Ekonomika

Miljardu vērtais metanola rūpnīcas projekts Igaunijā var izrādīties sapņu pils

LETA--BNS, 17.12.2019

Jaunākais izdevums

Vērienīgās metanola rūpnīcas Paldisku pievārtē idejas autors pērn sodīts par finanšu krāpniecību, bet tagad savu biznesa partneri bijušo Igaunijas reģionālo lietu ministru Toivo Asmeru apsūdzējis izspiešanā, vēsta laikraksts "Postimees", norādot, ka projekts var izrādīties sapņu pils.

Šā gada janvārī somu uzņēmējs Juha Mikonens policijā paziņojis, ka ir bezdarbnieks.

Pavasarī Mikonens un Asmers paziņoja par plāniem Paldiskos būvēt miljardu eiro vērtu metanola rūpnīcu. Tolaik tika ziņots, ka viens no lielākajiem ārvalstu investīciju projektiem Igaunijā gatavots vairākus gadus. Abi uzņēmēji pārstāvēja Šveices grupu "Larkwater", kurai, kā stāstīja Mikonens, esot astoņi biroji visā pasaulē un apgrozījums sasniedzot desmit miljardus eiro gadā.

Tomēr pusgadu vēlāk vērienīgais projekts sāk izskatīties pēc sapņu pils, norāda "Postimees".

"Eesti Ekspress" noskaidrojis, ka "Larkwater" ir Mikonenam piederoša kompānija, kurā strādā viens cilvēks, savukārt Igaunijas valsts iestādes sākušas interesēties, vai projekts nav naudas atmazgāšanas mēģinājums.

Lietišķais laikraksts "Aripaev", atsaucoties uz Somijas plašsaziņas līdzekļiem, vēsta, ka Mikonens pērn atzīts par vainīgu finanšu krāpniecībā un viņam piespriests nosacīts desmit mēnešu cietumsods un 75 stundas sabiedriski lietderīgu darbu. Savukārt janvārī viņam piespriests 200 eiro sods par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, bet sodamērs samazināts, jo Mikonens paziņojis, ka ir bezdarbnieks.

Turklāt tagad somu investors apgalvo, ka projekta virzītājs Igaunijā Asmers no viņa izspiedis 100 000 eiro, pretējā gadījumā draudot likt šķēršļus projekta īstenošanai un sniegt informāciju plašsaziņas līdzekļiem. Asmers Somijas medijiem sacījis, ka Mikonens melojot.

Jūlijā Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR vēstīja, ka pēc pieciem gadiem Igaunijas ziemeļrietumos Paldisku pievārtē varētu atklāt lielāko metanola rūpnīcu Eiropā, kuru būvēs Šveices grupa "Larkwater".

Rietumharju pagasta pašvaldība pauda cerību, ka Šveices kompānijas projekts sniegs darbavietas vietējiem iedzīvotājiem un uzlabos dzīves vidi pašvaldībā.

60 hektāru plašā teritorija, kas izraudzīta metanola rūpnīcas būvniecībai, atrodas Paldisku pievārtē netālu no dziļūdens ostas un dzelzceļa tīkla.

Vasarā notika darbs pie izraudzītās teritorijas plānojuma un ietekmes uz vidi izstrādes un pagasta mērs Jānuss Sāts saņēma pilnvaras slēgt atbilstošus līgumus.

Mērs stāstīja, ka Rietumharju pagasta pašvaldība organizēs iepirkuma procesu, lai izraudzītos teritoriālā plānojuma izstrādātāju un ietekmes uz vidi novērtētāju, bet procesu finansēs "Larkwater Group" un pašvaldībai tajā nekas nav jāiegulda.

Rūpnīcas būvniecība varētu izmaksāt vienu miljardu eiro, bet plānotajā rūpnīcā varētu saražot 5000 tonnu metanola dienā. Rūpnīca varētu radīt 200 darbavietu, bet tās būvniecībā radīto darbavietu skaits varētu būt vēl lielāks. Pašvaldība ir apņēmusies panākt, ka projekta īstenotāji izmanto vietējo darbaspēku un nodokļu maksātājus.

"Larkwater" jau trīs vai četrus gadus esot meklējusi piemērotu vietu jaunās metanola rūpnīcas būvniecībai. Pirms tam tika apsvērta tās būvniecība Latvijā, Lietuvā un Polijā. Plānots, ka rūpnīcas ieņēmumi būs 800 miljoni eiro gadā.

Metanolu izmanto dažādās nozarēs, tostarp kā šķīdinātāju, biodegvielu piedevu, kā arī ķīmiskajā rūpniecībā etiķskābes, plastmasu un citu vielu ražošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pēc pieciem gadiem Igaunijā varētu atklāt Eiropā lielāko metanola rūpnīcu

LETA--BNS, 29.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pieciem gadiem Igaunijas ziemeļrietumos Paldisku pievārtē varētu atklāt lielāko metanola rūpnīcu Eiropā, kuru būvēs Šveices grupa «Larkwater», vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Rietumharju apriņķa lauku teritorijas pašvaldība cer, ka Šveices kompānijas projekts sniegs darbavietas vietējiem iedzīvotājiem un uzlabos dzīves vidi pašvaldībā.

60 hektāru plašā teritorija, kas izraudzīta metanola rūpnīcas būvniecībai, atrodas Paldisku pievārtē netālu no dziļūdens ostas un dzelzceļa tīkla.

Jau notiek darbs pie izraudzītās teritorijas plānojuma un ietekmes uz vidi izstrādes. Pagājušajā nedēļā lauku teritorijas mērs Jānuss Sāts saņēmis pilnvaras slēgt atbilstošus līgumus.

Mērs stāstīja, ka Rietumharju lauku teritorijas pašvaldība organizēs iepirkuma procesu, lai izraudzītos teritoriālā plānojuma izstrādātāju un ietekmes uz vidi novērtētāju, bet procesu finansēs «Larkwater Group» un pašvaldībai tajā nekas nav jāiegulda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils brīvostas pārvalde parakstījusi līgumu ar SIA “PurpleGreen Energy C”, lai sāktu izpētes darbus zaļā ūdeņraža rūpnīcas būvniecībai Ventspilī.

Zaļais ūdeņradis nākotnē ieņems noteicošu lomu kā ilgtspējīgas enerģijas ražošanas avots, tāpēc pasaulē to dēvē par “zaļo revolūciju”. Projekta realizācija būs nozīmīgs solis atjaunīgās enerģijas klastera attīstībā Ziemeļkurzemes reģionā. Tas pavērs iespējas gan pētniecībai, gan citu uzņēmējdarbības projektu attīstībai nākotnē, kur būtiska nozīme būs tieši nākotnes enerģijas izmantošanai.

Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks, Mārketinga un attīstības nodaļas vadītājs Igors Udodovs: “Ventspilij ir visas priekšrocības, lai attīstītos par nākotnes enerģijas ražošanas un eksporta mezglu, kas savukārt būtu liela konkurētspējas priekšrocība uzņēmumiem sākt un izvērst savu darbību šeit. Šobrīd Ventspils brīvostas pārvalde mērķtiecīgi attīsta atjaunīgās enerģijas klasteri Ventspilī un zaļā ūdeņraža ražošana šajā dažādo aktivitāšu kompleksā ir viens no ļoti svarīgiem stūrakmeņiem. Esam gandarīti, ka “PurpleGreen Energy C” izvēlējās Ventspils brīvostu par vietu sava projekta attīstībai, un esam gatavi aktīvai un produktīvai sadarbībai.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kremlim sāk pietrūkt naudas, sākas nacionalizācija

Db.lv, 20.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kremlis sācis vērienīgu nacionalizāciju, jo, saskaņā ar Business Insider ziņoto, Krievija karam Ukrainā iztērējusi jau gandrīz pusi no Krievijas Nacionālās bagātības fonda likvīdajām rezervēm. Pēc aģentūras Bloomberg datiem fonda aktīvu apjoms kopš 2022. gada janvāra līdz 2023. gada decembrim samazinājās no 8,9 triljoniem rubļu jeb 100,4 miljardiem ASV dolāru līdz 5 triljoniem rubļu. Krievijai drīzumā varētu pietrūkt naudas, tādēļ Kremlis uzsācis privātuzņēmumu un aktīvu nacionalizāciju.

Kopš Maskavas armija gandrīz pirms diviem gadiem iebruka Ukrainā, uzņēmumu īpašnieki Krievijā arvien biežāk saskaras ar draudiem par nacionalizāciju. Iebiedēšana sākās ar pasākumiem pret ārvalstu uzņēmumiem, kas paziņoja, ka pametīs Krieviju, pēc tam vērsās pret Krievijas uzņēmējiem, kas pameta valsti, tad pret vietējiem uzņēmumiem, kas neizpildīja valsts aizsardzības līgumus, un pavisam nesen pret lielām ārvalstu korporācijām, piemēram, “Danone” un “Carlsberg”, raksta portāls Meduza.

Pagaidām nacionalizācija galvenokārt skar ar militāro rūpniecību un infrastruktūru saistītus uzņēmumus, taču īpašumi tiek konfiscēti arī personām, kas atbalstījušas Ukrainu. Kremlis raugās arī to bagāto uzņēmēju virzienā, kuri, sākoties karam, Krieviju ir atstājuši. Kā ziņo Meduza, pagājušajā mēnesī Krievijas likumdevēji nonāca ziņu virsrakstos, kad viņi ierosināja tiesību aktus, kas ļautu konfiscēt īpašumus, kuri pieder personām, kas notiesātas par noziegumiem, kuri saistīti ar pretkara darbību. Kā zināms, Krievijā par pretkara darbību var pasludināt praktiski visu – sākot no skolnieces zīmējuma līdz jebkuram izteikumam par Krievijas karu Ukrainā, kas ir pretrunā Kremļa oficiālajai nostājai.

Komentāri

Pievienot komentāru