Jaunākais izdevums

Savā darbībā vienmēr esmu izvirzījusi mērķi sasniegt rezultātu, tāpēc astoņi pavadītie gadi Valsts kontroles (VK) vadībā bijuši gana grūti un izaicinoši, tiešsaistes tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu vērtēja aizejošā valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Krūmiņa uzskata, ka viņas vadībā VK izvērtēja savu darbu, izveidoja jaunu stratēģiju, radīja mācību programmu saviem darbiniekiem kvalifikācijas celšanai.

Šodien noslēdzas Krūmiņas pilnvaru termiņš valsts kontrolieres amatā. Krūmiņa valsts kontrolieres amatu ieņēma kopš 2013.gada.

Valsts prezidents augstu novērtējis valsts kontrolieres Krūmiņas paveikto darbu iestādes attīstībā un arī VK starptautiskā pārstāvniecībā, kā arī valsts kontrolieres darbu astoņu gadu garumā VK vadībā.

Levits sarunā izteica savas pārdomas par to, ka VK nākotnē varētu papildus iestāžu auditēšanas funkcijai vēl plašāk izvērst to konsultēšanas funkciju, tāpat ar savu pieredzi un labo praksi varētu dot ieteikumus labas pārvaldības principu piemērošanā un strukturālu reformu īstenošanā valsts pārvaldē. Levits kā piemēru minēja izglītības un veselības nozares, kas šobrīd piedzīvo plašu reformu procesu, un ir ļoti svarīgi, lai kāds šīs reformas redz kopumā un strukturēti, sekojot labas valsts pārvaldības principiem.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja VK veikto starptautiskajā laukā, daloties savā pieredzē ar citām valstīm, kas noteikti būtu jāturpina arī nākotnē: "Latvijas pieredze arī turpmāk noteikti noderēs daudzām valstīm, sakārtojot savu vidi šajā jomā, un es domāju, ka šī Valsts kontroles aktīvā starptautiskā darbība ir noteikti atbalstāma."

Sarunā tika pārrunāts, kā VK ir ātri piemērojusi savu attālināto darbu Covid-19 laikā, un šo Latvijas iestādes darba organizācijas piemēru citas valstis ir ņēmušas vērā.

LETA jau vēstīja, ka Saeima pagājušajā nedēļā valsts kontroliera amatā apstiprināja līdzšinējo Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāju Rolandu Irkli.

Valdība šonedēļ varētu skatīt Irkļa atcelšanu no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja amata, bet gala lēmumu vēl būs jāpieņem Saeimai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojuma palielināšanā ignorēts likums

LETA, 23.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojuma apmēra palielināšanai izmantotas visdažādākās interpretācijas, līdz pat klajai likuma ignorēšanai, secinājusi Valsts kontrole (VK).

Likumības revīzijā ar mērķi noskaidrot, vai valstij tieši un pastarpināti piederošo kapitālsabiedrību valdes locekļu atlīdzības regulējums ir pietiekams, VK secinājusi, ka likuma esamība vien neatrisina problēmas, ja nav politiskas gribas to iedzīvināt, precīzi definētas uzraudzības un vienotas pieejas likuma normu ievērošanā.

Kopš 2015.gada spēkā ir Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums (Kapitāla daļu likums), ar kuru bija jāsāk reformas valsts kapitālsabiedrību pārvaldībā.

Šis likums definē arī kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojuma politikas būtiskākos principus, risinot arī problēmas saistībā ar atalgojuma konkurētspēju un sasaisti ar darbības rezultātiem. Faktiski jau piekto gadu likums kalpo par instrumentu atalgojuma palielināšanai, izmantojot visdažādākās pieejas un interpretācijas, konstatējusi VK.

Komentāri

Pievienot komentāru