Auto

MINI atgriežas autorallijā ar Countryman WRC

Aldis Zelmenis, 29.07.2010

Jaunākais izdevums

Britu kulta autoražotājs MINI apstiprinājis, ka sākot 2011. gadu ar jaunuzbūvēto Countryman WRC plāno piedalīties atsevišķos čempionāta posmos, bet 2012. gadā jau iesaistīties cīņā par pasaules čempiona titulu.

Šis paziņojums ir ne vien vēsturisks pavērsiens augstākā līmeņa rallijā, bet arī nozīmīgs lēmums MINI sportiskā mantojuma saglabāšanā un atjaunošanā. Pirms vairāk kā četdesmit gadiem MINI kļuva par sensāciju rallija trasēs, it sevišķi leģendārajā 1964. gada Montekarlo rallijā, kur Padijs Hopkirks izcīnīja uzvaru ar Mini Cooper S, sensacionālā veidā pārspējot pretiniekus ar daudz jaudīgākiem astoņcilindru automobiļiem. Timo Mākinenam un Rauno Āltonenam izdevās atkārtot fenomenālo rezultātu 1965. un 1967. gadā. Pēc tam ar MINI rallijos startējušas tikai privātas komandas, bet ražotājs atbalsta MINI CHALLENGE autošosejas seriālu.

Sacīkšu automašīna tiks būvēta ievērojamās britu autosporta firmas Prodrive vadībā, par bāzi izmantojot pirmo pilnpiedziņas modeli MINI vēsturē – Countryman. 1,6 litru turbodzinēju, kas atbilst jaunajiem Super2000 klases noteikumiem piegādās BMW Motorsport, taču MINI Countryman WRC automašīnas tiks būvētas un uzturētas turpat, kur savulaik tapa pasaules čempiona laurus nesošās Subaru Impreza WRC rallija automašīnas. MINI Countryman pirmie testa braucieni paredzēti 2010. gada rudenī. 2011. gada WRC sezonā MINI plāno piedalīties atsevišķos čempionāta posmos, bet 2012. gadā jau iesaistīties cīņā par pasaules čempiona titulu. "Tā ir ārkārtīgi aizraujoša motorsporta programma", saka Prodrive vadītājs un bijušais rallija stūrmanis Deivids Ričardss. "60. gados Mini pievērsa visas pasaules uzmanību, ka sīkais auto pārspēja lielos Ford ar V8 motoriem un uzvarēja tālaika grūtākajā sacīkstēs, 4000 km garajā Montekarlo rallijā. Esmu pārliecināts, ka mūsu jaunais MINI kļūs par izteiktu jaunās paaudzes rallija fanu favorītu, tāpat kā tas noticis ar miljoniem ielas MINI visā pasaulē."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mini Countryman pieder pie krosoveru saimes, kas uz pārējo fona atšķirsies ar kartingam līdzīgām braukšanas prasmēm, vienīgais – par šiem priekiem un premium klases cienīgu pildījumu būs arī atbilstoši jāmaksā

Mūsdienu Mini jau sen kā vairs nav mazi sīkaļas, bet jaunais Mini Countryman ir vēl iespaidīgāka izmēra braucamais, kas droši var kalpot kā ģimenes auto ar godīgām četrām pasažieru vietām un telpu līdzpaņemtai bagāžai. Pēc būtības šis jau ir Mini&Maxi modelis. Salīdzinājumā ar priekšgājēju jaunais Countryman ir par 20 centimetriem garāks. Tas ir arī par aptuveni 3 centimetriem platāks, bet vēl svarīgāka ziņa ir tā, ka riteņu garenbāze ir pastiepusies par 7,5 centimetriem. Pašsaprotami, ka šīs izmaiņas veicina automašīnas funkcionalitāti, neizmirstot par auto gaitas īpašībām, kas allaž ir bijusi visu Mini prioritāte. Savukārt, pieturoties vispārpieņemtajai Mini stila koncepcijai, unikālais vadības paneļa noformējums ar jaunākās paaudzes apaļajiem skārienjutīgajiem infodisplejiem koķetēs ar lielisku izšķirstpēju un ātrdarbību. To, cik ļoti ir izaudzis jaunais Contryman, lieliski apliecinās tehniskā informācija, ka turpmāk tā bagāžas nodalījuma tilpums būs 450 litri, ko, noguldot otrās sēdekļu rindas krēslus, var palielināt līdz pat 1309 litriem. Salīdzinājumā pret iepriekšējo modeli tas būs par 220 litriem vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas nogalē Andis un Māris Neikšāni startēs Somijā notiekošajā pasaules autorallija čempionāta posmā Neste Oil Rally Finland. Šī ir pirmā reize mūsu valsts autorallija vēsturē, kad vienā pasaules čempionāta posmā uz starta izies uzreiz divas pilnpiedziņas ekipāžas no Latvijas.

Šā brīža Latvijas autorallija čempionāta līderiem Andim Neikšānam/Pēterim Dzirkalam trasē jādodas ar 73. starta numuru. Savukārt Māris Neikšāns/Raivis Jansons saņēmuši 80. starta numuru. Zīmīgi, ka tālajā 2004. gadā tieši ar 80. starta numuru ar Ford Puma Super 1600 automobili Māris Neikšāns/Edgars Utāns debitēja pasaules čempionātā.

Māris Neikšāns pasaules čempionāta posmos startējis divas (2004. un 2007. gadā) reizes, bet Andis Neikšāns – trīsreiz (2005., 2006. un 2008. gadā). 2009. gadā Somijas ceļus divreiz sanāca izbaudīt Mārim Neikšānam – vispirms martā Joensū viņš startēja Latvijas rallija čempionāta posmā, bet augustā piedalījās Pirelli Star Driver atlases sacensībās Rūhimeki ātrumposmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada Latvijas autorallija čempionāta sestajā posmā, Rallijā Kurzeme 2010, uz starta stāsies ne vien pašmāju un tuvāko kaimiņvalstu spēcīgākie braucēji, bet arī cilvēks, kuram savulaik sanācis dzīties pakaļ britu slepenajam aģentam Džeimsam Bondam.

Savu piedalīšanos Rallijā Kurzeme 2010 ir apstiprinājis Lielbritānijas autorallija braucējs Marks Higinss. 1971. gadā dzimušais autosportists, kurš savas gaitas motoru sportā agrā jaunībā sāka pie kartinga stūres, nu jau 22 gadus ir profesionāls autosportists un šobrīd ir godājams kā trīskārtējs Lielbritānijas autorallija čempions, pie tam pirmo titulu Higinss izcīnījis jau 25 gadu vecumā.

Rallijā Kurzeme 2010 Higinss uz starta stāsies ar MML sagatavotu Mitsubishi Lancer EVO X N4 klases mašīnu un brauks Latvijas čempionāta ieskaitē. Tas var radīt pamatīgas izmaiņas rezultātu tabulā, kur patlaban vadošos četrus braucējus šķir tikai desmit punkti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirgotājs «Rimi Latvia» pamazām atteiksies no «Supernetto» zīmola veikaliem, aizstājot tos ar «Rimi Mini», sacīja «Rimi Latvia» valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

«Jau jūlijā intensīvi sāksim īstenot programmu, kuras rezultātā nākamā gada laikā veikali ar «Supernetto» zīmolu Latvijā vairs nebūs un notiks pakāpeniska šo veikalu pāreja uz «Rimi Mini» zīmolu,» teica Turlais.

Viņš norādīja, ka līdz šim jau vairāki «Supernetto» veikali ir pārveidoti par «Rimi Mini» veikaliem. «Pēdējo trīs vai četru gadu laikā mēs ļoti lēnā tempā esam pārveidojuši kādus desmit [«Supernetto» veikalus], tostarp Ventspilī, Siguldā, Daugavpilī, Rīgā. Daudzi vienkārši to nav pamanījuši, jo dažādas pārveides no viena formāta uz citu savā veikalu tīklā veicam regulāri. Tā, piemēram, kāds supermārkets var pārtapt par hipermārketu, ja redzam pircēju pieprasījumu konkrētajā pilsētā,» stāstīja «Rimi Latvia» vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

KIA Rio ir ļoti lādzīgs mazulis ar solīdu aprīkojumu un saprotamām gaitas īpašībām. Atliek tikai ar agresīvākām metodēm pacīnīties, lai celtu savu atpazīstamību Latvijā

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

No privātpersonu skatu punkta mazi auto pie mums nav ejošākā prece. Salīdzinājumā ar Rietumeiropu Latvijā tie iedzīvojas diezgan negribīgi un kūtri. Toties, kas attiecas uz firmu un uzņēmumu dienesta auto funkciju pildīšanu, tad tādi auto kā KIA Rio un tam līdzīgie ir ļoti vērtīgi eksemplāri.

Šoreiz DB rīcībā uz dažām dienām nonāca KIA Rio ar 120 ZS jaudīgo T-GDI turbomotoru. Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, var teikt – ļoti dzīvelīgs un feins motoriņš! Vienīgais - manuālās pārnesumkārbas slēgšanās varētu būt nedaudz precīzāka, bet citādi viss stilīgi un iedvesmojoši, pat trīscilindru motoriņa raksturīgais troksnis savā ziņā piestāv KIA Rio. Veikli manipulējot ar pārnesumiem, auto uz priekšu trauksies azartiski. Galvenais ir nenokavēt pārslēgšanās brīdi, gan slēdzoties uz augšu, gan uz leju. Kā jau ierasts, šāda tipa motoriņiem degvielas patēriņš nav medusmaize. Šo rindu autora novērojumi apliecina, ka vidēji uz 100 nobrauktajiem kilometriem nāksies rēķināties ar septiņiem litriem degvielas. Vietas KIA Rio salonā pietiek, arī bagāžnieks ir tik liels, cik šāda izmēra automobiļiem tie caurmērā spēj būt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzlabotais Mazda CX-5 ir izaudzis par spēcīgu un iekārojamu auto; atsevišķās disciplīnās tas jau rāda premium klases cienīgu sniegumu

Savelkot kopā visus plusus un mīnusus, var teikt, ka CX-5 šobrīd ir viens no saturīgākajiem savas klases modeļiem, kas no Latvijas pircēju puses līdz šim nav izpelnījies to uzmanību, kādu tas būtu pelnījis. Pilnīgi iespējams, ka pie vainas ir cena. Priekšpiedziņas Mazda CX-5 bāzes modelis maksās, sākot no 22750 eiro, savukārt ar pilnpiedziņu, – sākot no 29900 eiro. Loģiski, ka šie skaitļi nespēj konkurēt ar Latvijas dižpārdokļa Nissan Qashqai cipariem, taču potenciālajiem pircējiem ir jāliek aiz auss, ka Mazda CX-5 salīdzinājumā ar Qashqai ir krietni augstākas raudzes produkts, un citējot klasiķa teikto: lietas pasaulē maksā tik, cik viņas maksā, un agrāk vai vēlāk investīcijas lielums atmaksāsies. Jebkurā gadījumā Mazda CX-5 ir auto, kas nezinātājiem un šādas klases auto tīkotājiem varētu būt patīkams atklājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Jaunajam iPad paredz spožu nākotni

Jānis Rancāns, 24.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple jaunāko planšetdatoru iPad Mini tehnoloģiju nozares speciālisti vērtē piesardzīgi, tomēr norāda, ka kompānijai ierīci izdosies pārdot miljonos eksemplāru.

Eksperti norāda, ka Apple ierīce, kas saskaņā ar iepriekš izskanējošām prognozēm tika vērtēta kā tehnoloģiju milža ienākšana lētu un mazu planšetdatoru tirgus nišā, kur līdz šim dominēja Amazon un Google ierīces, nemaz tik maza un lēta, kā izrādās, nav, taču tās tirdzniecības apjomi būs ievērojami.

Db.lv jau vēstīja, ka Apple otrdien nāca klajā ar jaunāko iPad Mini, kas aprīkots ar 7,9 collu ekrānu, un tā vienkāršākais ASV variants maksās sākot no 329 dolāriem. Savukārt Apple konkurenti minētajā tirgus nišā ir lētāki un aprīkoti ar mazākiem ekrāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skanstes rajonā topošais biroju ēku komplekss “Elemental Business Centre” parakstījis nomas līgumu ar “Rimi Latvia”. Nomas līgums paredz atvērt pilsētas centra koncepta “Rimi Mini” veikalu ēkas pirmajā stāvā.

“Elemental Business Centre” pārdošanas vadītājs Imants Krēsliņš stāsta, ka “Rimi Mini” veikals būs aktuāls ne vien biroju ēkas kompleksa iemītniekiem, bet arī Skanstes rajona iedzīvotājiem.

Elemental Skanste apkurei un dzesēšanai izmantos energopāļus 

Skanstes rajonā topošajā biroju ēku projektā "Elemental Skanste" apkurei un dzesēšanai tiks...

“Mūsu priekšnosacījums ir nomniekiem piedāvāt ne tikai augstākās klases biroja telpas, bet arī augstākās klases pakalpojumus ēkas teritorijā un tās tuvumā. Pārtikas mazumtirdzniecības veikala atrašanās biroja ēku kompleksos ir kļuvusi par standartu, kas kalpo kā daļa no biznesa centra vizītkartes. Jāpiebilst, ka pašreiz biroju ēku kompleksa tuvējā apkārtnē nav neviena veikala, līdz ar to “Rimi Mini” atvēršana būs ilgi gaidīts notikums arī Skanstes rajona iedzīvotājiem,” stāsta I. Krēsliņš.

FOTO: Elemental Skanste biroju ēkas pamatos iemūrē laika kapsulu  

Rīgā, Skanstes rajonā topošās biroju ēkas "Elemental Skanste” pamatos iemūrēta laika kapsula....

Kopējā “Rimi Mini” platība būs 310 m2, no kuriem 200 m2 būs atvēlēti tirdzniecības zālei. “Rimi Latvia” pārstāvji norāda, ka tas būs jau 11.pilsētas centra koncepta “Rimi Mini” veikals Rīgā.

“Jau vairāku gadu garumā redzam, ka Skanstes rajons strauji attīstās kā viens no modernākajiem biroju un dzīvojamo namu rajoniem Rīgā. Tā kā mums ir svarīgi būt tur, kur ir mūsu pircēji, jaunā “Rimi Mini” veikala atvēršana Skanstē likās pašsaprotama,” piebilst Māris Gailīts, "Rimi Latvia" nekustamo īpašumu un attīstības direktors.

Pilsētas centra koncepta “Rimi Mini” veikala atvēršana plānota vienlaikus ar “Elemental Business Centre” ēkas nodošanu ekspluatācijā šā gada rudenī.

“Elemental Business Centre” ir biroju nomas projekts Skanstes ielā 25, Rīgā, ar 21 000 m2 iznomājamo platību divās ēkās. Projekts pašlaik atrodas būvniecības stadijā, un ēkas tiks nodotas ekspluatācijā šī gada rudenī.

Projekts ir ceļā uz BREEAM Outstanding novērtējuma saņemšanu, tādējādi kļūstot par pirmo ēku Latvijā ar augstāko iespējamo novērtējumu. Būvniecībā tiek izmantoti energopāļi, kas nodrošinās līdz pat 72% no ēkas nepieciešamajām apkures un dzesēšanas vajadzībām, būtiski samazinot nomnieku komunālo pakalpojumu izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Minhenē notikušās Mini Design@Home konferences laikā prezentēta iespējamā Mini automobiļu sērijas nākotne. Konceptautomašīnai Mini Vision, no kuras atvasinātais MINI Cooper tirdzniecībā, iespējams, parādīsies nākamgad, veiktas vizuālas izmaiņas un virsbūves uzlabojami.

Automašīna aprīkota ar LED tehnoloģijas priekšējām gaismām, jauna dizaina aizmugurējām gaismām un sešstūra radiatora režģi, kurā iemontētas papildus gaismas.

Kompānija BMW, kas ražo MINI sērijas automašīnas, norāda, ka, iespējams, visinteresantākais lietotājiem liksies salona apgaismojums, kuru iespējams mainīt, lai tas atbilstu braucēju noskaņojumam. Automašīnas salona apgaismojumu iespējams ieslēgt arī MINI Disco floor režīmā, kurā tas mainīsies automātiski, reaģējot uz automobiļa pārvietošanos pa ceļu.

MINI Vision virsbūve tapusi, izmantojot no BMW jaunākajiem modeļiem aizlienētas tehnoloģijas. Viena no tādām ir nodēvēta par «organo metālu» - kompozītmateriālu, kurš, kā skaidro BMW, ļauj konstrukciju izveidot ārkārtīgi vieglu, bet tajā pašā laikā īpaši izturīgu. Automašīnas izveidē izmantotas arī jaunākās aerodinamikas tehnoloģijas, norāda BMW.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmuma Evelatus miniatūro tālruni var paņemt līdzi, ja kabatā nepietiek vietas viedtelefonam

Pagājušās desmitgades pirmajā pusē mobilo telefonu evolūcija bija uzņēmusi kursu uz pēc iespējas mazāku izmēru. Jo mazāks tālrunis bija kabatā, jo respektablāks šķita tā nēsātājs. Ražotāji šajā «bruņošanās sacensībā» aizdzīvojās līdz diezgan absurdiem izmēriem – tik niecīgiem, ka dažos Nokia un Siemens modeļos ciparnīcas pogas varēja nospiest vien ar mazāko pirkstu vai pat bija jāņem talkā pildspalvas gals.

Nez, kur šī virzība būtu aizvedusi, ja vien lielāku lomu neiegūtu krāsains ekrāns, kas drīz vien kļuva skārienjutīgs, aizsākot pilnīgi pretēju tendenci. Kad jau šķita, ka sīkie telefoni ir zuduši nebūtībā uz mūžiem, vietējais mobilo telefonu izplatītājs Evelatus šoruden prezentēja savu jaunāko modeli Mini, kas modina atmiņā pusotru desmitgadi tālu pagātni. Tirgotājs to pozicionē kā lētu izvēli bērniem vai kā džinsu bikšu mazajā sānu kabatā ieliekamu rezerves ierīci viedtelefonu īpašniekiem. Taču vai tādam vispār ir vieta mūsdienu cilvēka ikdienā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas autorallija čempionāta pēdējais posms, rallijs Latvija 2010, kas 25. un 26. septembrī norisināsies Jūrmalas un Kuldīgas apkārtnes ceļos, ļaus uzzināt ne tikai vēl nenoskaidrotos Latvijas čempionus, bet arī pārējo godalgoto vietu sadalījumu.

Atgādinām, ka pirms izšķirošās sacīkstes zināms vienīgi N4 klases čempionu duets – Andis Neikšāns / Pēteris Dzirkals, bet viņu LMT Rallija komanda kļuvusi neaizsniedzama vienību vērtējumā.

Kā vakar tika lemts jūlijā aizvadītā rallija Latgale 2010 komisāru sēdē, N4 klasē rezultāti šajā rallijā palikuši nemainīgi arī pēc degvielas paraugu nosūtīšanas uz pārbaudēm Vācijā. Sacīkstē tika ņemti paraugi no N4 klases pirmo trīs vietu ieguvēju mašīnām, to skaitā Latvijas čempionāta ekipāžām Andis Neikšāns/Pēteris Dzirkals un Jānis Vorobjovs/Guntars Zicāns. Līdz ar to Latvijas čempionāta kopvērtējumā situācija nemainās (pilns kopvērtējums autorally.lv, rallija Latgale 2010 komisāru 14.09.2010. lēmums – laf.lv). Jāpiebilst, ka šīs sezonas Latvijas čempionāta kopvērtējumu veido katras ekipāžas pieci labākie rezultāti šīs sezonas septiņos posmos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labi zināmais somu rallija braucējs Tonijs Gārdemeisters nolēmis brīvdienas pavadīt Latvijā un apmeklēt arī ralliju Kurzeme 2010, kur piektdienas vakarā šofa nolūkos nodemonstrēs savu braukšanas māku.

Tonijs Gārdemeisters ir rallija pilots, kurš savā karjerā ir paguvis izbraukt ar gandrīz visiem WRC klases automobiļiem, jo savulaik bijis Seat, Mitsubishi, Ford, Škoda un Suzuki rūpnīcas komandu pilots. Viņa kontā ir starti arī Peugeot 206 un 307 WRC automobiļiem, kā arī Mitsubishi Lancer WRC, ko divos eksemplāros redzēsim arī rallijā Kurzeme 2010 Skandi rallija komandas sastāvā.

Gārdemeisters startēs rallija Kurzeme 2010 šova ātrumposmā Liepājas osta un ikvienam autosporta fanam tiks dota iespēja iejusties somu rallista stūrmaņa lomā. Un, kas būtiski, lai izbrauktu Gārdemeistera pilotētā īstā rallija automobilī, ir nepieciešams tikai piedalīties Radio 101 un rallija organizētāju kopīgi rīkotajā konkursā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bavārijas ražotāja BMW AG pārdošanas apjomi auguši arī aprīlī, proti, pagājušajā mēnesī reģistrēti 116 391 auto, kas ir par 15 % vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, vēsta Automotive news.

Kopumā 2010. gada pirmajos četros mēnešos BMW AG (BMW, Mini, Rolls Royce) ir pārdevis 432 037 auto, kas ir par 14 % vairāk nekā 2009. gadā. Aprīlī īpaši labi tika tirgoti BMW 7. sērijas limuzīni un sportiskie Z4 kupejas un rodsteri. 7. sērijas modelis šobrīd bauda milzīgu popularitāti Āzijas tirgū, īpaši Ķīnā.

BMW AG vadība saista liela cerības, ka 2010. gada otrā puse varētu izrādīties vēl veiksmīgāka, šīs cerības ir pamataotas, jo daudzās valstīs pamazām uzņem tempus jaunā 5. Sērijas limuzīna tirdzniecība, savukārt Mini fani ar nepacietību gaida jauno četrdurvju SUV modeli Mini Countryman.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Apple piegādes problēmu dēļ jaunais iPad Mini tirgū varētu nonākt tikai nākamgad

Jānis Rancāns, 02.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple, visticamāk, nespēs oktobrī tirdzniecībā plaši piedāvāt jaunāko iPad Mini planšetdatoru ar augstas izšķirtspējas retina (tīklenes) ekrānu, atklājuši anonīmi avoti ASV kompānijas piegādātāju uzņēmumos.

Tādējādi Apple būs neizdevīgākās pozīcijās, salīdzinot ar konkurentiem Google un Amazon, vēsta Reuters. Avoti Apple piegādātājos aģentūrai atklājuši, ka kompānija tikai tagad uzsāk iPad Mini retina ekrānu izgatavošanu, kas nozīmējot to, ka šīs ierīces šogad būs pieejamas ierobežotā daudzumā. Tādējādi Apple varētu palaist garām arī Ziemassvētku iepirkšanās sezonu, kas tradicionāli kompānijām ienes daudz naudas.

Jau izskanējis, ka Apple ar jauniem papildinājumiem iPad planšetdatoru klāstā varētu nākt klajā šomēnes. Izskanējis, ka jaunās ierīces būs plānākas un nedaudz mazākas nekā priekšgājēji. Tāpat tās varētu tikt aprīkotas ar jaudīgākiem procesoriem, labākām fotokamerām un augstas izšķirtspējas ekrāniem. Kompānija Apple atteikusies komentēt izskanējušo informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Prezentē atjauninātos Galaxy Ace 2 un Galaxy mini 2

Gunta Kursiša, 22.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samsung Electronics prezentējis divus jaunus Galaxy sērijas viedtālruņu modeļus – Galaxy Ace 2 un Galaxy mini 2, kas Latvijas tirgū būs pieejami pavasarī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmums Apple, kas patlaban slepeni strādā pie automašīnas koncepta, norādījis komandai, ka jaunā automobiļa ražošana jāsāk jau 2020. gadā, raksta Bloomberg.

Šis laika periods liecina, ka uzņēmums noteicis agresīvus mērķus un var drīzumā sākt cīņu ar Tesla Motors un General Motors par klientiem. Parasti autoražotāji automašīnas attīstībai velta laiku no pieciem līdz septiņiem gadiem.

Tesla Motors un General Motors plāno 2017.gadā laist pārdošanā elektrisko automobili, kas bez uzlādēšanas var braukt vairāk nekā 200 jūdzes un maksā mazāk par 40 tūkstošiem dolāru.

Db.lv jau rakstīja, ka Apple tagad gatavojas automašīnu ražošanai.

Saskaņā ar medija vēstīto Apple pieņem darbā transportlīdzekļu izstrādes un tehnoloģiju ekspertus, kuriem - vismaz sākotnēji - būs jāstrādā lielā slepenībā. Transportlīdzekļu attīstības programmu, kas izveidota 2014. gadā, vadot Stīvs Zadeskis (Steve Zadesky), kurš iepriekš vadījis iPod un iPhone attīstības komandas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā vēsta Financial Times, tehnoloģiju kompānija Apple tagad gatavojas automašīnu ražošanai.

Saskaņā ar medija vēstīto Apple pieņem darbā transportlīdzekļu izstrādes un tehnoloģiju ekspertus, kuriem - vismaz sākotnēji - būs jāstrādā lielā slepenībā. Transportlīdzekļu attīstības programmu, kas izveidota 2014. gadā, vadot Stīvs Zadeskis (Steve Zadesky), kurš iepriekš vadījis iPod un iPhone attīstības komandas.

Zadeskis patlaban cenšoties pārvilināt labākos darbiniekus no Mercedes.

Lai gan Apple ir pazīstama ar inovatīviem produktiem, tai trūkst ražošanas jaudu, kas nozīmē, ka kompānijai būs jāveido partnerība ar citām kompānijām. Viens no šādiem partneriem varētu būt Austrijas Magna Steyr. Kāds informācijas avots no kompānijas Apple pastāstījis, ka Zadeskis projekta sakarā regulāri apmeklējot tieši Austriju. Magna Steyr ir maz pazīstama kompānija, kas saražojusi vairāk nekā miljonu transportlīdzekļu BMW, ieskaitot BMW X3, MINI Countryman un MINI Paceman. Savā rūpnīcā Grācā tā ražo arī Mercedes G-klases automašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jaunākais iPad varētu maksāt sākot no 250 eiro

Jānis Rancāns, 22.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple 23. oktobrī organizē pasākumu, kura laikā, visticamāk, plašāka sabiedrība tiks iepazīstināta ar jaunāko iPad sērijas planšetdatoru. Jaunā ierīce varētu maksāt sākot no 250 eiro.

Iepriekš vairākkārt izskanējis, ka Apple ar jauno iPad Mini plāno stiprināt savas pozīcijas lēto planšetdatoru tirgū, kur veiksmīgi darbojas Amazon un Google ar savām Kindle Fire un Nexus ierīcēm.

Atklātībā nonācis Vācijas elektropreču lielveikalu ķēdes Media Markt iekšējās uzskaites sistēmas dokuments, kurā norādīts, ka vienkāršākais iPad Mini 8GB modelis, kas aprīkots ar Wi-Fi varētu maksāt sākot no 249 eiro, bet dārgākais – 64Gb modelis varētu maksāt sākot no 549 eiro.

Tikmēr analītiķi aprēķinājuši, ka jaunās ierīces ražošana Apple izmaksā sākot no 195 ASV dolāriem. Kompānijas KGI Securities analītiķis Mings Či Kuo (Ming Chi Kuo) savā ziņojumā investoriem norāda, ka, ņemot vērā aptuveno sastāvdaļu cenu un ražošanas izdevumus, iPad Mini cena sāksies no 195 dolāriem par 16GB Wi-Fi modeli, līdz 254,5 ASV dolāriem par 64GB 4G LTE versiju, vēsta Apple Insider.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināta - Apple beigušies iPad Mini krājumi

Gunta Kursiša, 29.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju ražotājs Apple izpārdevis visus nesen prezentētos 16 gigabaitu (GB) melnos iPad Mini, ziņo tehnoloģiju mediji.

Papildināta ar 1. rindkopu.

Iepriekš vairāki mediji vēstīja, ka beigušies arī iPad Mini baltā un sudraba krāsas versija, turklāt jaunās ierīces baltais modelis ticis izpārdots 20 minūtes pēc tam, kad varēja veikt tā pasūtīšanu iepriekš, wallstreetpit.com.

Par to, ka Apple 35 stundu laikā beigsies jaunā iPad krājumi, CNN ziņoja jau 22. oktobra pēcpusdienā. 32 GB un 64 GB iPad Mini versijas gan vēl ir pieejamas pasūtīšanai ar piegādi 2. novembrī, vēsta medijs.

Db.lv jau informēja, Apple pagājušajā nedēļā nāca klajā ar jaunāko iPad Mini, kas aprīkots ar 7,9 collu ekrānu, un tā vienkāršākais ASV variants maksās sākot no 329 dolāriem. Savukārt Apple konkurenti minētajā tirgus nišā ir lētāki un aprīkoti ar mazākiem ekrāniem. Apple jaunāko planšetdatoru iPad Mini tehnoloģiju nozares speciālisti vērtē piesardzīgi, tomēr norāda, ka kompānijai ierīci izdosies pārdot miljonos eksemplāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lieliska ziņa visiem, kuri ar nepacietību gaidīja “Ilustrētās Junioriem” mazā brāļa “Ilustrētā Junioriem MINI” abonēšanu! Kopš 11. janvāra to turpmāk savā pastkastītē varēs gaidīt reizi divos mēnešos.

“Ilustrētās Junioriem MINI” komanda ar lielu prieku var sacīt, ka žurnāls jau paspējis iekarot mazo lasītāju sirdis. Pavisam drīz gaidāms trešais numurs, kuru varēs lasīt kopā ar vecākiem vai jau paši!

Žurnālā atradīsiet gan attīstošus uzdevumus, kas trenē precizitāti un roku veiklību, vērību, rakstītprasmi un ļauj viegli iemācīties burtiņus. Šajās lapaspusēs ģimenes jaunākās atvases varēs radoši izpausties, atklāt savus talantus, fantazēt un jēgpilni pavadīt brīvos brīžus.

Dažādās rakstu tēmas ļaus iepazīt pasauli visā tās daudzveidībā. Iespējams, tās rosinās uz sarunām ģimenē un būs kā pamudinājums kādu tēmu papētīt vairāk! Žurnālā atrodamas arī īsas un vienkārši izskaidrotas atbildes un dažādiem jautājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad rallijam Talsi 2010 dalību pieteikušas 88 ekipāžas no deviņām valstīm. Tik kupls dalībnieku pieteikumu skaits Latvijā ir retums un tas licis organizatoriem ieviest nelielas korekcijas pasākumu programmā un nedaudz pārplānot ātrumposmu starta laikus.

Talsi 2010 ir Latvijas autorallija čempionāta 3. posms un Baltijas autorallija čempionāta 1. posms, kas pelnīti tiek saukts par Čempionu ralliju, jo sacīkšu trasē tiksies četri aktuālie dažādu valstu N4 grupas čempioni. Konkurence plaši pārstāvētajā N4 grupā būs īpaši sīva, jo, no 25 šai grupai pieteiktajām ekipāžām, gandrīz divas trešdaļas ir ārzemju braucēji. Līdzīgi spraigas cīņas gaidāmas arī 2WD un A Plus grupās, kur pieteikumus iesniegušas attiecīgi 23 un 21 ekipāža. Šajās grupās, atšķirībā no N4, dominē tieši vietējie sportisti.

Talsu ātrumposmos sacentīsies sportisti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Norvēģijas, Krievijas, Zviedrijas, Ukrainas un Baltkrievijas. «Vispirms jau prieks, ka kopējais pieteikto dalībnieku skaits ir tik liels, turklāt dauzi no tiem ir ārzemju sportisti, kas liecina, ka ir padarīts labs darbs. Otrkārt, arī vietējo sportistu skaits ir ievērības cienīgs - virs 50 ekipāžām, un tas liecina, ka sportistu vidū rallijs Talsos ir ļoti populārs. Arī visi top sportisti ir gatavi startam,» saka LAF Rallija komisijas vadītājs Jānis Krastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pirms Paikspīkas sacīkstēm Latvijas elektroauto vēlas dubultot jaudu

LETA, 27.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas auto konstruktori ar elektropiedziņas automašīnu arī nākamajā gadā piedalīsies leģendārajās Paikspīkas kalnā braukšanas izturības sacīkstēs, turklāt plāno savai eO automašīnai dubultot jaudu, otrdien preses konferencē izteicās komandas vadītājs un inženieris Kristaps Dambis.

Kā ziņots, Ogrē konstruētā un autosportista Jāņa Horelika pilotētā sacīkšu mašīna eO PP01 jūnija beigās, debitējot Paikspīkā, piedzīvoja smagu avāriju. Pirmajā sacensību sektorā J. Horeliks uzrādīja trešo labāko rezultātu elektromobiļu klasē starp septiņām automašīnām, tomēr otrā posma laikā viņš cieta smagu avāriju, kuras laikā automašīna apgāzās uz jumta.

«Šīs sacensības vēsturē paliks ar divām lietām - deviņkārtējā pasaules autorallija čempionāta (WRC) uzvarētāja Sebastjana Lēba no Francijas sasniegto vidējo ātrumu 164 kilometriem stundā, kā arī daudzu ražotāju atgriešanos uz starta, ieskaitot Mitsubishi, Toyota, Hyundai un Peugeot,» izteicās K. Dambis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autoražotāji Saab Automobile un Bayerische Motoren Werke AG (BMW) vienojušies, ka Zviedrijas autoražotājs Saab varēs izmantot BMW ražotos dzinējus, atsaucoties uz neoficiāla informācijas avota sniegto informāciju, ziņo Bloomberg.

Saab sākotnēji pirkšot BMW dzinējus 9-3 modelim, kuru plānots izlaist 2012.gada beigās, sacījis informācijas avots, kas nav vēlējies atklāt savu vārdu, kamēr līgums starp abiem autoražotājiem vēl nav parakstīts. Abi autoražotāji līgumu plānojot parakstīt un par to oficiāli paziņot 29.septembrī Zviedrijā.

Gan Saab runasvīrs Džo Olivers, gan BMW pārstāvis Frenks Vjenstrots atteikušies sniegt jebkādus komentārus šajā sakarā.

Kā stāstījis informācijas avots, autoražotāji patlaban arī pārrunā iespēju, ka Saab no BMW varētu pirkt dīzeļdzinējus, kā arī izmantot BMW Mini Countryman platformu savam 9-2 modelim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju gigants "Apple Inc." otrdien rīkotajā virtuālajā mediju pasākumā prezentēja četrus jaunus viedtālruņa "iPhone" modeļus, kas gan nepiedāvā satraucošas dizaina izmaiņas vai revolucionāras funkcijas, vismaz salīdzinot ar iepriekšējās paaudzes ierīcēm.

Tā vietā "Apple" jaunajiem telefoniem - "iPhone 13 mini", "iPhone 13", "iPhone 13 Pro" un "iPhone 13 Pro Max" - sniedzis paredzamus uzlabojumus, starp kuriem ir uzlabotas kameras, ilgākas darbības akumulators un ātrāka apstrādes jauda.

Turklāt pretstatā iepriekš izskanējušajām baumām uzņēmums šos atjauninājumus nodrošinājis, nepaaugstinot viedtelefonu modeļu pamata cenu.

"iPhone 13 Pro" ar 6,1 collas ekrānu un "iPhone 13 Pro Max" ar 6,7 collu ekrānu aprīkots ar "Apple" jauno un jaudīgo "A15 Bionic" procesoru, kas, pēc uzņēmuma apgalvotā, esot ātrākais procesors, kāds jebkad uzstādīts viedtelefonā. Tas sniegs "iPhone" uzlabotas mašīnmācīšanās spējas, tostarp iespējas veikt reāllaika video analīzi un analizēt tekstu fotogrāfijās.

Komentāri

Pievienot komentāru