Jaunākais izdevums

Šī gada 20. martā norisināsies Saules aptumsums, kura pilnā fāze būs vērojama vien pāris pasaules cietzemes vietās – dāņu Fēru salās un norvēģu Svalbāras arhipelāgā. Novērot šo reto dabas parādību dosies arī Eclipse Tour astoņu entuziastu komanda no Latvijas, kas aptumsumu plāno vērot Svalbāras galvaspilsētā Longjerbīenē. Šajā vietā Saules aptumsuma pilnā fāze ilgs gandrīz 2,5 minūtes.

Pilns Saules aptumsums ir dabas parādība, kad Mēness atrodas precīzi starp novērošanas punktu uz Zemes un Sauli, līdz ar to no Saules var redzēt tikai Saules vainagu – gāzes, kas jau atdalījušās no Saules virsmas un atrodas līdz pat miljoniem kilometru tālu no tās. Lai šogad redzētu šo reto dabas parādību, interesentiem ir jādodas uz Ziemeļeiropu – autonomo Dānijas provinci Fēru salām vai Svalbāras arhipelāgu, Norvēģijas teritoriju Arktikā, kas atrodas vien 15° attālumā no Ziemeļpola.

Eclipse Tour ir Saules aptumsumu vērotāji ar pieredzi, kas pilnos Saules aptumsumus ir vērojuši jau no 2008. gada dažādās pasaules vietās, tai skaitā Kazahstānas tuksnesī un Austrālijā. «Pilns Saules aptumsums ir reta dabas parādība, kurai piemīt brīnumaina aura. Kad, skatoties uz Sauli, no tās atlicis vien dimanta gredzens un putni noklusuši kā naktī, sajūta ir ļoti savāda. Ja visu mūžu pavadītu Latvijā, tad šo parādību šī brīža cilvēkam nemaz neizdotos piedzīvot, tādēļ mēs dodamies to skatīt uz citām zemēm - katru gadu uz kādu no dažām vietām, kur tas ir novērojams,» stāsta Eclipse Tour dibinātāja Agnese Zalcmane.

Ar šī gada Eclipse Tour maršrutu, dalībniekiem un Saules aptumsuma vērošanas plāniem, kā arī ar komandas piedzīvojumiem polārajā salā un emuāru var iepazīties mājas lapā http://2015.eclipse-tour.org .

20. martā daļēju Saules aptumsumu būs iespējams vērot arī Latvijas teritorijā. Rīgā organizēta Saules aptumsuma vērošana notiks Ķīpsalā, skvērā pie Swedbank galvenās ēkas. Aptumsuma sākums būs 10:56, savukārt, maksimums, kad būs aizklāti 77% no Saules diametra, būs vērojams 12:05. Aptumsuma noslēgums – 13:13. Nākamais Saules aptumsums Latvijā būs vērojams pēc 6 gadiem – 2021. gada 10. jūnijā. Savukārt, nākamo pilno Saules aptumsumu Latvijā varēs redzēt vien 2142. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 9.martā Indonēzijā varēja vērot pilnu saules aptumsumu - Latvijā to šoreiz nebija iespējams novērot pat ne daļējā fāzē. Saules aptumsums bija vērojams aptuveni pusotru līdz trīs minūtes – atkarībā no vietas, kur atradās tā vērotāji.

Daudzi indonēzieši šo dabas parādību uztvēra ar lielu sajūsmu, bet islāmticīgie mošejās rīkoja lūgšanas, vēsta ārvalstu mediji.

Pilns Saules aptumsums ir dabas parādība, kad Mēness atrodas precīzi starp novērošanas punktu uz Zemes un Sauli, līdz ar to no Saules var redzēt tikai Saules vainagu - gāzes, kas jau atdalījušās no Saules virsmas un atrodas līdz pat miljoniem kilometru tālu no tās, informē biedrības Eclipse Tour pārstāve Agnese Zalcmane. Biedrības entuziastu komanda jau febru;ara beigās devās uz Sulavesi salu Indonēzijā, lai klātienē vērotu šo parādību.

Nākamais Saules aptumsums Latvijā būs vērojams pēc 5 gadiem - 2021. gada 10.jūnijā. Savukārt nākamo pilno Saules aptumsumu Latvijā varēs redzēt vien 2142. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā piektdien, 20.martā vērojams Saules aptumsums – tas redzams kā daļējs ar diezgan lielu fāzi - aizsegtās Saules daļu.

Saules aptumsumi notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā, atkarībā no aptumsuma fāzes, Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu.

Pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954.gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142.gadā.

Aptumsuma maksimums plkst. 11:45:39 (pēc Latvijas laika) vērojams Norvēģu jūrā, netālu no Fēru salām un Islandes, kur pilnās fāzes ilgums būs 2m 46,9s.

papildināta foto galerija

Komentāri

Pievienot komentāru