Mana pieredze: Pastiprina Latvijas ābolu garšu 

No entuziasma mājas apstākļos dot āboliem pievienoto vērtību līdz biznesa idejai – šāds ir Sabiles sidra rašanās īsais stāsts

Linda Zalāne, 2018. gada 03. decembris plkst. 6:32

Baiba un Aldis Circeņi Sabiles vārdam liek ieskanēties biežāk nekā reizi gadā, kad šajā mazajā Kurzemes mazpilsētā tiek rīkoti grandiozi vīna svētki, kurus apmeklē tūkstošiem cilvēku. Abi Sabiles sidra (SIA Kroņstrauts) īpašnieki ir ar arhitektu izglītību un sidra darināšanai no sākuma pievērsās intereses vadīti, bet vēlāk saskatīja arī biznesa potenciālu.

«Daļu dzīvē nosaka likumsakarības un daļu – nejaušības – tā kā Ņūtonam uzkrita ābols uz galvas. Mums tepat, Matkulē, netālu no Sabiles, ir lauku māja, kur aug āboli. Gados, kad bija raža, to bija pilna zeme. Visu apēst nevar, tādēļ neatlika nekas cits kā augļus šķūrēt uz komposta kaudzi. Sirds sāpēja, un domās raisījās dažādi varianti, ko vēl ar āboliem varētu izdarīt. Cik tad dzersi sulas un ābolmaizes ēdīsi? Tobrīd Latvijā sidra un vīna ražošana nebija tik populāra, un tas bija īstais brīdis, kad to varēja sākt darīt. Turklāt tika veiktas izmaiņas likumos, kas atļāva mazās alus un vīna darītavas. Kustība pamazām sākās,» atminas Baiba.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Sākotnējie aptuveni trīs gadu eksperimenti notikuši mājās, nopietni pie šī projekta kopā ar vīru sākuši strādāt 2011. gadā, bet pie pirmās pudeles un pirmā nopelnītā lata tika 2013. gadā. «Uzreiz ražotni neveidojām. Tik traki mēs neriskējām. Vairākus gadus sidru veidojām virtuvē, kur stāvēja ābolu maisi un vienkārša mājas apstākļiem piemērota sulu spiede. Es ar švammīti berzu katru ābolu, lai tas būtu tīrs un gatavs pārstrādei. Mēģinājām, vai to vispār var izdarīt, jo tāda veida darba pieredzes mums nebija. Es nedaudz šo lietu pamācījos Anglijā, kur apmeklēju sidra darīšanas kursus. Vienlaikus ar mani mācījās profesionāļi šajā jomā, kuri vienkārši gribēja iegūt papildu zināšanas. Viens no uzdevumiem bija tāds, ka jādod citiem pagaršot produkts, kuru esi izveidojis. Toreiz pasniedzējs pagaršoja mūsu darināto sidru un atzina, ka viņam nav nekā slikta, ko man teikt. Labie vārdi un atzinība mani motivēja darboties tālāk un mājas eksperimentus pārvērst nopietnākā līmenī,» savu ceļu līdz sidra ražošanai atminas Baiba.

Viņa atzīst, ka reizēm cilvēki ir prasījuši, kam ir jānotiek, lai pievērsos sidra ražošanai. Viena padoma nav, jo diezin vai kāds cits atkārtotu tieši tādu pašu ceļu. «Mēs ar vīru abi divi pēc pirmās izglītības esam arhitekti. Es esmu vairāk nekā astoņus gadu strādājusi bankā, pēc tam – citā starptautiskā finanšu institūcijā. Pievēršanās sidra ražošanai bija nejaušība, kas tagad ir mana ikdiena,» atzīst Baiba.

Biznesa sākšana prasīja diezgan lielu sagatavošanos un investīcijas, kas līdz šim bijušas vairāk nekā 100 tūkst. eiro. Bija nepieciešams atrast ražošanas telpas, un tas arī izdevies. Pirms astoņiem gadiem sākuši rosīties pašreizējā vecajā ēkā, kurā ilgus gadus saimniekojis laika zobs.

Visu rakstu Pastiprina Latvijas ābolu garšu lasiet 3. decembra laikrakstā Dienas Bizness. Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Bauskas novadā top ābolu brendijs Fisher's Brandy

FOTO: Abavas vīna darītavas degustācijas telpas atklāšana

Tālavas sidrs optimizē ražošanas procesu

Uzņēmējam Aldim Circenim darba pilnas rokas: krēsli, sidrs, restorāns

Kā top? Abavas vīna darītavas dzērieni

Sekojot idejai: Cer piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2018. gada 24. oktobris plkst. 7:20

Latvijā radītie tricikli Wolftrike vispirms izturējuši trieciena pārbaudi pašmāju drifta hallē...

2018. gada 23. oktobris plkst. 8:39

Keramiķe Linda Romanovska atradusi līdzsvaru un īsto dzīves telpu, kurā bez stresa,...

2018. gada 18. oktobris plkst. 9:03

Veselības jaunuzņēmums CheeksUp vienkāršo tehnoloģisko risinājumu, lai to varētu lietot plašāks...

2018. gada 12. oktobris plkst. 14:38

Rīgas domes grantu programmā «Atspēriens» ir izvērtētas iesniegtās idejas un noteikti 10...

2018. gada 10. oktobris plkst. 10:58

Trīs veidu šokolādes krēmi Magmum, kurus šogad tirgū laidis Saldus novada uzņēmums...

Nepalaid garām

«Mēs pārejam uz iknedēļas drukātā izdevuma formātu. Izmaiņas Dienas Biznesā ir vajadzīgas....

Par spīti lietotāju skaita sarukumam, sociālais tīkls draugiem.lv vēl joprojām ir pelņu...

Sekojot pieprasījumam, zivju pārstrādātāji maina paradumus un pielāgojas klientu prasībām, kas...

Pirms vairākiem gadiem raidījumu vadītājs un dabas pētnieks Māris Olte par 6000...

Lai arī esmu projām no lielā sporta, joprojām esmu tajā iekšā, tikai...

Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties Lietuvas...

No šīs sadaļas
2018. gada 11. decembris plkst. 12:40

Ivars Saide 20 savas dzīves gadus ir strādājis šovbiznesa industrijā - bijis...

2018. gada 29. novembris plkst. 16:12

Sludinājumu portāla getapro.lv pakalpojumu sniedzēju skaits sasniedz 750 un līdzšinējo pasūtījumu...

2018. gada 29. novembris plkst. 8:32

Zemnieku saimniecībā Līvi apgrozījums 2017. gadā audzis par 20%, bet šogad tā...

2018. gada 28. novembris plkst. 6:27

Mobilajai lietotnei ēdiena pasūtīšanai Qfer ir vairāk nekā 250 tūkstoši reģistrēto lietotāju...

2018. gada 27. novembris plkst. 6:04

SIA We Build Parks izveidojis jauna tipa veloparku ikkatrai pilsētai. Ieguvums –...

2018. gada 26. novembris plkst. 6:19

Pēc veiksmīga starta Rēzeknē Ausmeņa kebabs ir ieguvis savus cienītājus arī Rīgā...

2018. gada 23. novembris plkst. 9:53

Rīgas domes rīkotajā grantu programmas «Atspēriens» rudens konkursā godalgotas četras biznesa...

2018. gada 22. novembris plkst. 6:14

Rīdzinieki Zane un Reinis Maskavi saskata skaistumu tajā, ko citi uzskata par...

2018. gada 21. novembris plkst. 6:08

Līdz ar striktākiem noteikumiem saistībā ar vienreizējā iepakojuma izmantošanu un sabiedrības...

2018. gada 20. novembris plkst. 6:20

Mūsdienās uzņēmuma ģeogrāfiskā atrašanās vieta attīstības iespējas vairs būtiski neietekmē,...