiešsaistē bijis iespējams novērot stādus, dažādu šķirņu stādi, mikroskopi, kā arī dažādas vielas augšanas veicināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apturēta šogad jau trešās marihuānas audzētavas darbība

Lelde Petrāne, 16.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija sadarbībā ar VID Muitas kriminālpārvaldi aprīlī Salaspils novadā atklāja un apturēja marihuānas audzētavas darbību.

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) un VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki Salaspils novadā konstatēja marihuānas audzētavu un aizturēja četras personas. Speciāli ierīkotās telpās 1993., 1996., kā arī divi 1994. gadā dzimuši vīrieši veica marihuānas audzēšanu, vēlāk to realizējot.

Kopumā izņemti 610 grami izžāvētas marihuānas, kā arī vairāk nekā kilograms nežāvētas marihuānas. Ierosināts kriminālprocess par narkotisko vielu neatļautu izgatavošanu, glabāšanu un realizēšanu organizētā grupā lielā apmērā, kā arī par narkotisko vielu saturošu augu sēšanu un audzēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policija, aizturot personas par laupīšanu, atklāj marihuānas audzētavu

Monta Glumane, 22.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 12.janvārī Talsu novadā, Balgales pagastā, kādās mājās, ieradās divas personas maskās un nodarīja miesas bojājumus vīrietim, šīs mājas iedzīvotājam, kā arī nolaupīja marihuānu un pneimatisko šaujamieroci. Valsts policija (VP) veicot notikuma vietas apskati, atklāja, ka viena telpa minētajā mājā ir ierīkota kā marihuānas audzētava, informē VP.

Policijas darbinieki no šīs telpas izņēma marihuānas audzēšanas ierīces un 16 marihuānas augiem līdzīgus stādiņus, kā arī augu sēklas. Par minēto faktu tika uzsākts kriminālprocess par marihuānas audzēšanu. Turpinot veikt neatliekamās izmeklēšanas darbības, noskaidrots, ka viena no personām, kas veica laupīšanu, uzturas Ventspilī, kādā privātmājā. Policijai šai vietā veicot kratīšanu, izņemti 43 izžāvēti marihuānai līdzīgi augi, sasmalcināta marihuānai līdzīga viela, kā arī nolaupītie priekšmeti un lietiskie pierādījumi par laupīšanas fakta veikšanu. Kopumā izņemti 510 g marihuānas.

Saistībā ar šo notikumu policijā ir uzsākti kopumā 3 kriminālprocesi - par laupīšanu, par marihuānas audzēšanu, kā arī par narkotisko vielu glabāšanu. Tika aizturētas trīs personas – 1979. gadā dzimis vīrietis, kurš jau iepriekš ir ticis sodīts, viņam piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, ka arī 1996. un 2000. gadā dzimuši vīrieši, kuriem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

VID aizturējis bruņotu marihuānas audzētāju grupējumu, konfiscējot 23 kilogramus marihuānas

LETA, 30.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde uzgājusi un aizturējusi bruņotu marihuānas audzētāju grupējumu, konfiscēti 23 kilogrami marihuānas, trešdien žurnālistiem sacīja VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Marihuānas audzētavās tika izņemti 23 kilogrami marihuānas, kā arī vairāk nekā 9000 eiro skaidras naudas.

Podiņš sacīja, ka šīs audzētavas ir darbojušās aptuveni gadu, noziedznieki varētu būt nopelnījuši aptuveni vienu miljonu eiro.

Operatīvie darbinieki aizturēja visu grupējumu kopumā - ne tikai audzētājus, bet bija pierādījumi arī pret kurjeriem un realizētājiem.

«Piecas personas atzītas par aizdomās turētajiem, divas personas ir apcietinātas. Viens no grupējuma vadītājiem iepriekš bija sodīts par bruņotu laupīšanu,» sacīja Podiņš.

Operatīvajiem darbiniekiem izdevās izvairīties no nopietnas sadursmes, jo noziedznieki bija bruņoti – tika izņemtas vairākas Makarova un TT tipa pistoles ar klusinātājiem, Kalašņikova tipa automāts, munīcija - vairāk nekā 400 patronas un sprāgstvielas ar detonatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa policisti saņēma informāciju, ka Jūrmalā, Kauguru mikrorajonā notiek nelikumīga alkohola tirdzniecība. Likumsargi uzsāka izmeklēšanu, kuras laikā aizturēja trīs personas. Tāpat tika atklāta nelikumīga alkohola ražotne, kopumā atsavināti 1823 litri nelegāli izgatavota alkohola, kā arī atklāta marihuānas audzētava ar trīs marihuānas stādiem, informē policijā.

Pirms kāda laika Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa Kriminālpolicija saņēma informāciju par iespējamu nelegāli izgatavotu alkoholisko dzērienu realizāciju Jūrmalā, Kauguru mikrorajonā. Policijā tika uzsākts kriminālprocess un izmeklēšana. Pārbaudot operatīvo informāciju, likumsargiem izdevās noskaidrot, ka ar šo nelegālo rūpalu nodarbojas organizēta grupa trīs cilvēku sastāvā.

Otrdien, 26.jūlijā tika aizturēts grupas organizētājs - 1967.gadā dzimis vīrietis. Pārbaudot vīrieša automašīnu, tajā tika atrasti un atsavināti 240 litri nelegāli izgatavota alkohola. Pēcāk aizturēts arī nelegālā alkohola tirgotājs,1983.gadā dzimis vīrietis, pie kura atrasti un atsavināti 14 litri nelegālā alkohola.

Komentāri

Pievienot komentāru