Mana pieredze: Pastiprina Latvijas ābolu garšu 

No entuziasma mājas apstākļos dot āboliem pievienoto vērtību līdz biznesa idejai – šāds ir Sabiles sidra rašanās īsais stāsts

Linda Zalāne, 03.12.2018
1/27

Baiba Circene

Foto: Evija Trifanova/LETA

Baiba un Aldis Circeņi Sabiles vārdam liek ieskanēties biežāk nekā reizi gadā, kad šajā mazajā Kurzemes mazpilsētā tiek rīkoti grandiozi vīna svētki, kurus apmeklē tūkstošiem cilvēku. Abi Sabiles sidra (SIA Kroņstrauts) īpašnieki ir ar arhitektu izglītību un sidra darināšanai no sākuma pievērsās intereses vadīti, bet vēlāk saskatīja arī biznesa potenciālu.

«Daļu dzīvē nosaka likumsakarības un daļu – nejaušības – tā kā Ņūtonam uzkrita ābols uz galvas. Mums tepat, Matkulē, netālu no Sabiles, ir lauku māja, kur aug āboli. Gados, kad bija raža, to bija pilna zeme. Visu apēst nevar, tādēļ neatlika nekas cits kā augļus šķūrēt uz komposta kaudzi. Sirds sāpēja, un domās raisījās dažādi varianti, ko vēl ar āboliem varētu izdarīt. Cik tad dzersi sulas un ābolmaizes ēdīsi? Tobrīd Latvijā sidra un vīna ražošana nebija tik populāra, un tas bija īstais brīdis, kad to varēja sākt darīt. Turklāt tika veiktas izmaiņas likumos, kas atļāva mazās alus un vīna darītavas. Kustība pamazām sākās,» atminas Baiba.

Jau pirms Saeimas vēlēšanām Jaunā Konservatīvā partija solīja, ka visas trīs Latvijas lielās ostas ir jāpaliek zem valsts jumta, tādēļ ASV sankcijas pret Aivaru Lembergu un vairākām juridiskajām personām ir uzlūkojamas kā politisko solījumu pildīšana un vienlaikus politiskās varas pārvēršana ekonomiskajā.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Sākotnējie aptuveni trīs gadu eksperimenti notikuši mājās, nopietni pie šī projekta kopā ar vīru sākuši strādāt 2011. gadā, bet pie pirmās pudeles un pirmā nopelnītā lata tika 2013. gadā. «Uzreiz ražotni neveidojām. Tik traki mēs neriskējām. Vairākus gadus sidru veidojām virtuvē, kur stāvēja ābolu maisi un vienkārša mājas apstākļiem piemērota sulu spiede. Es ar švammīti berzu katru ābolu, lai tas būtu tīrs un gatavs pārstrādei. Mēģinājām, vai to vispār var izdarīt, jo tāda veida darba pieredzes mums nebija. Es nedaudz šo lietu pamācījos Anglijā, kur apmeklēju sidra darīšanas kursus. Vienlaikus ar mani mācījās profesionāļi šajā jomā, kuri vienkārši gribēja iegūt papildu zināšanas. Viens no uzdevumiem bija tāds, ka jādod citiem pagaršot produkts, kuru esi izveidojis. Toreiz pasniedzējs pagaršoja mūsu darināto sidru un atzina, ka viņam nav nekā slikta, ko man teikt. Labie vārdi un atzinība mani motivēja darboties tālāk un mājas eksperimentus pārvērst nopietnākā līmenī,» savu ceļu līdz sidra ražošanai atminas Baiba.

Viņa atzīst, ka reizēm cilvēki ir prasījuši, kam ir jānotiek, lai pievērsos sidra ražošanai. Viena padoma nav, jo diezin vai kāds cits atkārtotu tieši tādu pašu ceļu. «Mēs ar vīru abi divi pēc pirmās izglītības esam arhitekti. Es esmu vairāk nekā astoņus gadu strādājusi bankā, pēc tam – citā starptautiskā finanšu institūcijā. Pievēršanās sidra ražošanai bija nejaušība, kas tagad ir mana ikdiena,» atzīst Baiba.

Biznesa sākšana prasīja diezgan lielu sagatavošanos un investīcijas, kas līdz šim bijušas vairāk nekā 100 tūkst. eiro. Bija nepieciešams atrast ražošanas telpas, un tas arī izdevies. Pirms astoņiem gadiem sākuši rosīties pašreizējā vecajā ēkā, kurā ilgus gadus saimniekojis laika zobs.

Visu rakstu Pastiprina Latvijas ābolu garšu lasiet 3. decembra laikrakstā Dienas Bizness. Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Bauskas novadā top ābolu brendijs Fisher's Brandy

FOTO: Abavas vīna darītavas degustācijas telpas atklāšana

Tālavas sidrs optimizē ražošanas procesu

Uzņēmējam Aldim Circenim darba pilnas rokas: krēsli, sidrs, restorāns

Kā top? Abavas vīna darītavas dzērieni

Sekojot idejai: Cer piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus

Tevi varētu interesēt

Kopš vasaras SIA Peldu brūzis, kur top degvīns Akmeņlauzis, ražošanas telpas no...

Cilvēka labsajūta ir ne vien katra personīgā darīšana, bet arī nopietns darba...

Bundzinieka, amatnieka Krišjāņa Kupcāna pirmās radītās bungas, kas paredzētas pašam, vēl arvien...

Latvijā radītie tricikli Wolftrike vispirms izturējuši trieciena pārbaudi pašmāju drifta hallē...

Keramiķe Linda Romanovska atradusi līdzsvaru un īsto dzīves telpu, kurā bez stresa,...

Nepalaid garām

Dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projekta īstenotāji atklājuši pirmās nākotnes infrastruktūras...

Nākamajā gadā uzņēmējiem gaidāms ne viens vien izaicinājums, taču tajā pašā laikā...

Par čeku loterijas devumu ēnu ekonomikas apkarošanā un nodokļu ieņēmumu palielināšanā varēs...

Ekonomikas izaugsmes bremzēšanās ir vērojama, taču vismaz tuvāko gadu laikā tik dziļa...

Latvijas tehnoloģiju uzņēmumi saredz iespēju darbiniekiem strādāt attālināti, taču ļaut strādāt...

Novembra sākumā Rīgā, Ģertrūdes ielā atklāts salons BG Suits, kas piedāvā gan...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

No šīs sadaļas

Ivars Saide 20 savas dzīves gadus ir strādājis šovbiznesa industrijā - bijis...

Sludinājumu portāla getapro.lv pakalpojumu sniedzēju skaits sasniedz 750 un līdzšinējo pasūtījumu...

Zemnieku saimniecībā Līvi apgrozījums 2017. gadā audzis par 20%, bet šogad tā...

Mobilajai lietotnei ēdiena pasūtīšanai Qfer ir vairāk nekā 250 tūkstoši reģistrēto lietotāju...

SIA We Build Parks izveidojis jauna tipa veloparku ikkatrai pilsētai. Ieguvums –...

Pēc veiksmīga starta Rēzeknē Ausmeņa kebabs ir ieguvis savus cienītājus arī Rīgā...

Rīgas domes rīkotajā grantu programmas «Atspēriens» rudens konkursā godalgotas četras biznesa...

Rīdzinieki Zane un Reinis Maskavi saskata skaistumu tajā, ko citi uzskata par...

Līdz ar striktākiem noteikumiem saistībā ar vienreizējā iepakojuma izmantošanu un sabiedrības...

Mūsdienās uzņēmuma ģeogrāfiskā atrašanās vieta attīstības iespējas vairs būtiski neietekmē,...