Pasaulē

MAN un Scania apsver iespēju apvienoties

Lelde Petrāne, 15.11.2010

Jaunākais izdevums

Vācijas kravas automobiļu ražotāja MAN SE un zviedru kolēģe Scania AB pirmdien apstiprinājušas, ka apsver apvienošanās iespēju. Abi ražotāji jau vairākus mēnešus esot izskatījuši dažādus iespējamos sadarbības projektus, ziņo MarketWatch.

Vienlaikus abas kompānijas akcentējušas, ka galīgais lēmums par apvienošanos vēl nav panākts.

Iespējamais apvienošanās plāns paredz apvienot abas kompānijas, saglabājot unikālās abu zīmolu vērtības.

Šis abu kravas automašīnu ražotāju paziņojums seko Vācijas izdevuma Der Spiegel nedēļas nogalē vēstītajam, ka Volkswagen AG vēlas pārņemt pilnīgu kontroli MAN, izmantojot Scania.

Volkswagen pieder 28,7% kapitāla un 29,9% no kopējā balsstiesību skaita MAN, kā arī 49,3% no kapitāla un 71,8% no kopējā balsstiesību skaita Scania.

Medijs norāda, ka kopā MAN un Scania veidotu vienu no pasaulē lielākajiem kravas automobiļu ražotājiem, un spētu labāk konkurēt ar Daimler AG un Volvo AB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Scania Latvia vadītāju Aigaru Pušinski

Lelde Petrāne, 06.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Scania Latvia vadītājs Aigars Pušinskis. Scania ir starptautisks uzņēmums, kas pārstāvēts vairāk nekā 100 pasaules valstīs un nodarbojas ar kravas automašīnu, pilsētas un tālsatiksmes autobusu, rūpniecisko un kuģu dzinēju ražošanu. Tas nodrošina arī saistītos pakalpojumus – kravas automašīnu un autobusu tirdzniecību, servisa pakalpojumus, 24 stundu palīdzību, finansēšanu sadarbībā ar Scania Finans, autovadītāju apmācību un citus pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Labs autovadītājs varot samazināt degvielas patēriņu par 10%

Lelde Petrāne, 26.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Scania Latvia gada griezumā veiktā datu analīze apstiprina, ka prasmīgs vadītājs ar izkoptu braukšanas stilu var samazināt degvielas patēriņu par 10%.

Turklāt Scania Latvia izvērtējums liecina, ka kravas auto segmentā degvielas izmaksas viedo pusi no kopējām transportlīdzekļa ekspluatācijas izmaksām, kas vidēji ir 35 – 40 tūkst. eiro gadā, atkarībā no degvielas iegādes valsts.

Scania Latvia pārstāvji atzīst, ka degvielas cenu kāpums kravas auto segmentā kopumā veicinājis uzņēmumu stratēģijas maiņu attiecībā uz automašīnas ekspluatāciju, tostarp būtiski palielinājis pieprasījumu pēc apmācībām vadītāju braukšanas prasmju izkopšanai.

Saskaņā ar Scania Latvia statistiku, iegādājoties jaunu kravas auto, standarta komplektācijā tiek iekļauta degvielas bāka ar maksimālo atļauto tilpumu (1500 litri). Pieprasījums pēc šādas komplektācijas vienmēr bijis liels, tomēr pēdējā gada periodā tā izvēlēta visiem jaunajiem kravas vilcējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Transporta risinājumu piegādātājs “Scania” paziņojis, ka oficiāli darbu uzsāk augstas veiktspējas akumulatoru montāžas rūpnīca Zviedrijas galvenajā ražotnē Sēdertāljē.

Tādējādi tiek pavērta iespēja jaudīgu premium klases elektrisko transportlīdzekļu sērijveida ražošanai un solis tuvāk ilgtspējīgu risinājumu ieviešanai ražošanas procesā.

Šī gada aprīlī “Scania” kopā ar “Northvolt” prezentēja kopīgi izstrādātu akumulatoru, kas paredzēts īpaši jaudīgam transportam ar izcilu veiktspēju un unikāli zemu oglekļa pēdas nospiedumu. Šis akumulators tiek ražots “Northvolt ETT” gigaražotnē Zviedrijas ziemeļos, un jau no 5. septembra tas tiek ražots komplektos jaunajā, 18 tūkstoši kvadrātmetrus plašajā ražotnē Sēdertāljē, nodrošinot iespēju uzsākt “Scania” premium klases elektrisko kravas automobiļu sērijveida ražošanu reģionālajam transportam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Scania apstrīd Eiropas Komisijas piemēroto 880 miljonu eiro naudassodu

Žanete Hāka, 28.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kompānija Scania ir iepazinusies ar Eiropas Komisijas vakar pieņemto lēmumu par neatļautu informācijas apmaiņu laika posmā no 1997. līdz 2011. gadam un apstrīdēs to, informē uzņēmuma pārstāvji.

Eiropas Komisija vakar, 27. septembrī paziņoja savu lēmumu izmeklēšanas lietā pret Scania, norādot, ka Scania ir pārkāpusi konkurences noteikumus, 14 gadu laikā slepeni vienojoties ar pieciem citiem Eiropas kravas automobiļu ražotājiem par cenu noteikšanu.

Scania neatzīst Eiropas Komisijas apsūdzības un apstrīd lēmumu kopumā. Scania arī uzsver, ka tā ir pilnībā sadarbojusies ar Eiropas Komisiju, sniedzot pieprasīto informāciju un paskaidrojumus visā izmeklēšanas periodā.

Db.lv jau rakstīja, ka Eiropas Komisija (EK) trešdien Vācijas autobūves koncernam Volkswagen piederošajam kravas automašīnu ražotājam Scania piemērojusi 880 miljonu eiro naudassodu, apsūdzot uzņēmumu cenu fiksēšanā un par izvairīšanos no stingrāku piesārņojuma noteikumu radītajām izmaksām.Scania vienīgais līdz šim bija izvairījies no naudassoda saņemšanas vērienīgajā EK izmeklēšanā saistībā ar Eiropas kravas automašīnu ražotāju karteli, kurā pieci citi uzņēmumi jau atzinuši vainu un kopumā saņēmuši rekordlielu naudassodu trīs miljardu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Scania akcionāriem iesaka nepārdot akcijas par VW piedāvāto cenu; VW cenu nepalielinās

Dienas Bizness, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatkarīgā komisija, kas tika izveidota, lai izvērtētu Vācijas autoražotāja Vokswagen (VW) piedāvājumu par 6,7 miljardiem eiro pārņemt atlikušās autobūves kompānijas Scania akcijas, iesaka atlikušo, VW īpašumā neesošo Scania akciju īpašniekus nepiekrist šādam darījumam.

Komisija, kurā darbojas arī Scania valdes loceļi, uzskata, ka, pamatojoties uz Scania ilgtermiņa perspektīvām, izaugsmes prognozēm, tehnoloģiskajiem sasniegumiem un sinerģijas potenciālu, VW piedāvātā darījuma summa ir pārāk maza.

Scania mazākuma akcionāriem akciju pārdošanas piedāvājums tika izteikts šā gada februārī. VW par katru Scania mazākumakcionāru rīcībā esošo akciju piedāvāja 200 Zviedrijas kronas (22,68 eiro). Piedāvājuma brīdī VW piedāvātā cena par 36% pārsniedza Scania akcijas vērtību.

Piedāvājuma izteikšanas brīdī VW piederēja 62,6% Scania kapitāla un 89,2% balstiesību kompānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Paaugstinot darba apmeklētību par 1%, Scania gadā iegūst aptuveni 8 miljonus

Gunta Kursiša, 22.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kravas automobiļu ražotājs Scania pašlaik Zviedrijā tiek uzskatīts par vienu no sociāli atbildīgākajiem uzņēmumiem, kurā īpaša vērtība tiek piešķirta kompānijas darbiniekiem. Tomēr Scania nav pievērsusies darbinieku labsajūtas paaugstināšanai «labdarības nolūkos», bet, lai ievērojami paaugstinātu darba ražīgumu, stāstīja Scania pārstāvis.

«Scania pašlaik nav noteikta kāda korporatīvās sociālās atbildības (corporate social responsibility (CSR)) politika, drīzāk kompānija darbojas, saskaņā ar vērtībām, kas izveidojušās ilgu kompānijas darbības gadu laikā», norādīja Scania pārstāvis.

«Tas, ka motivēti darbinieki paaugstina kompānijas produktivitāti ir acīmredzams fakts. Piemēram, tādas aktivitātes kā veselības centra izveide, kurā darbinieki var apmeklēt dažādas sporta nodarbības, kā arī iespēja darbiniekiem un viņu ģimenēm kompānijas teritorijā apmeklēt ārstu, netiek veiktas labdarbības nolūkos,» norādīja Scania pārstāvis, skaidrojot, ka darbinieku labsajūta ir tieši saistīta ar kompānijas produktivitāti. Pašlaik visā pasaulē Scania strādā 37 tūkstoši darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās paaudzes Scania kravas vilcējs, uzlabojot kabīnes saturu, pilnveidojot šasiju, motoru gammu un ieviešot jaunus drošības standartus, tiecas pievienoties šī segmenta teicamnieku klubiņam

Kā jau ierasts, jauna kravas auto pirmizrāde ir kā ilgi gaidīta bērna nākšana pasaulē. Attiecīgi gan tiem, kas auto ir radījuši, gan tiem, kas pirmo reizi klātienē iepazīstas ar jaunā modeļa spējām, tas ir īpašs notikums. Šī iemesla dēļ Scania savās mājās Zviedrijā bija uzrīkojusi vērienīgu testu pasākumu. 16 jaunu Scania kravas auto ar dažādu veidu motoriem, kabīnēm un velkamo sastāvu aizmugurē bija Sēderteljes testa poligonā notiekošā pasākuma saldais ēdiens. Šajā pasākumā klāt bija arī DB autoapskatnieks, un tur redzētais un piedzīvotais liek secināt, ka kravas vilcēju sabiedrībā ir dzimis jauns un spēcīgs konkurents ikvienam šajā segmentā pārstāvētajam zīmolam, tostarp Volvo, Mercedes, MAN un citiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmaiņas reģistrētas smago automašīnu tirgotāja SIA «Scania Latvia» valdes sastāvā, ziņo Klientu Portfeļa monitorings.

Kopš 1.novembra uzņēmuma valdi atstājis tās līdzšinējais valdes loceklis Janno Karu, līdz ar to valde turpina darboties vienas personas sastāvā.

Lursoft pieejamā informācija liecina, ka SIA «Scania Latvia» valdes locekļa amatu turpina ieņemt Aigars Pušinskis. SIA «Scania Latvia» reģistrēta 1993. gadā un pieder zviedru Scania CV Aktiebolag. Pērn uzņēmuma apgrozījums palielinājās par 9,32%, pieaugot līdz 56,15 miljoniem eiro, bet peļņa - līdz 2,49 miljiem eiro pēc nodokļu nomaksas. SIA «Scania Latvia», raksturojot tirgus situāciju pagājušajā gadā, norāda, ka iezīmējies samazināts pieprasījums pēc jaunām kravas automašīnām, kam par pamatu bijusi dažu lielu transporta uzņēmumu auto parka neatjaunošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Scania Latvia peļņa pērn palielinājusies par 12%

Lelde Petrāne, 29.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kravas automašīnu tirgū strādājošā uzņēmuma SIA Scania Latvia peļņa pērn palielinājusies par 12% - līdz 887 tūkstošiem latu.

Scania Latvia apgrozījums 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, palielinājies par 22%, sasniedzot 26,6 milj. latu.

Aigars Pušinskis, Scania Latvia vadītājs, norāda, ka pērn kopumā Scania Latvia pārdeva 246 jaunas kravas automašīnas un 76 lietotas kravas automašīnas. «Galvenie tirgu ietekmējošie faktori pērn lielākoties bija ekonomiskie apstākļi, kā arī kravas automašīnu tirgū pastāvošā un pieaugošā konkurence starp visiem tirgus dalībniekiem,» viņš piebilst.

Šogad esot prognozējams kravas automašīnu pārdošanas apjomu pieaugums. A. Pušinskis norādīja: «No 2006.gada līdz 2008.gadam tika nopirkts liels skaits kravas automašīnu. Šobrīd līzingā ņemtās automašīnas ir izmaksātas un ir pienācis brīdis, kad tās būtu jāmaina pret jaunākām, bet ekonomiskā nestabilitāte Eiropas Savienībā varētu būt ierobežojošs faktors, kas varētu likt autoparku īpašniekiem pārdomāt un atlikt iegādi. Šis gads būs pēdējais, kad kravu pārvadātāji Eiropas Savienībā varēs iegādāties jaunus kravas transportlīdzekļus ar motoriem, kas atbilst EURO 5 prasībām. No 2014.gada 1.janvāra stājas spēkā EP regula, kas paredz, ka jaunus kravas transportlīdzekļus varēs reģistrēt tikai ar motoriem, kas atbilst stingrajām EURO 6 apkārtējās vides prasībām.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Scania Latvia tirgū laidis visurgājēju jeb apvidus kravas automašīnu off road.

Jaunās kravas apvidus automašīnas ir speciāli pielāgotas darbam bezceļa apstākļos un nestandarta ekspluatācijas situācijās, norāda uzņēmuma pārstāvji. Jaunajam Scania modelim ir vienlaidu tērauda priekšējais buferis un jauna, paaugstināta šasija ar pneimatisko piekari, kā arī Opticruise ar jauno bezceļu režīmu. Off road modeļa frontālais stils izstrādāts, lai pēc iespējas vairāk aizsargātu trauslākās sastāvdaļas.

Scania Latvia vadītājs Aigars Pušinskis norāda, ka off road modelim prognozējamas labas noieta perspektīvas starptautiskajā tirgū, savukārt Latvijā pieprasījumu sekmēs aktivitāte celtniecības un ceļu būves nozarēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Ekonomiskā atlabšana pērn Scania Latvijā ļāvusi dubultot pārdošanas apjomus

Gunta Kursiša, 17.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar 2010. gadu, pērn Scania Latvia pārdevusi divreiz vairāk automobiļu, un to lielā mērā veicinājusi aktivitāte starptautisko kravas pārvadājumu segmentā un ekonomiskās situācijas stabilizēšanās kopumā.

Kopumā pērn Scania Latvia pārdeva 254 jaunus transportlīdzekļus, sasniegts 21,6 milj. Ls apgrozījums, kas ir par 90% lielāks nekā iepriekšējā gadā. Pērn uzņēmuma peļņa viedoja 651 tūkst. Ls.

Šādus finanšu rezultātus sekmējusi aktivitāte starptautisko kravas pārvadājumu segmentā, kā arī ekonomiskās situācijas valstī stabilizēšanās kopumā. Tāpat gūta atdeve no iepriekšējos gados veiktās uzņēmuma darbības restrukturizācijas un stratēģiskas resursu optimizēšanas, teikts Scania Latvia paziņojumā.

Scania Latvia tirgus daļa Latvijā 2011. gadā sasniedza 19,4%.

«Aizvadītais gads Scania Latvia vērtējams kā veiksmīgākais pēdējo piecu gadu periodā. Līdzās kravas automašīnu tirdzniecībai uzņēmums nodrošina arī servisa pakalpojumus, kur pērn izdevās palielināt apgrozījumu par 28%,» norādīja Scania Latvia vadītājs Aigars Pušinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija atļāvusi Volkswagen pārņemt kravas automašīnu ražotāju MAN, vēsta thelocal.de.

Volkswagen par apvienošanās plāniem ar MAN paziņoja jau šī gada maijā, tajā pašā laikā tika paziņots arī par Vācijas automobiļu ražotāja apvienošanos ar Zviedrijas Scania.

«Lai sadarbību starp MAN, Scania un Volkswagen padarītu veiksmīgāku, ir nepieciešama skaidrāka MAN un Volkswagen apvienošanās procesa kontrole,» teikts Vācijas automašīnu ražotāja paziņojumā.

Volkswagen ir palielinājis savu akciju apjomu MAN līdz vairāk nekā 30%. Patlaban Volkswagen pieder 45,66% Scania kapitāldaļu, kā arī 70,94% balsojuma tiesību, savukārt MAN pieder 13,35% zviedru Scania kapitāldaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Autoražotāju Scania apsūdz kukuļu maksāšanā Irākā

Lelde Petrāne, 02.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas korupcijas novēršanas izmeklētājs apsūdzējis kravas automašīnu ražotāju Scania piecus miljonus ASV dolāru lielu kukuļu maksāšanā, izmantojot ANO programmu Irākā, ziņo thelocal.se.

Prokurors Nils Ēriks Šulcs The Associated Press stāstījis, ka kompānija varētu būt pārkāpusi gan ASV, gan Zviedrijas likumus. Viņš sacījis, ka varētu vērsties tiesā Zviedrijā pret vairākām Scania amatpersonām, un tas varētu notikt šā gada beigās vai 2011.gada sākumā.

Šulcs apgalvojis, ka Zviedrijas kravas automašīnu ražotājs izmantojis Tunisijas un Krievijas kompānijas, lai veiktu darījumus ar Sadama Huseina režīmu.

Saskaņā ar viņa teikto kukuļi vismaz piecu miljonu ASV dolāru vērtībā maksāti par līgumiem, kuru vērtība ir aptuveni 70 miljoni ASV dolāru.

Scania iepriekš slavēta par atteikšanos maksāt kukuļus Irākas režīmam, neraugoties uz iespēju zaudēt ienesīgus līgumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

FOTO: Investējot 2 miljardus eiro, Scania laiž klajā jaunu kravas automašīnu sēriju

Zane Atlāce - Bistere, 26.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot 2 miljardus eiro, Scania laidusi klajā jaunu kravas automašīnu sēriju, kuras izstrādes darbs ilga 10 gadu, informē uzņēmumā.

Testu braucienos nobraukti vairāk nekā 10 miljoni kilometru. Starptautiskās tirdzniecības uzsākšana plānota piecos posmos 18 mēnešu periodā. Jauno kravas automašīnu ražošana tiks uzsākta Scania montāžas rūpnīcā Soderteljē. Sākumā uzsvars būs uz transportlīdzekļiem un pakalpojumiem tālajiem pārvadājumiem, bet vēlāk tiks ieviesti citi jauninājumi.

«Vispamanāmākie elementi, protams, ir jaunās kabīnes, bet īstā inovācija ir tā, ka mēs ieviešam jaunas tehnoloģijas, pakalpojumus un izpratni, kas palīdzēs klientiem pārskatīt savus izdevumus un ieņēmumus,» uzsvēra Scania prezidents un izpilddirektors Henriks Henriksons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Scania Latvia apgrozījums pērn sasniedzis 36,145 miljonus eiro

Dienas Bizness, 15.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmuma Scania Latvia 2014.gada apgrozījums ir 36,145 miljoni eiro, kas ir par 10,7% vairāk nekā 2013.gadā. Peļņa augusi par 22,4% - līdz 1,532 miljoniem eiro, informē uzņēmumā.

Kā norāda Scania Latvia vadītājs Aigars Pušinskis, galvenā pārdošanas apjomu kāpuma atslēga ir pats produkts – Scania Streamline.

Lai arī 2014. gadā jauna komerctransporta ar pilnu masu virs 3,5t reģistrācijas Latvijā ir samazinājušās par 25%, uzņēmums Scania Latvia spējis kāpināt pārdošanas apjomus, palielinot savu tirgus daļu par 11% - no 16,3% 2013. gadā līdz 27,3% pērn.

2015. gadā kravas automobiļu tirgus Latvijā segmentā ar pilnu masu virs 16t tiek prognozēts 900 automobiļu apmērā, kas ir par 16% mazāk ka 2014.gadā. «Tas ir izaicinošs mērķis, tomēr arī šogad plānojam nostiprināt savas pozīcijas tirgū un palielināt Scania kravas automašīnu skaitu Latvijā, » norāda A. Pušinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

Latvijas Līzinga devēju asociācijai pievienojas Danske Bank un Scania Finans AB Latvijas filiāle

LETA, 30.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī deviņiem Latvijas Līzinga devēju asociācijas (turpmāk - LLDA) biedriem pievienojušās vēl divas kompānijas - Danske Bank A/S filiāle Latvijā un Scania Finans AB Latvijas filiāle, kas turpmāk ar savām iniciatīvām līdzdarbosies Latvijas līzinga tirgus uzlabošanā.

Līdz ar to LLDA aptver vairāk, nekā 95 % no Latvijas līzinga tirgus.

LLDA vadītājs Jevgenijs Belezjaks: «Šādu starptautiska mēroga dalībnieku iesaistīšanās asociācijas darbībā ir ļoti nozīmīga un vienlaicīgi norāda uz Latvijas līzinga tirgus potenciālu un lielo piedāvājumu. Līdz ar Danske Bank un Scania Finans AB Latvijas filiāles pievienošanos asociācijai, turpināsim līzinga attīstības tālāku sekmēšanu Latvijas tautsaimniecībā».

Danske Bank A/S filiāles Latvijā līzinga nodaļas vadītājs Atis Bialkovskis uzsver, ka: «uzsākot piedāvāt līzinga produktu, Danske Bank ienākusi Latvijas līzinga tirgū straujiem soļiem un guvusi lielu klientu atsaucību: »Nostiprinoties kā pilnvērtīgam tirgus dalībniekam, iestāšanās asociācijā ir likumsakarīgs nākamais solis. Mēs vēlamies attīstīties un kļūt pieejamāki ne tikai klientiem, bet arī pārējiem tirgus dalībniekiem, kā arī dalīties ar savu pieredzi kopīgu asociācijas mērķu sasniegšanai līzinga attīstībā.«

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Noslēgusies Scania jaunās kravas automašīnu paaudzes ieviešana Latvijā

Dienas Bizness, 12.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kravas automašīnu rūpnīca Scania Eiropā un arī Latvijā prezentējusi atkritumvedējus, pilsētas un reģionālās piegādes, lidostas apkalpes un glābšanas dienestu transportu, tādējādi oficiāli noslēdzot pilnīgu pāreju uz jaunās paaudzes kravas automašīnām visos transporta segmentos.

Pilsētvides transports pieejams ar dažādu alternatīvo degvielu motoriem, kas nodrošina zemāku izmešu līmeni un degvielas patēriņa samazinājumu, kā arī ir kļuvis klusāks un drošāks blīvā satiksmē.

Šobrīd Scania jaunās paaudzes kravas automašīnām ir pieejami 15 dažādi Euro 6 motori ar jaudu no 280 līdz 730 zirgspēkiem (9, 13 and 16 litri). Jaunākais pienesums motoru saimei ir 7 litru motors, kas gan izmēra, gan svara ziņā ir mazākais no Scania motoru klāsta, tomēr aizvien gana jaudīgs (220 līdz 280 zirgspēki) un līdz 10% ekonomiskāks un piemērots piegādes un atkritumu savākšanas transportam.

Paplašināts arī alternatīvo degvielu motoru klāsts, prezentējot 13 litru motoru, kas darbināms ar sašķidrināto gāzi (LNG) vai saspiesto gāzi (CNG) un samazina CO2 izmešus par 15-90%. Jaunais gāzes motors piemērots gan smagu kravu transportēšanai, gan pārvadājumiem starp pilsētām: līdz 40 tonnām smags kravas automobilis, kura motoru darbina sašķidrinātā gāze, var nobraukt līdz pat 1100 km.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Scania pērn Latvijā palielina tirgus daļu

Dienas Bizness, 27.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Scania Latvia pērn kāpinājis pārdošanas apjomus, palielinot savu tirgus daļu par 11% - no 16,3% 2013. gadā līdz 27,3% pērn, neskatoties uz to, ka 2014. gadā jauna komerctransporta ar pilnu masu virs 3,5t reģistrācijas Latvijā ir samazinājušās par 25%, informē SIA Scania Latvia Mārketinga projektu vadītāja Linda Zarovska.

«Latvijā tradicionāli būtiskākais segments ir kravas auto virs 16t, kas veido 92% no komerctransporta tirgus. Ja 2013. gada ikmēneša reģistrācijas svārstījās ap 110 automobiļiem un gada beigās pieaugot pat līdz 120 140, tad sākot ar 2014. gada maiju pirmreizējo reģistrāciju skaits samazinājās vidēji uz 60 vienībām,» stāsta Auto Asociācija valdes loceklis Ingus Rūtinš.

Ka norāda I. Rūtinš, populārāko zīmolu secība kravas automobiļu tirgū virs 16t nav mainījusies – joprojām līderis ir Volvo, tam seko Scania, Mercedes Benz un DAF. Tomēr ir mainījušies spēku samēri - Volvo un DAF katrs zaudējuši tirgus daļu par vairāk nekā 10 procentpunktiem (attiecīgi 34% un 12%), savukārt Scania ir ieguvusi vairāk nekā 10 procentpunktus (27,3% tirgus daļa).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kravas automobiļu ražotāji attīsta dažādu alternatīvo degvielu motorus, kas nodrošinātu zemāku izmešu līmeni un degvielas patēriņa samazinājumu

Turklāt šie motori ir ievērojami klusāki, kas ir moderna pilsētvides transporta mērķis.

Attīsta alternatīvas

Pēc būtības šobrīd visi lielie kravas automobiļu ražotāji Volvo, Scania, Mercedes vai MAN aktīvi attīsta dažādu alternatīvo degvielu motorus. Nav noslēpums, ka līdzīgi kā vieglo autobūvē, kas jau «jūk prātā» ar vērienīgiem elektrifikācijas plāniem, nekur tālu neatpaliek arī kravas transports. Daudzu ražotāju prātos elektromobilitāte ir arī ilgtspējīga transporta pamats. Piemēram, amerikāņu Tesla radītie elektriskie kravas auto ir radījuši precedentu nozarē un iezīmējuši attīstības ceļu pārējiem. Nav šaubu, ka Volvo, Scania, Mercedes un citu Eiropā pazīstamo zīmolu izpētes centros arī tiek attīstīti līdzīgas tehnoloģijas kravas auto, tomēr, ja par elektriskajiem kravas automobiļiem šobrīd varam runāt vēl aizvien nākotnes formā, ir alternatīvas, kas tautsaimniecībā pieejamas jau šodien.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Daugavpils satiksme" ceturtdien sākusi jauno "Scania Citywide LF" elektroautobusu testēšanu, informē uzņēmumā.

Uzņēmums paralēli īsteno vairākus sabiedriskā transporta infrastruktūras attīstības projektus, kas Daugavpilī ļaus attīstīt videi draudzīga un ilgtspējīga sabiedriskā transporta pieejamību.

Seši jaunie bezemisiju elektriskās piedziņas autobusi "Scania Citywide LF" testa režīmā izbrauks vairākus pilsētas maršrutus, lai pārbaudītu tehniskās īpašības, drošību un darbību pārvietojoties pa dažādu ceļu segumu un atšķirīgos laikapstākļos. Šāda testēšana ļauj novērtēt elektroautobusu efektivitāti un uzticamību, pirms tie tiks ieviesti regulāros pasažieru maršrutos. Pēc veiksmīga testēšanas posma un atbilstošu rezultātu iegūšanas jaunie autobusi tiks pievienoti maršrutu tīklam un sāks regulārus pasažieru pārvadājumus pilsētas teritorijā, skaidro uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Atjaunojoties pieprasījumam pēc kravas auto, Scania ceturkšņa peļņa trīskāršojusies

Lelde Petrāne, 02.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Scania AB, Zviedrijas kravas automašīnu ražotājs, ko kontrolē Volkswagen AG, paziņojis par ceturkšņa peļņu, kas pārspēj analītiķu prognozes. Tai pamatā ir pieprasījuma atjaunošanās Eiropā, ziņo Bloomberg.

Ceturtā ceturkšņa tīrā peļņa vairāk nekā trīskāršojusies līdz 3 miljardiem kronu (470 miljoni ASV dolāru) no 822 miljoniem kronu attiecīgajā laika posmā pirms gada, liecina kompānijas paziņojums.

Bloomberg aptaujātie analītiķi bija prognozējuši 2,69 miljardu kronu peļņu.

Apgrozījums palielinājies par 23% līdz 22,5 miljardiem kronu.

Pasūtījumu skaits pieaudzis par 57% līdz 21 758 kravas automašīnām un autobusiem.

Kā vēstīts, Scania pagājušā gada novembrī paziņoja, ka apsver iespēju apvienoties ar Vācijas kravas automašīnu ražotāju MAN SE, radot Eiropā lielāko komerciālo transportlīdzekļu ražotāju. Taču pagaidām vēl lēmums par apvienošanos neesot pieņemts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tallinas sabiedriskā transporta kompānija «Tallinna Linnatranspordi» (TLT) iepirkuma konkursā izraudzījusies Polijas uzņēmumu «Solaris Bus & Coach» kā piegādātāju 100 jauniem ar saspiesto dabasgāzi darbināmiem satiksmes autobusiem, darījuma summai sasniedzot 27 miljonus eiro.

Tas pats līgums paredz iespēju iegādāties vēl 100 autobusu.

TLT vadītājs Deniss Boroditss norādīja, ka jaunie autobusi būs ne tikai videi draudzīgāki, bet arī ļaus līdz 30% jeb diviem miljoniem eiro gadā ietaupīt degvielas izdevumos.

Konkursā pieteicās divas kompānijas, abas ir spēcīgi un pieredzējuši autobusu ražotāji un piedāvāja pienācīgas kvalitātes autobusus, tomēr «Scania Eesti» piedāvājums tika atzīts par iepirkuma noteikumiem neatbilstošu, paskaidroja Boroditss.

Viņš piebilda, ka konkursa noteikumi paredzēja, ka pieteikuma iesniedzējiem jānorāda ne tikai autobusu cena, bet arī to lietošanas izmaksas, uzturēšanas izmaksas un rezerves daļu, kuras nesedz garantija, izmaksas nākamajiem desmit gadiem. «Scania Eesti» pieteikumā nebija pilnībā norādītas visas prasītās izmaksas, tādēļ tas neatbilda Publisko iepirkumu likumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

NBS piegādāts degvielas vedējs ar iebūvētu mērlaboratoriju

Lelde Petrāne, 29.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Scania Latvia Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām piegādājusi degvielas vedēju gaisa spēku aviācijas bāzei Lielvārdē. Speciāli NBS prasībām un NATO standartiem tika uzkonstruēta un aprīkota degvielas uzglabāšanas cisterna un iepildīšanas sistēma.

Virsseržants Andris Metlāns stāsta: «Jaunā mašīna tiks izmantota lidaparātu zemspārnu un virsspārnu degvielas uzpildīšanai. Tai ir vairākas funkcijas – ne tikai uzpildīt degvielu, bet arī, pateicoties iebūvētajai testa laboratorijai, veikt degvielas kontroli.»

Savukārt, Aigars Pušinskis, SIA Scania Latvia vadītājs, sacīja: «Šis bija sarežģīts projekts, kura realizācijā vairākus mēnešus strādājām kopā ar NBS pārstāvjiem, lai izstrādātu cisternas tehnisko projektu un pēc tam arī nodrošinātu tās izgatavošanu, atbilstoši NBS specifiskajām vajadzībām.»

Degvielas vedējā ir iebūvēta mērlaboratorija, kas uzrauga degvielas kvalitāti. Tas divos cisternas nodalījumos spēj uzglabāt 20 850 litrus degvielas. Tam ir uzpildītās degvielas uzskaite, un tas var atsūknēt jau iepildītu degvielu no lidmašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežsaimniecības uzņēmuma SIA "Pata" grupa investējusi gandrīz astoņus miljonus eiro, iegādājoties 27 "Scania Super" kravas automašīnas, informē uzņēmumā.

Kā norāda "Pata" pārstāvji, uzņēmums no "Scania" saņems 21 kokvedēja sastāvu un sešus vilcēju sastāvus koksnes beramkravu pārvadāšanai. Pirmās kravas automašīnas saņemtas šodien.

Noslēdzoties autoparka paplašināšanas projektam, "Pata" grupai kopumā būs 90 meža tehnikas autoparka vienības, tai skaitā kokvedēji, šķeldvedēji un šķeldotāji.

"Pata" grupas loģistikas vadītājs Kaspars Liepiņš-Liepa, atzīmē, ka grupas autoparka vidējais tehnikas vecums ir divi gadi, savukārt jaunās automašīnas ļaus efektīvāk apkalpot ne vien grupas uzņēmumus, bet arī citus meža īpašniekus.

Uzņēmumā uzsver, ka līdz ar parka paplašināšanu tiks izveidotas 60 jaunas darbavietas, kā arī palielināta enerģētiskā neatkarība, jo kurināmās koksnes produktu pārvadāšanu no meža līdz ražotnei un patērētājam "Pata" grupa veiks ātrāk un mobilāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 14. septembrī, Rīgas Pasažieru ostas teritorijā tika atklātas Scania jaunās paaudzes kravas automašīnas.

«Līdz ar jaunā modeļa atklāšanu Scania vairāk nekā jebkad agrāk pievērš uzmanību arī ilgtspējīgai un atbildīgai attieksmei pret vidi un šo domāšanas virzienu ir praktiski iestrādājusi jaunās paaudzes automašīnās,» norāda Scania Latvia vadītājs Aigars Pušinskis.

Latvijā tika prezentēts desmit gadu izstrādes rezultāts, kurā ieguldīti vairāk nekā 2 miljardi eiro.

Fotogrāfijas - raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru