Pārtika

Lietā par NP Foods kontu apķīlāšanu izbeidz tiesvedību pret 25 uzņēmumiem

BNS, 20.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietā saistībā ar pārtikas ražotāju grupas NP Foods un citu ar to saistīto uzņēmumu un privātpersonu kontu apķīlāšanu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien nolēma izbeigt tiesvedību pilnībā pret 25 no 29 uzņēmumiem, aģentūrai BNS pastāstīja NP Foods pilnvarotā pārstāve, zvērināta advokāte Sintija Radionova.

«Joprojām tiesvedība saglabāsies Daumantam Vītolam, Solvitai Pētersonei, Ivo Lukam-Indānam un uzņēmumam NPBC,» viņa paskaidroja.

Tāpat Radionova pastāstīja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pārsūtīs Rīgas apgabaltiesai lietas materiālus, lai tā jau tuvākajā laikā sāktu skatīt Luka-Indāna, Vītola, Pētersones un NPBC blakus sūdzības par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 28.janvāra lēmumu.

«Nevis šie 25 (atbildētāji), kuros ietilpst Laima, Gutta un tā tālāk, bet šie nosauktie četri lūdza atkārtoti atcelt piemēroto prasības nodrošinājumu. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atstāja spēkā prasības nodrošinājumu (..). » teica Radionova.

NP Foods pilnvarotā pārstāve arī paskaidroja, ka attiecībā uz Pētersoni - «viņa ir viens no jaunajiem atbildētājiem lietā». Viņai netika piemērots prasības nodrošinājums - kontu apķīlājums.

«Ļoti iespējams, ka prasītāja puse šodienas lēmumu pārsūdzēs, taču, tā kā Rīgas apgabaltiesa jau iepriekš ir vērtējusi šo jautājumu un secinājusi, ka šajā strīdā ierautie 25 NP Foods grupas uzņēmumi nevar būt par atbildētājiem, tad esam diezgan droši, ka arī nākamās instances lēmums tikai apstiprinās šodien pasludināto, jo šajā konkrētajā jautājumā nav runa par kādu pierādījumu vai faktu vērtējumu, bet gan par likuma, konkrēti Koncernu likuma, normu interpretāciju,» skaidroja Radionova.

Tāpat NP Foods grupas uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis aģentūru BNS informēja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien ir pieņēmusi loģisku un pamatotu lēmumu, izbeidzot ļaunprātīgu mēģinājumu nelikumīgi pārņemt nacionāla mēroga uzņēmumus.

Attiecībā uz tiesas lēmumu par tiesvedības izbeigšanu pret 25 no 29 atbildētājiem, aģentūrai BNS tiesas pārstāve Oksana Hvostova pastāstīja, ka tas kopš 25.februāra būs pārsūdzams apelācijas kārtībā.

Hvostova arī piebilda, ka Rīgas apgabaltiesai izskatot augstāk minētās blakus sūdzības, iespējams Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lietu varētu turpināt skatīt 13.maijā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka tiesas sēdē pērn novembrī pēc Lukas-Indāna, Vītola un NPBC lūguma jautājumu par kontu apķīlāšanu atstāja aktuālu līdz prasība tiks izskatīta pēc būtības. Tādējādi tiesa 7.novembrī neatcēla lēmumu par kontu apķīlāšanu Lukam-Indānam, Vītolam un NPBC.

Rīgas apgabaltiesa pērn 17.septembrī atcēla kontu apķīlājumu 25 koncerna Nordic Partners Limited grupas uzņēmumiem, tostarp arī NP Foods bijušā īpašnieka Nordic Partners Food Limited uzņēmumu kontiem.

Toreiz tiesa apķīlājumu vēl neatcēla divām privātpersonām un vienam uzņēmumam.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 20.maijā nolēma apķīlāt Nordic Partners Limited koncernā ietilpstošo uzņēmumu kontus. Ar pieteikumu tiesā par zaudējumu piedziņu bija vērsies uzņēmums NP Business centre, prasot piedzīt 5,3 miljonu eiro zaudējumus.

Tāpat ziņots, ka NP Foods, kurā ietilpst Laima, Staburadze un Gutta, lūgusi valsts amatpersonas to kompetences ietvaros apturēt reiderisma mēģinājumu, kas vērsts pret koncernu. NP Foods toreizējā pārstāve Rita Voronkova aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka citos reiderisma uzbrukumos apsūdzētais NP Business centre līdzīpašnieka Menard Port LLC pārstāvis Mārcis Miķelsons un tiesu izpildītājs Jānis Lazdāns, kurš arī ir bijis vairākkārt apsūdzēts par iesaistīšanos reiderismā, ir mēģinājuši realizēt reiderismu pret Laimu un Staburadzi.

Savukārt Miķelsons vēstulē valsts amatpersonām jūnija vidū minēja, ka viens no iemesliem, kāpēc 20.maijā tiesa jau sākotnēji pieņēmusi lēmumu strīdā starp Menard Port LLC un Nordic Partners Limited, kā rezultātā apķīlāti vairāki NP Foods grupas uzņēmumu konti, saistīts ar to, ka tiek aizpludināti līdzekļi par fiktīviem pakalpojumiem.

Pēc Miķelsona sniegtās informācijas, NP Business Centre naudas līdzekļi pastāvīgi, bez objektīva saimnieciska pamatojuma, ir tikuši un tiek aizpludināti uz koncerna uzņēmumiem NP Properties un NP Management, it kā par vadības un menedžmenta pakalpojumiem.

NP Foods apvieno Latvijas un Lietuvas pārtikas, tirdzniecības un loģistikas uzņēmumus Laima, Staburadze, Gutta, Staburadzes konditoreja, Saldumu tirdzniecība, NP Logistics. Tas ir Latvijas lielākais vadības uzņēmums saldumu un dzērienu nozarē. Par NP Foods īpašnieku septembra sākumā kļuva Norvēģijas kompānija Orkla, bet līdz tam" uzņēmuma vienīgais īpašnieks bija Maltā reģistrētā kompānija Nordic Partners Food Limited.

Komentāri

Pievienot komentāru