Citas ziņas

LVRTC gatavs nodrošināt balsošanu elektroniski

Elīna Pankovska, 06.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) ir gatavs nodrošināt iespēju jau nākamajās pašvaldību vēlēšanās balsot elektroniski. Tas nozīmē, ka vēlētājiem vairs nevajadzētu obligāti iet uz iecirkņiem un stāvēt rindās, kā arī būtiski tiktu vienkāršota rezultātu apkopošana.

«Izvērtējot uzņēmuma līdzšinējo pieredzi e-paraksta sniegšanā, kā arī tehnisko nodrošinājumu, kas ir LVRTC rīcībā, varam apgalvot, ka esam gatavi piedāvāt šādu risinājumu. Turklāt mums ir pietiekami daudz laika, lai jauno instrumentu notestētu, pārbaudītu un jau uz nākamajām pašvaldību vēlēšanām nodotu Centrālās vēlēšanu komisijas rīcībā,» ir pārliecināts LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Arī CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars piekrīt, ka beidzot jāsāk strādāt pie e-vēlēšanu ieviešanas: «Kārtējās pašvaldību vēlēšanas ir paredzētas 2013.gadā, kas nozīmē, ka šis ir īstais brīdis, lai sāktu diskutēt par šo iespēju, jo tehnoloģijas mūsdienās nav galvenais šķērslis interneta balsošanas ieviešanai. Šādai iniciatīvai ir nepieciešams vispirms likumdevēja atbalsts un grozījumi vēlēšanu likumos, kā arī jānoskaidro, cik gatavi uzticēties vēlēšanu rezultātiem, kas iegūti, balsojot internetā, ir Latvijas vēlētāji.»

LVRTC rīcībā esot tāds tehniskais nodrošinājums, kas ļautu pārliecināties par konkrēta cilvēka personību elektroniskajā vidē, savukārt laika zīmoga lietojums ļaujot precīzi pateikt, kad šī persona aktivitātes esot veikusi. Šie paši priekšnoteikumi esot nepieciešami, veicot balsojumu elektroniskajā vidē – jābūt pārliecībai par nobalsojušās personas autentiskumu, kā arī par to, ka tā savu balsojumu veikusi tam paredzētajā laikā.

Līdz ar to, pielāgojot esošo elektronisko parakstu, kā arī papildus, sadarbībā ar nozares ekspertiem un CVK izstrādājot balsošanas vietnes mehānismu un paredzot, ka tajā nebūs iespējams saistīt konkrētu vēlētāju ar viņa izdarīto izvēli, LVRTC tehnoloģisko bāzi ir iespējams izmantot e-vēlēšanu nodrošināšanai.

Elektroniskajai balsošanai esot daudz priekšrocību, proti, persona ir pasargāta ar pinkodu, kuru nezina neviena trešā puse. Elektronisks balsojums arī mazina balsu uzpirkšanas iespēju, jo iecerēts īstenot tādu risinājumu, kur vēlētājs var pilnībā mainīt vai koriģēt savu brīvo gribu atvēlētā vēlēšanu laika norises ietvaros. E-vēlēšanas arī būtiski paātrina un atvieglo balsu skaitīšanas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru