Tehnoloģijas

Mana pieredze: Identificē klientus ar datorredzi

Anda Asere, 28.05.2019

Zippy ID un Zippy Vision attīstītāji Gundars Kuļikovskis (no kreisās), Kristaps Kuļikovskis un Oskars Ošs.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Zippy ID automātiskas identifikācijas pārbaudes risinājums 30 sekundēs salīdzina cilvēka pašbildi ar pases fotogrāfiju; uzņēmums šajā virzienā gūtās zināšanas par datorredzi izmanto arī pārtikas kvalitātes kontrolē

SIA Zippy Vision izstrādājis automātiskas identifikācijas pārbaudes risinājumu Zippy ID. «Pašlaik daudzi klientu verifikāciju dara manuāli vai pusautomātiski, piemēram, saistībā ar «zini savu klientu» un naudas atmazgāšanas draudu novēršanas prasībām. To pārbauda azartspēļu vietnes, finanšu pakalpojumu sniedzēji – teju visas organizācijas, kuru klienti naudu kaut kur pārskaita. Mūsu risinājums ar datorredzes un dažādu algoritmu palīdzību ļauj pilnībā automatizēt klientu verifikācijas procesu un atteikties no manuālas iejaukšanās,» stāsta Kristaps Kuļikovskis, SIA Zippy Vision līdzdibinātājs. Tā vietā, lai lietotājs aizpildītu reģistrācijas formu, ielādētu bildes un gaidītu dienu vai divas, kamēr kāds otrā galā manuāli veiks dokumentu pārbaudi, process tiek reducēts līdz pusminūtei.

Kristaps teic, ka, piemēram, kompāniju akciju tirdzniecības jomā, kur aktualitātes strauji mainās un cilvēki ātri vēlas pirkt vai pārdot savus aktīvus, «mežonīgais reģistrācijas paātrinājums ir ļoti noderīgs». Tāpat azartspēļu vietnēm jaunu lietotāju piesaiste ir dārga un, ja visā ciklā ir iespēja kaut kā ietaupīt, tas šiem uzņēmumiem ir pievilcīgi.

Šādi risinājumi mūsdienās kļūst aktuāli, jo pieaug vajadzība pēc klientu identificēšanas, un tas ir iespējams – agrāk nebija tādas datoru jaudas. Līdz ar to attīstās mašīnredze un mākslīgā intelekta risinājumi, un daudzas nozares lielu daļu darba nodod robotiem un iekārtām.

Uzņēmums apvieno gan pašu izstrādātus algoritmus, gan tirgū jau pieejamus risinājumus. «Cenšamies izmantot labāko jau pieejamo – ne vienmēr vajag izgudrot riteni no jauna – un uz tā bāzes risinājumu uzlabot vēl vairāk,» saka Gundars Kuļikovskis, SIA Zippy Vision īpašnieks.

Bārda netraucē

Zippy ID nolasa sejas biometrijas datus, analizējot vairāk nekā simt punktu, ko izmanot sejas pašbildes un oficiālā dokumenta attēla salīdzināšanā. «Mašīnredzes algoritmi pārbauda, vai dokuments nav viltots. Papildu tam mūsu risinājums «izvelk» dokumenta datus un pasniedz tos klientam piemērotā formātā, tā aiztaupot manuālu informācijas pārrakstīšanu,» stāsta Kristaps.

Visu rakstu lasiet 28. maija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

VIDEO: Latvijas tehnoloģijas audzē pašmāju ražotāju konkurētspēju

Māris Ķirsons, 01.12.2022

SIA Zippy Vision līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Gundars Kuļikovskis.

Ekrānšāviņš no video

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kompānijas SIA Zippy Vision izstrādātās un ražotās koka brusu un zāģmateriālu optimizācijas līnijas, kas ļauj palielināt gatavās produkcijas iznākumu, nepalielinot pārstrādājamās koksnes daudzumu, pašlaik sekmīgi izmanto vairāki kokapstrādes uzņēmumi Latvijā, bet tuvāko mēnešu laikā tiks uzsākts to eksports uz Ziemeļeiropas valstīm.

„Pašlaik ir sarunas ar ārvalstu dīleriem, kuriem jau ir padomā vairāki šajās zemēs strādājošie kokapstrādes uzņēmumi, kuriem ir nepieciešamas mūsu izstrādātās koksnes pārstrādes optimizācijas sistēmas, risinājumi un iekārtas,” situāciju skaidro SIA Zippy Vision līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Gundars Kuļikovskis.

Viņš atzīst, ka kompānijai ir paveicies ar pirmajiem klientiem, jo kokapstrāde ir salīdzinoši konservatīva un tajā labākais pārdošanas risinājums ir strādājoša un sevi pierādījusi iekārta. Vienlaikus, lai no ieceres un laboratorijas izmēra prototipa nonāktu līdz reālai, sekmīgi strādājošai sistēmai, ir vajadzīgs ne tikai laiks, bet arī resursi. „Būtībā nav tāda iekārtas prototipa, kas spēt izturēt sadursmi ar reālu ražotni, kurā ir viss — skaidas, putekļi, vibrācija utt. -, tāpēc bijuši nepieciešami ļoti daudzi uzlabojumi un jārisina problēmiņas, par kurām sākotnēji neiedomājāmies,” skaidro G. Kuļikovskis. Viņš norāda, ka viss sācies ar Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta pasūtījumu, tomēr, ienākot ar savām iekārtām reālajā ražošanā, tās nācies pilnveidot, uzlabot ne tikai atbilstoši pasūtītāju vēlmēm un biznesa uzstādījumiem, bet arī atbilstoši videi, kādā attiecīgajām iekārtām jāstrādā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Zippy ID raugās Āzijas virzienā

Anda Asere, 30.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Zippy ID" sācis sadarbību ar Indonēziju, kā arī plāno apgūt citas reģiona valstis – Malaiziju, Taizemi, Singapūru.

"Dienas Bizness" jau vēstīja, ka "Zippy ID" automātiskas identifikācijas pārbaudes risinājums 30 sekundēs salīdzina cilvēka pašbildi ar pases fotogrāfiju. Uzņēmums šajā virzienā gūtās zināšanas par datorredzi izmanto arī pārtikas kvalitātes kontrolē.

"Ņemot vērā, ka Eiropā konkurence identifikācijas verifikācijā ir daudz lielāka nekā Āzijā un pieprasījums pēc šāda veida risinājumiem ir krietni mazāks, pašlaik cenšamies iekarot Āzijas tirgu. Pašlaik strādājam ar Indonēziju, bet noteikti ir plāns apgūt arī citas reģiona valstis – Malaiziju, Taizemi, Singapūru," stāsta Kristaps Kuļikovskis, SIA "Zippy Vision" līdzdibinātājs. Līdz šim uzņēmums ir veicis teju vienu miljonu verifikāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki Latvijas IKT nozares un zinātnes pārstāvji - "LMT", "MakIT", "Mobilly", "TestDevLab", "Zippy Vision", Latvijas Universitātes eksperti, "TechHub" Riga līdzdibinātājs Andris K. Bērziņš - ir apvienojušies iniciatīvā, lai brīvprātīgi un bez maksas radītu lietotni, kas varētu palīdzēt ierobežot vīrusa izplatību Latvijā un ātrāk atvieglot ārkārtas stāvokļa ierobežojumus.

Lietotnes risinājuma izvērtēšanā iesaistījušās arī vairākas valsts iestādes, t. sk. Valsts prezidents un Valsts prezidenta kanceleja, Slimību profilakses un kontroles centrs, NATO StratCom, kā arī medicīnas nozares profesionāļi un epidemiologi.

Plānoto lietotni ikviens iedzīvotājs Latvijā varēs brīvprātīgi un bez maksas lejupielādēt savā telefonā. Tā darbosies, izmantojot Bluetooth tehnoloģiju, un būs pieejama ierīcēm gan ar IOS, gan ar Android operētājsistēmām.

Lietotnes izstrāde tiek balstīta uz Eiropas datu aizsardzības principiem. Neatklājot atrašanās vietas koordinātas, saslimšanas gadījumā tādējādi varētu informēt visus, kuri arī izmanto šādu lietotni un ar kuriem slimnieks ir bijis kontaktā tuvāk par apmēram 2-4 metriem un ilgāk par apmēram 15 minūtēm."Kaut arī Latvija šobrīd ir valsts ar vieniem no mērenākajiem ierobežojumiem, tomēr tie ievērojami ietekmē cilvēku aktivitātes. Lai ierobežojumus atvieglotu, ir jāievieš papildu piesardzības pasākumi, ko jau ir izdarījušas vairākas citas valstis. Panākumu pamatā ir plaša testēšana un kontaktu meklēšana. Mobilās lietotnes varētu atvieglot kontaktu meklēšanu un paātrināt testēšanas laiku. Tas palīdzētu labāk ierobežot infekciju un samazināt ierobežojumus. Ir lieliski, ka Latvijā ir ekspertīze šādu mobilo lietotņu radīšanai, un īpaši pozitīvi, ka procesā ir iesaistīti daudzi vadošie uzņēmumi un tas notiek sociālā projekta ietvaros," norāda Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ar lietotni "Apturi Covid" kļuvusi par vienu no pirmajām valstīm, kas testē Eiropas Komisijas uzdevumā izstrādāto lietotņu pārrobežu savietojamības risinājumu.

Saskaņā ar ieceri, pateicoties šim risinājumam, dažādās valstīs izstrādātas lietotnes varēs savā starpā apmainīties ar informāciju, tādējādi sniedzot iespēju brīdināt iedzīvotājus par saskarsmi ar Covid-19 slimnieku, pat ja saslimušais izmanto citā valstī radītu lietotni.

Eiropas Komisijas lietotņu pārrobežu savietojamības risinājuma izstrādē un testēšanā līdz ar Latviju iesaistījušās arī Čehija, Dānija, Vācija, Īrija un Itālija.

"Šobrīd aktīvi esam iesaistījušies jaunā risinājuma un tā darbībai nepieciešamās digitālās infrastruktūras testēšanā. Apstākļos, kad cilvēki atkal ir atgriezušies ierastajā ikdienas ritmā, ceļo uz ārzemēm un aktīvi apmeklē publiskus pasākumus, paplašināt lietotnes "Apturi Covid" funkcionalitāti un integrēt to starptautiskā savstarpēji savienotu lietotņu ķēdē ir loģisks un akūti nepieciešams solis. Tikai šādi varam nodrošināt, ka, aizbraucot, piemēram, uz Vāciju, lietotnes izmantotājs saņems brīdinājumu, ja būs nonācis saskarsmē ar kādu Vācijas iedzīvotāju, kurš sasirdzis ar šo slimību. Vai, gluži otrādi, – atrodoties tepat, Latvijā, ir bijis kontakts ar kādu ārzemnieku, kurš slimo ar Covid-19," skaidro lietotnes "Apturi Covid" komunikācijas vadītāja Elīna Lidere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru