Jaunākais izdevums

Izskatās, beidzot savu uzvaras gājienu ir sākusi degošākā no visām mūsu problēmām - Satversmes preambula. Nacionālā apvienība jau izdevusi ziņojumu ar svinīgu virsrakstu: «Beidzot definē Latvijas pastāvēšanas jēgu». It kā mēs visi līdz šim būtu dzīvojuši pilnīgā bezjēgā, bet tie cilvēki, kas savu roku, un reizēm galvu, pie valsts veidošanas likuši līdz šim, to darījuši tīri aiz nejaušības - bez kādas jēgas un saprašanas.

Ja arī tā, tad šis dīvainais, ne pārāk veiklā latviešu valodā sacerētais vēstījums (ironiskā kārtā, pat nosaukums ir lempīgs svešvalodas aizguvums) diez vai glābs no vispārējā bezjēdzīguma. Stiprai, par sevi pārliecinātai nācijai šādi patētiski tekstiņi nav vajadzīgi, bet vāju un nepārliecinātu neglābs, pat ja to preambulu liktu uztetovēt katram no mums uz muguras vai iemācīties atskaitīt kā ziemassvētku pantiņu.

Taču ja nu reiz tāda ir «latviešu nācijas negrozāmā valstsgriba» (vēl viens no valodas, nemaz nerunājot par jēgas, piņģerotiem), tad lai nu tiek. Un vai nav likteņa ironija, ka šī metafiziskā visas nācijas griba, kas kaut kur gaisā esot virmojusi cauri gadsimtiem, beidzot spējusi iemiesoties tieši caur vienas personas - Egila Levita - radošajiem veikumiem un tādas Saeimas svētību, kurai pēc aptauju datiem uzticas aptuveni 10% šīs nācijas. Pie šādiem uzticības depozītiem runāt visas vēstures un latviešu tautas vārdā laikam var tikai ar tādiem traucējumiem, kurus psihiatrijā dēvē par grandiozitāti, bet tautas valodā vienkārši par lielummāniju. Vai muļķību, atkarībā no situācijas.

Nav nekādu šaubu, ka preambulas rakstītājiem ar fiziski taustāmo realitāti ir ļoti tālas un netveramas attiecības. Viņu halucinācijās Latvija kļūst gan par «sociāli atbildīgu valsti, kura balstās uz cilvēka cieņu un brīvību», gan iemieso sevī visas cilvēcei zināmās «universālās humānās vērtības», kristīgās, latviskās un droši vien arī kosmiskās ieskaitot. Mūsu kopējie pamati ir «godīgums, taisnīgums», bet katrs viens no mums, būdams šīs neparastās, patiesi apbrīnojamās civilizācijas pārstāvis, nesavtīgi «rūpējas par kopējās sabiedrības labumu». Protams, neaizmirstot sniegt pienesumu arī visas «pasaules humānai, ilgtspējīgai un demokrātiskai attīstībai».

Kā teiktu drusku piezemētāks šīs valsts iedzīvotājs - stāsti, manim, Daugaviņa. Ja jebkurā citā laikā kas tāds varētu izskatīties pēc drusku dumjas, bet nevainīgas zinātniskās fantastikas, tad vēl siltajā Zolitūtes traģēdijas gaisotnē un dažu citu notikumu gaismā, piedēvēt valstij sociālo atbildību, godīgumu, taisnīgumu un humānās vērtības ir vai nu cinisks humors vai vienkārši galēja nekrietnība. Lai nevajadzētu lieku reizi manipulēt ar Zolitūdes upuriem, kuri pacietīgi gaida, kamēr godīgās un taisnīgās valsts iestādes nesteidzīgi risina iepirkumu procedūras, lai sagaidītu izmeklēšanas rezultātus “kaut kad gada otrajā pusē”, šeit viens cits piemērs. Vēl viena traģēdija, kuras vienīgā atšķirība no Zolitūdes ir tāda, ka šeit upuri negāja bojā visi uzreiz, un viņu nāves netika skaļi izskaitītas mūsu televizoros vai interneta portālos. Toties cipars nu jau ir pārsniedzis Zolitūdi - pagājušā nedēļā bija virs 60. Tie ir cilvēki, kas šoziem vienkārši nosaluši. Piekrītu, nosalt nav tik dramatiski, kā iet bojā lielveikala sagrūšanā, tomēr atšķirībā no Zolitūdes, šīs nāves varēja atvairīt stipri vienkāršākiem līdzekļiem. Kā LTV ziņu izlaidumā šausminājās mediķe, lielākā daļa no šiem cilvēkiem nav bijuši ne piedzērušies, ne arī piederīgi kādai no tām sociālajām grupām, līdz kurām mūsu kristīgi universālās vērtības neaizsniedzas. Tie pārsvarā ir cilvēki, stāstīja mediķe, kuri pakrituši uz ielas, bet garāmgājēji vienaldzīgi gājuši garām. Vai arī nosaluši savā dzīvoklī, jo kļuva pārāk auksts, bet kam palīdzību prasīt - vienkārši nebija kam.

Grūti teikt, kā izpaužas latviskā dzīvesziņa, kristīgās vērtības un rūpes par kopējo labumu. Bet domāju, piekritīsiet, ne tā, ka vienkārši slāj garām pakritušajiem, ļaujot tiem truli nosalt turpat zem kājām. Arī vientuļa transformācija ledus gabalā, jo dzīvoklī kļuvis pārāk auksts, diez vai ir tā cilvēka cieņas un brīvības realizācija, kuru dēļ esot dibināta šī valsts. Citiem vārdiem sakot - šī preambula ne tikai vairo jau tā pārblīvēto melu un blefa atmosfēru visos šīs valsts līmeņos. Šoreiz šie meli ir ar diezgan šķebinošu pēcgaršu.

Vai varbūt tiešām taisnība ir politiķiem un valsts pastāvēšana iegūs jēgu tikai ar preambulas pieņemšanu. Un varbūt tiešām tajā pat brīdī, kad dokuments būs parakstīts, mēs pēkšņi kļūsim godīgi, taisnīgi un izplatīsim ap sevi visus humānisma ideālus. Varbūt tieši preambula ir tas, kas mums visu šo laiku pietrūka. Varbūt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Parlaments konceptuāli atbalsta Satversmes preambulas projektu

LETA, 27.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāti šodien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja Satversmes grozījumu projektu, kas paredz mainīt valsts pamatlikuma ievaddaļu, iekļaujot tajā preambulu.

Kā priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam noteikts 28.aprīlis. Saeimai nākotnē būs jālemj par Satversmes preambulas projektu otrajā un trešajā lasījumā.

Iepriekš skatot šo jautājumu Juridiskajā komisijā, Saeimas priekšsēdētāja partijas Vienotība līdere Solvita Āboltiņa (V) uzsvēra Satversmes preambulas pieņemšanas nepieciešamību. To pierādot notikumi, kas ir sākušies pirms kāda laika, piemēram, referenduma rosināšana par krievu valodu kā otru valsts valodu. Kā akcentēja Āboltiņa, ir ļoti labi, ka preambulas projekts ir tapis pašlaik, lai atspoguļotu konkrētu vēsturisko situāciju un iezīmētu, ka Latvija ir Eiropas valsts vērtību izpratnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Solīds izskats, iespaidīga tehniskā un komforta daudzveidība, kas nemaksās nogalinoši bargu naudu, ir lietas, kuras apliecina, ka jaunākais Škoda Superb limuzīns būtu kā radīts nākamajam Latvijas prezidentam, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Ar Volkswagen koncerna piejaucēto MQB platformas izmantošanu Superb ir izpildījis vairākus nozīmīgus mājas darbus, kas ļāvis čehu izstrādājumam no šaura un mazliet lempīga sedana pārvērsties par elegantu un pēc formām ļoti izskatīgu limuzīnu. Vispirms auto riteņu bāze ir palielināta par 8 centimetriem, bet priekšējā virsbūves pārkare ir sarukusi par 6 centimetriem. Tomēr pats galvenais ieguvums ir tas, ka Superb ir kļuvis par teju 5 centimetriem platāks, solot vairāk vietas platumā arī salonā. Tam visam klāt lieliskais Škoda dizaineru darbs, sērijveida automobīlī meistarīgi iedzīvinot samērā nesen izstrādātā prototipa Vision C elegantās formas. Florences apkaimē notiekošajos žurnālistu testos Škoda Superb apliecināja čehu ražotāja spēju un māku izgatavot atlētisku un modernu limuzīnu, kas izskatīsies ievērojami dārgāk, nekā patiesībā sola tā cenu lapa. Nelielai atkāpei var minēt, ka Eiropā Superb limuzīna debija tiek plānota jau jūnijā, savukārt Latvijā, vismaz pēc pašreizējās informācijas, Superb limuzīns tiks prezentēts vienlaikus ar Superb Combi versiju, kas tirgu sasniegs pēc atrādīšanās Frankfurtes autoizstādē rudenī. Pilnīgi iespējams, ka Superb limuzīna ierašanās laiks tiks pārcelts, un pašmāju Superb kārotāji to varēs ieraudzīt krietni agrāk, nekā plānots. Jaunā Superb limuzīna precīzas cenas uzzināsim tuvāko nedēļu laikā. Neoficiālās aplēses liecina, ka standarta izpildījuma benzīnversijas cena varētu būt, sākot no 19 tūkst. eiro, bet dīzeļversija, sākot no 21 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunija un Krievija paraksta robežlīgumu

LETA, 18.02.2014

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets (pa kreisi) un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Foto: AFP/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien Maskavā parakstījuši Igaunijas un Krievijas robežlīgumu.

Tāpat ministri arī parakstīja līgumu par robežām Narvas un Somijas līča jūras rajonos, kā arī vienošanos par Igaunijas vēstniecības Krievijā un Krievijas vēstniecības Igaunijā atrašanās vietas apstākļiem.

Pēc līgumu parakstīšanas to teksti būs vēl jāapstiprina abu pušu parlamentiem. Līgumi spēkā stāsies 30 dienas pēc apmaiņas ar ratifikācijas vēstulēm. Tad sāksies darbs pie robežu iezīmēšanas dabā.

Jau vēstīts, ka Igaunijas un Krievijas robežlīguma noslēgšanas process nonāca strupceļā 2005.gadā, taču 2012.gadā tas no jauna tika atsākts.

Igaunijas un Krievijas ārlietu ministri robežlīgumu parakstīja jau 2005.gada maijā Maskavā. Rīgikogu līgumu ratificēja jau tā paša gada vasarā, taču pievienoja tam preambulu, kurā bija norādīts, ka 1920.gada Tartu Miera līgumā noteikto robežu daļēja grozīšana neietekmē citus jautājumus, kas regulēti šajā līgumā. Nepilnu mēnesi vēlāk Krievija paziņoja, ka atsauc savu parakstu zem robežlīguma, apgalvojot, ka Igaunijas parlamenta pievienotā preambula ļaujot Tallinai izvirzīt pret Maskavu teritoriālas pretenzijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Citi Krievijas spēlētāji torpedē Gazprom izredzētību, kamēr kompānija pilda politisko pasūtījumu , trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pirms globālās finanšu krīzes Gazprom tirgus kapitalizācija bija virs 300 mljrd. USD, bet šajos kompānijai grūtākajos laikos tā ir jau ap 50 mljrd. USD. Tās spēja pielāgoties jaunajai tirgus situācijai ir lielākais izaicinājums kompānijas vēsturē, aģentūrai AFP saka konsultāciju kompānijas Macro Advisory Partners līdzīpašnieks Kriss Vīfers. «Atliek vien noraudzīties, vai Gazprom kļūs par [Krievijas] ārpolitikas piedēkli, vai arī attīstīsies par globālu enerģētikas kompāniju.» Krievijas Ekonomikas ministrija prognozē, ka šogad Gazprom saražos 414 miljardus kubikmetru gāzes, kas būtu zemākais rādītājs tās vēsturē un arī slikta zīme kompānijai, kuras aktīvos ir vienas no lielākajām dabasgāzes rezervēm pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - FOTO: Katalonijas parlaments nobalso par neatkarību no Spānijas

LETA--AFP, 27.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katalonijas reģionālais parlaments piektdien nobalsojis par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Papildināta visa ziņa

Deklarācija tika pieņemta ar 70 balsīm «par» un desmit «pret» un diviem deputātiem nododot tukšus biļetenus, bet opozīcija balsojumu boikotēja, pirms tā pametot 135 vietu parlamentu.

«Mēs dibinām Katalonijas Republiku kā neatkarīgu un suverēnu demokrātiskā un sociālā likuma valsti,» teikts rezolūcijas preambulā.

Rezolūcijā aicināts sākt neatkarības procesu, kas ietver jaunu svarīgāko Katalonijas likumu izstrādi un vienlīdzīgu sarunu sākšanu ar Spānijas amatpersonām par sadarbības izveidošanu.

Savukārt Spānijas Senāts piektdien nobalsojis par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, kuras parlaments neilgi pirms tam nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Gobzema deklarācija: Apsvērs diferencētas nodokļu likmes dažādās nozarēs un reģionos

LETA, 31.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu iekasējamības uzlabošanas nolūkos paredzēts analizēt iespējas ieviest diferencētās nodokļu likmes dažādās nozarēs un reģionos, paredz partijas «KPV LV» sagatavotais topošās valdības deklarācijas projekts, ja iespēja vadīt valdību kristu par labu politiskā spēka Ministru prezidenta amata kandidātam Aldim Gobzemam.

Izglītības jomā partija paredzējusi būtiski pilnveidot pirmsskolas izglītības programmas, kā arī pārņemt skolu tīklu no pašvaldībām valsts pārziņā, lai «reāli» ieviestu vienotus izglītības standartus. Izglītības kvalitātes celšanai tikšot pagarināts mācību gads, kā arī tiks panākts, lai skolas sekmē mūsdienu pasaulei nepieciešamo prasmju apguvi, teikts dokumenta «Par taisnīgu un augošu Latviju!» projektā.

«Gobzema deklarācijā» tiek norādīts uz nepieciešamību samazināt augstskolu skaitu, kā arī no 2021.gada ieviest principu, ka vienā studiju jomā valsts budžeta vietas tiek finansētas tikai vienā augstskolā. Skolu programmās iecerēts nodrošināt atbilstošas zināšanas par seksuālo un reproduktīvo veselību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vairākas privātskolas var beigt pastāvēt

Privātās vidusskolas “Patnis” direktore Agnese Pūtele, 18.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan aizvadītā gada izskaņā pēc publiskajā telpā izskanējušās kritikas politiķi solīja privātskolām skolēnu minimālā skaita kritērijus nepiemērot, pagājušajā nedēļā, tiekoties ar privātskolu direktoriem, ministrijas vadība šādu solījumu vairs nepieminēja.

Tikpat neskaidrs palika arī jautājums, vai skolas tiks mērītas pēc kvantitatīvajiem vai kvalitatīvajiem rādītājiem, un kādi būs kritēriji. Tā kā Izglītības un zinātnes ministrija beidzot aicinājusi uz sarunu arī "privātos" un cerams, ka viss vēl nav izlemts un dialogs ir iespējams.

Noteikto slieksni pārsniedz tikai daži

Jautājums par līdzfinansējuma piešķiršanu privātskolām, kā slieksni nosakot konkrētu skolēnu skaitu, ticis apspriests jau vairākus mēnešus. Ja sākotnēji tika runāts tikai par vidusskolu līmeni, tad šobrīd rodas sajūta, ka finansējums tiks pārtraukts visā posmā no 1. līdz 12. klasei, ja skolā nebūs vismaz 350 skolēnu.

Tā kā privātās izglītības iestādes tiek dibinātas ar mērķi nodrošināt personisku pieeju katram skolēnam, īstenojot arī iekļaujošu izglītību, šāds skolēnu skaits nav gandrīz nevienai privātskolai, izņemot izglītības iestādes, kas īsteno tālmācību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Igaunija varētu ierobežot Ķīnas tehnoloģiju izmantošanu 5G tīklu veidošanā

LETA--ERR, 27.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrija izstrādā lēmumu, kas ļautu ierobežot to vai citu uzņēmumu tehnoloģiju izmantošanu telekomunikāciju tīklos, un tas būtībā var nozīmēt, ka Ķīnas kompānijas "Huawei" tehnoloģijas nedrīkstēs izmantot 5G tīklu veidošanā Igaunijā, vēsta sabiedriskās raidorganizācijas ERR ziņu portāls.

Šādi ierobežojumi nepieciešami, lai varētu turpināties konkurss par nākamās paaudzes mobilo sakaru tīkla frekvenču sadali.

Kā uzsvēris atbildīgais par Igaunijas valsts kiberdrošības politiku Rauls Riks, Ķīnas tehnoloģijas pieder pie paaugstināta riska kategorijas. Ņemot vērā, ka valsts ne vienmēr spēj kontrolēt tehnoloģiju, tai jāpieņem fundamentāls lēmums attiecībā uz to, vai tā uzticas tam vai citam ražotājam, viņš norādījis.

"Ja kompānijas akcijas tiek kotētas biržā, ja tās pārvaldība ir caurskatāma, ja tā atrodas Eiropas Savienībā, ar to vienmēr var sazināties, vienmēr var ātri un viegli atrisināt problēmas, tad ar šādu ražotāju saistītie riski ir krietni zemāki. Taču, ja kompānija atrodas ārpus ES, nav pārstāvēta biržā un tās vadība nav caurskatāma, riski ir augstāki. Visiem šiem kritērijiem ir sava nozīme," skaidrojis Riks.

Komentāri

Pievienot komentāru