Jaunākais izdevums

Svētdienās uz Nīcas sadzīves pakalpojumu punktu nāk mazgāties trūcīgo ģimeņu bērni. Tiek domāts, kā to darīt pieejamu tālāko ciemu iedzīvotājiem, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

«Tā ir vieta, ar kuru lepojamies un ko labprāt rādām ciemiņiem,» par sadzīves pakalpojumu punktu saka Nīcas novada Sociālā dienesta vadītāja Inese Lapiņa. Tas piedāvā divu veidu pakalpojumus – mazgāšanos dušā un veļas mazgāšanu, žāvēšanu un gludināšanu.

Pakalpojumi domāti Nīcas novadā deklarētajiem iedzīvotājiem, kuriem ir trūcīgās personas statuss un nav vai ir saplīsusi veļasmašīna. Viņiem par veļas mazgāšanu ir jāmaksā 71 cents. Cilvēkiem, kuri paši nevar atnākt, veļu mazgāt atnes aprūpētāja. Citu personu apkalpošana ir atsevišķi gadījumi, prioritāte ir trūcīgo apkalpošana. Ja nav statusa, tad pakalpojums maksā 2,84 eiro.

Ir dienas, kad nāk daudz cilvēku, stāsta veļas mazgātāja Maija Stase. Viņa zina lauku mājas, kurās veļasmašīnu nemaz nevar pieslēgt.

Trešdienās un sestdienās punkts ir slēgts, bet strādā svētdienās. Tad pirms mācību nedēļas nākot mazgāties bērni. Dušas telpā var iebraukt un nomazgāties arī cilvēks ratiņkrēslā.

Kāda kundze no Bernātiem no prieka par iespēju nomazgāties viņu apķērusi un bučojusi. «Maija ir ļoti laba darbiniece, atsaucīga, traipus mērcē un izberž ar rokām, kas viņai nebūtu jādara,» uzteic I. Lapiņa.

Pagājušajā gadā sadzīves pakalpojumu punktu apmeklējušas 520 personas.

Plašāk - laikrakstā Kursas Laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Bizness ar augstu atbildības likmi

, 08.04.2015

«Shine Expert» – tās ir inovatīvas nanoautomazgātuves, kas īpaši saudzīgi ļauj notīrīt automobili no jebkādiem netīrumiem, tajā skaitā no kvarca un bituma, norāda Andrejs Širokovs.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnes tehnoloģijas automašīnu mazgāšanā Latvijā jau šodien. Tā dažos vārdos var nosaukt uzņēmuma Shine Expert izveidoto nano automazgāšanas pakalpojumu. Dārgi vai lēti? Ja salīdzina vienas reizes cenu, šķiet dārgi, taču ja skatās ilgtermiņā – sanāks lētāk.

«Būtībā apzīmējums nanomazgāšana nezinātājiem rada nedaudz maģiskas sajūtas. To var redzēt, kad klients pirmo reizi pie mums atbrauc nomazgāt savu automašīnu. Jo reāli nekāda mazgāšana nenotiek. Un klients ir ļoti pārsteigts, kad vēro darba procesu. Šo pakalpojumu var tēlaini nosaukt par sauso mazgāšanu jeb vēl precīzāk – par automašīnas bezkontakta tīrīšanu. Jo visa procesa laikā mūsu darbinieks mašīnas korpusam pat nepieskaras,» skaidro Shine Expert īpašnieks, jaunās mazgāšanas tehnoloģijas radītājs Andrejs Širokovs. Viņš gan piebilst, ka šis nav nekāds revolucionārs izgudrojums, bet gan daudzu gadu daudzu speciālistu atklājumu apkopojums, kas risinājumu guvis tieši Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Latvijas veļas mazgāšanas līdzekļu tirgū pieprasītākie ir Henkel Latvija un PROCTER &GAMBLE MARKETING LATVIJA produkti

Lelde Petrāne, 29.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) ir noslēgusi veļas mazgāšanas līdzekļu tirgus uzraudzību, kuras ietvaros KP izvērtēja konkurences apstākļus un pārbaudīja, vai tirgū nepastāv konkurences ierobežojumi, kas kaitē uzņēmumu darbībai vai patērētāju interesēm.

Apkopojot tirgus uzraudzībā iegūtos datus, KP secināja, ka Latvijas patērētājiem ir nodrošinātas plašas veļas mazgāšanas līdzekļu iegādes iespējas, jo produktu vidū pastāv daudzveidība - tirgū tiek piedāvāti veļas pulveri, šķidrie veļas mazgāšanas līdzekļi, kā arī pēdējos gados aizvien lielāku popularitāti ieguvušās kapsulas, kas paredzētas vienai mazgāšanas reizei.

Latvijā iespējams iegādāties ap 250 veļas mazgāšanas līdzekļu, izvēloties starp kopumā 40 dažādiem ražotāju zīmoliem, mazumtirgotāju pašzīmoliem, kā arī starp tradicionālajiem un ekoloģiskajiem mazgāšanas līdzekļiem. Veļas mazgāšanas līdzekļus Latvijas tirgum piegādā vairāk nekā 30 piegādātāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija ir izsludinājusi iepirkumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas jumta un fasādes tīrīšanai, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

Pretendentiem savs piedāvājums jāiesniedz līdz 23.maijam. Paredzamā līgumcena bez pievienotās vērtības nodokļa ir 110 000 eiro.

Kā liecina ministrijas informācija, darbus plānots pabeigt līdz 30.jūnijam.

Kopš ēkas būvdarbu pabeigšanas, kas notika 2013.gada decembrī, ēka vēl ne reizi pilnībā nav nomazgāta - gan dažādu citu prioritāru darbu dēļ, gan diskusiju dēļ ar ēkas būvuzņēmēju un Kultūras ministriju par to, kam šī darbība jāveic un jāfinansē. Mazgāšanu bija plānots īstenot 2014.gada rudens beigās līdz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sākumam, taču plānotie darbi nenotika nepastāvīgo laikapstākļu dēļ, līdz ar to ārpus kārtas tika veikta tikai daļēja logu mazgāšana, iepriekš aģentūrai LETA skaidroja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Purenn sācis ražot arī veļas mazgāšanas līdzekļus

Dienas Bizness, 26.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kivvi Organic Cosmetics līdzīpašnieku dibinātais ekoloģisku tīrīšanas līdzekļu ražošanas uzņēmums SIA Purenn radījis jaunu produktu līniju – veļas mazgāšanas līdzekļus, informē uzņēmuma līdzīpašniece Agate Kanča.

Uz augu sastāvdaļu bāzes izstrādātie veļas mazgāšanas līdzekļi nesatur fosfātus, optiskos balinātājus un naftas pārstrādes vielas.

Jauno produktu klāstā ir veļas mazgāšanas līdzekļi bez aromāta, bērnu veļai, krāsainām drēbēm, universāls mazgāšanas līdzeklis, kā arī veļas mīkstinātājs, cietinātājs un palīgs gludināšanai. Jaunajiem produktiem ir septiņi dažādi aromāti – rudzupuķu, lavandas, kumelītes, alvejas, klinģerītes, avenes un bērza.

Purenn ražoto produktu klāstā līdz šim bija 20 produktu – trauku mazgāšanai, vannas istabām, dzīvojamām telpām, grīdām, stikliem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 400 tūkstošus eiro, Valmierā, Rīgas un Skolas ielas krustojumā uzsākta Valmierā pirmās Wash & Drive pašapkalpošanās automazgātavas būvēšana. Plānots, ka automazgātavas plānotā kapacitāte ļaus apkalpot līdz pat 800 automašīnām dienā. Jauno automazgātavu plānots atvērt pirms Līgo svētkiem.

Kopumā automazgātavā būs sešas slēgtā tipa mazgāšanas kabīnes vieglajiem automobiļiem. Papildus augstspiediena mazgāšanas rīkam būs pieejama arī putu birste, ar kuru klients var kārtīgi nomazgāt savu auto, kā arī divi putekļsūcēji. Valmierā tiks piedāvāta arī jauna iespēja – riepu un disku mazgāšana. Laika gaitā šī mazgāšanas programma tiks ieviesta arī citās automazgātavās.

Kopumā divu līdz trīs gadu laikā SIA Wash & Drive vadība visā Latvijā plāno izveidot vairāk nekā 40 automazgātavas ar 160 līdz 200 atklāta tipa mazgāšanas boksiem, investējot tajās aptuveni 12 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sasmēlusies pieredzi kosmētikas ražošanā, Kivvi Organic Cosmetics līdzīpašniece Agate Jurkovska-Kanča kopā ar vīru Kristapu Kanču ķeras klāt ekoloģisku tīrīšanas līdzekļu ražošanai, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Lai gan veikali ir pilni ar dažādiem tīrīšanas līdzekļiem, to vidū ir maz Latvijā tapušu, bet jo īpaši – ekoloģisku produktu. Tāpēc Agatei un Kristapam radās doma pievērsties šādam biznesam, un pērn viņi nodibinājuši ekoloģisku tīrīšanas līdzekļu ražošanas uzņēmumu SIA Purenn. Drīzumā tā gatavotie tīrīšanas līdzekļi nonāks tirdzniecībā. Lai izlauztos nozarē, kur nekas nav iepriekš darīts, ir liels izaicinājums un vajadzīgs gribasspēks, spītība, neatlaidība un liels darbs, turklāt šobrīd fairy ir kļuvis teju par apzīmējumu trauku mazgāšanas līdzeklim, līdzīgi kā autiņbiksītes tiek sauktas par pamperiem. «Es ķeru kaifu no katra jauna izaicinājuma – varu vai nevaru?» saka Agate. Pirms diviem gadiem viņa apmeklēja lielu ekoloģisko produktu izstādi un, klejojot pa plašajām zālēm, vēroja, kādus produktus piedāvā citi uzņēmēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Gaismas pili par 97 268 eiro tīrīs Alfa Vita Life Science GmbH un Remroks

LETA, 01.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrijas rīkotajā iepirkumā par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas jumta un fasādes tīrīšanas veicējiem izraudzītas kompānijas Alfa Vita Life Science GmbH un Remroks, informēja ministrijas pārstāve Dace Vizule.

Konkursā piedalījās trīs pretendenti. Par uzvarētājiem izraudzīts kompāniju piedāvājums par zemāko piedāvāto līgumcenu 97 268 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Summas lielāko daļu veido materiālu un iekārtu izmaksas, bet mazāko daļu - konkrētā darba veikšanas izmaksas. Paredzēts, ka darbiem tiks izmantots īpašs pacēlājs un līdzekļi virsmu mazgāšanai un pārklāšanai.

Vizule akcentēja, ka LNB tiks veikta ne tikai fasādes un jumta tīrīšana, bet arī jumta seguma apstrāde ar speciālu līdzekli, kas ļaus nākotnē samazināt gan nosēdumu veidošanos, gan arī attiecīgi mazgāšanas izmaksas. Speciālo līdzekļa piegāde ietilpst līgumcenā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 350 000 eiro, Āpšu ielā 10, Cēsīs, blakus lielveikalam Mego, ekspluatācijā nodota Vidzemē otrā Wash & Drive tīkla diennakts pašapkalpošanās automazgātava. Paredzams, ka šāda tipa automazgātavas drīzumā tiks uzceltas vēl četrās Vidzemes pilsētās – Ādažos, Valmierā, Ogrē un Salaspilī, teikts paziņojumā medijiem.

Wash & Drive vadība prognozē, ka nākamo pāris gadu laikā būtiski palielināsies pieprasījums pēc pašapkalpošanās automazgātavām gan personīgo, gan uzņēmumu auto transporta līdzekļiem. «Arvien vairāk saņemam sadarbības pieprasījumus no uzņēmumiem. Līdz ar to jau drīzumā mēs piedāvāsim iespēju izveidot uzņēmuma kontu mūsu automazgātavās,» skaidro uzņēmuma valdes loceklis un līdzīpašnieksAugusts Iesalnieks.

Cēsu Wash & Drive automazgātavā ir četras slēgtā tipa mazgāšanas kabīnes. Visās Wash & Drive automazgātavās papildus augstspiediena mazgāšanas rīkam ir putu birste, ar kuru klients var kārtīgi nomazgāt savu auto. Cēsīs automazgātavā ir pieejami arī divi putekļsūcēji, kurus par 50 centiem var darbināt trīs minūtes. Mazgātavās pieejams arī naudas apmaiņas aparāts, lai varētu samainīt naudaszīmes, sākot no pieciem eiro. Wash & Drive automazgātavas ir atvērtas 24 stundas un strādā bez brīvdienām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Rīgas satiksme nekonstatē pārkāpumus mazgāšanas līdzekļu iepirkumā; vienu darbinieku uz laiku atstādina

Baiba Zālīte, speciāli db.lv, 16.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptaujājot SIA Rīgas satiksme darbiniekus, kuriem bijusi saistība ar ķīmisko mazgāšanas līdzekļu iepirkumu, uzņēmuma izmeklēšanas komisija nav konstatējusi pārkāpumus.

«Piegādātajai precei bijusi attiecīgā smarža, krāsa un konsistence,» balstoties uz aptaujāto darbinieku atbildēm, preses konferencē norādīja SIA Rīgas satiksme Administratīvo resursu pārvaldības direktore Elīna Epalte-Drulle.

Tāpat nevienā no mazgāšanas līdzekļu iepirkšanas stadijām komisija nav saskatījusi interešu konfliktu.

Neskatoties uz to, SIA Rīgas satiksme valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens informēja, ka sākot no 16. februāra no sava amata pildīšanas atstādināts Rīgas satiksmes Tehniskās kontroles daļas priekšnieka vietnieks Vjačeslavs Stunžāns, kurš, kā iepriekš norādīja raidījums Nekā personīga, bijis iesaistīts iespējamā krāpšanas shēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Investējot 375 000 eiro, Liepājā būvē vēl vienu Wash & Drive automazgātavu

Dienas Bizness, 25.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 375 000 eiro, Liepājā, Ziemeļu ielā uzsākta nu jau otrās Wash & Drive pašapkalpošanās automazgātuves būvniecība Kurzemē, kuru plānots pabeigt vasaras otrajā pusē, informē uzņēmumā.

Plānots, ka tā spēs apkalpot līdz pat 500 klientiem diennaktī. Nākotnē automazgātavas plānots būvēt arī Saldū, Talsos, Kuldīgā, Ventspilī un Grobiņā.

Kopumā automazgātavā būs četras atvērta tipa mazgāšanas kabīnes vieglajiem automobiļiem. Papildus augstspiediena mazgāšanas rīkam būs pieejama arī putu birste, ar kuru klients var kārtīgi nomazgāt savu auto, kā arī putekļsūcējs. Automazgātavā atradīsies arī naudas maiņas aparāts, lai autovadītāji varētu samainīt naudaszīmes pret monētām.

Skaidrojot pašapkalpošanās tīkla attīstību nākotnē, Wash & Drive uzņēmuma vadība norāda, ka Latvijas tirgū ir augsts pieprasījums pēc šādiem risinājumiem. Tādēļ kopumā divu līdz trīs gadu laikā SIA Wash & Drive vadība visā Latvijā plāno izveidot vairāk nekā 40 automazgātavas ar 160 līdz 200 atklāta tipa mazgāšanas boksiem, investējot tajās aptuveni 12 miljonus eiro. Nākamā automazgātava tiks atklāta Valmierā jūnija otrajā pusē. Uzņēmuma vadība prognozē, ka nākotnē Wash & Drive tīkls diennaktī spēs apkalpot līdz pat 20 tūkstošiem automašīnu visā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Investē vairāk nekā miljonu eiro automazgātavu celtniecībā Rīgā un Jelgavā

Zane Atlāce - Bistere, 06.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot vairāk nekā vienu miljonu eiro, Jelgavā un Rīgā uzsākta Wash & Drive pašapkalpošanās automazgātavu būvniecība. Plānots, ka automazgātavas spēs apkalpot līdz pat 1000 automašīnu diennaktī. Pārskatāmā nākotnē jaunas automazgātavas plānots celt arī Daugavpilī, Rīgā un Ventspilī, informē uzņēmumā.

Jelgavas automazgātavā būs četras, savukārt, Rīgā – sešas atvērta tipa mazgāšanas kabīnes vieglajiem automobiļiem. Papildus augstspiediena mazgāšanas rīkam būs pieejama arī putu birste un putekļsūcējs. Rīgas automazgātavā tiks piedāvāta jauna riepu disku mazgāšanas programma. Automazgātavās atradīsies arī naudas maiņas aparāts, naudaszīmju apmaiņai pret monētām. Jelgavā autmozagātava tiks atvērta oktobrī, bet Rīgā – novembrī.

Wash & Drive uzņēmuma vadība norāda, ka Latvijas tirgū ir augsts pieprasījums pēc šādiem risinājumiem. Tādēļ kopumā divu līdz trīs gadu laikā uzņēmums visā Latvijā plāno izveidot vairāk nekā 40 automazgātavas, investējot tajās aptuveni 12 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļu tirgū konkurenti ir gan ārvalstu, gan vietējie ražotāji, bet Spodrībai izdevies iemantot patērētāju uzmanību – teju visi produkti ierindojas pārdotāko ekoloģisko mazgāšanas līdzekļu topa pirmajās trīs vietās un, piemēram, ziepes ir tirgus līderis kategorijā, bet viss zīmols Seal For Nature šī gada iecienītāko zaļāko zīmolu topā ieguva otro vietu.

Vēl viens no Spodrības flagmaņiem ir Eco balzams traukiem, kas ir otrais pirktākais zīmols Latvijā, bet no ekoloģiskiem kopšanas līdzekļiem tas ir pirmajā vietā un aizņem 3% no visa trauku mazgāšanas segmenta. Nolūkā veicināt pārdošanas apjomu liela vērība tiek pievērsta mārketingam, organizējot dažādas akcijas, loterijas, prezentācijas u.c. «Latvieši pēc būtības ir patrioti, bet, tiklīdz ierauga cenu, tad siltās jūtas pret Latviju noplok. Mārketings ir vajadzīgs – jāstāsta, kā atšķiramies no citiem, it īpaši - ārvalstu ražotājiem, kuriem mārketingam ir lielāks budžets nekā mums gada apgrozījums, bet, neskatoties uz to, spējam ar viņiem cīnīties un pat apsteigt. Pagaidām tirgū startējam vidējā un zemā cenu kategorijā, bet premium produkti būs nākamais attīstības solis,» sola Spodrības direktors Raimonds Krampāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eco, Bio un Naturāls zīmju vērtībai bez oficiālā sertifikāta nav pienesuma

Dienas Bizness, 01.06.2015

«Nākotnē jebkuru mājķīmijas produktu vajadzētu marķēt ar brīdinājuma zīmēm un drošības norādēm. Patērētājam no tām nevajadzētu baidīties,» uzsver a/s Spodrība kvalitātes direktore Inese Vilka.

Foto: Kristaps Kalns, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās ikdiena nav iedomājama bez veļas mazgāšanas, telpu uzkopšanas, traipu tīrīšanas līdzekļiem. Mediķu un zaļi domājošu organizāciju mudināti, aizvien biežāk izvēlamies videi draudzīgu sadzīves ķīmiju. Pētījumi liecina – aptuveni trešdaļa Latvijas iedzīvotāju izmanto ekoloģiskus (eko) mājsaimniecības tīrīšanas līdzekļus, visvairāk – ekoloģiskos trauku mazgāšanas līdzekļus. Pasaules Dabas fonds šādu iedzīvotāju īpatsvaru vērtē kā augstu rādītāju, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB) Latvijā ekomarķējuma licences piešķīris tikai diviem uzņēmumiem – a/s Spodrība un Sonata Enterprise Inc. filiālei Latvijā. Kā norāda VPVB vecākā eksperte Edīte Timšane, Spodrība ir pirmais ražošanas uzņēmums Latvijā un pirmais sadzīves ķīmijas un ķermeņa kopšanas līdzekļu ražotājs Baltijas valstīs, kuram 2013. gadā tika piešķirts starptautiski atzīts – Eiropas Savienības (ES) – ekomarķējums. Marķējuma logo – Ekopuķīte (EU Flower) – simbolizē konkrētu vides un veselības aizsardzības, kā arī produktu kvalitātes standartu izpildi, kurus apstiprinājusi Eiropas Komisija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Krāpšanas shēma Rīgas satiksmē - gadu maksāts par tīrīšanas līdzekļiem, kas nav saņemti

Dienas Bizness, 02.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmums Rīgas satiksme gadu maksājis vairākus simtus tūkstošus par tīrīšanas līdzekļiem, ko nemaz nav saņēmis, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Par ķīmisko tīrīšanas līdzekļu piegādi uzņēmums 2013.gadā noslēdza līgumu ar būvkompāniju MJ partneri. Raidījums vēsta, ka pie līguma uzņēmums ticis negaidīti - kāds bijušais darbinieks piedāvāja piedalīties Rīgas satiksmes cenu aptaujā. Līguma summa - 280 000 latu plus PVN, kas ir maksimāla summa, par kādu var rīkot cenu aptauju, kas nav publiski jāsludina.

«MJ partneri ir celtniecības uzņēmums un ar tādām lietām nebija nodarbojušies, taču bijušais darbinieks mierināja, ka nekas jādara nebūs - viņi būs tikai starpnieki. Visu izdarīs viņa radiniece Vita Baurovska. Viņa strādā firmā, kas tirgo pieprasītās nanotehnoloģijas. No MJ partneriem vajadzīgs tikai viņu godīgais vārds, reputācija un apgrozījums. Celtnieki piekrita un viņiem tika 3% par starpniecību,» norāda Nekā personīga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidostā attīsta vides aizsardzībai svarīgus infrastruktūras uzlabošanas projektus. Aktuāli kļūst tā dēvētie zaļie lidojumi, pirmdien vēstīja laikraksts Diena.

Pašlaik visā pasaulē par vienu no svarīgākajiem uzdevumiem tiek uzskatīta oglekļa dioksīda (CO2) izmešu samazināšana. Transports ir atbildīgs apmēram par ceturtdaļu Eiropas Savienības (ES) siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijām.

Eiropas Komisijas aplēses liecina, ka aviācijas radītais gaisa piesārņojums veido 3% no kopējā ES radītā piesārņojuma. Biedējošs šķiet fakts, ka, piemēram, uz vienu pasažieri reisā no Londonas uz Ņujorku un atpakaļ tiek radīts tik daudz izmešu, cik vienas privātmājas apkure gada laikā. Tomēr aptaujātie Latvijas aviācijas nozares eksperti šādu salīdzinājumu uzskata par nekorektu un norāda, ka pasaulē reģistrēto lidaparātu skaits ir nesalīdzināmi mazāks par privātmāju skaitu, tāpēc gaisakuģu radīto izmešu apjomu, kam jau lidaparātu dzinēju ražošanas procesā noteiktas striktas prasības, nevar salīdzināt ar autotransporta izraisīto gāzu emisiju apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Havaju salas – vulkānu radītā paradīze

Iesaka Līga Zemture, modes biznesa eksperte; Sagatavojusi Linda Zalāne, 17.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienmēr bija sapnis reiz nokļūt Havaju salās, jo leģendas par to dabas skaistumu bija dzirdētas jau bērnībā, mītu un intrigu uzturēja arī amerikāņu filmās paustais, ka atpūta Havaju salās ir kā paradīze zemes virsū. Ar vīru nospriedām, ka šis galamērķis varētu būt mūsu ikgadējā jaunā gada brauciena vērts. Esam kaismīgi ceļotāji un savām acīm redzējuši daudz, un mums jāatzīst, ka Havaju salās dabas skati ir patiesi skaisti un vareni.

Kad turp braukt?

Havaju salās pavadījām trīs nedēļas. Laiks bija perfekts, un gaisa temperatūra bija apmēram 30 grādu. Lietus nebija nevienu dienu. Arī mans uzticamais ceļojuma pavadonis grāmata Lonley planet vēsta, ka ieteicamākais laika periods, kad doties uz Havaju salām, ir no decembra līdz aprīlim un no jūnija līdz augustam. Šajā periodā ir arī pateicīgākais laiks vaļu vērošanai.

Ko tur redzēt?

Vispirms ieradāmies Oahu (O’ahu). Tur atrodas arī salu galvaspilsēta Honolulu. Tā ir salu lielākā pilsēta, kurā ir arī slavenā Vaikiki pludmale, kas iekļauta pasaules top 10 pludmaļu sarakstā. Tiesa, pludmale realitātē bija briesmīga – netīra un pilna ar bezpajumtniekiem, kas turpat uz soliņiem ieturēja maltīti un kopā ar atpūtniekiem mazgājas Klusajā okeānā. Izskaidrojums šādai situācijai ir tāds, ka Havaju salās pirms dažiem gadiem līdz ar ekonomisko krīzi ļoti daudz ļaužu zaudēja darbu un kļuva par bezpajumtniekiem. Tā nu viņi dzīvo zem klajas debess līdzās tūristiem. Esmu daudz ceļojusi, bet tik daudz bezpajumtnieku vienuviet neesmu redzējusi nekur. Valsts likumdošana neļauj ierobežot šo cilvēku brīvību pat tad, ja viņi bojā slavenās pludmales tēlu un tūristu atpūtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas satiksmes lietā par mazgāšanas līdzekļu iegādi uzsākts kriminālprocess

BNS, 04.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma Rīgas satiksme (RS) nano tehnoloģisko līdzekļu iegādi sabiedrisko transporta līdzekļu tīrīšanai un apstrādei no uzņēmuma MJ Partneri, uzsākts kriminālprocess, pastāstīja Prokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe.

Kā norādīja Rēķe, 3.februārī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā tika izvērtēts Valsts policijā 21.janvārī pieņemtais lēmums par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu saistībā ar MJ Partneri piegādāto nano tehnoloģisko ķīmiju RS.

Lēmums par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu atcelts un uzsākts kriminālprocess, piebilda Rēķe.

Jau vēstīts, ka RS ierosinājis dienesta pārbaudi par nanotehnoloģisko līdzekļu iegādi sabiedrisko transporta līdzekļu tīrīšanai un apstrādei, informēja RS preses sekretārs Viktors Zaķis.

«Patlaban Rīgas satiksme nevar apstiprināt, ka nav saņēmusi tos nanotehnoloģiskos mazgāšanas līdzekļus, par kuriem tika noslēgts līgums, vai ir notikušas kādas citas nelikumības saistībā ar līguma izpildi,» norādīja Zaķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Biznesa maratonists: Pāces vilnas fabrika izvēršas

Sandra Dieziņa, 03.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pāces vilnas fabrika 1. aprīlī oficiāli vērusi durvis savai vēstniecībai Rīgā, lai būtu tuvāk saviem klientiem un sadarbības partneriem. Šogad Pāces vilnas fabrika atzīmē savas pastāvēšanas 125. gadadienu, un pēdējos gados tā ieguvusi jaunu elpu, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Fabrikā tapušās aitas vilnas dzijas šķeteres nu jau mēro ceļu ne tikai uz abām kaimiņvalstīm, bet arī uz Poliju, Vāciju, Somiju, Dāniju, Ukrainu, Krieviju un pat Japānu.

Pāces vilnas fabrikas saimnieki Dins un Jolanta Derkevici jokojot sevi dēvē par vilnas magnātiem. Dundadzniekiem piederošā pilna cikla vilnas fabrika tāda ir vienīgā Latvijā. Dins Derkevics tajā sāka saimniekot pašā krīzes karstumā, un nācies ieguldīt daudz spēka un līdzekļu, lai augtu līdz pašreizējiem apjomiem. Pēc tēva aiziešanas mūžībā Dins pārņēma biznesu un pirmos divus gadus pamatīgi iepazinās ar visu procesu – ražošanas mašīnām, mazgāšanu, krāsošanu. «Ja uzņēmuma vadītājs nezina savas mašīnas un to, kā tās darbojas, tad viņš nevar vadīt uzņēmumu,» viņš ir pārliecināts. Tagad jau pagājuši septiņi gadi vadītāja amatā, un Dins ir gandarīts, ka visu apguvis no pamatiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr valsts domā, kā paaugstināt bērnudārzos, skolās un slimnīcās pasniegto pusdienu veselīgumu un kvalitāti, uzņēmēji sīvi cīnās par daļu no šī biznesa, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) izskatīšanā atrodas sūdzības par iepirkumiem, kas saistīti ar ēdināšanu valsts un pašvaldību finansētās iestādēs, piemēram, drīzumā vajadzētu būt skaidrībai, vai SIA Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca būs tiesīga slēgt līgumu ar SIA Aleks un V par Gaiļezera, Latvijas Onkoloģijas centra, Linezera, Biķernieku, Latvijas infektoloģijas centra un Tuberkulozes un plaušu slimību centra pacientu ēdināšanu uz trim gadiem. Kompānija piedāvājusies to paveikt par 7,3 milj. eiro (bez PVN), apņemoties ievērot zaļā iepirkuma prasības – ēdiena gatavošanā dot priekšroku svaigiem un sezonāliem pārtikas produktiem, trauku mazgāšanai lietot videi draudzīgus mazgāšanas līdzekļus, izmantot videi draudzīgu piegādi, lai samazinātu vides piesārņojumu ar autotransporta izplūdes gāzēm un ceļa infrastruktūras slodzi. Aleks un V ir liela pieredze ēdināšanas pakalpojumu sniegšanā ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs. Tas secināms, pētot, kādos konkursos tā triumfējusi līdz šim, tostarp tā uzvarējusi līdzīgos Austrumu slimnīcas iepirkumos 2013. un 2010. gadā. Ar to acīmredzot mierā nav pilnsabiedrība Dussman Apvienība un piegādātāju apvienība Ēdiens.lv, kas iesniegušas sūdzības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperiments: Netīrākā ir nauda no kases, tīrākā - no bankomāta saņemtā

Zane Atlāce - Bistere, 15.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksperimentā salīdzinot, kādas vielas atrodamas uz banknotēm Latvijā un kāda nauda ir netīrākā - no maka, bankomāta vai kases -, atklājies, ka netīrākā ir tā, kas saņemta no veikala kases, trešdien vēstīja LNT raidījums 900 sekundes.

Eksperimenta nolūkos tika sagatavota bankas karte un trīs naudas zīmes - pieci eiro, kas saņemti kā atlikums vienā no veikalu kasēm, pieci eiro, kas tikko izņemti no bankomāta, kā arī pieci eiro, kas pāris dienas glabājās makā.

«Visnetīrākā jeb vislielākais kopējais mikroorganismu skaits tika noteikts banknotē no kases, kur izaugušas 90 koloniju veidojošās vienības. Taču salīdzinoši tīrākas banknotes bija no maka un no bankomāta,» komentēja zinātniskā institūta Bior vecākā eksperte mikrobioloģijā Baiba Fogele.

65 mikroorganismi ir atrasti banknotē no maka, bet vienāds skaits - 50 - dzīvo uz parauga no bankomāta un maksājumu kartes. Eksperti norāda: tas, ka netīrākā izrādījusies naudaszīme no kases, ir likumsakarīgi - ar to saskaras vislielākais cilvēku skaits.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Statoil atver automazgātavu Ādažu DUS

Dienas Bizness, 13.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Statoil Fuel & Retail Latvia paplašinājusi automātisko automazgātavu tīklu, atverot jaunu mazgātavu Ādažu degvielas uzpildes stacijā (DUS), Vidlauku ielā 1, informē uzņēmumā.

Tajā uzstādīta WashTec iekārta ar putu birstēm, kas ir mašīnas virsbūvei īpaši saudzīgs mazgāšanas veids.

«Latvijā pakāpeniski pieaug tendence izmantot automātiskās mazgāšanas pakalpojumus. Turklāt uzpildes stacija atrodas blakus A1 automaģistrālei, tāpēc pakalpojums būs noderīgs gan Ādažu iedzīvotājiem un pilsētas viesiem, gan autobraucējiem, kas brauc cauri pilsētai,» norāda Statoil Fuel & Retail Latvia Mazumtirdzniecības tīkla direktors Viesturs Astičs.

Šogad plānotas investīcijas arī citās DUS automazgātavās, turpinot tīkla modernizāciju un attīstību.

Putu birstes kopumā pieejamas jau vairāk nekā 25 Statoil degvielas uzpildes stacijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Irkutskā ar vannas līdzekli noindējušos cilvēku skaits pieaudzis līdz 33

LETA--AFP, 19.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irkutskā, Krievijas Sibīrijas apgabalā, sadzeroties alkoholu saturošu mazgāšanās līdzekli, bojā gājuši 33 cilvēki, pirmdien paziņojušas varasiestādes.

Svētdien amatpersonas ziņoja par astoņiem mirušajiem.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja atklāja, ka cietušie sadzērušies mazgāšanās līdzekli, kas saturējis metanolu.

Šķidrums bijis pildīts pudelēs, uz kurtām norādīts, ka tas ir vannas līdzeklis ar vilkābeļu smaržu. Uz etiķetes bijis rakstīts, ka tas nav paredzēts iekšķīgai lietošanai.

Lētas smaržas un sejas losjoni, kas satur alkoholu, tiek pārdoti bez ierobežojumiem, kas attiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem, un sociāli nelabvēlīgākajā sabiedrības daļā reizēm tiek lietoti alkohola vietā.

Saindēšanās ar nelegālo alkoholu Krievijā ir bieža parādība, bet šis ir viens no lielākajiem bojāgājušo skaitiem pēdējos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Irkutskā ar vannas līdzekli noindējušos cilvēku skaits pieaudzis līdz 71

LETA--AFP, 22.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mirušo skaits Irkutskā, Krievijas Sibīrijas daļā, pēc alkoholu saturoša mazgāšanās līdzekļa Bojarišņik iedzeršanas ceturtdien pieaudzis līdz 71 cilvēkam, paziņojusi Krievijas Veselības ministrija.

Kopā 117 cilvēki saindējās pēc metanolu saturoša līdzekļa lietošanas, «no kuriem 71 ir miris», aģentūra Interfax citēja ministrijas preses pārstāves Tatjanas Ļebedevas teikto.

Iepriekš tika ziņots par 62 mirušajiem.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja atklāja, ka cietušie sadzērušies mazgāšanās līdzekli Bojarišņik (Vilkābele), kas saturējis metanolu.

Tiesa gan, uz produkta iepakojuma esot bijis norādīts, ka tā sastāvā ir etilspirts, norādīja reģiona Veselības ministrija.

Šķidrums bijis pildīts pudelēs, uz kurām norādīts, ka tas ir vannas līdzeklis ar vilkābeļu smaržu. Uz etiķetes bijis rakstīts, ka tas nav paredzēts iekšķīgai lietošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Rīgā būvē lielāko pašapkalpošanās automazgātavu Latvijā; iepērk zemes gabalus attīstības plāniem

Lelde Petrāne, 23.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 800 tūkstošus eiro, Bauskas ielā 105, Rīgā, netālu no Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Rīgas nodaļas, SIA Wash & Drive uzsākusi būvēt Latvijā lielāko pašapkalpošanās automazgātavu, kurā būs iespējams nomazgāt līdz pat tūkstotim automašīnu dienā.

Jauno autmoazgātavu plānots atklāt jūnijā.

«Divi no trīs auto vadītājiem atzīst, ka labprāt biežāk izmantotu automazgātavu pakalpojumus, tomēr vadītājus no tā attur garās rindas un salīdzinoši augstās izmaksas. Veidojot pašapkalpošanās automazgātavu tīklu, mēs radām iespēju šoferiem savu auto nomazgāt piecu līdz septiņu minūšu laikā, ieguldot divus eiro. Latvijā lielāko pašapkalpošanās automazgātavu esam nolēmuši ierīkot tieši Bauskas ielā, jo tur ir viena no blīvākajām satiksmes kustībām Rīgā un netālu atrodas daudzu autovadītāju apmeklētā CSDD tehniskās apskates vieta,» norāda Augusts Iesalnieks, SIA Wash & Drive valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hayley’s house atrod brīvu nišu individuāli šūtai mazuļu gultas veļai un bērnistabas aksesuāriem

«Pirms četriem gadiem, kad biju pirmā bērniņa gaidībās, meklēju mazulim gultas veļu, bet veikalu piedāvājuma klāstā bija vien ar bērnišķīgiem zīmējumiem. Tas mūsu ģimenei nederēja, jo sākumā mazajai bija jādzīvo ar mums vienā istabā, kurā es nevēlējos kaķus un lāčus, gultiņa bija jāpieskaņo istabas interjeram. Sāku domāt, ka jāuzšuj pašai, bet nebija nedz tādu iemaņu, nedz šujmašīnas,» atminas bērnu gultas veļu un aksesuāru Hayley’s house idejas autore, divu bērnu māmiņa Elīna Kopmane. Doma par savas ieceres realizēšanu viņu tomēr nelika mierā, un Elīna veikalā sāka lūkoties pēc rokas šujmašīnas, taču vīrs Uldis mudināja iegādāties profesionālu šujmašīnu. Tagad tā tiek likta lietā gandrīz katru dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru