Citas ziņas

Latvija atkārtoti pieprasījusi Kirgīzijai informāciju Bakijeva lietā

Žanete Hāka, 13.05.2010

Jaunākais izdevums

Latvijas Ģenerālprokuratūras saņemtā Kirgīzijas atbilde uz papildinformācijas pieprasījumu sakarā ar iepriekš saņemto pagaidu apcietinājuma piemērošanas lūgumu Maksimam Bakijevam ir pretrunīga, informēja Ģenerālprokuratūrā.

Tādēļ, lai būtu iespējams ierosināt piemērot M.Bakijevam pagaidu apcietinājumu līdz izdošanas lūguma saņemšanai, Latvijas Ģenerālprokuratūra ir atkārtoti nosūtījusi steidzamu pieprasījumu Kirgīzijas Ģenerālprokuratūrai par informācijas sniegšanu M.Bakijeva lietā.

Db.lv jau rakstīja, ka policija uzsākusi Kirgizstānas gāztā prezidenta dēla M. Bakijeva meklēšanu. Prokuratūra gan vēl nav saņēmusi pieprasīto papildus informāciju, kas tika lūga, lai novērstu pagaidu apcietinājuma lūgumā esošo pretrunu un neskaidrību novēršanai, taču policijas šībrīža darbības ir saskaņotas ar prokuratūru.

Db zināms, ka šobrīd ir sāktas operatīvās darbības ar mērķi noskaidrot viņa atrašanās vietu. Jau otrdienas vakarā ir uzsākta M. Bakijeva meklēšana, informēja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Meklēšanas pamatā ir fakts, ka Bakijevs ir iekļauts Interpol meklējamo personu datu bāzē, skaidro prokuratūra.

Dienas bizness raksta, ka prestižajā pieczvaigžņu vie snī cā Hotel Grand Palace Pils ielā, Vecrīgā, kur M. Bakijevs vairākkārt apmetās pēdējo ne dēļu laikā, viņš vairs neesot sastopams. Informēti avoti zina stāstīt, ka meklēšanā esošais eksprezidenta dēls kopā ar vairākiem ģimenes locekļiem uzturas sava biznesa partnera V. Belokoņa savrupnamā Pierīgā. Šobrīd M. Bakijevs Latvijā neuzturas viens. Kopā ar viņu ir sieva Aižena Kenenbajeva, abu meita, kā arī eksprezidenta Kurmanbeka Bakijeva sieva Tatjana.

Uz pārējiem M. Bakijeva ģimenes locekļiem, kuri uzturas Latvijā, ne Interpol meklēšana, ne izdošanas pieprasījums neattiecas. DB zināms, ka pārējo Bakijevu vīzu termiņš beidzas maija beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Avoti: Bakijevs aizbrauca, jo riskēja gadu nosēdēt izolatorā

Agnese Margēviča, 18.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāztā Kirgizstānas prezidenta dēls Maksims Bakijevs visticamāk ir pametis Latviju un devies uz kādu citu Šengenas zonas valsti. «Ja viņš būtu Latvijā, mēs viņu jau būtu atraduši,» DB norādīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Arī Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins DB teica, ka policija veikusi pietiekami aktīvu meklēšanu, lai šobrīd varētu apgalvot, ka M. Bakijevs vairs neatrodas Latvijā. Viņa izdošanu prasīja Kirgizstānas varas iestādes, kuras M. Bakijevu apsūdz korupcijā. Maija beigās beidzas termiņš M. Bakijeva Šengenas vīzai, kuru viņam izsniegusi Šveice.

M. Bakijevs Latvijā pēdējo reizi ieradās 3. maijā ar privātu lidmašīnu no Minskas, bet šī lidmašīna jau 3. maijā devusies prom. Iekšlietu ministre nepieļauj, ka M. Bakijevs varētu būt devies uz Baltkrieviju, kur patvērumu radis viņa tēvs, gāztais Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs. Ja, Interpola meklēšanā esošais, M. Bakijevs būtu mēģinājis doties uz kādu trešo valsti, ar kuru Latvijai ir robežkontrole, viņš būtu aizturēts, ir pārliecināta L. Mūrniece. To, ka M. Bakijeva bildes atrodas pat nomaļākajos Latvijas robežkontroles punktos DB pirmdien pārliecinājās uz Latvijas un Krievijas robežas Opoļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Baņķiera Belokoņa padotie izsludinātiInterpol starptautiskajā meklēšanā

Dienas Bizness, 12.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interpol starptautiskajā meklēšanā izsludinātas trīs baņķierim Valerijam Belokoņam tuvu stāvošas personas. Viņus par iespējamām finanšu mahinācijām vēlas atrast Kirgizstānā, kur jau gadu tiek izmeklētas iespējami noziegumi, kas saistīti ar bijušā Kirgizstānas prezidenta ģimenes cilvēkiem, vēsta Nekā personīga.

Interpol datu bāzē atrodamas ziņas par astoņiem cilvēkiem no Latvijas, kas izsludināti starptautiskajā meklēšanā. Trīs no viņiem saistīti ar Valērija Belokoņa banku Kirgizstānā. Tie ir Anita Lase, Jevgeņijs Verbickis un Jurijs Kačnovs.

Kā teikts Interpol ziņojumos – Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas tiesa Lasi, Verbicki un Kačnovu vaino nelikumīgi iegūtas naudas legalizācijā, starptautiskā un organizētā noziedzībā. Ziņojumā lūgts - ja kādam ir informācija par šo cilvēku atrašanās vietu, ziņot vietējai policijai.

Prasība šos cilvēkus izdod ir mīklaina, jo Latvijā par to neviens plašāku skaidrojumu nesniedz. Tāpat arī vietējā Latvijas vēstniecība par sākto starptautisko meklēšanu nav lietas kursā.

Komentāri

Pievienot komentāru