Ražošana

Latviešu pisuārs novērtēts skandināvu dizaina aprindās

Ieva Nora Fīrere, 05.03.2010

Jaunākais izdevums

Pārliecība par sevi un uzlabota līdz šim čābīgā saite starp dizaineru un ražotāju – tas ir viens no ieguvumiem pēc Mākslas akadēmijas studentu veiksmīgā starta Stokholmas mēbeļu mesē, topošie funkcionālie dizaineri stāsta Lietišķajai Dienai.

Izstādes objekti, piemēram, ūdeni taupošs pisuārs vai uz veļasmašīnas novietojama izlietne, uzskatāmi par signāliem Latvijas ražotājiem, apliecinot jauno dizaineru gatavību iesaistīties ar pārdodamām, tirgu uzrunājošām idejām.

Līdz šim studenti veiksmīgi strādājuši ar PAA Vannu fabriku, izmantojot ražotāja zināšanas un darbnīcas tā teritorijā. Iepriekšējos gados sadarbība izveidojusies ar Zundu un Nakts mēbelēm. «Mēs no viņiem vairs nebaidāmies, un arī viņiem nenāktos baidīties. Esam iemācījušies sarunāties, ielauzušies viens otra valodā,» vērtējot sadarbību ar ražotājiem, saka Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele. Viņa saka, ka Latvijā drīzāk trūkst nevis radošu prātu vai uzņēmīgu ražotāju, bet tulku, kas abus savestu kopā. Lai attīstītu šo dizaina menedžmenta posmu, studenti gatavi lauzt arī latviešiem pierakstīto mītu par nespēju kooperēties. Viņi plānojuši sastrādāties ar Banku augstskolu.

«No dizainera pozīcijām patlaban ir ļoti grūts brīdis, jo pasaule ir pārblīvēta ar produktiem – gan interjera priekšmetiem, gan priekšmetiem mājsaimniecībā, apģērbā, autobūvē un jebkurā citā jomā. Cilvēkiem šīs mantas vairs nav vajadzīgas un vienīgais veids, kā jaunveide šobrīd var tikt radīta, ir, meklējot to uz robežšķirtnes starp dažādām disciplīnām. Piemēram, strādājot kopā ar zinātni dažādos formātos, vai literatūru, psiholoģiju, socioloģiju – tā, lai varētu prognozēt dzīvi pēc 50 vai 100 gadiem,» nākotnes scenāriju ieskicē B.Ābele.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā iereibušos no sēšanās pie stūres cenšas atrunāt ar kampaņu No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze, bet ASV krogos uzstādīti runājoši pisuāri, kas ir daļa no kampaņas, lai samazinātu transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā.

Alkohola lietotājiem Mičiganā, dzirdot, ka ar viņiem runā pisuārs, varētu šķist, ka iedzerts nedaudz par daudz.

Pateicoties kustības sensoram, pisuārs brīdina kroga apmeklētāju par briesmām, ko rada sēšanās pie stūres reibumā.

Tualetes apmeklētājs tiek sveikts ar vārdiem: «Hei, ieklausies - tā ir taisnība, es runāju ar Tevi.»

«Vai esi iedzēris, varbūt nedaudz par daudz?» saka pisuārs un tad brīdina: «Izdari sev un visiem pārējiem pakalpojumu un izsauc taksometru.»

Kampaņa tika sākta šonedēļ ar mērķi samazināt transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā pirms valsts neatkarības dienas svinībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja latviešus un zviedrus samainītu vietām, būtu gaidāma sacelšanās. Zviedri ir pietiekami izlutināti, lai nepieciestu to, kas patlaban notiek Latvijā - sarunā ar LD atzīst Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors Anderss PalzovsRektora kabinetā uz galda pedantiski izliktas košu krāsu mapes.

Nupat, intervējot uzņēmēju Haimu Koganu, nonācām līdz šībrīža situācijas rezumējumam, un viņš teica, ka ebrejiem ir muļķīgs ieradums nogriezt tur, kur vajadzētu pielikt. Tas esot attiecināms arī uz valdības darbu patlaban. Vai arī jums ir kāds anekdotisks ekonomiskās situācijas rezumējums viena teikuma garumā?

Es mēdzu teikt, taču tas jau ir izmantots gana daudz reižu, ka ballīte, kam pienācās beigties ap pusnakti, Latvijā ieilga līdz rīta gaismai. Patlaban mums ir svētdienas pusdienlaiks, vēl aizvien lielas ciešanas, un tās turpināsies līdz pirmdienas rītam.

Šādās reizēs cilvēki mēdz sev solīties, ka nekad vairs nelietos alkoholu. Iespējams, ka celtnieki šajās «paģirās» solās nekad vairs nevadāt cementa maisus ar BMW X5.

Komentāri

Pievienot komentāru