Jaunākais izdevums

Krievijas centrālā banka trešdien paziņoja par plāniem būtiski pastiprināt pasākumus rubļa atbalstīšanai, ņemot vērā nacionālās valūtas vērtības ievērojamu kritumu pēc Maskavas izvērstā pilna apmēra kara sākšanas Ukrainā.

Centrālā banka norāda, ka laika periodā no 14. līdz 22.septembrim tirgū katru dienu pārdos ārvalstu valūtu 21,4 miljardu rubļu (203,6 miljoni eiro) apmērā, tādējādi aptuveni desmitkārt palielinot valūtas apjomu, kādu banka ik dienu pārdod šobrīd.

Banka šo lēmumu skaidro ar gaidāmo valdības emitēto ārvalstu valūtas obligāciju dzēšanu.

"Eiroobligāciju turētājiem Finanšu ministrija noteiktā kārtībā maksājumus veiks rubļos, tāpēc daļa šo obligāciju turētāju var radīt papildu pieprasījumu pēc ārvalstu valūtas," norādīja Krievijas Banka.

Krievijas valdība sāka obligāciju turētājiem maksāt rubļos, nevis ārvalstu valūtā, kurā tās oficiāli denominētas, pēc rietumvalstu noteikto sankciju ieviešanas.

Krievijas sāktā kara Ukrainā sekas arvien vairāk ietekmē nacionālās valūtas vērtību. Rietumvalstu noteiktie ierobežojumi Krievijas naftas eksportam un cenas griesti samazinājuši Krievijas eksporta ieņēmumus.

Lai stabilizētu rubļa kursu un ierobežotu inflāciju, Krievijas centrālā banka augustā bāzes procentlikmi palielināja par 3,5 procentpunktiem līdz 12%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amsterdamas biržā kotētais un Pjotram Avenam piederošais mobilo sakaru operators Veon (VON.AS) šonedēļ paziņoja par pilnīgu Krievijas tirgus pamešanu, vēsta Reuters.

“Darījums neparedz nekādas uzņēmuma atpirkšanas iespējas un nozīmē Veon pilnīgu aiziešanu no Krievijas tirgus,” teikts uzņēmuma paziņojumā. Vimpelcom tagad pilnībā ir kļuvis par Krievijas uzņēmumu. Veon pabeidzis sev piederošās Krievijas kompānijas Vimpelcom pārdošanu uzņēmuma menedžmentam, izpilddirektora Aleksandra Torbahova vadībā.

“Darījums paver jaunas iespējas uzņēmumam,” atsevišķā paziņojumā uzsver Torbahovs. “Mēs esam atbrīvojušies no ierobežojumiem un tagad kļūsim vēl mobilāki un atvērtāki biznesa attīstībai Krievijā.”

2022. gada novembrī Veon paziņoja par plāniem pārdot Vimpelcom par 130 miljardiem rubļu (1,28 miljardiem ASV dolāru). Savukārt pagājušajā mēnesī kompānijanorādīja, ka pirkšanas un pārdošanas līgumā veiktiegrozījumi nav materiāli ietekmējuši darījuma nosacījumus, par kuriem bija panākta vienošanās jaupagājušā gada novembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru