Finanses

Likmju kāpums var kļūt izaicinošs tiem, kuriem ir daudz kredītu

LETA, 22.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Procenta likmju kāpums kredītiem, visdrīzāk, neradīs tūlītēju negatīvu ietekmi, taču ir iespējams, ka banku klienti būs piesardzīgāki jaunu kredītu ņemšanā, intervijā atzina "OP Corporate Bank" pārstāvji.

"OP Corporate Bank" Latvijas filiāles vadītājs Elmārs Prikšāns uzsvēra, ka Latvijā bankas pašlaik ir piesaistījušās vairāk depozītu nekā izsniegušas kredītos.

"Tas nozīmē, ka gan privātpersonas, gan uzņēmumi ir bijuši salīdzinoši konservatīvi, uzņemoties jaunas saistības. Tas nozīmē arī to, ka uzņēmumu bilances ir spēcīgākas un mēs neredzam to, ka varētu sekot tūlītēja negatīva ietekme. It īpaši tas attiecas uz lielajiem uzņēmumiem, ar kuriem Latvijas tirgū strādā mūsu banka," sacīja Prikšāns.

Arī Somijas finanšu grupas "OP Financial Group" prezidents un izpilddirektors Timo Ritakallio norādīja, ka banku klientiem - vai tās būtu mājsaimniecības vai korporatīvie klienti - tagadējais procentu likmju līmenis problēmas nerada, un nav redzami sarežģījumi ar kredītu atmaksu.

"Vienlaikus, ja procenta likmju līmenis palielināsies būtiski, tas var kļūt izaicinoši, it īpaši tiem klientiem, kuriem ir daudz kredītu," atzina Ritakallio.

Viņš arī prognozēja, ka procentu likmju kāpums un recesija ekonomikā nozīmēs, ka pieprasījums pēc kredītiem un pēc investīciju pakalpojumiem samazināsies. Tomēr nav domājams, ka tas būs dramatiski liels apjoms.

Ritakallio arī atgādināja, ka tagadējās kredītu procentu likmes joprojām ir ļoti mērenas, ja tās salīdzina ar vēsturiskajiem līmeņiem.

Savukārt depozīti gluži pretēji, pēc viņa teiktā, varētu kļūt pievilcīgāki. "Ļoti svarīgi ir arī tas, ka finanšu tirgos ir skaidri redzams, ka resursi tajos pašlaik ir daudz dārgāki nekā pirms zināma laika. Arī tas banku acīs depozītus atkal padara daudz interesantākus un var veicināt depozītu procenta likmju kāpumu," norādīja "OP Financial Group" prezidents.

Vienlaikus Prikšāns piebilda, ka daudz būs atkarīgs no tā, cik liels būs pieprasījums pēc depozītiem. "Nākotnes likmes pašlaik prognozēt ir ļoti grūti, bet tās noteikti būs pozitīvas un bankas par depozītiem jau ir sākušas maksāt un maksās arī turpmāk, tāpat, kā tas ir bijis senāk," viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru